Χ.Α – Markets (Nο.71- 2 ) 05+06/4: Πολλά ενδιαφέροντα(;) σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ και προσυπογράφουμε: Μελέτη, διασπορά, ρευστότητα πάντα να υπάρχει και υπομονή!! Πάντα όμως παρακολούθηση των εταιριών και των μακροοικονομικών δεδομένων. Στην τρέχουσα συγκυρία, χωρίς φάρμακο, χωρίς διαγνωστικό τεστ έγκαιρο και έγκυρο, η κανονικότητα δεν θα έρθει. Αυτό αλλάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη μεγεθών για οποιονδήποτε και για οτιδήποτε…..

ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΦΙΛΟ ΜΑΣ: Βγαίνουν οικονομολόγοι και οίκοι με “προβλέψεις” για παγκόσμια και κρατική ύφεση, ο καθένας με το μακρύ του και το κοντό του διαψεύδοντας εαυτούς και αλλήλους αναθεωρώντας καθημερινά.

 • Αγαπούλες, η κυρά Φρόσω η φλυτζανού απέναντι, είναι πιο σταθερή στις απόψεις της για έναν ιό που δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα, που δεν διαθέτουμε φάρμακα παρά πειραματικά κοκτέιλ, που δεν δημιουργήσαμε ακόμη εμβόλιο, μια πανδημία που δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί σ’έναν κόσμο που όσο και να του κλείσεις τα σύνορα, οικονομικά λειτουργεί με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων…

… Που η όποια ύφεση δημιουργηθεί θα εξαρτηθεί από το μέγεθος παρέμβασης και στήριξης των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες, αν θα χρειαστεί να μεταβάλλουν το χρήμα που θα κόψουν σε χαρτοπόλεμο η όχι, που δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει κι αν ακολουθήσει δεύτερο κύμα, η αν χρειαστεί να σπάσει ακόμη και η παραγωγή της διατροφικής αλυσίδας για την αντιμετώπιση της.

 • Οταν οι επίσημες αναφορές στα κρούσματα είναι για γέλια, γιατί κανείς δεν μπορεί να διενεργήσει τόσα τεστ που δεν υπάρχουν, ενώ πολλές χώρες τα αποκρύπτουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Επομένως, “Βγάλτε τον σ@@@μό σε “προβλέψεις” ή σε τελική μαδήστε καμιά μαργαρίτα, γιατί πάνω απ όλα μετράει η ανθρώπινη ζωή. Κι εσείς οι υπόλοιποι, κόφτε σας παρακαλούμε θερμά την κοινοποίηση της ράδιο αρβύλας των φέικ και της κινδυνολογίας, γιατί δεν θα πάρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και καλή δύναμη.


ΣΧΟΛΙΟ: Οικονομολόγος είναι αυτός που θα σου εξηγήσει αύριο, γιατί δεν συνέβη σήμερα ότι “πρόβλεπε” χθες. Καθότι τα οικονομικά που διδαχθήκαμε δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με όσα εφαρμόζονται στις οικονομίες. Και οι παλιοί κανόνες δεν ισχύουν, γιατί οι μεταβλητές είναι πολλές. Και φυσικά, μη πιστεύετε κανέναν.


U.S. stock futures rose on Sunday night as Wall Street tried to recover from another decline last week while investors shook off rising tensions between Saudi Arabia and Russia. Dow Jones Industrial Average futures traded more than 200 points higher, or 1.2%. S&P 500 and Nasdaq 100 futures also climbed more than 1%.

 • 20200402 SP500 looking for a bottom

MARKETS: Κάποιοι στη Wall Street εκτιμούν ότι η αγορά θα μπορούσε να αρχίσει να… στρίβει στην γωνία σύντομα. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, σε μια σειρά από tweets ανέφρε ότι “αρχίζει να αισιοδοξεί”. Τα περιστατικά στη Νέα Υόρκη, ένα καυτό σημείο για τον κοροναϊό στις Η.Π.Α., “φαίνεται να κορυφώνονται”, ενώ ορισμένες θεραπείες “φαίνεται να βοηθούν. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε η σοβαρότητα του προβλήματος και το ποσοστό θνησιμότητας θα μπορούσαν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα και θα μπορούσαμε να είμαστε πιο κοντά στην… ασυλία της αγέλης κοπαδιού απ’ό,τι προβλεπόταν”.
 • Και ενώ είναι δύσκολο να είμαστε θετικοί όταν γνωρίζουμε ότι δεκάδες χιλιάδες περισσότερα άτομα θα πεθάνουν και πολλά άλλα θα αρρωστήσουν σοβαρά, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να είμαι πιο αισιόδοξος για το ενδιάμεσο μέλλον με βάση τα δεδομένα και τα γεγονότα που είδα πρόσφατα.”

