Χ.Α – Markets (Nο. 86 – 1) 27/4: Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι αγορές μας στις επιλεγμένες μετοχές γίνονται πάντα σταδιακά και πάντα σε πτωτικά γυρίσματα, που οπωσδήποτε θα προκύψουν… Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκύψει κάτι τέτοιο.

 • EYTYΧΩΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΔΡΟΣΙΖΟΥΝ.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΣ και ΔΥΟ: “Αν δεν υπάρξει με οιονδήποτε τρόπο ανάκαμψη της κερδοφορίας του κλάδου των ΤΡΑΠΕΖΩΝ, να μην περιμένουμε τίποτα από το Χ.Α. Απλά, θα τρωγόμαστε αναμεταξύ μας. (ΣΣ μ/μ: Προφανώς εννοούν… αναμεταξύ τους).
 • ΒΡΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ – δεν έχετε πάρει “Ντιπ, καταντιπ χαμπάρι” τις απίστευτες αποδόσεις που έχουν χαρίσει, χαρίζουν και θα χαρίζουν πολλές, πάρα πολλές δεκάδες μη τραπεζικών μετοχών; Δεν σας φτάνει που σας ξεκλήρισαν 2,3,4,5 και βάλε φορές και τα “Αστα να πάνε, πήγανε” κεφάλαια σας και συνεχίζετε με το ίδιο τροπάριο;

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν συρρικνωθεί και εν όψει προβάλει και ο MSCI… Προσωπικά ποτέ δεν δώσαμε, ούτε θα δώσουμε σεντ τσακιστό σε αυτά που παίζονται κάθε λίγο και λιγάκι στα ΜΕΓΑΛΑ ΣΠΙΤΙΑ και στους παιχταράδες τους. Προτιμούμε τα ταπεινά καλυβάκια… Απλά, δίνουμε μία (επ)εξήγηση στην αδυναμία που δείχνουν (Η ΠΕΙΡ δεν συμμετέχει)
….

https://www.msci.com/documents/10199/72fb4a0d-117d-48fd-852c-b8bddb18a4a6


AΓΟΡA ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ – σχόλιο: Γενικά η αγορά ιδίων μετοχών πιστεύουμε ότι είναι μία διαδικασία που δείχνει αδυναμία και δεν μας αρέσει, πολύ περισσότερο όταν γίνεται στα υψηλά επίπεδα τιμών της μετοχής. Κατά το παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι οι αγορές ιδίων μετοχών όταν γίνονται στα υψηλά επίπεδα των τιμών μιας μετοχής έχουν ένα και μόνο σκοπό… Το Ξεφόρτωμα. Και κατόπιν η διοίκηση προβαίνει στην ακύρωση των ιδίων, ενώ το σωστό είναι να γίνουν placement οι ίδιες μετοχές …

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.


ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ:
 • (Α) ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΙΣΤΑ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ:

!ΕΥΑΘ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, CENTRIC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΤΕΡ…

 • (Β) ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ (αν και εφόσον τις βρούμε 10% χαμηλότερα, όποτε και όταν)

!ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ…


ΤΑΜΠΛΟ: Ιδανικές ημέρες για πωλήσεις σε πολλά χαρτιά που έτρεξαν και τρέχουν και τα οποία έδωσαν την δυνατότητα σε πολλούς φίλους αναγνώστες να τοποθετηθούν στα πρόσφατα χαμηλά τους. Να βγάζουν και οι επόμενοι, ει δυνατόν…

 • ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ δεν πέρασαν, κάθε άλλο μάλιστα. Μην περιφρονείτε, τα όποια κέρδη σας εμφανίζονται στο τερματικό διάβα σας…

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – απάντηση: Μόνον μέχρι το 10% του χαρτοφυλακίου σας και εφόσον τις βρίσκετε σε υπερπουλημένα βραχυχρόνια επίπεδα. Πάντα με χρήση stop loss και με άμεση κατοχύρωση των ενδεχόμενων κερδών σας…


ΠΡΟΣΟΧΗ: Από την στιγμή που η αγορά του Χ.Α έχασε τον τίτλο της ξεκάθαρα ανοδικής τάσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πίνακα διαπραγματεύονται μετοχές ακριβές έως πανάκριβες. Να προσέχετε, για να έχετε.

