Χ.Α–Markets (Nο.82-1) 21/4: Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές

Stock market charts are seen during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 28, 2020 at Wall Street in New York City. - Losses on Wall Street deepened following a bruising open, as global markets were poised to conclude their worst week since 2008 with another rout. (Photo by Johannes EISELE / AFP) (Photo by JOHANNES EISELE/AFP via Getty Images)

ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κερδίσει και το στοίχημα της επανεκκίνησης. Οι πλέον ώριμες εξ αυτών:-

 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Επιτέλους εισέρχονται οσονούπω οι… μπουλντόζες για την κατεδάφιση των κτιρίων.
 • ΚΑΖΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Ξεκαθάρισε οριστικά το τοπίο.
 • ΛΙΜΕΝΕΣ: Ιδιωτικοποίηση των Αλεξανδρούπολης και Καβάλας: Λαδώθηκαν οι μηχανές
 • ΔΕΗ: Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Πτολεμαΐδα.
 • «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»: Το Δημόσιο πουλάει το ποσοστό του…
 • ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ:  Ολοκληρώνεται η πώληση της
 • ΚΙΝΑ: Σε τροχιά υλοποίησης οι επενδύσεις της στο λιμάνι του Πειραιά και στο Θριάσιο.

****

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ REPORT της Fast Finance AEΠEY: 

Είναι γνωστό ότι σε περιόδους πανικού δημιουργούνται ευκαιρίες, που πολλές φορές οι επενδυτές αντιλαμβάνονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το επιβεβαιώσει και μετά την πρόσφατη πτώση στις χρηματαγορές, απόρροια βεβαίως της πανδημίας και των φόβων που αυτή προκάλεσε. Τέτοιες καταστάσεις ωθούν τους επενδυτές να λειτουργούν καταρχήν με το συναίσθημα, αφήνοντας πολλές φορές τα λογικά σενάρια στην άκρη, ώστε να παρατηρείται και η κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας.

 • Επί παραδείγματι, ενώ σχολιάζαμε προ διμήνου ότι οι τόσο χαμηλές αποτιμήσεις εταιριών και ομολόγων δεν οφείλονταν μόνο στην επερχόμενη μείωση των πωλήσεων και των ΑΕΠ, αλλά κυρίως προήλθαν από την στρέβλωση των τιμών στα ταμπλό, τελικά λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποκομίσουν από αυτήν τη χρονική συγκυρία τις ανάλογες αποδόσεις.
 • Στατιστικά, τέτοιες συγκυρίες εμφανίζονται μια φορά στα 4-5 χρόνια και χαρακτηρίζονται τόσο από το αιφνίδιο, όσο και το έντονο, καθώς κανείς δεν πρόκειται να προειδοποιήσει με σοβαρά επιχειρήματα πριν να είναι αργά.

Εξ ού και πάντα επιμένουμε σε ορθή διαχείριση του κεφαλαίου, κοιτώντας όχι μόνο τις ομαλές περιόδους αλλά και κρίσεις, και φυσικά όχι μόνο την απόδοση, αλλά και τον εκάστοτε κίνδυνο. Το πρόβλημα που συνεχίζει προσώρας να υφίσταται είναι παγκόσμιο και πιθανότατα υφεσιακό. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα δεν μπορεί να μετρηθεί, τόσο ποσοτικά (πόσο θα επηρεάσει την οικονομία και τα μεγέθη της) όσο και ποιοτικά (πώς θα επηρεάσει άλλες μεταβλητές, περισσότερο μακροπρόθεσμες).

 • Τίποτα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το αύριο, αλλά με μια πρώτη ματιά, οι αγορές αρχίζουν σιγά σιγά να απορροφούν τη στρέβλωση, με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να αντέδρασαν σωστά και άμεσα για την άμβλυνση των απωλειών.
 • Με τους μακροοικονομικούς παράγοντες να έχουν ήδη πειραχτεί, η τεχνική ανάλυση ίσως δράσει επικουρικά ώστε να δείξει μια πιο αντικειμενική και μακρινή εικόνα, χωρίς ωστόσο να επαναπαυόμαστε με απλά «σήματα» αγοραπωλησίας, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και σφιχτούς κανόνες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάποιος δουλέψει με την λογική και με στρατηγική, θα βγει κερδισμένος.