Bill Ackman’s Pershing Square made an 11.1% net gain in March after betting that markets would tank because of the novel coronavirus. The billionaire investor’s hedge fund spent $27 million on hedges that surged in value to $2.6 billion during the market sell-off!!

 • William Albert Ackman is an American investor and hedge fund manager. He is the founder and CEO of Pershing Square Capital Management, a hedge fund management company. Ackman is considered by some to be a contrarian investor but considers himself an activist investor. Wikipedia
 • Education: Harvard Business School (1992), Harvard College (1988), Harvard College
 • Born: May 11, 1966 (age 53 years), New York, United States
  Net worth: 1.5 billion USD (2020)

MARKETS

 • Global stocks have lost $2.3tn in mkt cap this week as investors digested historically bad economic data, a worsening pandemic in the US w/climbing death rates, BUT a stock & bond markets that appeared to exude a bit more calm. VIX fell 20 points to 47 from 67 during the week.
Εικόνα
 • Brent oil closed at USD 34 Friday. Where will it be today with the OPEC+ meeting postponed?
Εικόνα
The Corona crisis is different from the GFC of 2008.
 • 12yrs ago ailing banks caused the collapse of the financial system, today a collapsing economy causes stress in the banking sector.
Εικόνα
 • This chart shows one major reason for turbulence in oil market.

Russian oil producers cannot simply cut back production for technical reasons & have to pump below cash cost of production. Russia’s Urals grade is now trading at a discount of >$15/bbl to Brent. (Chart via Barclays)

ΕικόναΕΠΙΣΤΟΛΕΣ δηλ. ΜΗΝΥΜΑΤΑ

ΣΣ: Θερμή παράκληση, μην βαριέστε να τονίζετε τις λέξεις, να βάζετε τελείες κι όλα τα συναφή. Του λοιπού δεν θα τις δημοσιεύουμε. Ευχαριστίες.

ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΑΜΕΣΩΣ να τα στέλνετε στο [email protected], αλλιώς στο [email protected]  

 • ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ το κάθε άρθρο μπορείτε να σχολιάζετε ελεύθερα, δεν σβήνουμε κανένα μήνυμα, ούτε το λογοκρίνουμε. ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΕΙ τον δίαυλο επικοινωνίας.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΣΧΟΛΙΑ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

(Από τον Τ.Μ): Δηλαδή του κυρίου Στασινόπουλου του έφταιγε η χώρα, η υψηλή φορολόγηση και δεν ξέρω τι άλλο και πήρε τις εταιρίες του και τις πήγε στο εξωτερικό; Για να κουνήσει το κεφάλι του … αριστεροδέξια να δει να ακούσει να κουδουνίζει. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι τις εταιρίες του τις κάνει αποικίες χρεών … και επειδή κάποιες εταιρίες του, όπως ΧΑΛΚΟΡ, απο τα πολλά χρέη σχεδόν μηδένισαν σκέφτηκε τις συγχωνεύσεις και τις αποδράσεις στο εξωτερικό για να πάρει μερικές ανάσες.

 • Cenergy (πρώην αγαπημένες εταιρίες Σωληνουργία Κορίνθου και ΕΛΚΑ): Που κολλάω!! Δάνεια 538,646 εκατ. ευρώ (448,873 εκατ. το 2017) … Ταμείο μόλις 65,203 εκατ. (69,443 εκατ. το 2007). Καθαρός δανεισμός στα 480 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια είναι στα 202 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας του γιγαντιαίου τραπεζικού δανεισμού τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ. Αποσβέσεις πάνω απο 20 εκατ. ευρώ. Άρα, για να υπάρχει πιθανότητα η εταιρία να βγάλει κέρδη θα πρέπει να εμφανίσει EBITDA 50 εκατ. ευρώ και άνω.

