Χ.Α+ Μarkets (97): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (13.5.2022)

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει ένας πυρήνας Εισηγμένων Εταιρειών που είναι κυριολεκτικά “άχαστες”. Η πορεία τους στην επιχειρηματική αρένα είναι πάντα θετική στην τελική γραμμή και ουδέποτε στην εισηγμένη προϊστορία τους έχουν δείξει ζημιές. Οι Εταιρείες αυτές έχουν αποδειχθεί πραγματικά πολύ σκληρές για να πεθάνουν, ακόμα και σε καταστάσεις δύσκολες όπως τα capital controls και οι περιορισμοί λειτουργίας του πρώτου lockdown της πανδημίας το 2020.

  • Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα κερδοφόρο αποτέλεσμα έχει διαφορετική αξία, όταν δημοσιεύεται από μια Εταιρεία που η δραστηριότητά της εμπίπτει σε μια ολιγοπωλιακή Αγορά. Σε κλάδους με ισχυρό ανταγωνισμό και μικρά περιθώρια κέρδους, μια διαχρονικά θετική επίδοση δείχνει εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και ισχυρή προσήλωση σε ποσοτικούς στόχους.

Η επιτυχία του να δημοσιεύει μια Εταιρεία κέρδη είναι ένα ζητούμενο, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να παίρνει ο μέτοχος και ένα“κομματάκι” από την επιτυχία, με την μορφή του μερίσματος. Το δεύτερο ζητούμενο η κερδοφορία αυτή να έρχεται από οργανική δραστηριότητα και να εμφανίζει διαχρονικά μια ανοδική πορεία.

  • Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην δεκαετία του 2009 – 2019 είχαν σημαντική επίδραση ακόμα και σε αυτό το κλειστό club Εταιρειών που είδε την κερδοφορία του το 2011 να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο όλων εποχών. Η καλύτερη χρονιά σαν σύνολο ήταν η περυσινή, ακόμα και αν αφαιρεθεί η κερδοφορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Άρα, σε μια κακή χρονιά αρνητικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, οι Εταιρείες αυτές ενδεχομένως να επιβραδύνουν τα κέρδη τους και σε χρονιές αύξησης της ζήτησης να κινούνται με εντονότερους ρυθμούς, χτυπώντας νέα ιστορικά υψηλά στις επιδόσεις τους.

  • Η κερδοφόρα επιχειρηματική πορεία έχει στις περισσότερες περιπτώσεις την αντανάκλαση της στο ταμπλό. Αργά, ή γρήγορα οι Εταιρείες εντοπίζονται και εφόσον ικανοποιούνται κάποιες συνθήκες εμπορευσιμότητας, οι κεφαλαιοποιήσεις τους ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα στις επιδόσεις τους…

ΜΗΝΥΜΑ- ΣΧΟΛΙΟ από φίλο αναγνώστη, μεγάλου γνώστη της Αγοράς και υγιούς θεσμικού παράγοντα του χώρου.

  • Όποιος θεωρεί ότι η συμπεριφορά μίας μετοχής σχετίζεται αποκλειστικά με τα θεμελιώδη της και όχι με αυτούς που την μανιπουλάρουν, πλανάται οικτρά! Για αυτό, το τελευταίο διάστημα έχω αηδιάσει με τα τεκταινόμενα!

Και με στεναχωρεί ότι όλη η αγορά, επανήλθε στην αρρωστημένη νοοτροπία της!Μία αγορά στην οποία δεν υπάρχει, ούτε καν, αυτή η ηθική αναστολή της.Είμαστε τελικά περιστέρια! Καλημέρα!

***

EKΘΕΣΗ NBG SECURITIES – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 


  • K/φση: 2,14 ΔΙΣ. ΕΥΡΏ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: 7,0000 ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 6,500 7,160 1,89
30 ημερών 6,500 7,700 -7,41
3 μηνών 6,350 7,700 8,02
6 μηνών 5,780 7,700 11,29
12 μηνών 5,510 7,700 14,94

Εννέα οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις γιαΒΙΟΣΚ (-4,08%), οκτώ για ΠΕΤΡΟ (-7,12% και χαμηλά 9μηνου) και έξι συνεχόμενες πτωτικές για ΑΤΤ (-12,50% σε νέα ιστορικά χαμηλά σε κλείσιμο) και ΕΛΓΕΚ (-6,76%). Σε σταθερά πλαγιοκαθοδική πορεία τα Πλ. Θράκης (-8,36%!!!).

