Χ.Α + Markets (Nο.6): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές (8/1/2022)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,51 +1,55
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,58 +0,62
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,64 +0,69
ΙΤΑΛΙΑ 1,31 +1,36

****

X.A – ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Είναι ευχής έργον για το Χ.Α. να αποκτήσει μια νέα φουρνιά επενδυτών Λιανικής, οι οποίοι θα κοιτούν επιτέλους πέραν από τους “συνήθεις υπόπτους” (βλ. Τράπεζες). Δε λέμε ότι “ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο νέος βασιλιάς” αλλά αναγνωρίζουμε το πιθανώς ιστορικής φύσεως “rotation” μεταξύ των κλάδων οικονομικής και χρηματιστηριακής δραστηριότητας.

Το Χ.Α. αποτελεί κατεξοχήν μηχανισμό επιβράβευσης εκείνων που “διαβάζουν” και προεξοφλούν σωστά τις οικονομικές εξελίξεις . Σε αυτά τα πλαίσια, τα παλιά “στανταράκια” δεν αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας, ενώ οι καινούριοι “πύραυλοι” θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε βάθος χρόνων και όχι μόνον για ένα έτος.

***

X.A – OAK: Επειδή σπίτι χωρίς Γιαννη προκοπή ποτέ δεν κάνει, εκει στην Λεωφόρο Αθηνών δεν προσλαμβάνουν κανένα Γιάννη μπας και δούμε άσπρη μέρα; Είναι δυνατόν εν έτει 2022 με το κάθε τσόφλι στο παγκόσμιο στερέωμα να πετάει στα 2-3 ΔΙΣ και εμείς στο ΕΛΠΜΟΥ να μιλάμε για P/ΚΑΤΩ ΤΟΥ 5 ?????!!!!! Δεν ντρέπονται αυτοί που κινούν τα νήματα και βασανίζουν ετσι την αγορα; 

 • Δηλαδή ειλικρινά για να παραφράσω και την παλαιά διαφήμιση των παμπερς, τι άλλο πρέπει να κανουν μερικές εταιρίες για να αγοράσετε τις μετοχές τους; Και για να μην χαιρονται μερικές τρίτοκοσμικές εταιρίες του ΧΑΑ, δεν ειμαστε LONG για αυτές. Στοχευμένα και επιλεκτικά χαρτιά που βγάζουν κέρδη και είναι φτηνά διαλέγουμε.

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα για τα παραπάνω χαρτια ; Το βασικό προβλημα είναι ή ελειψη κωδικών στο χρηματιστήριο με χαρτοφυλακιο 5 έως 50.000 Ευρώ. Αυτά τα χαρτοφυλακια είναι συνήθως οι αγοραστές μικρών υγιών εταιριων και είναι αυτοί που ανεβάζουν τις αποτιμήσεις σε λογικά επίπεδα. Τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια αδυνατούν ή δεν θέλουν να αγοράσουν μια μικρή θέση ακόμα και αν η εταιρία προσφέρετε τζάμπα.

 • Και η πραγματικότητα είναι πχ γιατί να αγοράσει κανείς ΠΑΙΡΗ όταν είναι σχεδόν αδυνατον να μαζέψεις ακόμα και 50.000 μετοχές του; Σας ακούγονται κινέζικα αυτά που γράφω; Νομίζετε ότι καποιος με χαρτοφυλακιο ένα εκατομμύριο θα παει να πάρει 5 χιλιάρικα Παϊρη για να κερδίσει 2-3 χιλιάρικα; Δεν το κάνει, γιατι ο χρόνος που θα επενδύσει για να αναλυσει την εταιρία, να ασχοληθεί κλπ του είναι πιο πολύτιμος.

Βασικό λοιπόν πρόβλημα είναι η έλλειψη των σωστών αγοραστών. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για έναν μικροεπενδυτή που διαθέτει 4-5 χιλιάρικα και με αυτά αντι να αγοράσει 100 μετοχές μιας εταιρίας αγοράζει 500 και σε 5-6 χρόνια συνήθως εχει πενταπλάσιάσει τα χρήματα του. Να θυμίσω ότι η ΚΤΗΛΑ για παράδειγμα προ πενταετίας κόστιζε μολις 20 λεπτα και σήμερα 1.8Ευρω. 

 • Και για ποια χαρτιά μιλάμε ? Πολλά και διάφορα.  Μολις βγουν τα ετήσια αποτελέσματα θα ντραπούμε να γράφουμε για μερικά P/Ε. Ηδη στο εννιάμηνο μερικές εταιρίες ειχαν P/κάτω του 7!!!!. Και αυτό με 3 τριμηνα εσόδων και το τέταρτο δώρο.