 • Και για να εμφανίσει EBITDA 50 εκατ. θα πρέπει οι πωλήσεις να πάνε στα 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πρέπει να κάνει πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ για να εμφανίσει μερικά κέρδη ”κουτσουλιές”. Εμένα δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω και μου θυμίζουν Αμερικανιές … γεμίζουμε χρέη τις εταιρίες, αντί να μηδενίζουμε τα δανεικά.

Το πιθανό είναι ότι όταν ξαναφτιάξει η χρηματιστηριακή κατάσταση η μετοχή, από όποιον πάτο βρεθεί να ανακάμψει και να δώσει κέρδη … Ομως η εταιρεία βαραίνει όλο και περισσότερο και αν δεν αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία των εταιριών Στασινόπουλου τότε οι τιμές στόχοι είναι το ΜΗΔΕΝ, όχι τώρα, αλλά σε ένα ΜΑΚΡΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ.


(Από την Κ.Π): Ως μόνη πρακτική λύση στη παρούσα φάση με τον κορωνοιό και την τεράστια ύφεση που οδηγεί τα κράτη λόγω μέτρων, βλέπω την νομισματοποίηση των χρεών και των ελλειμμάτων των κρατών. Γιατί τα περισσότερα ευρωπαικά κράτη προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία τους και τα συστήματα υγείας τους, θα δημιουργήσουν ελλείμματα που δεν μπορούν να καλύψουν οι προυπολογισμοί τους.

 • Τα ελλείμματα προκειμένου να καλυφθούν λοιπόν, θα απαιτήσουν νέο δανεισμό. Ο νέος δανεισμός προκειμένου να μην είναι υψηλότοκος θα πρέπει να απορροφηθεί από την ΕΚΤ μέσω των εμπορικών τραπεζών των κρατών μέχρι την μακροπρόθεσμη λήξη του. Ως κεντρική τράπεζα άλλωστε είναι lender of last resort.
 • Μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού θα “σβήσει” πληθωριστικά. Kι ακόμη καλύτερα αν αυτά τα ειδικού σκοπού ομόλογα διαχωρίζονταν από το συνολικό χρέος των κρατών.
  It’s as simple as this & too much fuss about nothing.

Η αρχή έγινε ήδη….

 • 1. Οι δημοσιονομικοί κανόνες πάγωσαν με τις ευχες όλων.
 • 2. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 750 δις χωρίς όρους για όλα τα κράτη που μπορεί να επεκτείνει αν χρειαστεί.

Κάθε άλλη εναλλακτική, θα οδηγούσε σε τεράστιο υφεσιακό κόστος και οπισθοδρόμηση των ευρωπαικών οικονομιών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.


GREEK FINANCE FORUM (HUNTER): Για 3η συνεχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε με το ίδιο σχόλιο. Και χαιρόμαστε με αυτό, όχι γιατί γλυτώνουμε χρόνο και τεμπελιάζουμε, αλλά γιατί η αγορά, παρά τη συνολική μιζέρια που υπάρχει, το καταφέρνει. Μια θετική εξέλιξη με τις αγορές να δείχνουν πως προεξοφλούν τα χειρότερα και αυτό που λογικά θα συμβεί τις επόμενες περίπου 2 εβδομάδες (με έξαρση των κρουσμάτων, ειδικά στις ΗΠΑ)!!

 • Το πρώτο μέλημα λοιπόν της αγοράς δεν είναι άλλο από την παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 520 – 530 μονάδων. Και αν και βαρετό, επαναλαμβάνουμε πως είναι είμαστε πολύ χαρούμενοι που η αγορά το καταφέρνει αυτό κατά τις τελευταίους περίπου 3 εβδομάδες. Όσο και αν αυτό ακούγεται αισιόδοξο, αυτό θα είναι η βάση για σταδιακά καλύτερες ημέρες στο Χ.Α. ….

Η αγορά ήδη είναι 42% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά της. Η κρίση, με βάση όλα τα στατιστικά, σταδιακά από αρχές Μαΐου θα βελτιωθεί αισθητά. Και βάζοντας τα όλα κάτω, δίνουμε κάποιες πιθανότητες (σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος) η αγορά να έχει δει τα χειρότερα και σταδιακά να δούμε υψηλότερες τιμές, με την κατάσταση παγκοσμίως να βελτιώνεται.