 • Greek Market WEEKLY Overview

Στα τεχνικά τώρα εντός της χώρας, ο στόχος της ζώνης του 650-670 (ΓΔ) συνεχίζει να υφίσταται, με τα stop στα Long να ανεβαίνουν σταδιακά όσο περνάει ο καιρός. Η ζώνη των 580 μονάδων έχει γίνει σημαντική στήριξη, ενώ καθημερινά βλέπουμε νέους τίτλους να μπαίνουν στο παιχνίδι της τάσης. Η εταιρία που ουσιαστικά πλήττεται περισσότερο από την υφιστάμενη συγκυρία είναι η AEGEAN, παρόλα αυτά το ομόλογο της από τιμή 50 έχει ήδη βρεθεί στο 92, προσφέροντας σημαντικά κέρδη σε όσους τόλμησαν.

 • Ο Ελλάκτορας, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα από τα 63 λεπτά, ήδη πλησιάζει το 1 ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης είναι και ο μόνος που έχει μείνει πίσω παλεύοντας να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό 386. Από τις μικρές και καλές εταιρίες, η ENTERSOFT που πρόσφατα εισήχθη στην κύρια αγορά στα 7 ευρώ, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει 6 νέες στην 1 παλαιά μετοχές, με το ταμείο της γεμάτο και χωρίς δανεισμό.

Αρκετές άλλες εταιρίες έχουν ανακοινώσει ή και ξεκινήσει αγορές ιδίων μετοχών, γεγονός που βοηθάει τις αποτιμήσεις. Ακόμα και μέσα στην κρίση βλέπουμε ότι κάνουν την εμφάνιση τους κάποια εκκολαπτόμενα deals του προηγούμενου διαστήματος (λ.χ Πόρτο Καρράς) δείχνοντας ότι ο φόβος σταδιακά υποχωρεί. Μέρα με μέρα έχουμε νέα δεδομένα σε σχέση με τον ιό, γεγονός που πιθανότατα μας κάνει να αισιοδοξούμε. Ο μόνος οδηγός μας με θετικά μηνύματα είναι τα νέα από την Κίνα και την Κορέα, που ήδη έχουν επιστρέψει σε μία κανονικότητα, με την έξαρση να είναι ελεγχόμενη.

 • Το θετικό για την χώρα μας είναι ότι είναι νο1 προορισμός στην Ευρώπη, εφόσον φυσικά απέλθει το καθεστώς της καραντίνας, χωρίς καν να αναφερθούμε στον εσωτερικό τουρισμό που θα βοηθήσει τον κλάδο τουρισμού ως ένα βαθμό. Σίγουρα είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα, παρόλα αυτά όλοι μας πρέπει να είμαστε με την αισιόδοξη πλευρά.

Κλείνοντας, να πούμε ότι η κυβέρνηση τόλμησε με επιτυχία να βγάλει νέο 7ετές ομόλογο, γεγονός που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας είναι μεγάλη και από το εγχώριο, αλλά κυρίως από το ξένο επενδυτικό κοινό. Επίσης, να σχολιάσουμε ότι οι παρεμβάσεις της, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ποιότητα, απεδείχθησαν καίριες και σωτήριες, ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας με τα ενδογενή χαρακτηριστικά του λαού της. Μπροστά της έχει να πάρει την μεγαλύτερη απόφαση που έχει να κάνει με τον χειρισμό του ξένου τουρισμού το καλοκαίρι.

 • Οι επιλογές μας στο -29,05% υπέραποδίδοντας του ΓΔ με 4,76% με τον ίδιο στο -33,81% και τον ftse στον -36,47%. Ο τραπεζικός με τις μεγαλύτερες απώλειες -61,65% με τον ftsem με απώλειες -29,97% . Μοναδικός τίτλος με κέρδη στις επιλογές μας είναι αυτός της ENTERSOFT με 5,65% με τις τράπεζες να έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες από -60 μέχρι -65%.