@10:20

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Τα πρακτικά της FED ανέδειξαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμα και από τον Μάρτιο, γεγονός που οδήγησε τις αγορές σε αυξημένες απώλειες στις ΗΠΑ την Τετάρτη και στην Ευρώπη χθες. Φυσιολογικό, λοιπόν το αρνητικό άνοιγμα του ΓΔΧΑ σήμερα καθώς η εγχώρια επενδυτική κοινότητα αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής για την συνέχεια.

 • Παράλληλα, οι 10ετείς κρατικές αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο με δυόμιση ετών με εξαίρεση τον Ευρωπαϊκό Νότο (υψηλότερα 1.5 έτους περίπου). Την σκυτάλη του πτωτικού ρίσκου φαίνεται ξεκάθαρα ότι παίρνει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συσσώρευση του ΓΔΧΑ εντός του εκτιμώμενου εύρους τιμών ενδέχεται να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες αναβάλλοντας μια άμεση ανοδική διαφυγή για άλλη μία φορά. Σήμερα δημοσιεύονται τα στοιχεία πληθωρισμού (Δεκεμβρίου_αρχική εκτίμηση) λιανικών πωλήσεων (Νοεμβρίου) και καταναλωτικής εμπιστοσύνης (Δεκεμβρίου_τελική μέτρηση) της  Ευρωζώνης, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στα στοιχεία εργασίας  των ΗΠΑ.

@13:30

ΕΛΑΣΤΡΟΝ – Αναλογικά και συγκριτικά πάντοτε αποτελεί την  υπ.αρ.1 πλέον δυναμική και υποσχόμενη μετοχή στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό σε αυτή τυην φάση. Διόρθωσε από τα πρόσφατα υψηλά της στα 2,8000 προς τα 2,3500 – 2,4000 αλλά η υπενθύμιση του μ/μ προχθές ανέκοψε τις προσφορές και επανέφερε τα μυαλά στη θέση τους…
ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ της, εταιρείες όπως η ΕΠΣΙΛ, η ΕΝΤΕΡ, η ΠΕΡΦ, η ΠΡΟΦ και κλπ δεν θα τα δούνε ούτε στο 2025. Και να μην αναφερθούμε στα σαπάκια και τα ζόμπι που αποτιμώνται διπλά και τριπλά….
ΔΗΛΑΔΗ μόνον η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ θα… τρέχει και μάλιστα με απίστευτα premium αντιγράφουσα την Wall Str??
H κοσμογονία στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ που έρχεται καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα αγγίξει και άλλους κλάδους;; Προσοχή και στην ΣΙΔΜΑ που έχει μεγάλη δυναμική κρυμμένη μέσα της, αλλά πρέπει να φάει πολλά καρβέλια για να φτάσει την ΕΛΣΤΡ…
ΚΑΙ ΜΗΝ μας πουν ότι τα βάζουμε με την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, γιατί δεν αντέχουμε άλλο γέλιο… Απλά, όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι – μας βλέπουν…

@13:50

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: ΔΕΙΤΕ ΜΕΓΕΘΗ, τιποτα αλλο…. ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ με όλο το υπόλοιπο ταμπλό!!! Διαπραγματεύεται στα 2,6000 ευρώ με την κ/φση στα 48 εκατ. ευρώ.

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΚΕΡΔΩΝ κάτω του 4 με κέρδη 9μηνου.

ΣΧΕΣΗ EV/EBITDA: 4,6 με μεγέθη 9μηνου!!
ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ (2021) 2,8200 σε τιμή κλεισίματος  (17.11.2021)
ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 76.200.000 ευρώ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: 4,1400 (στο ταμπλό…. 2,6000) και στο 60% (!!) η μεταξύ τους απόσταση!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ: ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ;;;;; 

@15:25

ΣΕ ΜΙΑ μετοχή προσεχώς θα τους έχουμε με υπογλώσσια… Με λιμανιάτικη σάλτσα!
BYTE: Αναμενόμενη κίνηση… Την άφησε πίσω της ακόμη και η REALCONS!! Mαζί της από τα 0,7000 με 0,8000 και δώστου μηνύματα οι… ανυπόμονοι ή ποι Θωμάδες. Τώρα, εξαφανίστηκαν. Ούτε ένα μήνυμα για ευχαριστώ δεν έστειλαν… (Μου τα είχαν πρήξει βρε παιδιά…)
ΚΟΥΑΛ: Ο ορισμός του killer χωρίς να ξέρεις από που και πως σου ήρθε ο… πύραυλος… Με γειά τους και χαρά τους, μπράβο τους…. Ζουλιάρηδες ποτέ δεν υπήρξαμε ούτε θα γίνουμε… Μακάρι οι γείτονες να είχαν πενταπλάσιες κατσίκες από τις δικές μας…
ΑΛΛΑ βρε παιδιά, να ζητάμε και καμμία εξήγηση… Να δικαιολογούμε και τον μισθουλάκο μας…
ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Το βράδυ θα το αντιληφτούν και οι πλέον αδαείς για το τι χαρτί είναι και που μπορεί να φτάσει…

