Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (10.9.2021)

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Ο φόβος κρατά εγκλωβισμένη την αγορά, που παρά τα θετικά νέα και τα deal που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμένη με χαμηλούς όγκους συναλλαγών εντός στενού εύρους τιμών. Επιπλέον, αρκετές εταιρίες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

***

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Ε, ρε κάτι γλέντια… Και δεν θα εκπλαγούμε να γράφουν τώρα: “Οπως σας τα λέγαμε” κλπ.

 • Τότε όμως, μόνον να πετούν μπηκτές, ειρωνιούλες etc etc ήξεραν. Μόνον δηλητήριο δεν έσταζαν, φαινομενικά τουλάχιστον. Μ/μ και Εκηβόλος οι μοναδικοί που τα έγραφαν από τα 8 cents.

TEXNIKH OΛΥΜΠΙΑΚΗ – απάντηση: Παιδιά, σας την χρωστάμε. Ατυχώς, δεν την μελετήσαμε την νέα εικόνα που διαμορφώνεται. Με μία 1η πρόχειρη ματιά, είδαμε σημαντική βελτίωση πάντα συγκριτικά με την τρέχουσα αποτίμηση της. Μάλλον αύριο θα σας δώσουμε την δική μας εκτίμηση, αν και δεν την παρακολουθούμε πλέον. Ίσως μελλοντικά, αν δούμε σαφή δείγματα γραφής, βελτιωμένης φυσικά.

 • ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Θα τρίβουν τα μάτια τους οι θεσμικοί, που την πουλάνε, ποιός ξέρει γιατί. Το βλέπουμε το 6άρι, αλλά τα μεγάλα χαρτιά δεν μπορούν να γίνουν από την μία μέρα στην άλλη αερόστατα και να πετάξουν. Απασχολούν μεγάλα χαρτοφυλάκια, θεσμικά και μη που θέλουν κάτι παραπάνω από τις σίγουρες (;) αποδόσεις του 2% και 3% σε ομολογειακές εκδόσεις κι άλλα προϊόντα σχεδόν μηδενικού ρίσκου.

ΕΛΠΕ – απάντηση: Από την πώληση της ΔΕΠΑ θα εισπράξουν περί τα 250 εκατ., το δικό τους μερτικό δηλαδή.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Ο μ/μ ποτέ δεν παίζει με τα λεφτά των φίλων αναγνωστών του. Το ξέρουν οι ίδιοι καλύτερα από τον καθένα.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: 

****

MHNΥMAΤΑ από το δικό μου παιδί στο CITY:

ΕΥΔΑΠ: Δάσκαλε, είναι το επόμενο κρατικό χαρτί με ταμείο για επιστροφή κεφαλαίου, χωρίς δάνεια,  χωρίς ανταγωνισμό. Με κλειδωμένες τις τιμές του νερού που προμηθεύεται μέχρι το 2040. Οταν παγκοσμίως το νερό συνέχεια ανεβαίνει. Και στην συμφωνία που έκανε για το νερό αγόρασε φθηνότερα 15% μέχρι το 2040 . ΕΝΩ Παγκοσμίως ανεβαινει και φτιάχνουν τεχνητή έλλειψη. Η ΕΥΔΑΠ μόνον απ’ αυτή την συμφωνία έχει γράψει 15% στην πρώτη ύλη και κανένας αναλυτής δεν το έχει πάρει χαμπάρι(!).

ΛΑΜΔΑ: Δασκαλε, παρε κ αυτά υπόψη σου. Εκτός τα γνωστα για road show της G.S. τον Οκτωβριο και τα καλά αποτελέσματα του εξαμήνου της, αυτοί που θα αγοράσουν και εκεί που πουλάει η εταιρία είναι από 6.000 το τμ μέχρι 23.000 το τμ. Στην περιοχή οι αντικειμενικές είναι από 1.200 μέχρι 3.000 το τμ.

