Χ.Α@Μarkets-(ΔΕΥ 28/12): Πολλά μικρά & μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

Από τη στιγμή που κάποιος ασχολείται συνειδητά με το αντικείμενό του και έχει τόσο τις απαιτούμενες γνώσεις, όσο  και την απαραίτητη εμπειρία δεν χρειάζεται καμία απολύτως τόλμη για να είναι σε θέση να καταθέσει τις προτάσεις του. Κάτι που άλλωστε σε καθημερινή σχεδόν βάση  ο μ/μ  κάνει.

 • Από την άλλη βέβαια, αν ανοίξουμε συζήτηση σχετικά με επιλογές της χρονιάς που μας έρχεται, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα των καιρών και την εξέλιξη των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε.

Για παράδειγμα σε περίπτωση ομαλοποίησης των συνθηκών αυτών μέχρι το καλοκαίρι του 2021, θα μπορούσε κάποιος να στρέψει το ενδιαφέρον του και σε εταιρίες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, μια που τόσο εξαρτάται  η οικονομία μας από το χώρο αυτό. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, μια τοποθέτηση στους αντίστοιχους κλάδους προφανέστατα δεν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 • Υπάρχει δηλαδή  στην παρούσα  χρονική συγκυρία ο αστάθμητος παράγοντας της εξέλιξης της πανδημίας,  τον οποίο κάθε επενδυτής οφείλει να  λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Για τον λόγο αυτό και στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί φρονιμότερο θεωρούμε να μην κάνουμε αναφορά σε επιλογές  με ορίζοντα διαρκείας όλη την επόμενη χρονιά. Το θεωρούμε παρακινδυνευμένο και τελικά ανεύθυνο  για τους λόγους που παραπάνω σας αναλύσαμε.

Ασφαλέστερο θα ήταν επομένως να επωφεληθούμε -όπως άλλωστε σας έχουμε συνηθίσει- από ευκαιρίες –κραυγαλέες σε πολλές περιπτώσεις-  που κατά καιρούς και αρκετά συχνά μάλιστα παρουσιάζονται.

 • Με γνώμονα λοιπόν το συμφέρον των αναγνωστών μας επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στη συχνότατη κατάθεση επισημάνσεων και την αποκόμιση κερδών ανάλογα με τις συνθήκες και τις καταστάσεις, όπως αυτές  σε διάφορα χρονικά σημεία διαμορφώνονται.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, όταν ο μ/μ επισημαίνει σχεδόν καθημερινά τι πρέπει να προσέξουν οι αναγνώστες του… Και οι οποίοι με τις σωστές κινήσεις και τις ανάλογες εναλλαγές μπορούν να αποκομίζουν απίστευτες αποδόσεις. Αρκεί, να μην  είναι άπληστοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ – ΧΡΗΜΑ και ΑΓΟΡΑ:

Πρόσφατα, ξεκίνησε και το “παιχνίδι” των “τιμών στόχων” που θέτουν οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι. Ξεκινάμε με μία “τιμή – στόχο” προς τα πάνω, σε ένα νούμερο, κάπως στην τύχη. Κάποιος άλλος επενδυτικός οίκος, μπορεί να προβλέπει πτώση, με το ίδιο ποσοστό.

 • Και όσο πλησιάζει η τιμή την “τιμή στόχο”, τίθεται καινούργιος στόχος. Και όταν ξαφνικά η αγορά ξεκινάει να πέφτει, τότε τα πάντα παγώνουν. Άφαντοι οι “ειδικοί”. Και σε κάποια στιγμή που πλέον η πτώση έχει προχωρήσει, τίθεται μία νέα “τιμή στόχος” προς τα κάτω αυτή τη φορά.

Ξαφνικά, ο θησαυρός που επικροτούσαν και διαλαλούσαν, έγινε “άνθρακας”. Και αφού η τιμή πέσει κάτω από την “τιμή στόχο”, τίθεται μία καινούργια. Πιο κάτω. Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται, χωρίς λογική και χωρίς αιδώ. Βέβαια, τα “ριπόρτς” αυτά εκδίδονται για τους πελάτες των εταιριών.

 • Επειδή για να δικαιολογήσεις μία αγορά μετοχής για τον πελάτη σου, θα πρέπει να έχεις και την απαραίτητη “ανάλυση”. Πρόκειται για ένα “αστείο” παιχνίδι, που αναπαράγεται απροβλημάτιστα και με ευκολία από τα ΜΜΕ, το οποίο πιστεύουν μόνον οι καινούργιοι επενδυτές, αλλά και αυτοί, μόνον κατά τον πρώτο τους χρόνο στις αγορές.

Θα το παρακολουθούμε από κοντά όμως και θα σας ενημερώνουμε, αφού μέσα από το “παιχνίδι” αυτό, κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τη φάση που, κάθε φορά, διανύει η αγορά. Όταν οι “τιμές στόχοι” αρχίσουν να παραβλέπουν τη βαρύτητα, τότε οι νουνεχείς επενδυτές θα πρέπει να ξαναβλέπουν το σχέδιο εξόδου τους.