 • Μην κοιτάτε κόστος κτήσης… Αν δεν σας ικανοποιεί μία μετοχή είτε λόγω απογοητευτικής συμπεριφοράς διαρκείας στο ταμπλό, είτε λόγω ανησυχητικών χρηματοοικονομικών μεγεθών + προοπτικών της εταιρείας που εκπροσωπεί σε αυτό. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζει αμφότερα.
 • Δημιουργείστε ρευστότητα και εκμεταλλευτείτε την με σύνεση και μέτρο. Όλο και κάποια ευκαιρία (είτε φθηνή λόγω μεγεθών, είτε λόγω τσακίσματος- υπερπώλησης της) θα εμφανίζεται στον ορίζοντα για να την εκμεταλλεύεστε… Πρόσφατες αυτές των ΕΥΠΙΚ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΛΑΘΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, ΑΒΑΞ κλπ κλπ…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

!ΔΕΗ: Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ είναι 100% θυγατρική της και πλέον όχι απλά αρχίζει να μπαίνει στον χάρτη των ΑΠΕ, αλλά φαίνεται ότι σύντομα θα μπορέσει να περάσει και στην πρώτη θέση. Η αγορά πιθανότατα θα το δει με καθυστέρηση, παρόλα αυτά θα αρχίσει να μπαίνει σε σύγκριση με τους ιδιώτες παίκτες μιας και μέχρι σήμερα είχε μόλις το 1% στις ΑΠΕ.

!ΙΝΤΕΑΛ: Προσεχώς αναμένεται επιχειρηματική είδηση – κίνηση… Απαξίωση διαρκείας, αλλά δεν έχει και να φοβηθεί τίποτα κανείς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών στην κ/φση των 7,9 εκατ. ευρώ.

!ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ – απάντηση: Ό,τι μαρτυράει το ταμπλό… Ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει θα παραμένει σταθερή επιλογή από τα μικρά πατώματα του Χ.Α.


ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΑΝΟΗΤΟΥΣ 

Κλειδώνετε παντού κέρδη- Ας βγάλουν και οι επόμενοι, δεν χάθηκε ο κόσμος…

….

AΓΟΡΑ ΤΑΣΗΣ έχουμε και πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας μη τυχόν και κάτι στραβώσει. Οπότε η έξοδος θα είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρή για όσους είδαν φως και μπήκαν τελευταίοι. Και όχι μόνον γι αυτούς.

Απευθυνόμεθα μόνον στους φίλους αναγνώστες μας, δεν μας ενδιαφέρουν οι υπόλοιποι, πόσον μάλλον αυτοί που μας διαβάλλουν, συκοφαντούν κλπ κλπ στα διάφορα ιντερνετικά στέκια, κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας τους. Τραβάνε ζόρι οι άνθρωποι. Σε αυτούς απαντάμε … Ναι είναι αλαζόνας ο μ/μ, ναι πομπάρει μετοχές ο μ/μ. Ευχαριστημένοι;

ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ- τόσα χρόνια αναγνώστες μας- ξέρετε πολύ καλά τι είναι ο μ/μ. Και αυτό μας φτάνει.

Ο μ/μ καλπάζει σε επισκεψιμότητα. Και σας ευχαριστούμε. Και με την νέα μορφή του – που θα την συνηθίσετε σιγά σιγά – δείχνει ότι ήρθε εδώ όχι απλά για να μείνει…

ΣΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑ ΜΑΣ τώρα:-

ΜΗΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΣΤΕ και ανοίγεσθε, διατηρείτε ρευστότητα και κάθε φορά να την αυξομειώνετε ανάλογα με την έμπνευση σας, την οποία όμως μην την αφήνετε να καλπάζει. Να την χαλιναγωγείτε.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΑΣΗΣ μικρή σημασία έχουν τα Θεμελιώδη (που στο τέλος του λογαριασμού μόνον αυτά μας πληρώνουν).

 • Γι αυτό βλέπουμε τις τόσες υπερβολές που έχουν δημιουργηθεί στο ταμπλό. Και οι οποίες κάποια στιγμή (κανείς δεν ξέρει πότε) θα προκαλέσουν ζημιές. Και γι αυτό πρέπει να κινείσθε πλέον με περισσή εγκράτεια.

