Χ.Α + Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (20.7.2021)

Τι άγχος είναι αυτό που αντιλαμβάνομαι σύμφωνα με το ύφος των μηνυμάτων σας; Μην… τρελαίνεστε, μην εξαρτάτε την ψυχική σας διάθεση από την πορεία του Χ.Α, το οποίο απλά το χρησιμοποιούμε σε μία προσπάθεια καλυτέρευσης του βιοτικού επιπεδου μας, με σύνεση και ορισμένους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά το δυνατόν.
 • Η Αγορά δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε μπορεί να αποτελεί το βαρόμετρο της ψυχικής μας υγείας. Οι οικογένειες μας, τι φταίνε για να βλέπουν τα νεύρα μας τεντωμένα και τα πρόσωπα μας κατηφή και μουτρωμένα;
Και στο κάτω κάτω της γραφής είναι μαραθώνιος δρόμος και όχι “κατοστάρι’, άντε και 400άρι. Είναι…42195 μέτρα… Και όταν τερματίζει κανείς, τότε κάνει και τον τελικό απολογισμό του.
ΤΑΚΤΙΚΗ: Αγορές σήμερα, ειδικά αν το ξεκινήσουν δυνατά προς τα κάτω λόγω leveraged accounts… Σε κάθε περίπτωση και για τους στόχους που έχει θέσει ο καθένας, δεν θα ήταν άστοχη κίνηση σταδιακές αγορές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του μ/μ 
 • ΕΠΕΙΔΗ τώρα μας ζαλίζουν οι διάφοροι φωστήρες, προφήτες και αλάνθαστοι μάντεις τους υπενθυμίζουμε το σλόγκαν του μ/μ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Ουμπέρτο Έκο: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων, που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε καφενεία»

AYTA TA ΠΕΡΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΙΑ τα θεωρούμε επιειεκώς αστεία, ή μάλλον κρύα ανέκδοτα. Οι γενικότητες είναι γι αυτούς που κατεβάζουν ότι βγάζει η κούτρα τους.

Οι μετοχές αυτές δεν είναι για τους Μπεσβγενάκηδες, θέλουν υπομονή στο μάζεμα και όχι απληστία στο βγάλσιμο. Αρκεί να έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυναμική περαιτέρω επιχειρηματικής ανέλιξης, με πρωτεύουσα προτεραιότητα την εκάστοτε αποτίμηση τους στο ταμπλό.

 • Ολες ανεξαιρέτως δόθηκαν στον πάτο τους κυριολεκτικά από τον μ/μ και όλες έδωσαν δυνατότητες ρευστοποιήσεων από 50% έως και 1000%… Ανεξάρτητα, αν η οδηγία μας προς τους μικροεπενδυτές μετόχους τους και φίλους αναγνώστες μας κάνει λόγο για ενθυλάκωση κερδών από το +25% μέχρι και το + 75% (σε όλες, μα σε όλες προέκυψε κάτι τέτοιο και όχι μόνον) και ότι απομένει ας το τρέχουν ελεύθερα.

Καμία τους δεν εγκλώβισε κανένα. Φυσικά, απαιτείται παραμονή, ανάλογα με την περίοδο και τις εκάστοτε ειδικές παραμέτρους που διέπουν μία χρηματιστηριακή αγορά.

 • ΑΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ με τα ρούχα τους, ας φάνε τα λύσσακα τους αλλά τον μ/μ δεν πρόκειται να τον φτάσουν ούτε καν στο μικρό του δακτυλάκι.

ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΚΑΡΔΙΣΟΥΜΕ για πολλοστή φορά…

ΣΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ OΡΙΣMENA ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΖΟΜΠΙ στα οποία ουδέποτε εγένετο η παραμικρή θετική αναφορά από τον μ/μ.

ΑΤΖΕΝΤΑ: Οι Jumbo (0,47 ευρώ/μετοχή) και Epsilon Net (0,047 ευρώ/μετοχή) έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος τη σημερινή ημέρα. Επίσης σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον Μάιο, δίνοντας έτσι μια εικόνα για την πορεία του τουρισμού.
 • Την Πέμπτη η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας (0,02 ευρώ/μετοχή) έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2020, οι Alpha Bank, Centric Συμμετοχων και Dionic έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. και οι Fourlis και Επίλεκτος έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ.
Την Παρασκευή οι Eurobank, Ελλάκτωρ και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Ιούνιο, καθώς και τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς γενικής κυβέρνησης (χρέος, ισοζύγιο κτλ.).