@15:30

ΒΙΟΤΕΡ: Τέρμα τα γκάζια, γράφει το κοντέρ. 100.000  τεμάχια από τα 0,3900 και πάνω  αναζητούν εξαφανισμένους πωλητές. Όσοι πιστοί, προσέλθετε

REALCONS: Συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τον ξέφρενο ρυθμό της και από τα 2,1000 διαπραγματεύεται τώρα 42 λεπτά ψηλότερα

ΕΛΣΤΡ: Κάποιοι πουλούσαν στο -3,5% το πρωί. Μάλλον θα το μετάνιωσαν και που είσαι ακόμη…

BYTE: Είναι να μην αρχίσει να δαγκώνει. Το τέλος του ΄21 την είχε βρει 40 λεπτά χαμηλότερα. Άνοδος κοντά στο 14%. Καθόλου άσχημα…

@15:45

ΠΡΟΦ: Εξαιρετική η συμπεριφορά της, κρατάει πολύ ψηλά το επίπεδο της.
ΝΕΑ ιστορικά υψηλά για την ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ…
ΜΕΤΑ από σχεδόν 18μηνη συσσώρευση ο Παπουτσάνης, μάλλον αποφάσισε να ξεδώσει… Δεν του λείπει και τίποτα, εδώ που τα λέμε…
ΑΛΜΥ- απάντηση: Θα την ξανακυνηγούν, έτσι πάνε αυτά τα πράγματα!
Συνεχίζεται και θα συνεχιστεί η εκδίκηση των πληβείων, της φτωχολογιάς στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Να τους προσέχετε όμως τους μεγαλοπιασμένους, γιατί χάνουν πελατεία και είναι ζουλιάρηδες και αιμοβόροι…
Οταν έχω ώρα θα σας γράψω τι γυμνάσια έκανε σε χρηματιστές, μέχρι και σε προέδρους ΑΧΕ, πρώην πρόεδρος της Επ.Κφ που ακόμη τον έχουν μη στάξει και μη βρέξει οι του Συστήματος!!

****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΑλουμύλΑΛΜΥ +2,29% (+2,29%) και πέντε για την Έλαστρον (+3,52%). Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Τρ. Αττικής (-0,87%). Στις 31/12 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Μοτοδυναμική (+1,01%). Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Profile (+1,62%).

 • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Κορδέλλου (-1,22%), Τζιρακιάν (-0,33%), Epsilon Net (-2,27%) και ΣΙΔΜΑ (-2,19%). Παρουσία πωλητών σε ΓΕΒΚΑ (-5,16%), ΑΝΕΚ (-3,41%), ΕΠΙΛΚ (-2,26%) και ΚΡΙ (-0,94%). Αύξησαν συναλλαγές οι Παπουτσάνης (+2,53%), Πλαίσιο (+2,05%) και Logismos (+5,66%). Προσπαθούν πλαγιοανοδικά οι Ιντεάλ (+0,28%), Ίλυδα (+3,09%) και Space (+1,86%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΜΑΘΙΟ (+4,08%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+2,20%), ΕΣΥΜΒ (+2,56%), ΜΟΝΤΑ (+0,81%), ΜΕΡΚΟ (+1,70%), ΑΣΤΑΚ (+0,59%), ΟΛΘ (+1,63%), ΜΟΥΖΚ (+1,59%), ΛΑΝΑΚ (+8,54%), ΛΕΒΚ (+16,13%), ΜΕΒΑ (+3,85%) και ΝΑΥΠ (+0,86%).

 • Βγήκε αξιοπρόσεκτο “bid” στην Βιοτέρ (+14,36%). Σε υψηλά επταετίας η Q&R (+11,69%, με αυξημένες συναλλαγές). Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 5μηνου για την Realcons (+8,58%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+3,51%).

Νέα υψηλά διμήνου, αλλά με αυξημένη προσφορά στην Ελλάδος (+0,58%).Μαζεύεται στα υψηλά 28 μηνών η Sato (+19,57%). Αποκτά ενδιαφέρον η κίνηση στην Byte (+6,21% και υψηλά 170 μηνών).

ΑΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ@ΕΚΗΒΟΛΟΣ: Διαβάζω διάφορα εδώ, κάποιοι αγωνιούν το καταλαβαίνω. Λέω λοιπόν ότι κατ΄εμέ το μυστικό είναι στη διαχείριση του κεφαλαίου. Δεν μπορείς να “πιάσεις” την αγορά ούτε με ΤΑ, ούτε με θεμελιώδη, πάντα κάτι θα σου φύγει, σήμερα οι μετοχές ανέβηκαν αύριο θα πέσουν, έτσι γίνεται.

 • Οι χρυσωρύχοι έχουν αυτό το ρίσκο, σκάβουν, έχουν κάποιες ενδείξεις, οι περισσότεροι καταλήγουν με τα λίγα ή το τίποτε. Αυτοί που πάντα κερδίζουν είναι όσοι πουλάνε στους χρυσωρύχους κασμάδες, τρόφιμα, φτυάρια, σχοινιά, αναλώσιμα.

Πάντα λοιπόν θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπάρχει διαχείριση. Ούτε τα πουλάμε όλα μαζί, ούτε τα αγοράζουμε όλα μαζί. Το ίδιο που έκανα στην άνοδο κάνω και στην πτώση.

 • Ρευστότητα πάντα, πίστη στις εταιρείες που διαχειρίζομαι, ούτε τις παντρευόμαστε ούτε και τις πετάμε από το παράθυρο. Η αγορά κάνει κύκλους, πηγαίνεις με την αγορά, ούτε διθύραμβοι ούτε και τραγωδίες.

Εξασφάλιση ενός συνετού ποσοστού κέρδους κάθε φορά, υπομονή αγορά χαμηλότερα αν χρειαστεί, και πάλι από την αρχή. Κασμάδες πάντα θα υπάρχουν όπως και χρυσωρύχοι.

Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ@Β.Ν- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε νέα υψηλά σχεδόν 24 μηνών και κάτι η μετοχή της Εθνικής που απέχει πλέον ελάχιστα από τα 3 ευρώ, ενώ είναι και σε προ πανδημίας επίπεδα. Σήμερα πήραν τη σκυτάλη οι τραπεζικές μετοχές και είδαμε και αρκετά πακέτα να αλλάζουν χέρια. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν κινήσεις από ξένους, οι οποίοι σταδιακά το τελευταίο διάστημα αυξάνουν θέσεις. Εξαιρετική και η Eurobank, η οποία πλησίασε τα δικά της υψηλά, ενώ είδαμε επιτέλους κίνηση και από την Alpha Bank, την οποία θεωρούμε πως έχει σημαντική υστέρηση εδώ και πολλούς μήνες. Με πιο ήπιο ρυθμό ακολούθησε και η Πειραιώς. Στη Eurobank έγιναν πακέτα 2,5 εκατ. τεμαχίων και στην Alpha Bank έγιναν πακέτα 4 εκατ. τεμαχίων. Έγινε επίσης την Πειραιώς ένα πακέτο 665 χιλ. τεμαχίων.

Στο κλείσιμο η ΕΤΕ βρέθηκε σε υψηλό ημέρας και στα 2,9880 ευρώ με άνοδο 3,43%, η ΑΛΦΑ έκλεισε στα 1,10 ευρώ με άνοδο 2,52%, η ΕΥΡΩΒ στα 0,9550 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 0,9748 ευρώ και η ΠΕΙΡ με άνοδο 0,69%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 2,45%. Θα σημειώσουμε και την Ελλάδος, η οποία αν και ενισχύθηκε 0,58% μόνο, προσπαθεί να βρεθεί σε υψηλά 4 ετών. Έκλεισε όμως με σημαντικούς πωλητές στα 17,40 ευρώ.

Beta Sec: Οι κορυφαίες επιλογές είναι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Autohellas, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ιντρακάτ και Fourlis.

 • Solidus SecuritiesΤο τμήμα ανάλυσης της λαμβάνοντας υπόψη του τις προκλήσεις της νέας χρονιάς, ξεχωρίζει για το 2022 τους ακόλουθους μετοχικούς τίτλους: ΟΠΑΠ – ΜΟΗ – ΕΥΔΑΠ – ΑΔΜΗΕ – ΟΛΘ – ΜΥΤΙΛ – ΤΕΝΕΡΓΑ – ΚΟΥΕΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ – ΙΝΚΑΤ

****

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ
Μούσκεμα και στην ενέργεια…

Μούσκεμα και στην ενέργεια…Του Γιώργου Κράλογλου

 • Αν, η Ν.Δ., δεν πληρώνει “κάρμα”, για τον ανταγωνισμό της με το ΠΑΣΟΚ, στον κρατισμό, πώς να εξηγήσεις το πόσο μούσκεμα τα έκανε και στην ενέργεια.