 • Τι σημαίνει; Ότι για το Ελληνικό θα δημιουργηθούν νέες αντικειμενικές για τη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα το κράτος θα εισπράξει πολλά κάθε χρόνο για ενφια κτλ.

Τι μας νοιάζει; Αυτόματα αυτό που η εταιρεία πήρε για 900 εκατομυρια ευρώ τη γη, θα κάνει σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα τριπλάσια και τετραπλάσια . Άρα στα βιβλία της θα γραφτεί 3 με 4 δις. Πως αλλάζουν τα μεγέθη του ισολογισμού:- Την πλειοψηφία του καζίνο θα την πάρει η Γεκ Τερνα και θα ανακοινωθεί υποχρεωτικά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Έχουν μπει μετοχοι οι Π.Γερμανος, Κάτσος και άλλοι μεγάλοι. Η Πειραιώς κατεβαίνει, ο Φουρλής, ο Κωσταντακόπουλος( Κοστα Ναβαρίνου, Χιλτον) κατεβαίνουν και αυτό είναι η αρχή.

Να σου θυμίσω την οικογένεια Λάτση. Το μακρινό πλέον 1999 έχοντας αγοράσει μια τράπεζα π@@τσα του Κοντομηνά και μετά την Αθηνών ( άλλη π@@τσα) και δίνοντας χρήματα μόνο στον Εφραίμογλου για να του πάρουν το ποσοστό του στην Εργασίας Τράπεζα, τα συγχωνεύουν όλα με κάτι τρελές σχέσεις και φτιάχνουν την Εurobank. Και γράφουν πλέον σε ελάχιστα χρόνια τρελά κέρδη και αποτιμήσεις.

Να σου θυμίσω την Πετρόλα. Η Πετρόλα είχε μόνο δεξαμενές για αποθήκευση και εμπόριο πετρελαίου για το εξωτερικό. Όταν αυτές οι δουλειές δεν είχαν μέλλον, ως δια μαγείας μια κρατική εταιρεία και διυλιστηριο (τα ΕΛΠΕ) συγχωνεύθηκαν με την Πετρόλα κάνοντας τον Λατση πλέον μέτοχο των ΕΛΠΕ ( που έχουν δικαιώματα να κάνουν έρευνες για εξόρυξη) .

Πλέον στα ΕΛΠΕ το ΔΣ είναι των μετόχων και όχι του κράτους, δηλαδή του Λατση. Να συνεχίσω: Όταν ξέσπασε η τραπεζική κρίση και η Εurobank είχε πρόβλημα, αγόρασε το 5% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να βάλει πόδι. Στη συνέχεια απαξίωσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μας είπαν ότι είναι για κλείσιμο (αν είναι δυνατόν) δεν έβγαλαν τους τελευταίους ισολογισμούς και για να κρύψουν την απάτη το κλείσανε και το δώσανε στην Εurobank.

Όταν η τραπεζική κρίση έγινε πολύ μεγάλη και ο Λατσης έπρεπε να κάνει ΑΜΚ 4 με 5 δις στη Εurobank γιατί είχε το 40% και είχε πρόβλημα γιατί αν κάτι πήγαινε άσχημα με την Εurobank είχε και την άλλη τράπεζα την Efg που και αυτή θα έπεφτε έξω γιατί ο μέτοχος της θα πτώχευε την άλλη τράπεζα (Εurobank) . Τι τρομερό έκανε τότε; Ξεκίνησε να την συγχωνεύει με την ΕΤΕ (κράτος) και όταν οι μετοχοι της eurobank πήραν μετοχές της ΕΤΕ η συγχώνευση σταμάτησε.

Αν θυμάσαι, τις μετοχές της ΕΤΕ τις περάσανε σε όλα τα παιδιά των Λάτσηδων και Λούης. Και είχε το θράσος τότε να πει ,όταν γράφτηκαν αυτά, ότι αυτός είναι ο χαμένος επειδή βρέθηκε με μετοχές της ΕΤΕ.