  • Ντουμπλάρισε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Τεχν. Ολυμπιακή (+5,05%), με αυξημένες συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση για μίσθωση πλοίου Θυγατρικής και μετά το 2023. Κινήσεις  “profit taking” στην Reds (-6,22%).

Παρουσία πωλητή σε ΞΥΛΠ (-23,08%), ΜΟΝΤΑ (-9,44%), ΚΕΚΡ (-6,47%), ΙΑΤΡ (-2,87%), ΑΒΕ (-5,74%), ΤΖΚΑ (-3,20%), ΙΝΤΕΚ (-3,85%), ΑΒΑΞ (-3,35%), ΜΙΓ (-4,83%), ΣΠΙ (-4,05%), ΑΝΕΚ (-8,97%), ΣΙΔΜΑ (-4,83%), ΚΥΡΙΟ (-9,46%) και ΦΒΜΕΖΖ (-4,05%). Αύξησε συναλλαγές η Επίλεκτος (-7,26%). Σε νέα χαμηλά 13 μηνών η Frigoglass (-2,84%), σε νέα χαμηλά 8μηνου η Intralot (-6,38%).

XAΡΑΚΟΛΟΓΙΟ

ΔΕΗ (-3,33%): Κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 16 μηνών. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη 5,95 – 5,83 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 7,81 – 7,82 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 8,39 ευρώ (συμπίπτουν το ημερήσιο “stop short” και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

**

ΟΛΠ: Αν και ο τίτλος του (-0,12%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,98 ευρώ (-1,96%), οι αγοραστές ανασυντάχθηκαν και ο τίτλος έδωσε σχετική αντίδραση, αλλά παραμένει σε πλαγιοκαθοδική τροχιά, η οποία έχει ξεκινήσει από τα 17,80 ευρώ (κλείσιμο 21/4). Προσοχή, καθώς αν χαθεί το τελευταίο “οχυρό” στα 15,04 ευρώ, η διαγραμματική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

  • Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποία αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 17,52 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 16,77 – 16,98 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 17,52, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 17,76 – 17,99 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για ανώμαλη προσγείωση της Παγκόσμιας ανάπτυξης, που έχουν προκαλέσει λουτρό αίματος στη Wall Street, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Χ.Α.

Οι Μετοχικές Αγορές συνηθίζουν στην υψηλότατη μεταβλητότητα, ενώ τα εύκολα κέρδη του “long-only” της προηγούμενης δεκαετίας στα Ξένα Χρηματιστήρια, φαίνεται να αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος.

Η τάση του Γενικού Δείκτη έχει γυρίσει ξεκάθαρα αρνητική, ενόσω αυτός κινείται μακράν κάτω από τους μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους των 900 μονάδων.

Τα υψηλά Απριλίου, που επετεύχθησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις πριν το Πάσχα, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πολυετές υψηλό του Φεβρουαρίου, το οποίο, καθόλου μα καθόλου τυχαία, κατεγράφη ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη της πολεμικής σύρραξης.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν εισερχόμεθα σε περιβάλλον “sell the rally”, ή άλλως.

Θυμίζουμε ότι από τα χαμηλά του Μαρτίου υπήρξε δυναμική αντιστροφική κίνηση τύπου “V”, που πολλοί δεν εμπιστεύτηκαν, έως ότου ο ΓΔ υπερέβη τις 900+ μονάδες, αλλά η οποία δημιούργησε φαινόμενα “εγκλωβισμού” στα χαρτοφυλάκια “βραδύτερων αντανακλαστικών”.

Από θεμελιώδη άποψη, οι επίμονα υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εύλογα εντείνουν τις εκτιμήσεις των προθεσμιακών Αγορών για άνοδο των επιτοκίων παρέμβασης σε θετικό έδαφος, καθώς η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να αυξήσει το παρεμβατικό επιτόκιο καταθέσεών της σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014 και να τερματίσει τις αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το “εχθρικό”, για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος περιβάλλον, τα Κρατικά και Εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται εν μέσω ενός από τα πιο άσχημα “sell off” όλων των εποχών

Η αύξηση του κόστους του χρήματος και οι εξελίξεις στις Δευτερογενείς Αγορές ομολόγων δημιουργούν έντονες ανησυχίες για το κόστος του δημόσιου δανεισμού και για πιθανές εταιρικές πτωχεύσεις.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι επιδεινούμενες μετρήσεις καταναλωτικού κλίματος στην Ευρωζώνη και οι αποκλίνουσες απόψεις εντός του ΔΣ της ΕΚΤ, σε ότι αφορά τη συνέχιση, ή μη των παρεμβάσεων στις Δευτερογενείς Αγορές Κρατικών χρεογράφων, δε θα μπορούσαν να αφήσουν “ασυγκίνητα” τα Ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται και στο Χ.Α.