Εάν δεν πρόκειται για μεταφυσικό κάρμα…, τι συμβαίνει και στη σημερινή κυβερνητική θητεία της η Ν.Δ. σχεδιάζει επιδότηση τιμών ενέργειας και προς τις ενεργοβόρες και μη βιομηχανίες, υψηλής και μέσης τάσης, (πάρα πολύ σωστά, ως τελική λύση, κατά την άποψή μας) αντί της πτώσης και της σταθεροποίησης των τιμών ηλεκτρικού πολύ κάτω από τα 200 ΜWh, όπως και κατάφεραν σχεδόν οι πάντες στην Ε.Ε. ή στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες (με πρωτιά πάντα η Βουλγαρία).

 • Έχουμε ή δεν έχουμε πηγές ενέργειας και δίκτυα (μετά το οριστικό “πάγωμα” της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτες) ικανά να μας επιτρέπουν ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και τιμών, όπως τα βαλκανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα; Και αν έχουμε πώς συμβαίνει και είδαμε Ανάσταση…, με τιμές στα 190 ευρώ τη MWh, όταν η Ευρώπη σταθεροποιείται ήδη στα 100 ευρώ πάνω κάτω;

Αν δεν έχουμε, ας μας δοθούν εξηγήσεις τι μας συμβαίνει, με τη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. και δεν καταφέραμε (στα πάνω από δύο χρόνια διακυβέρνησης) να διασφαλιστούμε από τα δίκτυα με υδροηλεκτρικά μας, τον ήλιο μας και τους αέρηδες…, όχι μόνο περιμένοντας την πανδημία αλλά και για να φτηνύνουμε, έτσι και αλλιώς, την ενέργεια αναλαμβάνοντας τον πολιτικά πολυπόθητο ρόλο του ενεργειακού πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια… Ρόλο (ας σημειωθεί αυτό) που η Ν.Δ. πρώτη τον οραματίστηκε το 1976-77, μετά από τις επαφές και τις κουβέντες της στη Μόσχα (για όσους το ξέχασαν…).

 • Γυρίζοντας πίσω, ας αφήσουμε στην άκρη τη χούντα και τους οραματισμούς της να λύσει και το ενεργειακό πρόβλημα με τα (μη ιδιαιτέρως κερδοφόρα -λόγω υπερβολικού βάθους-) αντίκλινα πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα και την ευρύτερη θαλάσσια και χερσαία περιοχή. Χούντα ήταν και ό,τι ήθελε έλεγε…

Ας αφήσουμε στην άκρη και το ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε πως δεν ήξερε τι έλεγε και στα ενεργειακά, από το καλημέρα της μεταπολίτευσης, μέχρι και στο τι έκανε κατά την 25ετή διακυβέρνησή του. ΠΑΣΟΚ ήταν θα μου πείτε και αντί να λύσει το ενεργειακό έριξε το βάρος στις πελατειακές του σχέσεις φορτώνοντας στη ΔΕΗ υπεράριθμο προσωπικό, στην περιφέρεια, με πρόσχημα τη λιγνιτκή ανάπτυξη και επενάσταση… του τόπου, για αξιοποίηση του υπεδάφους της κρατικής περιουσίας, ενάντια… στις εισαγωγές σε ενέργεια, όπως έσκουζε η ντουντούκα με τα πατριωτικά για τον κρατισμό και τον ψευτοσοσιλαισμό της δικής του περιόδου.

 • Ας αφήσουμε στην άκρη και το χοντρό αμερικάνικο παιχνίδι με την προσπάθεια να ανακοπεί η κάθοδος Πούτιν στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο (με τους αγωγούς φυσικού αερίου) που οδήγησε σε χάσιμο χρόνου το 2007 και 2008, από την πλευρά της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ., όταν νόμιζε πως θα αρπάξει την ευκαιρία Πούτιν για τον ρόλο της Ελλάδας στις ενεργειακές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια που, υποτίθεται θα έλυναν αυτόματα και το εγχώριο ενεργειακό κενό.

Ας αφήσουμε τέλος και τα προσκυνήματα στον Πούτιν, το 2015-2016, από την κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου…, με τους τότε κυβερνητικούς παράγοντες, που επισκέφθηκαν και την Αγία Πετρούπολη να επιμένουν ότι πήγαν στο Λένινγκραντ…, μιας και ούτε κατάλαβαν ποιο είναι το ενεργειακό μας πρόβλημα και τι να ζητήσουν από τον Πούτιν, χωρίς να στενοχωρήσουν και τους Αμερικάνους…

 • Να τα αφήσουμε όλα αυτά και να μείνουμε διαχρονικά στη Ν.Δ. της φιλελεύθερης ιδεολογίας και στη συμβολή της στο πάντα υπαρκτό ενεργειακό μας κενό.