Στην Λαμδα δεν πούλησε η αδερφή του για να φύγει από την εταιρεία. Απλώς, το ποσοστό με την αδελφή του ήταν 52% . Θεωρούνται σαν ένα. Τα μεγάλα φαντς των εκατοντάδων δις δεν μπαίνουν σε εταιρείες που ο μεγαλομέτοχος έχει πάνω από 50%. Η αδελφή ( και ο Λατσης , γιατί είναι το ίδιο πράγμα ) αγόρασε ποσοστό στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ που θα κάνει όλες τις δουλειές στο Ελληνικό.

Δασκαλε, όπως βλέπεις αυτή η οικογένεια όπως και οι Βαρδινογαννηδες δεν χάνουν ποτέ, γιατί ελέγχουν το κράτος. Εμείς, σαν μικρόμετοχοι, μπορούμε να μπούμε στην Λαμδα και να τα… χώσουμε στα 15 και 20 ευρώ, όταν θα λένε όλοι ότι θα πάει στα 40. Πολλά φιλιά.”


ΣΣ μ/μ: Βρε τον… μπαγάσα, τι πάει και θυμάται τώρα… Φυσικά, δεν άλλαξα το παραμικρό στην επιστολή. Ολοι ξέρουμε την παροιμία άλλωστε, για τον τρελό και τον μικρό…

@11:10

Στο -0,28% ο Παρανοϊκός, με την μετοχή της ΕΕΕ στο -3,2%!!! Τι να τους πει κανείς; Τους φτύνουν κι αυτοί νομίζουν ότι βρέχει και κρατάνε ομπρέλα!!

@11:15

Aγρίεψαν τα παλληκάρια. Στο -3,4% η ΕΕΕ για να μην γυρίσει ο Παρανοϊκός στο ΣΥΝ!  Λες και τον κοιτάζει κανένας σοβαρός επενδυτής… Χαμπάρι δεν έχουν πάρει, εκεί στην καρακοσμάρα τους.

@12:15

ΤΖΚΑ: Αφήστε τους να ψάχνονται για το πότε θα γίνει το πακέτο… Βρε κάτι μυαλά που κουβαλάνε… Κι από τα 2,6500 στα 2,8500 ευρώ και βλέπουμε.
AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 
ΟΠΑΠ: Καλό 6μηνο, δεν λέμε. Αλλά αποτιμάται 7,2 φορές τα ίδια κεφάλαια του. Κάπως υπερβολικό το βρίσκουμε.
ΟΤΟΕΛ: Πολύ καλό, αν μη τι άλλο, το δικό της 6μηνο
ΚΟΥΕΣ: Παρομοίως..
ΟΤΟΕΛ + ΚΟΥΕΣ: Δύο μετοχές με τις οποίες είμαστε μαζί από τα ιστορικά χαμηλά τους, όταν ελάχιστοι τις υπολόγιζαν.
ΙΝΛΟΤ: Απλά, παραμείνατε στις θέσεις σας. Ο,τι δώκατε, δώκατε… Το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει!
@14:15

@16:20

ΙΝΤΡΑΛΟΤ 
 • ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΤΧ πριν το τελευταίο auction

@16:30

TEXNIKH OΛΥΜΠΙΑΚΗ – απάντηση: Θα σας απαντήσουμε μέχρι αύριο το πρωί, αφού εξετάσουμε τις νέες συνθήκες. Εχουμε καιρό να ασχοληθούμε με την μετοχή για τους γνωστούς λόγους, αλλά τα πάντα ρει… Αλλωστε η αγορά δίνει και ξαναδίνει ευκαιρίες σε όλους. Εδώ ασχολούμεθα με τις λατρεμένες που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο…
 