****

MOTOR OIL – Απ. Μάνθος: Η Motor Oil ναι μεν δέχεται έμμεση επίπτωση λόγω της μειωμένης ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές όπου εξάγει, αλλά διαθέτει ισχυρό ισολογισμό, με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα 700 εκατ. ευρώ και χαμηλό καθαρό δανεισμό και σημαντικού ύψους αχρησιμοποίητα όρια πίστωσης.

 • Διαγραμματικά, η μετοχή είχε αρχίσει από νωρίτερα, και κυρίως μετά την καταστρατήγηση της γραμμής στήριξης “Q”, να χάνει έδαφος, με τις συνεδριάσεις του περασμένου Μαρτίου να αποδεικνύονται αρκετά επώδυνες, οδηγώντας τη να χάνει έως και -59% (!) από τα υψηλά του 2020, βρίσκοντας μάλιστα πάνω στη στήριξη του 2015, στα 8,60 ευρώ.
 • Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν ναι μεν πήρε την άγουσα μετά τον σχηματισμό βάσης στα 10,65 ευρώ, αλλά έμεινε από καύσιμα πέριξ της αντίστασης των 14,40 ευρώ. Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα pullback προς τα 12 ευρώ.

*****

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Παράλληλη με την επίσημη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η αντίστοιχη σκιώδης, δεν είναι διόλου ασήμαντο μέγεθος. Μπορεί βέβαια να μην αντιπροσωπεύει, όπως πριν 40 χρόνια, το 35% του επισήμου Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, αλλά παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια στο 20%. Κατά κύριο δε λόγο, αναπτύσσεται σε τομείς των υπηρεσιών, που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τη μαζική εστίαση και την αγροτική παραγωγή.

Γνωστό προϊόν του ελληνικού κρατισμού και της αναποτελεσματικότητάς του, η ελληνική παραοικονομία, όπως θα έλεγε και ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλφρέντ Σωβύ, αν ζούσε, «είναι ένα στοιχείο κοινωνικής ισορροπίας σε χώρες, που έχουν ολοκληρωτικά ή έντονα συντεχνιακά καθεστώτα.

 • Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η ελληνική παραοικονομία είναι ένα είδος κοινωνικού και οικονομικού αμορτισέρ. Και αυτό το τελευταίο, ιστορικά, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, έστω και αν αυτή απείχε αισθητά από αντίστοιχα δυτικά πρότυπα.

Στην περίοδο όμως της τελευταίας χρηματοοικονομικής κρίσης, η παραοικονομία έπαιζε σημαντικό εξισορροπητικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο, γιατί την ώρα που κατέρρεε το ΑΕΠ της χώρας, επέτρεψε η κατάρρευση αυτή να γίνει πιο ήπια και άρα κοινωνικά υποφερτή. Και αυτό διότι ένα μέρος του πληθυσμού μας εξασφάλιζε εισόδημα από παραοικονομικές δραστηριότητες, που συνδέονταν κυρίως με τον τουρισμό και λοιπές συναφείς εργασίες.

Σήμερα, όμως, αυτή η μερίδα των χαμηλόμισθων, που συμπλήρωνε τα εισοδήματά της μέσω της σκιώδους οικονομίας, βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη. Τα περισσότερα μέλη της δεν έχουν, ούτε καταθέσεις, ούτε άλλες κινητές αξίες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Επομένως, η κρίση του κορωνοϊού θα είναι δραματική γι’ αυτά, αν όχι και μοιραία.

 • Για να γίνουμε πιο αναλυτικοί και σαφείς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στον τουρισμό, οι εποχικά εργαζόμενοι, που δουλεύουν συνήθως Απρίλιο -Οκτώβριο και μετά εισπράττουν επίδομα ανεργίας, θα υποστούν πραγματική συντριβή.
 • Με την πλήρη και δραματική αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι προβλέψιμο ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα, κάποιες χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι δεν θα δουλέψουν και δεν θα εισπράξουν λεφτά πάνω ή κάτω από το τραπέζι.
 • Το ίδιο ισχύει με τα αδήλωτα εισοδήματα από ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, θαλάσσιες μεταφορές κ.τ.λ.

Ο τουρισμός θα έχει επίσης αρνητική επίπτωση στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών, βιλών μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η airbnb. Κι εδώ αρκετοί εκτιμάται πως συνέχιζαν να μη δηλώνουν ή να υποδηλώνουν τα ακίνητα, βγάζοντας αφορολόγητο εισόδημα, που τώρα θα λείπει.

