Χ.Α + Markets (Nο.5): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές (7/1/2022)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,38 +1,45
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,53 +0,60
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,62 +0,69
ΙΤΑΛΙΑ 1,28 +1,34

*

Στις Αγορές, μαύρος κύκνος που όλοι τον έχουν προβλέψει, παύει να είναι μαύρος και γίνεται λευκός.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ (2): Πίσω από την βιτρίνα, βρίσκονται εισηγμένοι τίτλοι – “διαμαντάκια” που αναζητούν τον επόμενο κάτοχό τους. Για έναν Ιδιώτη επενδυτή δεν τίθενται τα θέματα χαμηλής εμπορευσιμότητας (marketability), στο βαθμό που αυτά υπάρχουν για έναν Επαγγελματία Θεσμικό. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους έχουν ικανότητες stock picking (δεν χρειάζεται να είναι στο επίπεδο ενός Warren Buffett) για να κτίσουν θέσεις σε επιλεγμένους τίτλους του Χ.Α.

ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ- απάντηση: Ναι, να σας δώσουμε το Top7 του μ/μ από τα “μικρούλια” του ελληνικού χρηματιστηρίου (με κ/φση έως 12,5 εκατ.ευρώ)

 • Αλλά θα πρέπει και να τις παρακολουθείτε και να αυξομειώνετε τις θέσεις σας για να πετύχετε τον επιθυμητό στόχο της βελτίωσης δηλ.ποιότητας του βιοτικού επιπέδου της οικογενείας σας.

Θα χρειαστούν και αλλαγές, τουτέστιν εναλλαγές θέσεων ανάλογα με την ειδησεογραφία, την πορεία των μεγεθών τους κ.α.

 • ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: ΜΟΝΤΑ – ΔΟΜΙΚΗ – ΙΛΥΔΑ – UNIBIOS – TZIΡAKIAN – ΦΙΕΡA και ΠΑΙΡΗΣ  

7.1.2022- X.A: Η Top7 των επισημάνσεων του μ/μ για τους μικροεπενδυτές φίλους του

***

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται με μία λογική, η οποία ίσως είναι περίεργη ή και πολύπλοκη, όμως ποτέ δεν είναι αντιφατική. Η παρακολούθησή τους, είναι συναρπαστική. Και για όσους μπορούν να την αντιληφθούν, μπορεί να είναι και εξαιρετικά κερδοφόρα.

 • Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθηση και την επιτυχία στις χρηματιστηριακές αγορές. Απαιτούνται λογική και πειθαρχία. Λογική για να αντιλαμβανόμαστε το είδος της κάθε περιόδου και τα “σήματα” της αρχής της, της φάσης που κάθε φορά βρίσκεται και του τερματισμού της. Και πειθαρχία για να υπακούμε στα “σήματα” αυτά.

Εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, η οικονομική και χρηματιστηριακή περίοδος, στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε θετική. Όσοι το αντιλήφθηκαν, ή πείστηκαν, έγκαιρα, έχουν ήδη αποκομίσει σοβαρά επενδυτικά κέρδη -όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά σε κάθε είδους οικονομική ή επενδυτική δραστηριότητα, που ανέλαβαν.

Ακόμη και σήμερα, δεν είναι καθόλου αργά. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην αρχική φάση, αυτού του μεγάλου, πολυετούς κύκλου, στον οποίον εισήλθαν, η ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο, μετά τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους. Στο τέλος του κύκλου αυτού, κερδισμένοι θα είναι όσοι τον αντιλήφθηκαν και έδρασαν έγκαιρα. Και τα μηνύματα είναι πλέον πολλά, για να τα αγνοήσουμε.

@10:10

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Με στήριξη από την ΕΕΕ ο ΓΔΧΑ προσέγγισε εκ νέου τις 910 μονάδες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Απρίλιο του 2021 έχουν καταγραφεί τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες ανοδικής διαφυγής από τα επίπεδα αυτά. Στο εξωτερικό, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μετά από μία ανοδική κίνηση 7 ποσοστιαίων μονάδων το προηγούμενο διάστημα. 
 