Σε επίπεδο Ελληνικού δεκαετούς benchmark ομολόγου, η απόδοση έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τις ανακοινώσεις περί κορωνοϊού, το Μάρτιο του 2020.

Η άνοδος των επιτοκίων Αγοράς έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο και στις προοπτικές της πίστωσης προς Εγχώριους καταναλωτές και Επιχειρήσεις, κάτι που συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση στο πριμ κινδύνου και στα επιτόκια προεξόφλησης των ταμειακών ροών και των μερισμάτων των μετοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιμέρους αποτιμήσεις όλων των Ελληνικών αξιογράφων και για τον ΓΔΧΑ ευρύτερα.

Ατυχής η χρηματιστηριακή συγκυρία για την Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πλήρως εν εξελίξει θετικούς καταλύτες και προσδοκίες, όπως οι εντυπωσιακές ανακοινώσεις κερδοφορίας και μερισμάτων από αρκετές Εισηγμένες, οι εισροές λόγω πιθανής εισόδου στους δείκτες MSCI και η αισιοδοξία για την δυναμική της επικείμενης Εγχώριας τουριστικής σεζόν.

Οπωσδήποτε οι προτεραιότητες αλλάζουν και περνάμε σε φάση αμυντικότερης διαχείρισης του ρίσκου, αναμένοντας τα σπουδαία από τη διεθνή πολεμική, πληθωριστική, αλλά και υγειονομική ειδησεογραφία, με την πρόσφατη υπεραπόδοση και αυτονόμηση του Χ.Α. έναντι των Ξένων να τίθεται εν αμφιβόλω και με την συζήτηση περί Ευρωπαϊκού Νότου να ξαναγίνεται επίκαιρη.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Το πόσο ευμετάβλητη είναι η ψυχολογία των επενδυτών σε μια τασική πτωτική κίνηση δεν μπορεί να περιγραφεί. Παράδειγμα χαρακτηριστικό η χτεσινή συνεδρίαση, που από σημαντικά ανοδική γύρισε αρνητική.

Πολλοί Traders που ψάχνουν να πάρουν θέση ψάχνοντας χαμηλό έσπευσαν να πουλήσουν στο κλείσιμο ή και αρκετοί στο σημερινό άνοιγμα. Κσλώς ή κσκώς η τάση είναι πάντα ο αρχηγός και τα Margin και οι όποιες ανοιχτές θέσεις επηρεάζουν σημαντικά το μέγεθός της.

Η αγορά ασχέτως αν κατέγραψε χαμηλότερο χαμηλό ενδοσυνεδριακά, έχει 3 συνεδριάσεις στο επίπεδο του 850 όπου προσπαθεί να κάνει βάση. Να θυμόμαστε όμως πάντα ότι ένα υψηλό ή ένα χαμηλό δεν καταγράφεται από το σύνολο των μετοχών.

Ο τραπεζικός δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις θυμίζοντας ότι πολύ πρόσφατα είχε κέρδη 30% για το 2022 και πλέον διαπραγματεύται με απώλειες 3,5%. Ο ΟΤΕ είναι από τους λίγους που συντηρούν την ζώνη των υψηλών του ενώ η ΕΕΕ κάνει προσπάθεια να ισορροπήσει στην ζώνη του 18-1850

Στο Intraday έχουμε πάρει ένα αγοραστικό σήμα με το 848 σε ώρα να είναι το στοπ μας με τους ταλαντωτές να είναι εναντίον μας. Μία κατοχύρωση και μόνο  θα μπορούσε άμεσα  να δώσει κίνηση προς το 830 επίπεδο.

Ο Ελλακτωρ φαίνεται να δίνει ρευστότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια ενώ ακόμα αρκετοί τίτλοι που έχουν υπέρ αποδώσει δέχονται πιέσεις για ρευστότητες και ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια.

Επισημαίνουμε ότι Πληροφορική, Ενέργεια και Κατασκευές έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με αυτά που περιμένουν.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.