Χ.Α + Markets: Μικρά+μεγάλα ενδιαφέροντα(;) – 5 + 6 Ιουνίου

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ(!!): Εντυπωσιακές αντιστάσεις εμφάνισε η Ελληνική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την ύφεση να περιορίζεται σε μόλις 2,3%, μακράν των προβλέψεων με τις οποίες είχε στηριχθεί ο προϋπολογισμός και αφορούσαν σε ύφεση 11,3%. Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται ανάπτυξη 4,4%, έναντι του 4ου τριμήνου του 2020…

H EIΔΗΣΗ του 2021: Σε μια ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών συμφώνησαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα τέλος στην φοροδιαφυγή. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν σε έναν παγκόσμιο φόρο εταιρειών στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι υπουργοί Οικονομικών, που συναντώνται στο Λονδίνο, συμφώνησαν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου της τάξεως του 15%.

 • Η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να φέρει δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, προκειμένου να καλύψουν τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Επί χρόνια, οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσουν τον φόρο που καταβάλουν πολυεθνικές όπως οι Google, Amazon και Facebook, οι οποίες συχνά δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο. Πηγή: BBC

Χ.Α& Markets:- Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (από 500 εκατ. κ/φσης)

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • CENERGY
 • EΛΧΑ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • QUEST GROUP

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΥΔΑΠ
 • AΔMHE

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΑΛΦΑ
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ:

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ***: Το γράφημα τιμών του Γενικού Δείκτη αποτυπώνει το ότι οι φιλότιμες προσπάθειες των “short” και των “profit takers”, να οδηγήσουν το “ταμπλώ” σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, μάλλον απέτυχαν. Το να ανεβαίνει μια Αγορά 500 μονάδες από τα πολυετή “πανδημικά” χαμηλά της και να σημειώνει σχεδόν με τα “χίλια ζόρια” διόρθωση 50 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά της, θεωρούμε ότι αποτελεί ξεκάθαρη νίκη των “ταύρων”.

 • Φυσικά, οι διαφωνούντες με την παραπάνω άποψη, θα αντιτάξουν ότι “ο διαιτητής δεν έχει ακόμα σφυρίξει τη λήξη του ενενηντάλεπτου και των όποιων καθυστερήσεων”. Από καθαρά τεχνικής άποψης όμως και αποφεύγοντας τα περί επικείμενου μετεμβολιακού Αρμαγεδώνος στο Χ.Α., η παραμονή του ΓΔ πάνω από την περιοχή των 870 μονάδων κρατάει το “φανάρι στο πράσινο”.

Με τη βοήθεια πασών των Ξένων Δυνάμεων (βλέπε ρευστότητα και επενδυτική διάθεση σε Ουάσιγκτον – έδρα της Federal Reserve, Νέα Υόρκη – Wall Street, Φρανκφούρτη – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλπ), το ημέτερο και καταταλαιπωρημένο περιφερειακό Χρηματιστήριο της Αθήνας, μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια επανακατοχύρωσης των 900 μονάδων και επαναπροσέγγισης του φετινού υψηλού.

Οι δε αποκλίσεις τιμών που σημειώνουν μεμονωμένοι τίτλοι, αποτελούν “δώρο” στους Επενδυτές που αξιολογούν προσεκτικά το “rotation”.

Από τη στιγμή που το “sell in May and go away”, καταρχάς, διαψεύστηκε, η ημερολογιακή έναρξη του Καλοκαιριού, πιθανότατα θα φέρει μαζί της την Καλοκαιρινή ραστώνη (που σε χρηματιστηριακούς όρους μεταφράζεται σε μείωση του όγκου συναλλαγών), αλλά ενδεχομένως και τη διατήρηση ενός επενδυτικού περιβάλλοντος υποστηρικτικού σε εταιρικές χρηματοδοτικές επιλογές, όπως Α.Μ.Κ., ομολογιακές εκδόσεις και Τραπεζικό δανεισμό, εν μέσω χαμηλών συμβατικών και προεξοφλητικών επιτοκίων.

***

*** ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ως μαθητής βραβεύτηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Εύζωνος της Προεδρικής Φρουράς. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και Χρηματοοικονομικά στη Μεγάλη Βρετανία (Πανεπιστήμιο Leicester).

Έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Κατέχει τις ανώτατες επαγγελματικές πιστοποιήσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας[5], Κύπρου (CySEC)[6], Βουλγαριας (FSC)[7] και του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Οι απόψεις του δημοσιεύονται σε τακτική βάση στον ελληνικό και ξένο ηλεκτρονικό οικονομικό Τύπο (Euroday[8], Capital[9], Ναυτεμπορική[10], Μικρομέτοχος[11], Investing.com[12]).

****

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το “ξύπνημα στα μικρά και μεσαία χαρτιά” της Αγοράς, αποδίδεται και στην σταθερή ενεργοποίηση της “επενδυτικής λιανικής”, καθώς και τον Απρίλιο το ποσοστό συμμετοχής στην Αγορά των Ιδιωτών Επενδυτών, διατηρήθηκε πάνω από 24%.