@13:20

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ!!
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ!
ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ Χ.Α ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.
Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.
ΑΒΟΥΛΗ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΕ  ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ!!
ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…

@13:25

Εντάξει, γνωστές οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις πανικού του ελληνικού… επενδυτικού κοινού (και προς τα πάνω αλλά ειδικότερα προς τα κάτω). Το να κινούνται ανοδικά (ουσιαστικά) μόλις τέσσερις μετοχές (ΕΠΙΛΚ, ΚΜΟΛ, ΚΑΜΠ και ΣΑΡΑΝΤΗΣ) δείχνει την ανωριμότητα και την ασχετοσύνη του κοπαδιού. Μάλιστα, ουσιαστικά μόνον η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ δικαιούται να φέρει τον τίτλο της Ανοδικής μετοχής. Αντε και ο ΚΜΟΛ που έχει μόνιμο αγοραστή σε καθημερινή βάση.

 • Το ευτύχημα είναι ότι οι συνετοί (έχουμε και από αυτούς) είχαν ήδη προνοήσει στο να έχουν ρευστότητα σε αυξημένη… ποσότητα… Δεν χρειαζόταν άλλωστε να είναι μάγοι στο να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση. Οπότε, τώρα που το Χ.Α είναι ξανά ΑΓΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ θα κινηθούν ανάλογα. Και φυσικά δεν χρειάζονται συμβουλές, γνωρίζουν περί του πρακτέου. Σιγά σιγά και με το μαλακό.

@13:30

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Τα πάντα ρει… Και που να τα ήξεραν όλα, αυτοί που την πιστεύουν και ειδικά σε forum του capital… (για να μην παραπονιούνται ότι κανένα οικονομικό site ασχολείται με την περίπτωση της). Αρνητικό το γεγονός ότι είναι υπό ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, αλλά και οι ΙΝΛΟΤ, ΒΙΟΤΕΡ, ΣΙΔΜΑ, ΜΠΤΚ, ΦΡΙΓΟ, ΕΣΥΜΒ, ΛΑΒΙ είναι και ΔΟΜΙΚΗ, ΠΡΕΜΙΑ (ήσαν)… Η κάθε μετοχή έχει την δική της τύχη, όπως όλοι μας… Το βράδυ – αν προλάβουμε – θα έχουμε ειδική αναφορά στη δική της περίπτωση. ΒΑΜΒΑΚΙ, ΒΙΟΑΕΡΙΟ, ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κλπ κλπ…

@13:35

ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!

@13:45

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ – Πρωτόγνωρες εικόνες στη περίπτωση της…
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 275 χιλ. τεμάχια.
Στο 12μηνο είχε πραγματοποιήσει 1,1 εκατ. τμχ και στο 3ημερο συμπληρώνει το 25%!

@13:50

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Ο όμιλος εκκοκιστηρίων βάμβακος Επίλεκτος (ΕΠΙΛΚ)  δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά στις πωλήσεις νημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ συγχρόνως αρχίζει και απολαμβάνει τα πρώτα κερδοφόρα μηνύματα από τη μονάδα βιοαερίου 5.252 MW στα Φάρσαλα, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτούμενη από φυτικά και ζωικά απόβλητα.

Η «Επίλεκτος Ενεργειακή» στην οποία ανήκει η μονάδα βιοαερίου μαζί με ένα φωτοβολταϊκό σταθμό 10 MW αναμένεται σύμφωνα με τα πλάνα του Επίλεκτου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η μετοχή της ΕΠΙΛΚ η οποία βρίσκεται στην επιτήρηση έχει πραγματοποιήσει στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών ένα τεράστιο 7ετές  «μάζεμα» των όποιων ρευστοποιήσεων προετοιμάζοντας το έδαφος για αμιγώς καλύτερες μέρες.
Ως σημείο έγερσης των αγοραστών εντοπίζεται η περιοχή των 0,30 ευρώ. Δυνατό πάτημα και πέρασμα πάνω από εκεί θα ανάψει το πράσινο φως για την προσέγγιση της επόμενης σημαντικής αντίστασης των 0,60 ευρώ.

