Χ.Α – Markets (Nο.71- 1 ) 05+06/4: Πολλά ενδιαφέροντα(;) σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ REPORT: Η εβδομάδα ουσιαστικά κράτησε στάση αναμονής στην αγορά, αν εξαιρέσουμε τον τραπεζικό κλάδο που είχε σημαντικές απώλειες μετά την γρήγορα αντίδραση που έκανε την προηγούμενη. Ο τζίρος σε χαμηλές πτήσεις, με τους επενδυτές να κατευθύνονται περισσότερο σε εταιρίες που δεν πλήττονται από την κρίση.

 • Την Τρίτη περιμένουμε το σημαντικό eurogroup που θα κρίνει την συνέχεια στην
  αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.
 • Πιθανότατα να μην βρεθεί λύση άμεσα και να χρειαστεί εκ νέου και άλλη συνάντηση με τον ESM σε κάθε περίπτωση να παρέχει δίχτυ ασφαλείας.

Η Ιταλία έχοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα πιέζει για λύση ευρωομολόγου με την Γερμανία να βρίσκεται σε θέση άμυνας. H κυβέρνηση μας έχει εκπλήξει θετικά όχι μόνο με τις γρήγορες αποφάσεις της σε σχέση με τον ιό αλλά και με τις γρήγορες κινήσεις σε σχέση με την ψηφιακή πολιτική μιας και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πράγματα που δεν
γινόντουσαν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτό δείχνει ότι αν θέλουμε και μάλιστα σε
αντίξοες συνθήκες μπορούμε αλλά δείχνει και το τι μπορούμε να πετύχουμε υπό
κανονικές συνθήκες.

 • Από την άλλη η επόμενη κίνηση είναι το πώς θα κινηθούμε αμέσως μετά την λήξη του συναγερμού για να κερδίσουμε πίσω το χαμένο έδαφος.
 • Καλώς ή κακώς το τουρισμός είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ και θα παίξει μεγάλο ρόλο αν χαθεί ή όχι το σύνολο της σεζόν. Το volatility θα συνεχιστεί σημειώνοντας ότι είμαστε σε υπερπουλημένη ζώνη σε εβδομαδιαία γραφήματα.
 • Θεωρούμε ότι τα επίπεδα είναι ικανά να δώσουν και πάλι μία ανοδική προσπάθεια προς τα ψηλά του τελευταίου διαστήματος.

Οι επιλογές μας στο -37,42% υπεραποδίδοντας του ΓΔ με 3,6% με τον ίδιο στο -41,01%  και τον ftse στον -42,85%. Ο τραπεζικός με τις μεγαλύτερες απώλειες -65,51% με τον ftsem με απώλειες -38,35%. Μοναδικός τίτλος με οριακά κέρδη στις επιλογές μας είναι αυτός της ENTERSOFT, με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΛΦΑ με τις μεγαλύτερες απώλειες με 69% και 68% αντίστοιχα.

 • Αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει αγοραστικά σήματα με κοντινά stop κάτι που μπορεί
  να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων στο trading. Σε κάθε περίπτωση το
  επόμενο διάστημα το πιο πιθανό είναι να έχουμε καλύτερες αποτιμήσεις μιας και
  η αγορά έχει προεξοφλήσει μεγάλη καταστροφή.

Μπορεί να μην έχουμε ακόμα τα δεδομένα εκείνα του χρόνου και της ζημιάς παρόλα αυτά θυμίζουμε ότι η αγορά έχει επιστρέψει στην απόλυτη καταστροφή του 2015. ΟΙ σωστές επιλογές σε εταιρίες είναι το Α και το Ω αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με
αισιοδοξία.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Ήρεμα βρε παιδιά στα περί του κινέζικου καφέ. Αρχικά δεν ήταν δική του πρόταση. Κάποιος του forum του, έβγαλε μία ιδέα. Ανάγκασε κανένα με το ζόρι να την αγοράσει την μετοχή; Ή ήθελε να σπρώξει δικές του μετοχές ο άνθρωπος, γιατί δεν θα μπορούσε αλλιώς; Σταματήστε την κλάψα λοιπόν και μην σας φταίει πάντα ο… άλλος.

