Χ.Α + Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (22 Ιουλίου 2021)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ σε αυτήν εδώ την στήλη… ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ και θα παραμένει…

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ που εν τη ασχετοσύνη τους σχολιάζουν τις μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες σαν διάττοντες… αστέρες, σαν… εγκλωβίστριες των επενδυτών μετόχων τους, σαν καταστροφείς των κεφαλαίων τους και όλων εκείνων των γελοίων σχολίων με τις οποίες τις περιβάλλουν, τρομάρα τους.

 • Ατομα χωρίς την παραμικρή γνώση του αντικειμένου (άσχετα του τι πιστεύουν οι ίδιοι) αναμασούν επαναλαμβανόμενα κλισέ, πασπαλισμένα με γνώσεις άρρωστου ξερολισμού των ελληναράδων που όλα τα ξέρουν, όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, αρκεί να πετάξουν την κοτσάνα τους.

Η ΑΓΟΡΑ δεν είναι εφήμερη, εφήμεροι είναι όλοι οι υπόλοιποι. Μία εταιρεία και την μετοχή της μπορεί να την κρίνεις σε βάθος χρόνου, δεν είναι τυρί φέτα ούτε εποχικό φρούτο για να τα προσέχεις πριν χαλάσουν.

 • ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΛΙΣΤΑ και βγάλτε τα συμπεράσματα σας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 7ΕΤΙΑ με τον ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ @….. 1306 μονάδες (18.6.2014)

 • ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ από τις πολυδιαφημιζόμενες δεν αναφέρεται!
 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ οι περισπούδαστοι ξερόλες κριτές, ότι μικρές εταιρειούλες ήσαν και οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, JUMBO, SARANTHS k.a.
 • ΞΕΧΩΡΑ από τις πασίγνωστες πλέον ισχυρές δυνάμεις των ΚΟΥΕΣ, ΠΛΑΚΡ, ΠΛΑΘ, ΚΡΙ, CENER, ΟΤΟΕΛ κ.α.
 • AΣ ΜΑΘΟΥΝ ότι στο ΧΑ διαπραγματεύονται και οι ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ, ΠΕΡΦ που έχουν μοιράσει απίστευτα κέρδη σε όλους τους άσχετους που τις επέλεξαν…
 • ΕΠΙΣΗΣ καλόν θα είναι να ξέρουν, ότι υπάρχουν μετοχές στο ταμπλό με αρνητικό κόστος κτήσης!!!!! για τους πιστότερους επενδυτές τους στη τελευταία 15ετία (ΕΛΒΕ, ΜΕΡΚΟ, ΒΟΣΥΣ, ΚΕΠΕΝΟΥ, ΚΟΥΕΣ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, AEGEAN AIRLINES, ΟΛΘ κ.α.)
 • ΑΝ ΔΕΙΤΕ μάλιστα και καμμία έκθεση αναλυτή στην συντριπτική πλειοψηφία των προαναφερθεισών εταιρειών, γράψτε τις και σε μας να μην χάνουμε τζάμπα τον χρόνο μας. Οι ελάχιστες των εξαιρέσεων, απλά επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
 • ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ όλοι αυτοί οι κύριοι ότι περισσότερα από (10) τραπεζικά ιδρύματα έστειλαν τους επενδυτές τους κυριολεκτικά στον κουβά!

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠ 10 ΑΠΟ ΤΗΝ… ΑΝΑΠΟΔΗ

Βγάλτε λοιπόν τα συμπεράσματά σας και πράξτε τα δέοντα!
 • Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο!

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Αν κάποιος σκεφτεί την Αγορά μεσοπρόθεσμα και με βάση τα δεδομένα και τα θετικά νέα που έχουμε να δούμε μπροστά μας, θα σπεύσει να τοποθετηθεί.