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ – απάντηση: Να σας πούμε την αλήθεια, το περιμέναμε αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Με λίγα λόγια σήμερα τους κουρεύουν τους ανοικτούς και τους 24ωρους… Αλλά δεν μπορεί βρε παιδιά π.χ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποτιμάται σε 490 εκατ. ευρώ και τα ΠΛΑΘ σε 360 εκατ.!!! Και σταματάμε εδώ…

*****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ακούραστος) και το… Παρουσιολόγιο του

 • ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ του για το ΧΑ και τις Αγορές στο euro2day.gr, λίγα λεπτά μετά το κλείσιο της αγοράς…

Μετά από επτά πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Τρ. Αττικής (+4,90%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Δούρος (+20%), Νάκας (+3,88%), Ακρίτας (+10%), ΒΙΟΚΑ (+3,12%), Βογιατζόγλου (+3,92%), Βιοτέρ (+2,27%), Ελινόιλ (+3,09%), Foodlink (+5,88%) και Reds (+0,41%), με διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων η Unibios (+2,48%), ενώ διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 14 ετών η Γενική Εμπορίου (+1,52%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Δομική Κρήτης (+2,99%), τρεις για τον Τζιρακιάν (+4,78%, τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, θα είναι θετική έκπληξη), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Byte (+2,92%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), παρουσία πωλητή σε Σπύρου (-13,39%), AS Company (-3,04%), Revoil (-3%), CPI (-2,44%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-0,81%) και Πλ. Κρήτης (-2,78%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Intralot (+9,78%, εν μέσω πονταρισμάτων για πιθανή αναβάθμιση από Οίκο αξιολόγησης).

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου επανέφερε τους αγοραστές σε Quest (+0,97%) και Autohellas (+2,31%), πλαγιοκαθοδικά από τα 8,96 ευρώ (κλείσιμο 28/7) η Κρι Κρι (-2,43%), αντέδρασε μετά από τρεις πτωτικέ συνεδριάσεις η MIG (+3,44%), μαζεύεται στα υψηλά 142 μηνών η Προοδευτική (+1,35%), ενώ “όσοι αγόρασαν την προσδοκία, πούλησαν την είδηση” σε Πλ. Θράκης (-4,83%) και Performance (-2,75%).

Οι δύο Εισηγμένες ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, με σημαντική αύξηση μεγεθών, ενώ στην περίπτωση των ΠΛΑΘ, αν η χρήση ολοκληρωνόταν στις 30/6, η μετοχή θα διαπραγματευόταν, ως συνήθως, με μονοψήφιο p/e (!)

και το… Χαρακολόγιο του

Συνέχισε τον “επιτόπιο βηματισμό” ο τίτλος της Viohalco (-1,50%), ο οποίος θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 4,70 ευρώ, προκειμένου οι αγοραστές να ξαναβάλουν στο στόχαστρο τα 5,00 ευρώ. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 4,55 – 4,54 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 και 60 ημερών και η επόμενη στήριξη στα 4,514 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 4,30 ευρώ.

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας των 5,79 ευρώ (-2,53%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-1,01%). Η μετοχή θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,90 ευρώ, για να κινηθεί προς τα 6,04 και 6,13 – 6,18 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 5,72 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 5,55 και 5,36 ευρώ.

Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή του Ελλάκτωρα (-1,60%), που “βρήκε τοίχο” στις παρυφές των 1,60 ευρώ. Χάθηκε η ζώνη στήριξης στα 1,47 – 1,455 ευρώ, από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30 και 200 ημερών και σαν τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών, δείχνουν τα 1,40 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 1,599 ευρώ.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις 905 – 909 (gap), 930, 949 – 950 και 1013 μονάδες. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις στις 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στις 895, τα περιθώρια διόρθωσης εξαντλούνται στις 884 και 878 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2234 και η αμέσως επόμενη στις 2240. Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2300 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 2164 – 2154, 2121 και 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Απωλειών… συνέχεια στην Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος σχετικά με την επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα στην πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και στις αποφάσεις της Federal Reserve για την νομισματική πολιτική.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 151,69 μονάδες ή 0,43%, στις 34.879,38, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε απώλειες 19,87 μονάδων ή 0,44%, στις 4.494,20 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει επίσης πτώση 38,4 μονάδων ή 0,25%, στις 15.248,30.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους λόγω των εξελίξεων γύρω από τον Covid. Οι United Airlines, American Airlines και Southwest Airlines εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές για την πορεία της δραστηριότητάς τους στο μέλλον, ωστόσο την Πέμπτη οι μετοχές τους κατέγραψαν κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, το επενδυτικό κλίμα τονώθηκε αρχικά από τα στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκαν στις 310.000, έναντι προβλέψεων για 335.000. Τα στοιχεία μάλιστα έρχονται μετά την απογοητευτική απόδοση της αμερικανικής οικονομίας τον Αύγουστο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η μετοχή της Moderna ενισχύθηκε κατά 7,81%, μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι ετοιμάζει μία μονή συνδυαστική δόση ενίσχυσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού και εμβολίου κατά της γρίπης.

Η μετοχή της εταιρείας αθλητικών ειδών Lululemon και εκείνη της εταιρείας επίπλων RH ενισχύθηκαν κατά 10,47% και 7,67%, αντίστοιχα, επί τη βάσει των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων τριμήνου τους.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της από τα 120 δισ. δολ. τον μήνα που είναι σήμερα και οι οποίες έχουν στηρίξει την παραμονή των επιτοκίων χαμηλά, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη.

“Αυτή η ιστορία μπορεί να μην λήξει άμεσα. Όταν όμως λήξει, μπορεί αυτό να συμβεί με άσχημο τρόπο”, ανέφερε η Savita Subramanian της Bank of America, σε σημείωμά της την Τετάρτη.

Να αφήσει το πόδι της από το γκάζι στις αγορές που πραγματοποιεί στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι με βάση την κοινή αξιολόγηση των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει πως οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, μετά τις αναφορές ότι η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει στην αγορά μέρος των εθνικών της αποθεμάτων.

Υπάρχει η πιθανότητα η ανακοίνωση της Κίνας να “έβλεπε προς τα πίσω”, που σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί να έχει ήδη απελευθερώσει πετρέλαιο από το απόθεμά της, “οπότε μπορεί να μην υπάρχει “νέο” πετρέλαιο στην αγορά”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στο The Price Futures Group.

Η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει πετρέλαιο από το απόθεμά της σταδιακά, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο δήλωση της διοίκησης της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων της Κίνας, η οποία δεν διευκρίνισε την ποσότητα του αργού που θα έθετε προς πώληση.

Η είδηση προκάλεσε κάποια σύγχυση και “επιβράδυνε τη δυναμική” στην αγορά, δήλωσε ο Flynn στο MarketWatch.

“Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα απόθεμα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι σαφές ότι ανησυχεί πολύ για τις περιορισμένες προμήθειες και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού”, τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε, “η Κίνα χρησιμοποιώντας στρατηγικά το απόθεμά της θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις τιμές, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα”.

Τα προβλήματα παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού εξακολουθούν να είναι σημαντικά και η αγορά έχει ήδη δει μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των αποθεμάτων βενζίνης, οπότε “αυτό θα στηρίξει την αγορά”, δήλωσε ο Flynn.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Γραφείο Ασφάλειας και Επιβολής Περιβαλλοντικών Όρων εκτίμησε την Πέμπτη ότι το 76,48% της παραγωγής πετρελαίου και το 77,25% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει διακοπεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ήταν μια “μέτρια μείωση” σε μια εβδομάδα όπου τα στοιχεία έχουν “στιγματιστεί μαζικά από τον τυφώνα Άιντα”, δήλωσε ο Matt Smith, αναλυτής στην Kpler.