 • Οι αγορές δεν είναι εκκλησίες (αλλά και για τις εκκλησίες, ας μην το ανοίγουμε το θέμα, γιατί μπάζει από παντού…) ούτε χαρίζουν λεφτά.
 • Δηλαδή όταν μοιράζει χρήμα με τις αναλύσεις του και με την σέσουλα είναι καλός και τώρα είναι… σκάρτος; Σοβαρευτείτε λιγάκι.
 • Ο φίλος μου έχει μεγάλη προιστορία, με τόσες επιτυχίες, αναρίθμητες. Τον γνωρίζω από το 2008 και πάντα από την καλή. Και επειδή έπεσε μία στραβή κι αυτή από σπόντα, ζητάτε τα ρέστα; ΕΛΕΟΣ!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – Κατά τον πρέσβη Πάιατ: “Οι ΗΠΑ, είχαν προσφέρει στον ΠΟΥ 400 εκ. δολάρια το 2019, σχεδόν διπλάσιο ποσό από το δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή, ενώ η Κίνα από την οποία μεταδόθηκε ο ιός παγκοσμίως λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης, είχε προσφέρει 44 εκ. δολάρια.

 • Το 2019 οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 700 εκ. δολάρια στη UNICEF (ενώ η Κίνα 16 εκ. δολάρια), η οποία ήταν ένας από τους πρώτους διεθνείς οργανισμούς που προσέφεραν βοήθεια στον κινεζικό λαό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραδίδοντας αναπνευστικές μάσκες και προστατευτικές στολές για το ιατρικό προσωπικό στη Βουχάν.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 1,7 δισεκ. δολάρια στη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ η Κίνα 1,9 εκ. δολάρια, καθώς και 8 δισεκ. στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), δηλαδή το 42% του προϋπολογισμού του και τέσσερις φορές περισσότερα από κάθε άλλο δωρητή, ενώ η Κίνα 30 εκ. δολάρια. Στο μέλλον θα πρέπει να επανεξετασθούν ορισμένα ζητήματα, όπως η διαφοροποίηση της διεθνούς παραγωγής και τροφοδοσίας.”

 • Αν προσέξουμε λίγο θα διαπιστώσουμε ότι τα περισσότερα κράτη που χτυπήθηκαν ανηλεώς από τον ιό, είχαν μεγάλες επιχειρηματικές και τουριστικές επαφές με την Κίνα τα οποία δεν προειδοποίησε έγκαιρα & στη συνέχεια τον μετέδωσαν με τη σειρά τους (βλέπε Ιταλία). Η Κίνα τώρα κάνει γεωπολιτική διπλωματία με χάντρες και καθρεφτάκια, αφού μόλυνε όλο τον πλανήτη

Οσο για την διαφοροποίηση της διεθνούς παραγωγής και τροφοδοσίας μαζί με την άκριτη παγκοσμιοποίηση σε βάρος των εθνικών οικονομιών των προηγμένων κρατών, λέω μακάρι να τους γίνει μάθημα. Οι τοξικοί από κάθε άποψη Γερμανοί βέβαια θα είναι οι τελευταίοι που θα βάλουν μυαλό, θα είναι πάντα κοντόφθαλμα ωφελιμιστικά υπέρ την άκριτης παγκοσμιοποίησης και σε βάρος της ΕΕ στην οποία οφείλουν την δύναμή τους, αν δεν τους δοθεί ένα γερό μάθημα από τις ΗΠΑ. Κανείς άλλος δεν έχει τη δύναμη να τους συνετίσει.

***

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:  Η Κίνα ΔΕΝ έκανε τίποτε όταν έπρεπε για να περιορίσει εντός τειχών την επιδημία. Απεναντίας “εξαφάνιζε” όσους γιατρούς της μιλούσαν για επιδημία. Φυσικά μιλάμε για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Οταν αποφάσισε να δράσει, ήταν αργά για τους υπόλοιπους και οι ίδιοι αδυνατούν να πάρουν τα σκληρά μέτρα που πήρε η Κίνα κατόπιν λόγω οικονομικών προβλημάτων και διαφορετικής κουλτούρας. Δεν ενημέρωσε έγκαιρα τα κράτη που συνεργάζονταν αφήνοντας ανοιχτές εισόδους-εξόδους. Αυτό ισοδυναμεί με παγκόσμια απειλή. Για την ορθολογική παγκοσμιοποίηση το φωνάζω από καιρό, αλλά έτερον εκάτερον.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ – ΟΠΑΠ: Εκλεισαν λοιπόν τα πρακτορεια του! καταστροφη; μαλλον οχι, με βαση τις τελευταιες εξελιξεις η εταιρεια θα εχει μεγαλη μειωση εσοδων για τη χρηση του 2020.