Ποιο ήταν το φιλελεύθερο παρόν της φιλελεύθερης Ν.Δ. σε μια πραγματικά ανοικτή ενεργειακή οικονομία (όπως ζητούσαν και δανειστές και Κομισιόν) μακριά από τα τότε ως τώρα κρατικά μονοπώλια, τα υποταγμένα στον εργατοπατερισμό της κομματικής καθοδήγησης, που βεβαίως και ευνόησε την παράδοση και αυτού του σκέλους της οικονομίας σε συμφέροντα και εισαγωγές;

 • Ποια η αντίδραση της φιλελεύθερης Ν.Δ. στη “δαιμονοποίηση” της πυρηνικής ενέργειας που θα αντικαθιστούσε τον (τεράστιο και επικερδή) χώρο εισαγωγής ρεύματος από τη βαλκανική μέχρι την τούρκικη παραγωγή; Ποια η συμβολή της φιλελεύθερης Ν.Δ. στην επιτάχυνση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας με διαδικασίες αδειοδοτήσης (όπως συμβαίνει και αλλού) αντί των άνευ ιδιαίτερης σημασίας διαγωνισμών;

george.kraloglou@capital.gr


 

Πτωτικά ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την αγοραστική διάθεση των επενδυτών να πλήττουν σήμερα κυρίως η αναρρίχηση του πληθωρισμού σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο και τα ασθενέστερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ στο 5,0% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο και -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020, με βάση την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Η Eurostat αναμένει η ενέργεια να έχει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (26,0% σε σύγκριση με 27,5% το Νοέμβριο). Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει την απότομη αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, λόγω κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να περιμένει ότι θα υποχωρήσει εντός του επόμενου έτους. Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα μέσα Δεκεμβρίου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις προβολές των αναλυτών της τράπεζας, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω από τον στόχο του 2% στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής.

 • Το ράλι των τιμών ωστόσο δημιουργεί ερωτήματα όσον αφορά την πολιτική της ΕΚΤ ενώ αναμένεται ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση προκειμένου για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Την επενδυτική “όρεξη” έκοψαν εν τω μεταξύ και τα νέα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, που έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της “ατμομηχανής” της Ευρώπης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με το Reuters, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.

 • “Οι τριβές της εφοδιαστικής αλυσίδας ασκούν πιέσεις στη γερμανική βιομηχανία. Μόνο οι εξαγωγές αφήνουν ορισμένες αχτίδες ελπίδας. Ωστόσο, χωρίς την παραγωγή, η ανάκαμψη των εξαγωγών θα είναι επίσης βραχύβια”, αναφέρει σε σημείωμα ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακρο στην ING. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 3,3%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Παράλληλα, οι επενδυτές προβληματίστηκαν από τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της Federal Reserve είναι έτοιμοι όχι μόνο να αυξήσουν τα επιτόκια αλλά και να μειώσουν τις αγορές ομολόγων, αλλά και να συζητήσουν τον περιορισμό του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είδηση που πυροδότησε ένα sell off σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο.

 • Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 486,24 μονάδες, μικρές απώλειες 0,25% στις 486,93 μονάδες μετά την πτώση της Πέμπτης κατά 1,25%, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα με πτώση 1,6%. Στον αντίποδα, ο κλάδος των πρώτων υλών εμφάνισε την καλύτερη επίδοση σήμερα, με κέρδη 1,9%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 15.947,74 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε 0,42% χαμηλότερα, στις 7.219,48 μονάδες. Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που ενισχύθηκε κατά 0,47% και έκλεισε στις 7.485,28 μονάδες.

Πτωτική εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, όπου στο Μιλάνο ο FTSE MIB δεν κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος και έκλεισε 0,13% χαμηλότερα στις 27.618,47 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 8.751,80 μονάδες.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε ενισχυμένη, παρά την εφαρμογή νέων περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για πτώση 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις επεκτάθηκαν κατά 7,8%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις για 5,6%.

 • Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονες μεταβολές, η αντίδραση της Wall “ξεφούσκωσε” στο τέλος και οι αγοραστές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, με τους τρεις κύριους δείκτες να κλείνουν με απώλειες.
 • Ο Dow Jones δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, χάνοντας εντέλει 4 μονάδες, ενώ οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο επικράτησαν κρατώντας “κολλημένους στο κόκκινο” τους S&P 500 και Nasdaq, σε μια εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο για την αμερικανική αγορά.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο σήμερα στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι η πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

 • Τα ασθενέστερα στοιχεία, ωστόσο, εκτιμάται πως δεν έχουν τη δυναμική για να εκτροχιάσουν την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το tapering και να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022 προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, οδηγώντας σε νέα μείωση της ανεργίας, προσθέτοντας άλλες 199.000 θέσεις εργασίας στο κλείσιμο του έτους, χάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 400.000 σε δημοσκόπηση του Reuters.