 • Μείωση θα παρουσιάσουν επίσης τα «μαύρα» λεφτά, που εισέπρατταν εκπαιδευτικοί και άλλοι, κάνοντας ιδιωτικά φροντιστήρια ή εργαζόμενοι στην οικοδομή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και άλλοι σε άλλους κλάδους, βασίζονται στην παραοικονο-μία για να βγάλουν τα προς το ζην ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και δεν περιλαμβάνονται στα δημοσιονομικά πακέτα, όπως είναι λογικό.

Όμως είναι πολλοί και θα υποστούν μεγάλες απώλειες, καθώς η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι, όπως είπαμε, ένα σημαντικό μέγεθος. Μια άλλη κατηγορία συμπολιτών μας, που υποφέρει, είναι αυτή που έχει υποστεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Κάπου 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, με «πρωτοβουλία» της ΑΕΔΕ, διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι τους είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ. Ούτε να εισπράξουν χρήμα-τα μπορούν, ούτε να κάνουν άλλες τραπεζικές πράξεις έχουν τη δυνατότητα.

 • Πρόκειται για μια γελοία μεν, αλλά δραματική σήμερα κατάσταση, στην οποίαν θα προστεθεί οσονούπω και η αδυναμία των ευπαθών οικονομικά φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει.
 • Η σημερινή κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να τους πλήξει σκληρά μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους, θα βιώσουν την απόλυτη φτώχεια.

Καλά θα κάνουν, λοιπόν, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες να σκεφτούν με αντιγραφειοκρατική και μη τεχνοκρατική προδιάθεση το πρόβλημα, γιατί ήδη έχουν στα χέρια τους μια ωρολογιακή βόμβα αγνώστου καταστροφικής εμβέλειας (του Αθαν.Χ.Παπανδρόπουλου στο lykavitos.gr)

*******

ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝ φίλου αναγνώστη μας

 • Από την μία μεριά ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ και στην άλλη η ΚΟΛΑΣΗ 

  Αυτό θα έβαζα ως τίτλο στα σημερινά σας σχόλια φίλτατε Μικρομέτοχε…

 • Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε ένα από τα πολλά εύστοχα που διαβάζουμε κατά καιρούς και αναφέρεστε για τις ανύπαρκτες  ένας Θεός να τις κάνει εισηγμένες με αφορμή την…
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Πολλές δεκάδες μετοχών χωρίς την παρουσία ενός market maker (έστω περιορισμένης εμβέλειας) καθημερινά εμφανίζουν τριτοκοσμικές εικόνες. Με τεράστιες αποστάσεις μεταξύ offers & bids προκαλούν την νοημοσύνη μας. Που είναι οι μεγαλομέτοχοι τους, που είναι οι διοικήσεις τους;  Βάλτε τις στο περιθώριο για πάντα.

Απο τη μια μεριά ο Παράδεισος εισηγμένων εταιρειών με εμπορευσιμοτητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά και απτην άλλη η Κόλαση που δεν είναι άξιο αναφοράς βασικών στοιχείων. Υπάρχουν όμως και χειρότερες απο αυτές  τις περιπτώσεις όπου εκτός των ως ανω αρνητικών στις Γενικές Συνελεύσεις  οταν πραγματοποιούν, τάζουν ψεύτικα όνειρα ενω στη πραγματικότητα,(αποδεικνύεται το αντίθετο από το κακό παρελθόν τους ) πετούν απασφαλισμενες χειροβομβίδες  στα χέρια των μικρομετόχων.

Ενα ζωντανό κακό παράδειγμα είναι η ΠΑΣΑΛ και η ΣΑΤΟ τις οικογένειας Θεοδωρίδη. Για τη ΣΑΤΟ άξιο απορίας και αναφοράς καθώς ο γ-ιός (δεν έχει συγγένεια με τον Κορονοιο )
Γιώργος Θεοδωρίδης του Σωτήρη κατάφερε και συμφώνησαν οι Τράπεζες να εγγράψουν ζημιές εκατ. ευρώ στα βιβλία τους, να είναι στο στάδιο να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, να συνεχίζει να υπάρχει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου αραιά και που να έχει εμπορευσιμότητα (άραγε ποιός την δημιουργεί;) να μην λαμβάνονται μέτρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εκούσια του όλου θέματος..