Παρά την άνευρη εικόνα που παρατηρήθηκε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, σε επίπεδο Δείκτη, το επιχειρηματικό τοπίο παραμένει ζωηρά ενδιαφέρον.

Η απονομή των πρώτων αδειών Διαδικτυακού Στοιχήματος ξεκίνησε, η ανακοίνωση του Κατασκευαστικού Έργου του Βόρειου Άξονα της Κρήτης μπαίνει σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, το Ενεργειακό Τοπίο παρουσιάζει έντονη δυναμική σε νέες άδειες και Σταθμούς αποθήκευσης, η Cenergy ανακοίνωσε ότι μπορεί πλέον να παραδώσει Σωλήνες με προδιαγραφές μεταφοράς Υδρογόνου, ενώ τέλος είναι ιδιαίτερα ζωηρό το ενδιαφέρον για τα οικιστικά του Ελληνικού από Ιδιώτες.

Στο προσκήνιο καθημερινά υπάρχουν νέα που θα φτιάξουν κλίμα σε δεύτερο χρόνο, απαραίτητο συστατικό μιας Αγοράς, της οποίας οι αποτιμήσεις ήδη “κοιτάζουν” την επόμενη χρήση.

****

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο:

https://www.euro2day.gr/ase/market_comment/article-market

Ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας η ζώνη των 1,404 – 1,386 ευρώ, για τον τίτλο του Ελλάκτωρα που χάθηκε σήμερα, καθώς από εκεί διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,386 ευρώ, μπορεί να πιέσει τον τίτλο προς τα 1,277 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,59 – 1,615 και 1,70 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ (-0,78%), έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά και τρία συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, ενώ σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

 • Ελάχιστη προϋπόθεση για την επιστροφή του αισιόδοξου σεναρίου, είναι η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 9,06 – 9,10 ευρώ, όπου συγκλίνει και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στα 9,275 (ημερήσιο “stop short”), 9,38 και η δυσκολοκατάβλητη στα 10,14 – 10,25 ευρώ. Επιβεβαιωμένη απώλεια της στήριξης στα 8,87 ευρώ, θα αυξήσει τις διαθέσεις των “sellers”, που δεν αποκλείεται να πιέσουν προς τα 8,75, 8,60 και 8,30 – 8,20 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Viohalco (-0,32%). Για την μερική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 4,79 – 4,80 ευρώ, από όπου διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στα 4,85 (ημερήσιο “stop short”), 5,04 – 5,08 και 5,24 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στα 4,50 και 4,35 ευρώ.

Πέτυχε να αποφύγει την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της Jumbo (+0,91%), αλλά θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 15,55 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), για να κινηθεί προς 15,84 και 16,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να χαθεί η πρώτη στήριξη στα 14,95 – 14,71 ευρώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ – από τον Θανάση Σταυρόπουλο:

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 1.524.000 δικαιώματα της Τζιρακιάν (ΤΖΚΑΔ), συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 4/6/2021, έως και 14/6/2021, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,60. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 4/6/2021 έως και 17/6/2021.

 • Εν τω μεταξύ, η Belterra απέκτησε έμμεσα ποσοστό 67% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΛΘ (+0,36%) και ως εκ τούτου κατέστη υπόχρεη για την υποβολή δημόσιας πρότασης, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του Ν. 3461/2006, καθώς υπερέβη το κρίσιμο όριο του ενός τρίτου, του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα, αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε σε AVE (+19,51%), Intralot (+5,95%), ΛΕΒΚ (+8,65%), Έλτον (+6,14%), ΑΝΕΚ (+8,43%) και Παϊρη (+8,33%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/5 για την Unibios (+7,83%), συνεχίζεται η αναρρίχηση με ελάχιστες συναλλαγές στον Νίκα (+5,56%, με την κεφαλαιοποίηση στα 101 εκατ.), σε υψηλά 83 μηνών η Λανακάμ (+5,30%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Epsilon Net (+0,66%) και Entersoft (+3,12%, το σημερινό “πακέτο” των 462000 τεμ., σε Ξένο χαρτοφυλάκιο).

 • Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+5,79%), Κέκροπα  (+2,10%) και AS Company (+3,85%), επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακάτ (+7,49%) και Λούλη (+5,71%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (+7,64% και υψηλά 16 μηνών) και Βογατζόγλου (+3,92%), σε υψηλά 19 μηνών η Moda Bagno (+6,11%), ενώ έδωσε ανοδική διαφυγή η Frigoglass (+9,09%) και τεχνικά, δείχνει πολύ ψηλότερα.

Παρουσία πωλητή σε Optronics (-2,48%), Άβακα (-5,41%) και ΞΥΛΚ (-6,67%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε CPI (-0,59%), Μουζάκη (-1,26%) και Ίλυδα (-0,58%), όποτε “θυμάται” πάει ψηλότερα η ΓΕΚΕ (+7,41%), ενώ με κλείσιμο υψηλότερα των 6,34 ευρώ, “αλλάζουν πίστα” τα Πλ. Θράκης (+1,62%).

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (II)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.