 • Ο δείκτης ανεργίας στο μεταξύ μειώθηκε στο 3,9% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να περιμένουν μικρότερη πτώση στο 4,1%. Τα κυβερνητικά στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά δείχνοντας 249.000 θέσεις εργασίας από 210.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

“Η ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση αποτέλεσε έκπληξη, αλλά υπενθυμίζουμε στους επενδυτές ότι οι μηνιαίοι αριθμοί θέσεων εργασίας θα αναθεωρηθούν τους επόμενους μήνες”, παρατήρησε ο Jay Pestrichelli, διευθύνων σύμβουλος της ZEGA Financial.

 • “Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν για να επαναφέρουν τους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό και αυτό είναι κάτι που η Fed θα εξετάσει όταν εστιάσει στο χρονοδιάγραμμα της για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων”, παρατήρησε σε σημείωμά του ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets UK.

Η Όμικρον θέτει “προκλήσεις” για το εργατικό δυναμικό που δεν αποτυπώνονται πλήρως στην έκθεση για την απασχόληση, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης ενισχύθηκε μετά τη συλλογή των στοιχείων για την έκθεση, προειδοποίησε ο Luke Tilley, επικεφαλής οικονομολόγος της Wilmington Trust. “Πρόκειται για μια πολύ σφιχτή αγορά εργασίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος και ταχύτερη μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, σε σύγκριση με την τελευταία φορά που το έκανε, θέλει η πρόεδρος της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly.

“Θα προτιμούσαν να προσαρμόσουμε το επιτόκιο σταδιακά και να προχωρήσουμε σε μείωση του ισολογισμού νωρίτερα από ό,τι κατά τον προηγούμενο κύκλο”, δήλωσε η Daly κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνεται πως η δημοσίευση -την Τετάρτη- των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) της Fed, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων όχι μόνο για επίσπευση της μείωσης των επιτοκίων, αλλά και για συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve, μεγέθους 8,8 τρισ. δολαρίων, ήταν καθοριστικής σημασίας για τις εβδομαδιαίες απώλειες της Wall Street.

“Η αντίδραση της αγοράς έδειξε πως κάποιοι στη Wall εξεπλάγησαν με τα πρακτικά της Fed. Ίσως γιατί επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο ανησυχούσαν: πλέον είναι γραμμένο στο χαρτί και το βλέπουν όλοι”, εκτίμησε μες στην εβδομάδα ο John Carey, διευθυντής στην Amundi U.S.

Η άνοδος των ομολόγων ήταν ακόμη ένας παράγοντας που πίεσε αυτή την εβδομάδα τον τεχνολογικό κλάδο. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 3,6 μ.β. στο 1,769%, ενώ στην εβδομάδα πρόσθεσε 27,3 μ.β. στη μεγαλύτερη του άνοδο σε 5νθήμερη βάση από τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το δολάριο έχασε την Παρασκευή 0,6%, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,2%.

 • Στο ταμπλό, ο Dow υποχώρησε οριακά στις 36.231,66 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,41% στις 4.677,03 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 0,96% στις 14.935,90 μονάδες. Στην πρώτη εβδομάδα του 2022 και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Ο Dow υποχώρησε κατά 0,3%, ο S&P έχασε 1,9%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο Nasdaq, με “βουτιά” 4,5%, στη χειρότερη εβδομάδα του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, στη σημερινή συνεδρίαση 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Wallgreens Boots (+2,67%), Travellers Cos (+2,43%) και Honeywell (+2,34%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Ηome Depot (-3,01%), Nike (-2,56%) και United Health Group (-2,35%).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν σήμερα η Gap μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του Kanye West, με την εταιρεία πολυτελών προϊόντων Balenciaga για μια συλλογή Yeezy που θα είναι διαθέσιμη στην Gap. Η μετοχή της GAP υποχώρησε κατά 2,37%.

Η Boot Barn πρόσθεσε 0,59%, αφού η εταιρεία λιανικής προ-ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του οικονομικού έτους, τα οποία είναι καλύτερα του αναμενόμενου.

Η CinCor Pharma έκανε το ντεμπούτο της στον Nasdaq την Παρασκευή, με τη μετοχή της βιοφαρμακευτικής να διατίθεται στα 16 δολάρια, στο μέσο επίπεδο της αρχικής δημόσιας προσφοράς μεταξύ 15 και 17 δολαρίων.