ΑΠΤΑ δείγματα ανάπτυξης δεν έχουμε δει ακόμη. Μόνον ιστορίες του ΘΑ και Σενάρια που βολεύουν τους συγγραφείς τους.

 • Κλειδώνετε παντού κέρδη. Ας βγάλουν και οι επόμενοι, δεν χάθηκε ο κόσμος, γιατί πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΟΥΜΕ στη παρούσα αναφορά μας με νούμερα. Δεν θέλουμε να σας… τρομοκρατήσουμε, απλά σας γράφουμε ότι σε πολλές μετοχές η κατάσταση έχει ξεφύγει. ‘Εχει γίνει με μία λέξη, ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ.

Ο μ/μ


Αγκίστρωση (Anchoring)

 • Αγκίστρωση είναι η τάση που έχουν οι άνθρωποι να στηρίζονται υπερβολικά σε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα ή αρχικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι της συνολικής πληροφόρησης ή νέες πληροφορίες που ενδεχομένως να προκύψουν.

Αυτές οι αρχικές πληροφορίες δρουν ως “άγκυρα”, επηρεάζοντας την σκέψη των ατόμων, τα οποία προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους βασιζόμενοι στο αρχικό σημείο αναφοράς ακόμα και κατά τη λήψη μεταγενέστερων αποφάσεων.

Η γνώση της συμπεριφοράς αυτής έχει πολλές εφαρμογές σε πολλούς τομείς των οικονομικών, όπως στις πωλήσεις, όπου η αρχική τιμή ενός προϊόντος τίθεται ψηλά με στόχο να “αγκιστρώσει” τους πιθανούς πελάτες σε μία υψηλή τιμή και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από αυτό το επίπεδο.

Παράδειγμα:
Η αρχική τιμή για την αγορά κάποιου σπιτιού ή περιουσιακού στοιχείου επηρεάζει σημαντικά τις προσφορές που θα προκύψουν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Αν ο πωλητής θέσει μια συγκεκριμένη τιμή, ο αγοραστής θα τείνει να κάνει αντιπροτάσεις γύρω από αυτή αντί να κάνει από την αρχή μια αντικειμενική, ανεξάρτητη τιμολόγηση του σπιτιού.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί η πληροφόρηση στο χρηματιστήριο για μια συγκεκριμένη μετοχή. Μια αρνητική είδηση για μια νεοεισηγμένη εταιρία θα προκαλέσει προκατάληψη στους επενδυτές και θα επηρεάσει τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις τους ακόμα κι αν αλλάξουν ραγδαία τα οικονομικά στοιχεία στις λογιστικές καταστάσεις της. Παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται και στην ψυχολογία της αγέλης. Σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις ενός προϊόντος παίζει και η ψυχολογική τιμολόγηση.

Ασύνδετες Πληροφορίες
Αγκίστρωση είναι επίσης και η χρήση άσχετων ή ασύνδετων δεδομένων για την αξιολόγηση ή την εκτίμηση κάποιας άγνωστης πληροφορίας. Οι άνθρωποι βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πληροφορίες ή εκτιμήσεις που ήδη γνωρίζουν για να εκτιμήσουν νέες παραμέτρους, έστω κι αν αυτές δεν συνδέονται μεταξύ τους

Παράδειγμα:
Σε κάποια πειράματα στις ΗΠΑ ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν τα τέσσερα τελευταία στοιχεία του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης και μετά να κάνουν μία εκτίμηση για το πόσοι γιατροί υπήρχαν στην Νέα Υόρκη. Βρέθηκε αργότερα στις μετρήσεις ότι υπήρχε μεγαλύτερη από το κανονικό συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο τυχαίων γεγονότων.

Αγκίστρωση στις Επενδύσεις
Η αγκίστρωση επηρεάζει τους επενδυτές / traders / μετόχους όταν επιμένουν στην διακράτηση μετοχών οι οποίες διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή αγοράς τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου τους.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την αρχική τιμή αγοράς, “αγκιστρώνονται” σε αυτή και αρνούνται να ρευστοποιήσουν την επένδυση τους και να αναγνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τις ζημιές τους, περιμένοντας να επανέλθει η μετοχή στα αρχικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Η παραπάνω επενδυτική συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί κι από άλλες θεωρίες της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής όπως είναι η Άρνηση, ο Συντηρητισμός και το Disposition effect.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
 • μ/μ