 • Πολλά τα ερωτήματα, Πολλές οι ενστάσεις. Κόλαση !!! όπως αναφέρθηκα στον τίτλο όμως εδώ έχουμε κάτι ακόμη πιο σκανδαλώδες και προκαλεί το κοινό αίσθημα η εισηγμένη ΠΑΣΑΛ.

Ύστερα από μια μεγαλειώδη Γενική Συνέλευση ο κύριος Σωτήρης Θεοδωρίδης με τον Οικονομικό Διευθυντή κύριο Κώστα Μαρκάζο και μελλοντικό Διευθύνοντα Σύμβουλο τις επονομαζόμενης νέας ΠΑΣΑΛ υποσχέθηκαν ότι η εταιρεία μετά το κούρεμα των μικρομετόχων (είχαν την δυνατότητα να κάνουν ΑΜΚ χωρίς reverse split ) η ΠΑΣΑΛ θα κάνει πράγματα και θαύματα  στο χώρο των ακινήτων με την είσοδο του Ελληνοσουηδου κυρίου Γεωργιάδη και όλα αυτά ενώπιον Δημοσιογράφων.

 • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε την έγκριση, το κούρεμα έγινε, η μετοχή από τη πρώτη ημέρα (1/4/2020 διόλου τυχαία και άκρως σημαδιακή ημερομηνία ) διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από την τιμή που ανακοίνωσαν, υπάρχουν συνεδριάσεις με συνολικό όγκο μίας μετοχής, τις περισσότερες φορές στπ -20%.
 • Η Διοίκηση της ΠΑΣΑΛ εξαφανισμένη και προκλητικά αδιάφορη, η στάση της δεν άλλαξε απο το παρελθόν και είναι άξιο αναφοράς πώς είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά και οι Εποπτικές Αρχές να μην αντιδρούν!

Οφείλω να πω ότι ο κύριος Μαρκάζος ανέφερε δημόσια για δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δηλαδή εκτός απο το reverse split και ΑΜΚ αναφέρθηκε και σε μια δεύτερη ΑΜΚ πού θα προκύψει μελλοντικά μέσα στο 2020 σε υψηλότερες τιμές απο τις σημερινές και διερωτάται κανείς ότι εδώ καλά καλά δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στην πρώτη ΑΜΚ και πως υπόσχεστε μια νέα χωρίς προσόντα και στοιχεία;

 • Πολλά τα ερωτήματα τις Κόλασης – Άλυτα απροστάτευτε Μικρομετοχε !
  Τέλος κλείνω με ενα γνωμικό: Όταν το μαγαζί δεν τραβά δεν μας φταίνε οι εγκαταστάσεις καί τα ακίνητα που θέλουμε να αλλάξουμε. Οι [***] κύριοι της Διοίκησης θέλουν αλλαγή μα προπαντός ευθύνη έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αφήνει τέτοιου είδους εισηγμένες να λέγονται εισηγμένες και να εξαϋλώνεται ο Θεσμός!

Σας εκθέτουν όλες αυτές οι εταιρείες! Παραδείγματα πάρα πολλά όπως επίσης η Προοδευτική του κυρίου Κώστα Κούτλα που την ονομάζει Κατασκευαστική… Σε τι όμως;
Εμπορευσιμοτητα; Τι είναι πάλι αυτό; Αποφάσεις προς απομάκρυνση τους δεν φαίνεται στον ορίζοντα αρα η Κόλαση δεν θα αλλάξει – Ο τίτλος μας μένει φίλε Μικρομέτοχε !

 • Από την μία μεριά ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ και στην άλλη η ΚΟΛΑΣΗ!

Έτσι είναι ο παράδεισος και η κόλαση - Newsbomb - Ειδησεις - News

*****

Χαρτοφυλάκιο Αναφοράς (Portfolio benchmark)

Χαρτοφυλάκιο αναφοράς είναι ένα χαρτοφυλάκιο που καταρτίζεται για να παράσχει στους διαχειριστές κεφαλαίων ένα σημείο αναφοράς για τη μέτρηση της απόδοσης και των κινδύνων των τοποθετήσεων τους.