@13:55

H τραγική πτώση των Λατρεμένων σήμερα (6,3%!!) κοστίζει στον ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ δείκτη το μισό και πλέον της σημερινής πτώσης του κατά 3,2%…
 • The latest stock sell-off is a ‘healthy pullback’ and investors should refrain from panicking

German 30y yields on course negative again. 30y yields have dropped from 0.47% to 0.09% within 2mths.

Εικόνα

 • The Covid recession lasted… 2 months!
The recession that began in February 2020 ended just 2 months later — April 2020 — the shortest recession on record nber.org/research/data/

Εικόνα

 • BREAKING! The 10-year US Treasury yield drops below 1.20%, the lowest level in over five months.
Εικόνα
 • stocks down, oil down, gold down, euro down bitcoindown
 • treasuries up, usd up, vix up.
Εικόνα
 • Crude oil drops below USD 70, down more than 9% from its peak.
Εικόνα
 • Crypto, % below 2021 high

Bitcoin $BTC: -54% Cardano $ADA: -55% Ethereum $ETH: -59% Solana $SOL: -59% Binance $BNB: -61% Uniswap $UNI: -66% XRP $XRP: -72% Chainlink $LINK: -73% Stellar $XLM: -73% Litecoin $LTC: -73% BitcoinCash $BCH: -75% Dogecoin $DOGE: -77% Polkadot $DOT: -78%

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ του Γιώργου Κράλογλου

 • (από ποιόν άλλο άλλωστε;)

Στις χωματερές οι αριστερές “κονσέρβες” για την οικονομία

Φροντίστε να μην “καούν” τα χλωρά με τα ξερά στην οικονομία και αφήστε στις χωματερές τις άνοστες αριστερές “κονσέρβες” για ολιγαρχία και κεφάλαιο…

 • Ο κόσμος καίγεται και θα καίγεται και στην οικονομία, το 2021 και το 2022, αλλά κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο, “συνοδεία… πλάγιου ήχου” και Τραπεζών, περνάνε “πολιτικά φίλτρα” στις επιλογές για τις δανειοδοτήσεις που, μας αρέσει ή όχι, τις επιβάλλει η οικονομία για να ανακάμψει.

Επιμένουμε στην έννοια ανάκαμψη γιατί εκεί είναι που μας πονάει και θα μας πονάει.

Τι μένει λοιπόν. Να δώσουμε δύναμη στις ιδιωτικές δυνάμεις που μας μένουν (παραγωγής -ό,τι μένει- μαζί με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες) να τα βγάλουν πέρα την 2ετία που έχουμε μπροστά μας, μέχρι το 2023, όπου πολλά θα αλλάξουν.

Οφείλουμε συνεπώς να αναστήσουμε την επιχειρηματική δράση που έχουμε (αυτή μας στηρίζει άλλωστε και τη δεύτερη 10ετία της χρεοκοπίας) και να μη στηριζόμαστε σε ονειρώξεις για επενδύσεις, επενδυτές και ανάπτυξη του πίνακα. Ανάπτυξη υπολογίζοντας πωλήσεις ακινήτων ιδιωτικής και κρατικής περιουσίας…

 • Κατά τη δική μας άποψη, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, θεωρούμε εγκληματικό να προηγείται το πολιτικό κόστος σε όποιες κυβερνητικές και Τραπεζικές αποφάσεις, να στηριχθούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο λόγος για περιπτώσεις ενίσχυσης ή και δανειοδότησης επιχειρήσεων με ονόματα που δεν είναι μικρά, ασήμαντα ή και άγνωστα, από τον πολιτικό φόβο ότι θα δώσουν λαβή στην αριστερή προπαγάνδα για αντιπολιτευτικές επιθέσεις με πρόσχημα το κεφαλαίο και την ολιγαρχία…

 • Δεν αναφερόμαστε σε κάτι συγκεκριμένο. Ούτε έχουμε υπόψη μας ονόματα και προτάσεις από τους λεγόμενους μεγάλους που θα αναμειχθούν με τα προγράμματα ανάκαμψης και είναι πιθανό να συναντήσουν τοίχο, από τον φόβο πολιτικού κόστους.