 • Το κλεισιμο των πρακτορειων σε συνδυασμο με την αναβολη μεγαλων αθλητικων γεγονοτων δεν αφηνει περιθωρια αμφισβητησης γι αυτο. Ποσο μεγαλη ειναι η ζημια που θα παθει η εταιρεια; Υπαρχει καποιος σοβαρος κινδυνος για την βιωσιμοτητα της;

Ας δουμε λιγο πιο αναλυτικα ομως μερικα στοιχεια απο τις οικονομικες καταστασεις της εταιρειας: Ο οπαπ με βαση τα καθαρα εσοδα απο παιχνιδια+λοιπα λειτουργικα εσοδα, δινει ενα ποσοστο της ταξης του 40% το οποιο περιλαμβανει προμηθειες πρακτορων,λοιπες προμηθειες, λοιπα κοστη. Τα κοστη μισθοδοσιας, προβολης κ διαφημισης, και λοιπα λειτουργικα εξοδα ειναι ενα ποσο της ταξης των 290 εκατ.ευρω σε ετησια βαση.

 • Οι αποσβεσεις ειναι ενα ποσο της ταξης των 100 εκ ευρω το χρονο, ισως κ λιγο μεγαλυτερο. ο λογαριασμος χρηματοοικονομικα εσοδα-εξοδα φερνει μια προσθετη επιβαρυνση κοντα στα 25 εκ ευρω. Η εταιρεια για τη χρηση του 2018 ειχε καθαρα συνολικα εσοδα απο παιχνιδια(+λοιπα λειτουργικα εσοδα )κοντα στα 1,167 δις ευρω. στη χρηση του 2019 δεν ξερουμε ποσα θα ειναι. Ξερουμε ομως το πρωτο 9μηνο, και ειδικα το πρωτο τριμηνο του 2019.

Στο 2020, τους 2 πρωτους μηνες τα πρακτορεια λειτουργουσαν σχεδον κανονικα. Στο πρωτο τριμηνο του 2019 ειχε καθαρα εσοδα απο παιχνιδια(+λοιπα λειτουργικα εσοδα) κοντα στα 300 εκ ευρω. Και αυτο χωρις την ενσωματωση του stoiximan. Εστω λοιπον οτι στο πρωτο τριμηνο του 2020 πιανει ενα ποσο κοντα στα 250 εκ ευρω, μιας και τα πρακτορεια λειτουργουσαν κανονικα απο αρχες Ιανουαριου μεχρι και προ 15ημέρου περίπου.

Ειδικα, τους 2 πρωτους μηνες δεν παρατηρηθηκε σχεδον καμια διαφορα σε σχεση με το 2019. Και εστω οτι τα πραγματα ειναι τοσο ασχημα που για το υπολοιπο του 2020 πετυχαινει εσοδα μονο 150 εκ ευρω (τα πρακτορεια ανοιγουν δηλαδη μετα απο πολλους μηνες και για ελαχιστο διαστημα).

Μιλαμε δηλαδη για μειωση εσοδων για το υπολοιπο του 2020 της ταξης του 80%. Θα εχουμε λοιπον σε ετησια βαση:

 • Εσοδα 400 εκ ευρω, προμηθειες πρακτορων+ λοιπα κοστη: 160 εκ ευρω. κοστη μισθοδοσιας, προβολης κ διαφημισης,κ λοιπα λειτουργικα εξοδα: 290 εκ ευρω. αποσβεσεις 100 εκ ευρω. χρηματοοικονομικα : 25 εκ ευρω. αποτελεσμα: ζημια 175 εκ ευρω.

Τι παραδοχες εχουμε παρει ομως για να βγει το νουμερο αυτο;

 • Ο,τι η εταιρεια δεν θα κανει χρηση των ευεργετικων διαταξεων που εχει ανακοινωσει η κυβερνηση για τα κοστη μισθοδοσιας κ ασφαλισης, τα οποια σε ετησια βαση ειναι 76 εκ ευρω.
 • Ο,τι στο διαστημα που τα πρακτορεια θα ειναι κλειστα δεν θα μειωσει τα εξοδα προβολης και διαφημισης, τα οποια σε ετησια βαση ειναι 66 εκ ευρω.
 • Ο,τι μεχρι το φθινοπωρο του 2020 δεν θα ανοιξουν τα πρακτορεια, αλλα κ αν ανοιξουν νωριτερα δεν θα υπαρχουν σχεδον καθολου στοιχηματικα γεγονοτα.
 • Ο,τι τα εσοδα απο την θυγατρικη stoiximan θα πεσουν και αυτα ακομα πιο πολυ. Με ολες αυτες τις παραδοχες λοιπον ,οι οποιες μαλλον ειναι ακραιες, η εταιρεια θα βγαλει ζημιες της ταξης των 175 εκ ευρω, εκ των οποιων τα 100 εκατ. ευρω θα ειναι αποσβεσεις.
 • Ας μην ξεχναμε οτι η εταιρεια δεν εχει μπροστα της κανενα μεγαλο επενδυτικο σχεδιο.
 • Οι αποσβεσεις ειναι καθαρο λογιστικο εξοδο, οχι ταμειακο. Με δεδομενο ομως πως οι επενδυσεις του 2020 θα ειναι σχεδον μηδενικες, σημαινει οτι η πραγματικη ζημια θα ειναι πολυ κατω απο 100 εκατ. ευρω.