 • Οι αποδόσεις 10ετίας συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν την τελευταία εβδομάδα, διατηρώντας την ανοδική τάση εδώ και περισσότερο από μήνα. Ωστόσο, η ελληνική 10ετία κινείται σταθεροποιητικά προς το παρόν. Εισερχόμαστε σε ένα δύσκολο δίμηνο λόγω κρουσμάτων και συνιστούμε προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα. 
Στα βασικά μάκρο της ημέρας περιλαμβάνονται οι δείκτες υπηρεσιών της Markit PMI για Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Βαρύτητα θα δοθεί από την επενδυτική κοινότητα στα πρακτικά της FED που δημοσιεύονται σήμερα το βράδυ.

@11:15

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- ΟΤΕ: Πλέον ο ΟΤΕ πλησιάζει τα 8 δις κεφαλαιοποίηση και τα υψηλά 13 ετών στο 16,78. Αρκετοί τίτλοι έχουν τεράστια διαφορά με τον ΓΔ δείχνοντας ότι κινούμαστε σε μία αγορά πολλών ταχυτήτων και ο ΓΔ δεν πρέπει να μας επηρεάζει. Ουσιαστικά η ζώνη του 1678-1700 είναι αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης με επόμενο στόχο το 18. Το 1640 είναι κοντινή στήριξη με το στοπ σε intraday στο 1626 σε κλείσιμο ώρας

@12:30

ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ παντού και το δικό μας σκιάζεται στην όψη των… 910 μονάδων.
LAVIPHARM: Πρώτα θα την φτιάξουν όπως πρέπει και μετά θα συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους. Από θέση ισχύος…
ΛΑΝΑΚΑΜ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την κατάντια της ή μάλλον για την επαναφορά της σε αυτή να απευθυνθείτε στη διοίκηση της. Αν είχαν όρεξη και όραμα δεν θα ήταν αυτό που είναι… δηλαδή ένα μαγαζάκι.
ΟΙΚΟΙ: Μας έχουν τρελάνει με τιμές στόχου , με ενθουσιώδη σχόλια κλπ κλπ αλλά οι … darlings που μας μοστράρουν πρώτο τραπέζι πίστα δεν λένε να συγκινηθούν. Αν τα … ΣΠΙΤΙΑ πίστευαν αυτά που μας γράφουν, ο τζίρος θα ήταν πολύ αλλιώτικος και οι τιμές στα χαρτιά που πλασάρουν αρκετά υψηλότερες.
*

@12:25

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΚΟΥΕΣ: Τι άλλο να γράψουμε βρε παιδιά;; Ο μ/μ αλλά και οι Χατζηδάκης, Ζαχαράκης έγραφαν για την κυρία από τότε που αποτιμόταν σε… 30 εκατ. ευρώ. Τι να πούμε τώρα;;; Σχεδόν 25 φορές πάνω; (!!!)…
ΔΡΟΜΕΑΣ: Αν σταματήσουν να πουλάνε οι απογοητευμένοι (και δικαίως) , τότε θα αντιδράσει και μάλιστα επιθετικά η μτχ… Δείτε απλά κ/φσεις πραγματικά ζόμπι εταιρειών, δείτε και την δική του… Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση.
TA περισσότερα χαρτιά του 25άρη είτε είναι είτε δείχνουν κουρασμένα. Αλλα και οι ΟΤΕ και ΕΕΕ τι αντίδραση να βγάλουν για να πάρει ο μικροεπενδυτής ή ο μεσαίας τάξης ένα καθαρό +10% του λοιπού; Αξιοθαύμαστες οι δύο μετοχές για όσα προσφέρουν στον θεσμό και στο ταμπλό, αλλά….
*