Η μείωση ήταν πολύ χαμηλότερη από τη μείωση των 7,4 εκατομμυρίων βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην πρόβλεψη της S&P Global Platts.

Επιπλέον, η EIA ανακοίνωσε μείωση των αποθεμάτων βενζίνης σε εβδομαδιαία βάση κατά 7,2 εκατ. βαρέλια.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,16 δολάρια ή 1,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 68,14 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 1,15 δολάρια ή 1,6%, στα 71,45 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Με άνοδο έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να επιστρέφει στα κέρδη μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών.

“Η μάχη του πολύτιμου μετάλλου να ανακτήσει τα 1.800 δολάρια και να τα διατηρήσει δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης”, δήλωσε ο Τζεφ Ράιτ, επικεφαλής επενδύσεων της Wolfpack Capital.

“Το επόμενο βήμα για τον χρυσό εξακολουθεί να είναιη διατήρηση της τιμής του μεταξύ 1.750 και 1.850 δολαρίων, με μια τάση προς το χαμηλότερο όριο”, πρόσθεσε ο Wright.

Το δολάριο σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,2%, ενώ το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 4,8 μονάδες βάσης στο 1,293 μετά τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι η απόφαση να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP δεν ισοδυναμεί με “tapering”.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα”.

Η δήλωση ήταν “κάπως επιθετική, καθώς πολλοί έμποροι εξεπλάγησαν με την επιβράδυνση των αγορών στο πλαίσιο του PEPP”, δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής στην Oanda. “Τα καλά νέα για το ευρώ είναι επίσης πολύ θετικά για την τιμή του χρυσού”.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 6,5 δολάρια ή 0,4%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 12 σεντς ή 0,5% στα 24,18 δολάρια ανά ουγγιά. Επιπλέον, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,2% στα 4,28 δολάρια ανά λίβρα.

Στον αντίποδα, το συμβόλαιο της πλατίνας Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 0,2% στα 974,40 δολάρια ανά ουγγιά, και το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 0,4% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 2.228 δολάρια ανά ουγγιά.

Μουδιασμένες υποδέχθηκαν οι ευρωαγορές την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει από το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων, με τους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης με μικρές μεταβολές.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 467,69 μονάδες σημειώνοντας οριακές πτώση 0,04%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να καταγράφει απώλειες ως και 0,8%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08% στις 15.623 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 6.684 μονάδες, με κέρδη 0,24%.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες 1,03% κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.022 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 25.909 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 8.800 μονάδες, με απώλειες 0,43%.

Στο ταμπλό, «βουτιά» άνω του 10% σημείωσε ο τίτλος της EasyJet, μετά από την απόφαση της αεροπορικές εταιρείας να αρνηθεί την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η ανταγωνίστρια της, Wizz Air. Σημαντικές απώλειες 7,5% και για την μετοχή της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Genus, ενώ στον αντίποδα άνοδο της τάξης του 5% σημείωσε η πολωνική InPost.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε -όπως είναι φυσικό- η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει από το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων τριμήνων – κίνηση που οι αγορές χαρακτηρίζουν χαμηλής έντασης tapering – επισφραγίζει τη στροφή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της σταδιακής επιστροφής στην προ PEPP περίοδο της νομισματικής πολιτικής και η στροφή αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ στηρίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά η «αλλαγή» αυτή θα παραμείνει προς το παρόν μόνο στο θέμα των αγορών του PEPP, ενώ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα όλα τα άλλα στοιχεία της νομισματικής πολιτικής όπως οι αγορές του APP (το κανονικό QE), τα επιτόκια και τα προγράμματα χρηματοδότησης των τραπεζών.

Θετικά αποτιμά η αγορά τα νέα από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 310.000 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο της εποχής του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones, οι αιτήσεις αναμένονταν συνολικά στις 335.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου.

 

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.