Υπολογιστε τωρα ποσο διαφορετικα προς το καλυτερο θα ειναι τα πραγματα αν συμβουν εστω καποια απο τα επομενα:

 • Η εταιρεια μειωσει εξοδα διαφημισης για οσο καιρο ειναι τα πρακτορεια κλειστα.(66 εκ ευρω) κανει χρηση των ευεργετικων διαταξεων μισθοδοσιας κ ασφαλισης(76 εκ ευρω)
 • Αντι να ανοιξουν τα πρακτορεια σε 5 μηνες, ανοιξουν σε 2 μηνες.
 • Εχει εσοδα απο τη θυγατρικη stoiximan.
 • Ξεκινησουν το καλοκαιρι καποιες αθλητικες διοργανωσεις κτλ…

Επιπλεον:

 • Η εταιρεια μολις επαναλειτουργησει, θα μπορει αμεσα να επανελθει σε συνθηκες που ισχυαν πριν. Δεν θα εχει αλλαξει κατι δηλαδη στα δεδομενα. Θα μπορει δηλαδη να πετυχει απο την πρωτη χρηση κανονικης λειτουργιας τα νουμερα που πετυχε κ στο παρελθον.
 • Ποσο θα κρατησει ο πανικος; αγνωστο. Και εννοειται πως δεν μπορει να γινει προβλεψη ποσο αυτο μπορει να πιεσει την μετοχη. Η εταιρεια ομως, ακομα και στο χειροτερο δυνατο σεναριο θα γραψει πολυ μικρες απωλειες. Τις οποιες θα καλυψει ευκολα απο την πρωτη χρηση που θα λειτουργησει παλι κανονικα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Autohellas– η εταιρεια για το 2019 εδειξε αποδοση ιδιων κεφαλαιων κοντα στο 15,6%, νουμερο εξαιρετικο. Aν το ξαναπετυχει αυτο σε καποια απο τις επομενες χρησεις, εννοειται πως η μετοχη θα δει τιμη πολλα ευρω πιο πανω απ οτι ειναι σημερα. Στη χρηση του 2020 ομως η εταιρεια εχει ξεκινησει με κυκλοφορουν ενεργητικο κοντα στα 200 εκ ευρω, κ βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις κοντα στα 270 εκ ευρω. Αν χρειαστει σαφως κ μπορει να πουλησει μερος του παγιου ενεργητικου, σε περιβαλλον χαμηλης ζητησης ομως το θεμα ειναι να μην φθασει εκει.

 • Η μετοχη επεσε απο τα 8 ευρω στα 4, με βαση: Την συνολικη εικονα της αγορας, τις προκλησεις που αντιμετωπιζει αλλά και το γεγονος πως πλησιαζει η περιοδος του χρονου μεσα στην οποια αντλει το κυριο μερος των εσοδων της χωρις να φαινεται ακομα λυση στο προβλημα της πανδημιας, νομιζω οτι οι πιεσεις που εχει δεχτει η μετοχη δεν ειναι υπερβολικες.
 • Η αγορα δηλαδη πονταρει στο θετικο σεναριο. Αν ετσι γινει ολα καλα. Αν ομως περασουν οι επομενοι 3-4 μηνες χωρίς μεγαλες αλλαγες στο θεμα της πανδημιας, τοτε η ρευστοτητα της εταιρειας ισως πιεστει ακομα περισσοτερο. Με οτι αυτο μπορει να σημαινει για την μετοχη.

ΣΣ: Θερμή παράκληση, μην βαριέστε να τονίζετε τις λέξεις, να βάζετε τελείες κι όλα τα συναφή. Του λοιπού δεν θα τις δημοσιεύουμε. Ευχαριστίες.