@13:00

AΠANTHΣΕΙΣ
ΙΚΤΙΝΟΣ: Είναι θέμα διάθεσης αυτών που κινούν τα νήματα της κάθε μετοχής. Την συγκεκριμένη πριν ένα 6μηνο την είχαν στα 0,9500 και άνω επίπεδα τιμών με τον ΓΔ στα τρέχοντα επίπεδα του.. Και τώρα με καλύτερες συνθήκες για τον όμιλο, δεν μπορούν να την ανεβάσουν, έστω για τα μάτια του κόσμου; Συμπέρασμα, αναμείνατε στο τερματικό σας γιατί θσ το κάνουν κάποια στιγμή, ενώ δεν υπάρχει ρίσκο να φύγει για πολύ κάτω…
Τεχνικά ο τεχνικός αναλυτής του μ/μ (έχουμε πλέον και τέτοιο, αποκλειστικόν μάλιστα) μας δίνει την εξης τεχνική συμβουλή…
 • Η περιοχή γύρω από το 0,73 παρέχει στήριξη και διάσπαση των 0,77 ευρώ μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του χάσματος ήτοι στα 0,83 ευρώ.

@16:35

TΑΜΠΛΟ: Κινητικότητα την τελευταία ώρα σε ένα από τα υγιεστέρα χαρτιά του Χ.Α και το οποίο είναι πραγματική ιεροσυλία κάποιοι δήθεν παντογνώστες να το συγκρίνουν με τα υπόλοιπα του κλάδου και όχι μόνον μάλιστα. Οι πραγματικές αξίες δεν χάνονται ποτέ… Αυτοί που σέβονται θεσμούς και επενδυτές και φυσικά πάνω από όλα την εταιρεία που διευθύνουν θα αποζημιώνονται στον αιώνα τον άπαντα και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Μαζί με αυτούς και οι συνοδοιπόροι τους. Δεν το ονοματίζομαι, για να μην μας λένε ότι το προμοτάρουμε κλπ κλπ… Ανάγκη που το έχουμε άλλωστε. ΒΝλέπετε, νομίζουν ορισμένοι ότι και όλοι οι υπολοιποι σκέπτονται και κινούνται όπως αυτοί. Στην βρωμοκοσμάρα τους…

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα (ΤΕΤΑΡΤΗ 5/1) και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Νάκας (+1,74%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,60 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,07 ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,30.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Premia (+1,19%) και Realcons (+5,91%, με τον μεγαλύτερο όγκο από τότε που εισήλθε στο Χ.Α.).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΟΠΤΡΟΝ (+7,48%), ΑΝΕΚ (+2,53%), ΙΝΤΕΤ (+1,34%), ΛΥΚ (+1,69%), ΛΟΥΛΗ (+0,84%), ΕΠΙΛΚ (+1,53%), ΜΟΝΤΑ (+2,48%), ΕΛΤΟΝ (+0,55%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,78%), ΜΟΥΖΚ (+1,62%), ΣΙΔΜΑ (+2,24%) και ΝΑΚΑΣ (+1,74%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Δομική Κρήτης (+3,87%), Γενική Εμπορίου (+7,69%), Ευρ. Πίστη (+2,72%), AVE (+0,86%) και ΒιοκαρπέτΒΙΟΚΑ -3,66% (-3,66%).

Μέσω επιχειρηματικών ειδήσεων, τα νέα ιστορικά υψηλά για την Entersoft (+1,79%).

Σε αναμονή της δημόσιας πρότασης για την Νίκας (-3,13%).

Προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά ο Ικτίνος (+1,89%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Έλαστρον (+4,92%) και Byte (+0,99%).

Συνεχίζεται το επικίνδυνο ασανσέρ στην Sato (+15%).

Παρουσία πωλητών σε ΧΑΙΔΕ (-6,87%), ΛΑΝΑΚ (-4,33%), ΚΑΜΠ (-1,29%), ΔΡΟΜΕ (-0,79%) και ΙΝΤΕΚ (-1,13%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Κτήμα Λαζαρίδη (-4,84%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-0,97%), ΦΒΜΕΖΖ (-4,97%), Lavipharm (-0,89%), Frigoglass (-1,60%), Medicon (-3,03%), Profile (-2,53%) και Space (-2,02%).

Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 30/12 για τους Ευρωσυμβούλους (-1,68%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+0,85%, για τους λόγους που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα μετασυνεδριακά σχόλια).

Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ@ΒΝ- ΤΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ: Με καλές εντολές αγοράς σήμερα η μετοχή και διατήρησε φυσικά την καλή συμπεριφορά των τελευταίων ημερών. Κοιτάζει τα υψηλά της, αλλά το μηνιαίο διάγραμμα μας δείχνει πως μπορεί και για κάτι καλύτερο. Θα μου πείτε τι να περιμένουμε από αυτήν την τράπεζα, εκτός από το μέρισμα;

 • Κάποιοι είναι φανατικοί κυνηγοί μερισματικών αποδόσεων. Αφήστε που εμάς όταν ακούμε τράπεζες πάει το μυαλό μας σε ανακεφαλαιοποιήσεις και μηδενισμό χαρτοφυλακίων και αυτή είναι η μόνη «τράπεζα» που πλήρωνε μέσα στην κρίση μερίσματα και δεν μηδένισε τους μετόχους της. Στα 17,30 ευρώ και στο +1,76%.

Beta Sec: Οι κορυφαίες επιλογές είναι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Autohellas, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ιντρακάτ και Fourlis.

 • Solidus Securities: Το τμήμα ανάλυσης της λαμβάνοντας υπόψη του τις προκλήσεις της νέας χρονιάς, ξεχωρίζει για το 2022 τους ακόλουθους μετοχικούς τίτλους: ΟΠΑΠ – ΜΟΗ – ΕΥΔΑΠ – ΑΔΜΗΕ – ΟΛΘ – ΜΥΤΙΛ – ΤΕΝΕΡΓΑ – ΚΟΥΕΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ – ΙΝΚΑΤ

μ/μ

 1. Δεν υπάρχουν καλές και κακές μετοχές.
 2. Μόνο καλά και κακά επίπεδα εισόδου και εξόδου.
 3. Υποχρέωση μας να τις καλύπτουμε και να τις αξιολογούμε όλες, στην διάρκεια της εκάστοτε χρήσης.

*****

 • Ενεργητικό / Περιουσιακό Στοιχείο (Asset)

Ενεργητικό είναι το σύνολο των οικονομικών πόρων οι οποίοι ανήκουν σε μία επιχείρηση και έχουν χρηματική αξία, ενώ αναμένεται να προσφέρει οικονομικά και άλλα οφέλη η εκμετάλλευση τους.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους πόρους με σκοπό την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών.

Το Ενεργητικό στον Ισολογισμό μιας εταιρίας δηλαδή, καταγράφει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, συνήθως σε τιμές κόστους, καθώς και το σύνολο των Απαιτήσεων της έναντι τρίτων δανειστών.

Για να είναι ένας οικονομικός πόρος στοιχείο του Ενεργητικού πρέπει:

 • Να ανήκει στην κυριότητα της επιχείρησης ή η επιχείρηση να το ελέγχει σαν να ήταν δικό της
 • Το κόστος ή η αξία του να υπόκειται σε αντικειμενική μέτρηση με βάση τη χρηματική μονάδα (ευρώ)
 • Να προσδοκώνται μετρήσιμα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση από την χρησιμοποίηση ή την εκμετάλλευση του.
 • Παράδειγμα:
  Τα μετρητά, οι επενδύσεις, τα αποθέματα, τα μηχανήματα, η γη, τα κτίρια, τα οχήματα, οι καταθέσεις, τα εμπορεύματα, οι εισπρακτέοι λογαριασμοί κτλ θεωρούνται στοιχεία του Ενεργητικού.

Υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.

 • Παράδειγμα:
  Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του.

Το Ενεργητικό, με βάση τη Λογιστική και ανάλογα με την ευκολία ρευστοποίησης του,  διακρίνεται σε:

 • Κυκλοφορούν
 • Μη Κυκλοφορούν

Στο κυκλοφορούν Ενεργητικό εντάσσεται κάθε στοιχείο που:

 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί, να πωληθεί ή να αναλωθεί μέσα στο σύνηθες λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.
 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί ή να πωληθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες από τη λήξη της παρούσας λογιστικής χρήσης.
 • Είναι μετρητά ή που μπορεί να μετατραπεί σε μετρητά

Στοιχεία του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:

 • Τα αποθέματα
 • Οι απαιτήσεις
 • Τα χρεόγραφα
 • Οι μεταχρονολογημένες επιταγές
 • Τα προπληρωθέντα έξοδα
 • Οι δεσμευμένες καταθέσεις
 • Τα μετρητά
 • Οι καταθέσεις όψεως.