 • Όσο πιο αργά και με πιο ομαλό τρόπο το βλέπουν οι Επενδυτές, τόσο πιο σταθερή είναι η ανοδική κίνηση. Ο φόβος για διόρθωση μόνο καλό κάνει στην Αγορά, που συνεχίζει να φτιάχνει αναχώματα σε κάθε επίπεδο που κατοχυρώνει. Αν τώρα κάποιος την δει σαν αρπαχτή, καλύτερα να ασχοληθεί με το Στοίχημα!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Παρουσία πωλητή σε Doppler (-9,38%), Unibios (-2,58%), Μουζάκη (-0,64%), ΒΙΟΚΑ (-5,45%) και Μύλους Κεπενού (-1,99%), μετά από 12 συνεδριάσεις ξανάπιασε τα 4,00 ευρώ το Πλαίσιο (+0,76%), μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις προσπάθησαν αντίδραση οι ΞΥΛΚ (+1,69%) και Τρ. Αττικής (+2,82%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε CPI (+1,78%), Vidavo (+7,22%), Μαθιό (+6,86%) και Ναύπακτο (+2,54%), ενώ ξαφνική συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε στο ΑΔΑΚ Alpha ETF FTSE (+2,64%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Revoil (+1,69%), Autohellas (+0,72%), ΕΚΤΕΡ (+9,17%), Ίλυδα (+2,55%), Έλαστρον (+2%), Ιντεάλ (+1,57%) και Reds (+1,26%), προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τα ιστορικά υψηλά οι Entersoft (+3,87%) και Quest (+2,85%), δεύτερη συνεδρίαση αυξημένης κινητικότητας στην Κορδέλλου (+4,57%) και νέα υψηλά 20 μηνών για τον Επίλεκτο (+4,03%).

Κάτι κινείται σε Αλουμύλ (+2,17%), Centric (+1,12%), Performance (+1,44%) και Byte (+1,34%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Κτήμα Λαζαρίδη (-4,74%), νέα υψηλά 225 μηνών για την Space (+2,42%), νέα υψηλά 254 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+2,37%) και νέα ιστορικά υψηλά για την Epsilon Net (+0,99%).

@11:10

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λίγοι εκείνοι που ξέφυγαν από το Τρυπάκι του Παρανοϊκού. Εννοείται, ότι παρανοϊκοί είναι και όσοι  ασχολούνται με τον συγκεκριμένο δείκτη. Πιο αναξιόπιστος δείκτης, απλά πεθαίνεις.
 • ΕΧΟΥΝ βρει την ησυχία τους και οι μικροεπενδυτές που (απ)ασχολούνται με τα μικρομεσαία και τα μικρά. Με τα δικά τους δεδομένα, μια χαρά μπορούν να εκμεταλλεύονται τα δρομολόγια που εκτελούν. Εχοντας ήδη ενθυλακώσει τεράστιες αποδόσεις στο 95% των επισημάνσεων στην original διαδρομή.
ΕΙΔΑΤΕ και τι όμορφα αντέδρασαν και αντιδρούν. Και αφήστε τους μεγαλοπιασμένους παικταράδες, στο παραλήρημα τους.

@16:40

ΕΚΤΕΡ
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι έχει αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου ο διαγωνισμός για την επέκταση του οποίου, ύψους 46,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε πριν 2 εβδομάδες. Από τα 46,2 εκατ ευρώ τα 43 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από τα επιχειρησιακά προγράμματα ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από κρατικούς πόρους.
 • Η ανάδειξη της ΕΚΤΕΡ ως προσωρινού μειοδότη- αναδόχου του έργου θεωρείται έκπληξη υπό την έννοια ότι δεν αναμένονταν τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Αλλά η εταιρεία δεν πέφτει έξω σε κάτι τέτοιες δουλειές, αλλού έπεσε …. ΟΜΩΣ εκεί που έπεσε θα ξανασηκωθεί, το αιτιατόν βαίνει προς επίλυση, αν δεν έχει ήδη επιλυθεί.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ να μην ξεχνάμε και την συνεχή ανάληψη έργων που αναλαμβάνει στην εκτέλεση των οποίων απλά είναι ασυναγώνιστη. Και τι δεν έχει φτιάξει στο παρελθόν, έρχονται τώρα και τα νέα έργα…

@16:50

ΔΡΟΜΕΑΣ – απάντηση: Δεν μας νοιάζει τι λένε οι… brokers και τα broker-άκια όπως τα αποκαλείτε. Εμείς νούμερα διαβάζουμε, αποτιμήσεις βλέπουμε και προοπτικές.

 • ΕΠ ΑΥΤΟΥ: ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ το 0,7000
 • ΕΦΕΤΟΣ 0,4000 με 0,5800 και τωρα 0,4500

Αποτίμηση 15,5 εκατ. ευρώ, Καθαρή θέση 27 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 2020 στα 21 εκατ. ευρώ, κέρδη +85% στα 0,75 εκατ., Ανεκτέλεστο παραγγελιών γερμανικού στρατού… 51 εκατ. ευρώ, στο ταμπλό 0,4500 και απόσταση από την book value 70%. Αύξησε το προσωπικό του από 265 σε 296 άτομα (+10%). Σε φάση συσσώρευσης πριν την επόμενη κίνηση της.