*****

Greek Market WEEKLY Overview

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ (1) – Μένουν 4 συνεδριάσεις μέχρι το κλείσιμο του 2020 με την αγορά να δοκιμάζει διόρθωση συντηρώντας το ημερήσιο stop της συντηρώντας την επαφή με το 800
επίπεδο. Το 749 και το 805 είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα για την συνέχεια.

 • Το πρώτο είναι stop σε κλείσιμο ενώ κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να δώσει
  συνέχιση στο 840. Λογικά θα υπάρξει προσπάθεια ωραιοποίησης από κάποιους
  τίτλους κυρίως θεσμικών μέχρι το κλείσιμο του έτους όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
  Το σύνολο των χρηματιστηρίων είναι σε επίπεδα που χρειάζεται προσοχή παρόλα
  αυτά από την στιγμή που τα περισσότερα stop είναι πολύ κοντά το ρίσκο είναι και
  μειωμένο.

Οι επιλογές μας υπέρ αποδίδουν 13,89% έναντι του ΓΔ σε σχέση με τον ίδιο να
χάνει το 14,03% της αξίας του με τις επιλογές μας σε θετικό έδαφος με οριακές
απώλειες στο -0,14%. Ο τραπεζικός αρχηγός στις απώλειες με 44,16% με τον
ftse25 στο -18.01%. Η ΕΝΤΕΡ με 106% κέρδη, με την ΔΕΗ να ακολουθεί με 73%
κέρδη, με την KOYEΣ με 27% , τον ΜΥΤΙΛ στο +19% και το ΚΡΙ ΚΡΙ στο +14%
Στον αντίποδα μεγάλος χαμένος η ΑΛΦΑ με -53% με την Εθνική στο -30% και
την ΕΥΡΩΒ στο -37%

 • Το 2021 προ των πυλών με το μόνο δεδομένο που είναι σίγουρο είναι ότι θα έχει
  υψηλό volatility. Η Ελληνική αγορά φαίνεται να βγαίνει από ένα πολυετές
  Γολγοθά έχοντας απέναντι τα μόνιμα ιστορικά υψηλά των ξένων αγορών πάντα
  υπό τον φόβο μίας διόρθωσης.

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ένα έτος που οι οικονομίες έχασαν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους και τα χρηματιστήρια παρόλα αυτά έκλεισαν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία και αυτό που μας δείχνει είναι ότι πλέον οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τα αφήσουν στην τύχη τους ότι και να συμβεί μιας και η εξάρτηση πλέον έχει φτάσει στο ζενίθ.

 • Ευχόμαστε υγεία και κέρδη για το 2021 και να είναι το έτος που θα μας βγάλει από
  την μιζέρια που έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε για πολλά χρόνια.

FTSE25 – Το ημερήσιο στοπ δοκιμάστηκε αλλά κράτησε σε κλείσιμο και έδωσε και πάλι σημαντική αντίδραση. Το stop πλέον στο 1784 σε κλείσιμο ημέρας και κοντινή στήριξη το 1838. Η ζώνη του 1920-1930 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση θα μας δώσει
συνέχιση της κίνησης.


ΓENIKOΣ ΔΕΙKTHΣ – Το πιο σημαντικό είναι ότι το stop στο ημερήσιο ανέβηκε στο 759 σε
κλείσιμο. Το 787 και 805 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα που διάσπαση θα δώσουν συνέχιση προς το 760 ή το 845 αντίστοιχα.


ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ (2)


Του Απόστολου Μάνθου

Ίσως από τα πλέον υποσχόμενα μακροπρόθεσμα  διαγράμματα είναι αυτό που παρουσιάζει στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών η μετοχή του ΟΤΕ. Ο εκτενής σχηματισμός των δύο δεξαμενών διάρκειας 150 μηνών φαίνεται ότι πλησιάζει προς τη δύση του ετοιμάζοντας τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για να μπορέσει η τιμή να περάσει σε υψηλότερο επίπεδο διακύμανσης τιμών.  Ήδη η μετοχή έχει καλλιεργήσει το διαγραμματικό μοτίβο διαμόρφωσης μιας βάσης αγοραστών που εκτείνεται μεταξύ των 12,70 με 12,40 ευρώ, όπου όμως  αντιπροσωπεύει και το χείλος του ιδιόμορφου τεράστιου σχηματισμού των δύο τοξοειδών περιοχών μαζέματος των όποιων καθοδικών πιέσεων και ρευστοποιήσεων ενεργοποιήθηκαν τη τελευταία 10ετία.