Ερέθισμά μας είναι απόψεις που επικρατούν, ότι το προφίλ των επιχειρήσεων που θα προταχθούν στη βοήθεια και στις ενισχύσεις θα πρέπει να είναι καλοχτενισμένο… Να μη σηκώνει πολιτική σκόνη… Να μη ξεσηκώνει αντιπολίτευση και κομματικούς παράγοντες.

 • Δεν θα διαφωνήσουμε με την προσοχή που πρέπει να δοθεί από τη στιγμή που και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης (σε διεκδικητές ενισχύσεων και βοηθείας στην πανδημία, κατά το 2020), έδειξαν ότι πάνω από 150.000 αιτήσεις παροχής βοηθείας ήταν από κάθε καρυδιάς καρύδι… ή από “περιηγητές” της μαύρης οικονομίας στα σοκάκια της άσπρης…

Και είναι δύσκολο να πεις ότι τέτοια “ξερά” δεν θα ανακατευθούν με τα “χλωρά” της αγοράς όταν το πρόγραμμα ανάκαμψης και ιδίως το ΕΣΠΑ 2021-2027, θα μοιράσει και πάλι χρήμα. Μπορεί τα μισά να είναι δανεικά αλλά η ευκαιρία είναι και μοναδική και τελευταία. Μετά το 2027 θα ψάχνουμε για ΕΣΠΑ και δεν θα το βρίσκουμε.

 • Ωστόσο αυτή η (γνωστή κατά τα άλλα) πραγματικότητα προτάσεων και επενδύσεων “μαϊμού”, (συνηθισμένη και αναμενόμενη ως φαινόμενο ιδιωτών στην Ελλάδα) δεν πρέπει να είναι κύριος λόγος για να περάσουν “φίλτρα επιλογής” στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων που εμφανέστατα θα δείχνουν φόβους πολιτικού κόστους.

Θα είναι λάθος να ανακόψουμε πορεία εκσυγχρονισμών μεσαίων ή και μεγάλων επιχειρήσεων (από τις τελευταίες 400-500), που παραμένουν ακόμη στο παιχνίδι της οικονομίας, γιατί συνθέτουν ομίλους που άνετα η αριστερή προπαγάνδα μπορεί να τους κατατάσσει, χωρίς εξαίρεση, στα ντόπια και ξένα συμφέροντα…

 • Λάθος επίσης αν παγώσουμε επιχειρηματικά βιομηχανικά και άλλα σχέδια που δεν είναι σε συρτάρια, δεν σχεδιάστηκαν χθες αλλά βρίσκονται στα γραφεία οικονομικών υπουργείων κολλημένα, επειδή κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν θέλουν να ταυτιστεί η κυβέρνηση με έργα (ενεργειακά κυρίως αλλά και της παραγωγής με εξαγωγική κατεύθυνση).

Επιμένουν δε στην ήδη επικρατούσα αντίληψη πως αυτό που συμφέρει πολιτικά και κομματικά την κυβέρνηση είναι να ολοκληρώσει η οικονομία το βιοτεχνικό, μικρομεσαίο προς το μικρό…, προφίλ της.

 • Πιστεύουμε πως χρήσιμο, για την καταρρέουσα και χωρίς προφίλ κρατικοδίαιτη οικονομία μας, είναι να επιστρατεύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία αναταράσσοντας τις αριστερές και αριστερόστροφες ισορροπίες, που συντηρούν όλα τα κόμματα εξουσίας.

Να ρισκάρουμε με πολύμορφες ευκαιρίες, ακολουθώντας τις αρχές της ανοικτής οικονομίας. Και να αγνοήσουμε (για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση) τις άλλες “αρχές”. Εκείνες που επιβάλλουν οι πολιτικές ντουντούκας ενάντια στο κεφάλαιο και την ολιγαρχία… Τακτικές βγαλμένες από σάπιες αριστερές “κονσέρβες” που είναι σε μονόδρομο προς τις χωματερές.

 • Έχουμε την πολιτική τόλμη;

george.kraloglou@capital.gr


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.