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Από την ερχόμενη εβδομάδα η Ελληνική Αγορά μπαίνει στον αστερισμό των ανακοινώσεων α΄εξαμήνου, που…. αναγκαστικά θα είναι καλύτερα από την περυσινή χρονιά. Οι 160 Εισηγμένες στο Χ.Α., θα συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα εξαμήνου, με ένα από τα χειρότερα εξάμηνα όλων των εποχών.

 • Ο τζίρος πέρυσι είχε συρρικνωθεί κατά 20%, τα λειτουργικά κέρδη είχαν μειωθεί κατά 31% και οι συνολικές ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, ή σε μόλις 287 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος των Τραπεζών και των Διυλιστηρίων που λόγω των πρωτοφανών ζημιών των αποθεμάτων (700 εκατ. ευρώ) είχε επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την τελική γραμμή. Ασφαλώς πίσω από μια τόσο αδύναμη επίδοση κρύβεται η επίδραση του πρώτου lockdown, το οποίο βρήκε τις Επιχειρήσεις και την Οικονομία απροετοίμαστες.

Βασικό ζητούμενο επομένως δεν θα είναι η σύγκριση με πέρυσι, αλλά με το α΄ εξάμηνο του 2019. Πιθανόν η Επενδυτική Κοινότητα να μην ζητάει ρυθμούς μεγέθυνσης καλύτερους από το 2019, θα εκτιμηθεί ωστόσο το μέγεθος της απόκλισης από την εν λόγω περίοδο. Δεδομένου ότι στο α΄ τρίμηνο οι περιορισμοί σε πολλούς οικονομικούς κλάδους συνέχισαν να επιδρούν αρνητικά (Μεταφορές, Λιανεμπόριο, Τουρισμός) το β΄τρίμηνο θα είναι καθοριστικό σε ότι αφορά τη δυναμική των αριθμών που θα εμφανίσουν οι Εισηγμένες.

 • Από τις έως τώρα ανακοινώσεις μεγεθών τζίρου, προκύπτει ότι το Λιανεμπόριο θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό ανόδου (Jumbo +12,6%, Fourlis μονοψήφια πτώση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019, ΚΛΜ +17%, πωλήσεις αυτοκινήτων +25% κλπ). Τα Διυλιστήρια θα έχουν ένα βελτιωμένο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, καθώς επικράτησαν υψηλότερα περιθώρια Διύλισης, ενώ επανήλθε μέρος της ζήτησης για τα Αεροπορικά Καύσιμα.

Οι Πρώτες Ύλες αναμένεται να έχουν την τιμητική τους, καθώς πέρα από τους παραδοσιακούς Εκφραστές (Μυτιλιναίος, TITC) αναμένονται υψηλές επιδόσεις και σε μικρότερες Εταιρείες (Ικτίνος, Mermeren) ακόμα και σε Μεταποιητές (Αλουμυλ, Ξυλεμπορία κλπ).

 • Ο κλάδος Ενέργειας και οι ΑΠΕ θα εμφανίσουν ισχυρές επιδόσεις, λόγω των υψηλότερων τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) αλλά και της αύξησης της ζήτησης σε μονάδες όγκου, ειδικά στο β΄ τρίμηνο. Η Πληροφορική θα συνεχίσει την εξαιρετική της εικόνα, η οποία αποδίδεται και στις κινήσεις συγκέντρωσης που καταγράφηκαν μέσα στο 2020. Ήδη το α΄ τρίμηνο έδωσε μια πολύ ισχυρή εικόνα σε όλο το εύρος των Εταιρειών, η οποία συνοδεύτηκε και από ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.

Σε επιμέρους Εταιρίες οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Cenergy και Coca Cola θα καταγράψουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι.

 • Η αυλαία ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα με ΕΧΑΕ και συνεχίζει την Τρίτη και ακολουθούν την Τρίτη η Μυτιληναίος και την Πέμπτη η TITC.

Και στη ροή των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων, η ζωή έχει δείξει ότι αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

chartswar.com – Απόστολος Μάνθος

chartswar.com – Απόστολος Μάνθος


 

 • ΩΡΑΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΚΗΒΟΛΟ

****

chartswar.com – Απόστολος Μάνθος

 


Ουμπέρτο Έκο: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων, που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε καφενεία»

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(Ι):

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.