 • Σύμφωνα με την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές του Οκτώβρη του 2019 η μετοχή του ΟΤΕ θα έπρεπε από τότε να είχε αλλάξει επίπεδο τιμών, περνώντας επιτυχώς πάνω από την αντίσταση των 14,50 με 14 ευρώ. Όμως η άφιξη της πανδημίας την ανάγκασε σε αναδίπλωση και αλλαγή χρονισμού του ανοδικού σεναρίου μεταφέροντας για αργότερα τον όλο σχεδιασμό. Ίσως τώρα να ήρθε η ώρα να μπει μπροστά η διαγραμματική πρόταση ανοδικής διάσπασης των 14 με 14,50 ευρώ μεταφέροντας για το 2021 το πεδίο διακύμανσης της μετοχής κοντά στο επίπεδο των 18 ευρώ έχοντας ως κάτω όριο τα 16 με 15,50 ευρώ.

pin


Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον με μακροπρόθεσμο ορίζοντα εμφανίζει και το μηνιαίο διάγραμμα του ομίλου MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ). Εδώ έχουμε μια επιβλητική γραμμή τάσης ”Q” που έχει ως αφετηρία διαμόρφωσης τον Ιούνιο του 2012, στα 1,27 ευρώ (!)  και έχει βάλει ως σκοπό να πιέζει συνεχώς την τιμή της μετοχής σε όλο και ψηλότερα επίπεδα τιμών μέσω τοξοειδών περιόδων διόρθωσης και ανάκαμψης.

 • Προσφάτως η τιμή της μετοχής έχει διατρήσει ανοδικά τη σημαντική αντίσταση των 11,40 ευρώ κινούμενη προς το επίπεδο των 12 με 12,50 ευρώ. Το θέμα είναι όμως ότι πάνω από τα 12 ευρώ υπάρχει μόνο μια σαθρή αντίσταση στα 13,5 ευρώ και από εκεί και πάνω φωτίζεται το υψηλό του 2007 στα 17 ευρώ. Ένας όμιλος βέβαια που έχει γιγαντωθεί σε σχέση με εκείνον του 2007. Ο σχηματισμός αυτός εάν “φορτίζεται” επαρκώς και παραμείνει σε ισχύ για την επόμενη τριετία μπορεί να ωθήσει την τιμή της μετοχής μέσα στο εύρος διακύμανσης των 18,60 με 20 ευρώ.

πιν


pin

Κλείνουμε με το αντίστοιχο μακροπρόθεσμο διάγραμμα της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ). Εδώ το ζητούμενο είναι η ανοδική δραπέτευση πάνω από την επιβλητική καθοδική γραμμή τάσης “R”, που διέρχεται από την περιοχή των 4,20 ευρώ. Η γραμμή αυτή είναι τόσο ισχυρή που επί 13 χρόνια μπλοκάρει τις ανοδικές επεκτατικές κινήσεις της μετοχής των ΕΧΑΕ.

 • Χαρακτηριστική είναι η κοπιαστική  προσπάθεια που έκανε η μετοχή καθόλη τη διάρκεια του 2019 για να μπορέσει να τη διαπεράσει αλλά… κατέφτασε  και η Covid-19 και έδεσε. Όμως εάν όντως ήρθε η ώρα των Ελληνικών Χρηματιστηρίων να τραβήξουν σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια μια νέα αναπτυξιακή πορεία τότε γιατί να σταθεί εμπόδιο η γραμμή “R”, στα 4,20 ευρώ.  Γιατί να μην την τμήσει ανοδικά παίρνοντας φόρα για το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 6 ευρώ. Οψόμεθα, μιας που το 2021 αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα καυτό χρηματιστηριακό έτος.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ:


 • ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2020 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
18/12/2020 EFG ΠΕΙΡ 1,24 Ν 1,47 Ν
18/12/2020 EFG ΕΤΕ 2,73 Β 1,92 Β
18/12/2020 EFG ΑΛΦΑ 1,25 Β 0,88 Β
17/12/2020 EFG ΔΕΗ 10,00 Β Έναρξη
14/12/2020 ALPHA ΠΕΙΡ 1,60 Η 1,95 Η
14/12/2020 ALPHA ΕΤΕ 2,70 Β 2,24 Β
14/12/2020 ALPHA ΕΥΡΩΒ 0,77 Β 0,65 Β
10/12/2020 ALPHA ΔΕΗ 8,60 Β 6,00 Β
07/12/2020 EFG ΕΧΑΕ 5,00 B 4,60 B
02/12/2020 AXIA ΤΕΝΕΡΓ 15,40 Β 12,10 Β
02/12/2020 ALPHA ΜΥΤΙΛ 15,23 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
02/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,30 OP 4,65 OP
01/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,70 OP 6,70 OP
30/11/2020 NBG ΟΠΑΠ 13,50 OP 10,90 OP
25/11/2020 EFG TITC 16,80 B 14,80 H
17/11/2020 ΕΕΕ 25,50 Η 23,90 Η
16/11/2020 PIRAEUS ΑΔΜΗΕ 3,30 OP Έναρξη
13/11/2020 GS ΠΕΙΡ 0,95 N 1,10 N
13/11/2020 GS ΕΤΕ 1,53 N 1,94 N
13/11/2020 GS ΕΥΡΩΒ 0,53 N 0,63 N
13/11/2020 GS ΑΛΦΑ 0,95 B 1,34 B
09/11/2020 EFG ΜΥΤΙΛ 13,00 Β
04/11/2020 EFG ΟΠΑΠ 10,10 B 9,80 B

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.