Το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος Ενεργητικού ονομάζεται κεφάλαιο κίνησης.

Το μη κυκλοφορούν Ενεργητικό αποτελείται από όλα τα στοιχεία που δεν ανήκουν στο κυκλοφορούν. Πρόκειται για τα στοιχεία που προορίζονται να ρευστοποιηθούν, να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε διάστημα που υπερβαίνει τη διάρκεια του συνήθους λειτουργικού κυκλώματος ή επεκτείνεται πέρα από το τέλος της επόμενης λογιστικής χρήσης.

 • Παράδειγμα:
  Τα αποθέματα δεν μπορούν να θεωρηθούν μη κυκλοφορούν Ενεργητικό καθώς αγοράζονται με σκοπό είτε να πωληθούν αμέσως, είτε να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσα αγαθά πριν την κατασκευή του τελικού προϊόντος.

Στοιχεία του μη κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:

 • Το πάγιο Ενεργητικό
 • Οι Συμμετοχές
 • Οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις
 • Τα κεφαλαιοποιημένα έξοδα
 • Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Ομαδοποίηση στοιχείων Ενεργητικού

Α. Οφειλόμενο Κεφάλαιο
Β. Έξοδα εγκατάστασης
Γ. Πάγιο Ενεργητικό
…….1) Ασώματες ακινητοποιήσεις
…….2) Ενσώματες ακινητοποιήσεις
…….3) Συμμετοχές και άλλες μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις
Δ. Κυκλοφορούν Ενεργητικό
…….1) Αποθέματα
…….2) Απαιτήσεις
…….3) Χρεόγραφα
…….4) Διαθέσιμα
Ε. Μεταβατικοί Λογαριασμοί Ενεργητικού

Ενεργητικό = Παθητικό = Υποχρεώσεις + Καθαρή Θέση

*****

TO AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Του Κώστα Στούπα

1) Αιχμάλωτοι του χρέους

Αποτελεί πομπώδη και οφθαλμοφανή αντίφαση το γεγονός πως ενώ όλα έχουν μια αξία η οποία εκφράζεται με μια τιμή, να πιστεύουμε πως το χρήμα, με βάση  το οποίο αποτιμώνται και αλλάζουν χέρια όλα, δεν θα έχει κανένα κόστος και θα μοιράζεται δωρεάν…

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;

 • Πριν λίγες μέρες ένας Γερμανός οικονομικός συντάκτης της Die Welt o Holger Zschaepitz ανέβασε μια ανάρτηση στο Twitter όπου υπολόγιζε πως οι καταθέσεις στη Γερμανία που δεν λαμβάνουν καμιά απόδοση έχουν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των  2,64 τρισ. ευρώ. Με ένα ποσοστό πληθωρισμού περί το 3% αυτές οι καταθέσεις χάνουν κάθε χρόνο αγοραστική δύναμη περί τα 79 δισ. ευρώ, όσο είναι περίπου το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας.

πιν

 • Αυτή η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και είναι θέμα χρόνου κάποιος να φωνάξει “ο βασιλιάς είναι γυμνός” ή να κοιτάξει κάτω σαν τις φιγούρες στα κινούμενα σχέδια που περπατούν στο κενό, για να ακολουθήσει ο απόλυτος πανικός…

Η πεποίθηση όλων των αρμοδίων και των ειδικών πως αφού το χρέος έχει φτάσει σε μη εξυπηρετήσιμα ύψη έχουμε εισέλθει σε μια εποχή με μηδενικά και αρνητικά επιτόκια που θα διαρκέσει για δεκαετίες είναι φενάκη.

Είναι σαν ένας γιατρός να λέει σε έναν ασθενή που έχει φτάσει να ζυγίζει 250 κιλά και δεν μπορεί να περπατήσει πώς θα λύσει το πρόβλημα και θα έχει μια φυσιολογική ζωή καταργώντας τη βαρυτική έλξη του πλανήτη.