Symbol Last Price Change % Change
NEL.OL

Nel ASA

14.40 +0.06 +0.45%
EVGRF

China Evergrande New Energy Vehicle Group Limited

0.5390 +0.0290 +5.69%
AMD

Advanced Micro Devices, Inc.

132.00 -4.23 -3.11%
BABA

Alibaba Group Holding Limited

129.81 +3.18 +2.51%
F

Ford Motor Company

24.44 -0.02 -0.08%
^DJI

Dow Jones Industrial Average

36,231.66 -4.81 -0.01%
NRG

NRG Energy, Inc.

40.56 -0.08 -0.20%
MRNA

Moderna, Inc.

213.86 -2.20 -1.02%
EDPR.LS

EDP Renováveis, S.A.

19.51 -0.55 -2.74%
EDP.LS

EDP – Energias de Portugal, S.A.

4.5360 -0.0530 -1.15%
AI

C3.ai, Inc.

29.94 +0.33 +1.11%
ETH-USD

Ethereum USD

3,217.08 -28.89 -0.89%
NIO

NIO Inc.

29.30 -0.01 -0.03%
LUNA1-USD

Terra USD

70.07 -1.21 -1.70%
SOL-USD

Solana USD

141.11 +0.16 +0.11%
 • CRYPTO
Symbol Last Price Change % Change
BTC-USD

Bitcoin USD

41,917.48 +52.89 +0.13%
ETH-USD

Ethereum USD

3,217.86 -27.33 -0.84%
USDT-USD

Tether USD

1.0000 -0.0001 -0.0145%
BNB-USD

Binance Coin USD

453.61 +3.86 +0.86%
SOL-USD

Solana USD

141.15 +0.41 +0.29%
 • Stocks: Most Actives
Symbol Last Price Change % Change
F

Ford Motor Company

24.44 -0.02 -0.08%
AAPL

Apple Inc.

172.17 +0.17 +0.10%
LCID

Lucid Group, Inc.

41.98 +3.76 +9.84%
T

AT&T Inc.

26.29 +0.70 +2.74%
BAC

Bank of America Corporation

49.18 +1.05 +2.18%

**

Παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, η συνεχιζόμενη αναταραχή στο Καζακστάν -που απειλεί να εντείνει τα προβλήματα εφοδιασμού που έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών του αργού- βοήθησε το καύσιμο να καταγράφει “άλμα” σχεδόν 5% σε διάστημα εβδομάδας.

Οι βίαιες διαδηλώσεις που πυροδότησε στην ασιατική χώρα η απότομη άνοδος των τιμών των καυσίμων, έχουν κλωνίσει το Καζακστάν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον δώδεκα αστυνομικούς και έχουν βάλει “λουκέτο” σε δύο αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η κατάσταση στο Καζακστάν προκαλεί ανησυχία διότι εξάγει περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και “τα βίαια επεισόδια διαδραματίζονται κοντά στο κέντρο παραγωγής πετρελαίου”, εξηγεί στο MarketWatch ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research. Ο Lynch επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν έχει ακούσει για τυχόν διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου μέχρι στιγμής.

 • “Εάν συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του πετρελαίου συμμετάσχουν στην απεργία, θα μπορούσε να χαθεί ένα αξιοσημείωτο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς, πάλι, την ώρα δε που η αγορά είναι ήδη σφικτή”, πρόσθεσε.

“Συνολικά, με περίπου 1 [εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα] παραγωγή αυτή τη στιγμή εκτός λειτουργίας λόγω αναταραχών στο Εκουαδόρ, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, περαιτέρω διακοπές θα ήταν ιδιαίτερα ανεπιθύμητες για την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών για την αύξηση των τιμών της βενζίνης πριν από την ενδιάμεσες εκλογές”, προσθέτει η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets σε σημείωμά της.

 • Την Παρασκευή, βέβαια, ο πρόεδρος του Καζακστάν είπε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί στη χώρα, αν και η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και μορατόριουμ στις αυξήσεις των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Εξέλιξη που άμβλυνε προς ώρας τους φόβους για περαιτέρω αναταραχές στην προμήθεια πετρελαίου, με τους επενδυτές ωστόσο να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το πετρέλαιο κινήθηκε σήμερα πτωτικά, ψαλιδίζοντας ελαφρώς τα σημαντικά κέρδη που γράφει σε διάστημα πενθημέρου. Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 56 σεντς, ή 0,7%, στα 78,90 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αλλά παρ’ όλα αυτά έγραψε κέρδη 4,9% σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

 • Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Μαρτίου έχασε σήμερα 24 σεντς ή 0,3% και τερμάτισε στα 81,75 δολάρια το βαρέλι, στο ICE Futures Europe, περιορίζοντας ελαφρώς τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 5,1%.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.