 • Παραμονή λοιπόν υψηλότερα των 520 – 530 μονάδων και αυτήν την εβδομάδα και δεν αποκλείεται τα πράγματα να εξελιχθούνε καλύτερα (όσο και αν κανείς δεν το πιστεύει) Με πρώτο μεγάλο στόχο για αυτό το θετικό σενάριο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 580 – 590 μονάδων.

ΤΙΤΑΝΑΣ (G F F ): Πάμε τώρα στην πολύπαθη μετοχή του Τιτάνα. Όχι μόνο τώρα λόγω Covid-19, αλλά εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αρχικά να τονίσουμε πως ο κόσμος θα πρέπει να παρακολουθεί τη μετοχή με τον κωδικό TITC. Και το γράφουμε αυτό αφού διαπιστώνουμε πως πολλοί επενδυτές δεν ξέρουν καν ότι η μετοχή του Τιτάνα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. με νέο κωδικό, με πολλούς να βλέπουν στις κορδέλες τον ΤΙΤΚ άπρακτο και να πιστεύουν πως η διαπραγμάτευση της μετοχής έχει σταματήσει.

 • Υπάρχουν λοιπόν το τελευταίο χρονικό διάστημα θετικές ειδήσεις, αν και πάντα πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός. Και αυτό είναι πως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βασικοί μέτοχοι (insiders) αγοράζουν μετοχές της εισηγμένης.
 • Παράλληλα μαθαίνουμε πως στη μετοχή τοποθετούνται και δύο ξένα funds. Και όλα αυτά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Και με τη μετοχή κακά τα ψέματα να διαπραγματεύεται σε σχετικά ελκυστικά επίπεδα, τα παραπάνω είναι μια θετική εξέλιξη.

ΤΙΜΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2020 – ΠΡΟΣΦΟΡΑ 

GR invest.gr

Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
31/03/2020 GS ΕΥΡΩΒ 0,69 Ν 0,80 Ν
31/03/2020 GS ΠΕΙΡ 1,34 Ν 1,68 Ν
31/03/2020 GS ΕΤΕ 2,22 Ν 2,52 Ν
31/03/2020 GS ΑΛΦΑ 1,34 Ν 2,07 Ν
31/03/2020 ALPHA F ΔΕΗ 4,60 Β ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΥΨΗ
30/03/2020 OPTIMA ΕΧΑΕ 3,85 Β 5,50 Β
27/03/2020 EFG SEC ΟΠΑΠ 10,70 Β 13,00 Β
04/03/2020 OPTIMA ΟΤΕ 15,40 B 16,40 B
03/03/2020 EFG SEC ΟΤΕ 14,80 Β 13,60 Η
26/02/2020 OPTIMA ΕΕΕ 35,00 B 33,00 N
19/02/2020 CITI ΟΤΕ 20,00 Β  15?
13/02/2020 OPTIMA ΟΤΕ 16,40 B 16,20 B
12/02/2020 ALPHA F ΕΤΕ 3,90 OP 3,30 OP
12/02/2020 ALPHA F ΠΕΙΡ 3,58 Ν 3,35 Ν
11/02/2020 JPM ΕΥΡΩΒ 1,00 Ν 1,30 OW
11/02/2020 JPM ΕΤΕ 3,80 OW 3,90 OW
11/02/2020 JPM ΠΕΙΡ 4,20 OW 2,40 UW
11/02/2020 JPM ΑΛΦΑ 2,50 OW 1,50 UW
05/02/2020 GS ΕΤΕ 2,60 N 2.68  N
05/02/2020 GS ΕΥΡΩΒ 0,82 N 0.94 N
05/02/2020 GS ΑΛΦΑ 2,13 BUY 2.38 BUY
05/02/2020 GS ΠΕΙΡ 1,85  S 2,72  N
29/01/2020 EUROXX ΕΧΑΕ 5,10 EW 4,40 EW
14/01/2020 EUROXX ΟΤΟΕΛ 10,00 OW 8,07 OW
13/01/2020 JPM ΠΕΙΡ 2,40  UW 3,04  UW
 13/01/2020 JPM ΑΛΦΑ 1,50  UW 1,87  UW
13/01/2020 JPM ΕΥΡΩΒ 1,30 OW 0,90 OW
 13/01/2020 JPM ΕΤΕ 3,90  OW  2,96 OW
10/01/2020 EFG SEC ΛΑΜΔΑ 11,15 BUY 8,40 BUY

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

 • μ/μ