 • Ιδού μια περιγραφή της ουτοπίας  από τον Emmerich Müller που είναι επικεφαλής της Bankhaus-Metzler της παλαιότερης γερμανικής  εμπορικής τράπεζας σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη Handelsblatt:

“Πόσο επικίνδυνο είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της μάχης κατά της πανδημίας;

Όλα εξαρτώνται από το αντίδοτο. Όταν ένα κράτος έχει  μπροστά του ένα τόσο γιγάντιο βουνό χρέους, έχει βασικά τρεις επιλογές.

Η πρώτη είναι η μείωση των δαπανών  αλλά είναι γνωστό ότι δεν μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές με μια πολιτική λιτότητας.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν η αύξηση των φόρων, αλλά υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και ασθενέστερη ανάπτυξη θα σήμαινε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Ερ: Και η τρίτη επιλογή;

Πιστεύω ότι τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια θα είναι μαζί μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν τα κράτη δυσκολεύονται  να πληρώσουν τους  τόκους για τα χρέη τους και τα χρέη διογκώνονται,  εν μέρει ένας  πληθωρισμός 2 έως 3 αποτελεί μια ευχάριστη παρενέργεια για τους υπουργούς Οικονομικών στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.

 • Ερ: Ναι, αλλά υποφέρουν  οι αποταμιευτές…

Ναι, το βάρος πλήττει κυρίως τα ονομαστικά περιουσιακά στοιχεία. Δυστυχώς, οι περισσότερες αποταμιεύσεις στη Γερμανία εξακολουθούν να είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή ασφάλειες ζωής. Βιώνουμε λοιπόν μια υφέρπουσα απαλλοτρίωση αποταμιευτών. Η μόνη θεραπεία για αυτό θα ήταν μια βαθιά αλλαγή στις συνήθειες αποταμίευσης…”

 • Η λογική πίσω από αυτές τις απόψεις ελάχιστα διαφέρει από τους κανόνες της Σαρίας που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Ερντογάν στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι ο εξευτελισμός της αξίας της λίρας και της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων.

Οι τραπεζίτες όπως και ο “ημιδικτάτορας” της γείτονος εκλαμβάνουν εαυτούς ως Θεούς. Αυτό που επιχειρούν λίγο διαφέρει από το θαύμα όπου με 5 ψάρια και μερικά καρβέλια ο Ιησούς κατάφερε να χορτάσει περί τις 5.000 άτομα…

 • Για τις ιδιότητες του χρήματος και του χρέους υπάρχει μια καλή περιγραφή του Bill Bonner συγγραφέα του βιβλίου:” Hormegeddon: How Too Much Of A Good Thing Leads To Disaster”:

“Το χρήμα εκφράζει μια σχέση μεταξύ ανθρώπων.

Ένας άνθρωπος με “χρήματα” που έχει στην τσέπη του  έχει αξιώσεις στον χρόνο και στα υπάρχοντα άλλων ανθρώπων.

Μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι από τον γείτονά του. Μπορεί να αγοράσει μια ώρα από τον χρόνο του γείτονά του. Όχι πολύ καιρό πριν, μπορούσε να αγοράσει ακόμη και την αδερφή ή την κόρη του γείτονά του (τότε, όπως και τώρα, πληρωνόταν για να ζήσει σε μια καλή γειτονιά)!

Ένας άνθρωπος χωρίς χρήματα δεν έχει καμία αξίωση, έχει μόνο μια ανάγκη.

Πρέπει να προσφέρει τον χρόνο του, το σπίτι του ή την κόρη του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του άλλοι άνθρωποι.

Ένας άνθρωπος με χρέη βρίσκεται σε ακόμη κατώτερη θέση. Έχει αρνητικά χρήματα. Δηλαδή,  έχει την  υποχρέωση να δώσει κάτι σε άλλους, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα.

Στην ουσία είναι σκλάβος των άλλων.

“Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τους τόκους που δεν μπορεί να πληρώσει, έχει αποδεχτεί την εθελοντική σκλαβιά για μια ζωή”, είχε πει ο Άγιος Βασίλειος…”.

2) Κοντά στην κορυφή…

Το Ρ/Ε των 10 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών του S&P 500  έχει προσεγγίσει τα επίπεδα της “φούσκας” των εταιρειών τεχνολογίας του ’99. Τούτο αυξάνει τις πιθανότητες μιας διόρθωσης…

πιν

kostas.stoupas@capital.grCRYPTO Symbol Last Price Change % Change
BTC-USD

Bitcoin USD

42,997.13 -587.47 -1.35%
ETH-USD

Ethereum USD

3,392.28 -138.25 -3.92%
BNB-USD

Binance Coin USD

470.83 +0.55 +0.12%
USDT-USD

Tether USD

1.0002 -0.0000 -0.0034%
SOL-USD

Solana USD

147.23 -5.34 -3.50%
Stocks: Most Actives
Symbol Last Price Change % Change
F

Ford Motor Company

24.46 +0.80 +3.38%
AAPL

Apple Inc.

172.00 -2.92 -1.67%
T

AT&T Inc.

26.11 -0.10 -0.38%
AMD

Advanced Micro Devices, Inc.

136.23 +0.08 +0.06%
LCID

Lucid Group, Inc.

38.22 +1.54 +4.20%

Με απώλειες έκλεισαν οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές που ακολούθησαν νωρίτερα το χθεσινοβραδινό sell off στη Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών της Federal Reserve, που υπέδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

 • Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε -1,35% στις 16.052,03 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,72% στις 7.249,66 μονάδες. Με υποχώρηση 0,88% στις 7.450,37 μονάδες έκλεισε τη συνεδρίαση ο FTSE του Λονδίνου. Ισχυρή πτώση 1,8% κατέγραψε ο FTSE MIB. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 έχασε 1,25%.

Το σχέδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τον αριθμό των ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια έρχεται καθώς μειώνει ήδη τις αγορές ομολόγων της και πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια μετά την ολοκλήρωση της μείωσης.

 • Οι μετοχές της τεχνολογίας ήταν μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη την Πέμπτη, σημειώνοντας πτώση 2,4% εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο στη Γερμανία, για πρώτη φορά σε έξι μήνες, παραμένοντας ωστόσο πολύ υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πληθωρισμό κοντά στο 2% για το σύνολο της ευρωζώνης.

 • Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη τον Νοέμβριο, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό εννεαμήνου τον Δεκέμβριο, επιστρέφοντας στην τάση επιβράδυνσης εν μέσω αναζωπύρωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αυτό είχε σημαντική επίδραση στον τομέα των υπηρεσιών, περιορίζοντας την ανάπτυξη τόσο της δραστηριότητας όσο και των νέων επιχειρήσεων. Η αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση παρέμεινε υποτονική καθώς τα προβλήματα που σχετίζονται με την προσφορά συνέχισαν να εμποδίζουν την παραγωγή, έδειξε η έρευνα της IHS Markit.

Τελευταία
Υψηλό
Χαμηλό
Ώρα
905,70 910,16 903,51 -2,38 -0,26% 05/01
2.176,72 2.188,88 2.169,45 -4,26 -0,20% 05/01
36.236,47 36.464,19 36.200,68 -170,64 -0,47% 00:03:54
4.696,05 4.725,01 4.671,26 -4,53 -0,10% 06/01
15.080,90 15.198,40 14.914,90 -19,3 -0,13% 00:15:00
2.205,23 2.220,59 2.179,29 +11,23 +0,51% 06/01
19,61 21,06 19,08 -0,12 -0,61% 01:00:35
21.072,20 21.148,59 20.934,15 +32,54 +0,15% 00:03:00
101.561,00 102.235,00 101.000,00 +555 +0,55% 06/01
53.055,31 53.145,81 52.768,81 +31,16 +0,06% 06/01

