Χ.Α – Markets (Nο.79- 1) 17/4/2020: Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές

ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΡΙΜΜΕΝΕΣ: 

 • ΑΓΟΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ η προηγούμενη φάση στο Χ.Α με σημαίες – συνθήματα τα… Turnaround Stories, τα “ΘΑ και ΘΑ” τα διάφορα φανταστικά σενάρια κλπ. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει…
 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Πολλές δεκάδες μετοχών χωρίς την παρουσία ενός market maker (έστω περιορισμένης εμβέλειας) καθημερινά εμφανίζουν τριτοκοσμικές εικόνες. Με τεράστιες αποστάσεις μεταξύ offers & bids προκαλούν την νοημοσύνη μας. Που είναι οι μεγαλομέτοχοι τους, που είναι οι διοικήσεις τους;  Βάλτε τις στο περιθώριο για πάντα.
 • ΓΙΑ αρκετούς λόγους δεν πρέπει να έχει κανείς όλα τα χρήματα του σε τραπεζικές καταθέσεις.
 • Η WALL STREET θα γράψει νέα ιστορικά υψηλά πλησιάζοντας προς την ημερομηνία των εκλογών. Ποιό κραχ και τρίχες κατσαρές…
 • Το ελληνικό χρηματιστήριο αν απαγκιστρωθεί από την αρρωστημένη νοοτροπία της τραπεζοκεντρικής αγοράς, τότε θα δει πολύ καλύτερες ημέρες. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό το τραγικό φαινόμενο.
 • Μην κοιτάτε δείκτες, παρά μόνον μετοχές. Μετοχές είτε υποτιμημένες, είτε ελκυστικά αποτιμημένες, είτε καρα-υπερπουλημένες…

X.A – ΣΧΟΛΙΑ – ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση του ιού, ενώ τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δίνουν ελπίδες, ότι ίσως να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποιο ανώδυνα και σε μικρότερο χρόνο την επιδημία. 

 • Επιπλέον η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο, μεγάλη υπερκάλυψη και επιτόκιο λίγο πάνω από 2%, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ελπίδα ότι η χώρα θα καταφέρει με σωστούς χειρισμούς και ρηξικέλευθες πολιτικές να ανακάμψει γρηγορότερα από τις “Κασσάνδρειες προβλέψεις”.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη τεχνική αντίδρασή του, κινείται πλέον σε πασχαλινούς ρυθμούς ραστώνης, συσσωρεύοντας με χαμηλούς όγκους. Όμως ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος και με απώλειες.

 • Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις απανωτές εκθέσεις υποβάθμισης της Moody’s και της JP Morgan, συνεχίζει να πιέζεται και όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του.

Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση της διακοπής λειτουργίας σχεδόν ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (τουρισμός – ναυτιλία – μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες πλην τροφίμων κ.α.).

 • Τα ελληνικά ομόλογα κρατικά και εταιρικά αποκλιμακώθηκαν σε κάποιο βαθμό, κυρίως λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα επαναγορών της ΕΚΤ. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους, μειώνοντας όμως τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων.

Ο πανικός δεν έχει εξαλειφθεί, απλώς έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, γιατί αναλυτές και επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια και την ένταση του ιού, κυρίως όμως την ταχύτητα επανόδου στην κανονικότητα, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιριών το 2020.


****

These shares with pricing power are what you need now to preserve your wealth in the glut of money as Central Banks keeps printing money like crazy. welt.de/finanzen/gelda via @welt

 • Εικόνα

***

Brent/WTI ratio jumps to fresh high at 1.53 as WTI oil slumps below $19 but Brent rises to $28.5/bbl.

Εικόνα

****

Εικόνα

****

 • Q1 #China #GDP QoQ -9.8% (or 45% annualized)!

Εικόνα