Παράδειγμα: Σε ένα χαρτοφυλάκιο αναφοράς χρεογράφων (benchmark portfolio) συνήθως περιλαμβάνονται οι αποδόσεις του 10χρονου ομολόγου του γερμανικού και του ιαπωνικού δημοσίου ή του 30χρονου ομολόγου του θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ. 

 • Ένα χαρτοφυλάκιο αναφοράς συνήθως περιέχει σταθερές αναλογίες, υψηλής απόδοσης περιουσιακών στοιχείων (π.χ έντοκα γραμμάτια και ομόλογα συγκεκριμένης έκδοσης και απόδοσης μέχρι τη λήξη). Η μέτρηση της απόδοσης της επένδυσης κάθε στοιχείου υπολογίζεται από ένα κατάλληλο δείκτη.

Η απόδοση αυτή είναι η ελάχιστη αναμενόμενη απόδοση, ενώ ο διαχειριστής κεφαλαίων μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση (out performance) ανάλογα με τις ικανότητές του. Ενδέχεται, όμως, λόγω ανεπιτυχών προβλέψεων και χειρισμών να καταγράψει απόδοση μικρότερη του benchmark (under-performance). Τα χαρτοφυλάκια αναφοράς (benchmark portfolios) είναι διαφορετικά από επενδυτή σε επενδυτή, διότι εξαρτώνται από την έκταση του αναλαμβανόμενου κινδύνου και τους επενδυτικούς στόχους.

Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (Internal Rate of Return – IRR)

Εσωτερικός βαθμός απόδοσης είναι ένας δείκτης ο οποίος μετρά την απόδοση μιας μακροχρόνιας επένδυσης, εξισώνοντας την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών πλέον της τελικής αγοραίας αξίας, με την τρέχουσα αγοραία αξία της επένδυσης.

Κίνδυνος Ανάκλησης (Call risk)

Κίνδυνος ανάκλησης είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κάτοχος ενός ανακλητού ομολόγου, ο εκδότης του να εκμεταλλευτεί το προνόμιο ανάκλησης και να εξαργυρώσει το ομόλογο πριν από την ημερομηνία λήξης του. Εάν τα επιτόκια μειωθούν σε σχέση με αυτά που επικρατούσαν κατά την έκδοση του ομολόγου, οι εκδότες θα ανακαλέσουν το ομόλογο αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατό και θα εκδώσουν νέο με χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερους τόκους.

Πιο συγκεκριμένα, αν οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης ενός ομολόγου περιέχουν τον όρο προνόμιο ανάκλησης, σημαίνει ότι ο εκδότης διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει το ομολογιακό δάνειο, ολικά ή μερικά, αποπληρώνοντας το, πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης. Για τον εκδότη το κυριότερο πλεονέκτημα αυτού του όρου είναι ότι του επιτρέπει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο δάνειο με μια άλλη έκδοση χαμηλότερου επιτοκίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοχοι ανακλητών ομολόγων να χάσουν την υψηλή απόδοση που τους προσέφεραν τα ομόλογα τους και ίσως αναγκαστούν να επενδύσουν σε ένα λιγότερο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια και σε τίτλους με χαμηλότερες αποδόσεις, άρα το προνόμιο ανάκλησης περιορίζει τη θετική αξιολόγηση της τιμής ενός ομολόγου.

Επειδή το προνόμιο ανάκλησης θέτει τον επενδυτή σε μειονεκτική θέση, τα ανακλητά ομόλογα φέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μη-ανακλητά. Οι εκδότες ανακλητών ομολόγων προκειμένου να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές, ορίζουν την τιμή ανάκλησης (την τιμή που καταβάλλεται στους επενδυτές όταν το ομόλογο ανακληθεί) υψηλότερα από την ονομαστική αξία της έκδοσης του ομολόγου.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής ανάκλησης και της ονομαστικής είναι το call premium.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ANEΣΤΗ

 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
 • μ/μ