DAX

16.052,03 16.156,56 15.988,63 -219,72 -1,35% 06/01
7.450,37 7.516,87 7.419,95 -66,50 -0,88% 06/01
7.249,66 7.316,06 7.240,88 -126,71 -1,72% 06/01
4.324,81 4.372,45 4.304,54 -67,34 -1,53% 06/01
785,90 789,28 779,84 -14,85 -1,85% 06/01
8.789,90 8.789,90 8.628,90 -0,90 -0,01% 06/01
27.655,69 27.942,06 27.600,78 -506,98 -1,80% 06/01

SMI

12.792,28 12.816,12 12.728,44 -114,09 -0,88% 06/01
5.595,94 5.620,61 5.569,01 -56,74 -1,00% 06/01
4.308,60 4.317,71 4.289,49 -36,02 -0,83% 06/01

ATX

3.959,03 3.967,20 3.929,41 -9,02 -0,23% 06/01
2.442,81 2.460,71 2.442,81 -13,36 -0,54% 05/01
3.753,29 3.784,17 3.720,17 -61,76 -1,62% 06/01
1.545,24 1.556,51 1.519,38 -40,96 -2,58% 06/01
2.310,97 2.310,97 2.283,63 +10,29 +0,45% 05/01
52.097,34 52.097,34 51.641,79 +312,05 +0,60% 05/01
2.007,55 2.021,77 1.977,66 +2,25 +0,11% 06/01
2.003,52 2.013,04 1.988,85 -12,71 -0,63% 06/01

 

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη δίνοντας συνέχεια στο καλό ξεκίνημα του “μαύρου χρυσού” μπαίνοντας στο 2022, και ενώ οι traders παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Καζακστάν και αλλά και τις διακοπές παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Καζακστάν την Πέμπτη, καθώς οι αρχές ασφαλείας απάντησαν σε διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων. Ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, μια στρατιωτική συμμαχία με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος του προέδρου της χώρας Kassym-Jomart Tokayev.

 • Η κατάσταση στο Καζακστάν “γίνεται όλο και πιο τεταμένη. Πρόκειται για μια χώρα που σήμερα παράγει 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα”, δήλωσε σε σημείωμά της η Barbara Lambrecht, αναλύτρια εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα. Το μέτρο αυτό στοχεύει να “σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση” στο Καζακστάν.

Στο μεταξύ, η Λιβύη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει η παραγωγή να μειωθεί περαιτέρω κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να επιδιορθώσουν έναν κατεστραμμένο αγωγό. Σε συνδυασμό με τις βλάβες σε πετρελαϊκά πεδία, η λιβυκή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια την ημέρα.

 • Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,61 δολάρια ή 2,07% στα 79,46 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ ενδοσυνεδριακά η τιμή του έφτασε στα 80,05 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 1,85 δολάρια ή 2,3% στα 82,65 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν σε υψηλά έξι εβδομάδων ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημειώνουν άνοδο άνω του 6% μέχρι στιγμής.

“Βουτιά” 2% κατέγραψε ο χρυσός την Πέμπτη, στην πιο μεγάλη ημερήσια πτώση του εδώ και έξι εβδομάδες, στην πρώτη αντίδραση του πολύτιμου μετάλλου μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξετάζουν την επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων και ενδεχομένως με ταχύτερο ρυθμό προκειμένου να τιθασευτεί ο υψηλός πληθωρισμός.

 • Οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού ευνοούν συνήθως τον χρυσό, αλλά προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων μετριάζει την ελκυστικότητά του έναντι των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 1,726, ενώ από την αρχή της εβδομάδας έχει προσθέσει περίπου 21 μονάδες βάσης. Την Πέμπτη το δολάριο ενισχύεται κατά 0,1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 35,90 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.789,20 δολάρια ανά ουγγιά.

 • Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 98 σεντς ή 4,2% στα 22,19 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου έχασε 41,20 δολάρια ή 4,1%, για να υποχωρήσει στα 960,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου για το παλλάδιο διολίσθησε κατά 28,70 δολάρια ή 1,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.873,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου έχασε 5,9 σεντς ή 1,3%, στα 4,3545 δολάρια ανά λίβρα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.