Χ.Α+ Μarkets (85): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (Παρασκευή 29/4- Nο.2)

O ΠΟΛΕΜΟΣ μας πήγε πάλι πίσω. Χρεοκοπία χώρας, ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1, ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2, ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3, ΠΑΝΔΗΜΙΑ 1, ΠΑΝΔΗΜΙΑ 2 και τώρα ΟΥΚΡΑΝΙΑ… Κι όμως αντέχουμε. Τι λέτε, να μας αφήσουν έτσι οι ξένοι επενδυτές, δανειστές, κεφαλαιούχοι; Θα το φτιάξουν το μπουρδέλο, θέλουμε δεν θέλουμε…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένει η Société Générale με ταυτόχρονη ομαλοποίηση στα ελληνικά ομόλογα έπειτα από την έντονη αναταραχή που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα.

Αυτή η αναβάθμιση, τοποθετεί την Ελλάδα μόνο μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Παρά τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ουκρανία, η αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης της Ελλάδας και της οικονομικής ανθεκτικότητας, επισημαίνει η SG.
 • «Αναμένουμε ότι η Fitch θα ακολουθήσει την αναβάθμιση στις 8 Ιουλίου και η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023», προβλέπει η γαλλική τράπεζα.

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Το χάσμα καλά κρατεί σαν αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση ένα κλείσιμο ημέρας πάνω από το 931 θα μπορούσα να δοκιμάσει ακόμα ένα ανοδικό σκέλος.

Η συντήρηση δυνάμεων συνεχίζεται με φόντο τον msci μιας και όπως όλα δείχνουν Εθνική και Μυτιλ δεν έχουν νόημα να πουληθούν μέχρι την ημέρα των εισροών. Τεχνικά το 926 χρειάζεται συντήρηση μιας και αν χαθεί σε κλείσιμο μπορεί να δοκιμαστεί κίνηση σε τιμές λίγο κάτω από το 900.

Αντίστοιχα μία ανοδική κίνηση θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη των παλαιών υψηλών ή και στις παρυφές των 1000 μονάδων. Ο ΓΔ συνεχίζει να τρέχει με κέρδη 4% για το 2021 έχοντας αφήσει πίσω το σύνολο των χρηματαγορών που καταγράφουν σημαντικές απώλειες που φτάνουν και το 20%

Ο κλάδος της πληροφορικής δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα μιας και συνεχίζει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών και traders. Ο κατασκευαστικός το τελευταίο διάστημα έχει ξυπνήσει δείχνοντας ότι αργά ή γρήγορα θα παίξει το στοίχημα των νέων δημοσίων και όχι μόνο επενδύσεων

Ο πόλεμος, η πτώση του ευρώ και ο πληθωρισμός με την παράλληλα μελλοντική αύξηση επιτοκίων προβληματίζουν τις αγορές που το τελευταίο διάστημα είναι διστακτικές, προσπαθώντας να συντηρήσουν κεκτημένα στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Βλέπουμε όμως και πως υπάρχουν εταιρίες που μετά από καλά αποτελέσματα “τρέχουν” ακόμα και στην μικρή κεφαλαιοποίηση που δείχνει ότι έχει αφυπνιστεί μετά από χρόνια.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ – απάντηση: Πρέπει πρωτίστως να κοιτάμε την εκάστοτε κ/φση της κάθε εισηγμένης. Στα 8 εκατ. η δική του και γεννάται το εύγλωττο ερώτημα… Τι είναι πιο εύκολο; Να φτάσει ο ΤΖΚΑ τα 12 εκατ. (όπου θα έχει ιστορικό πολλαπλασιαστή 4) και στο +50% ή ο ΟΠΑΠ τα 26 ευρώ, ο ΟΤΕ τα 27 ευρώ κλπ κλπ;

 • Με βάση αυτή την λογική απευθυνόμαστε στους μικροεπενδυτές φίλους αναγνώστες μας. Και όχι μόνον, στην προκειμένη περίπτωση. Στη τρέχουσα κ/φση thw TZKA το αρνητικό σενάριο έχει σχεδόν προεξοφληθεί… Στο θετικό όμως μπορεί να φτάσει σχεδόν σε διπλάσια κ/φση. Οι τιμές των μετοχών δεν πηγαίνουν μόνον πάνω, έχουν και τα κάτω τους. Το ζητούμενο είναι να αγοράζεις στα κάτω τους και να πουλάς στα πάνω τους…

ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΟΔΟ μόλις 6% στο 12μηνο, υποαποδίδει αφάνταστα αρνητικά, αναλογικά και συγκριτικά βάσει μεγεθών και εν δυνάμει δυναμικής.

 • ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ του μ/μ
Αν και θεσμικος, θα επρεπε να τρεφω μεγαλη εκτιμηση για τις συστημικες κεχαριτωμενες. Ομως αποφασισα σημερα να ασχοληθω και με αυτες:  Εχουμε λοιπον να αναφέρουμε:-
EUROBANK:
(α) Διαθετει το πιο αξιολογο και εξωστρεφες μανατζμεντ και ειναι ετη φωτος μπροστα απο τις αλλες
β) Εχει τον πιο δεμενο ισολογισμο με τα λιγοτερα κοκκινα που τεινει ο δεικτης να κατεβει το 2022 στο 3.5 % περιπου
γ) Ειναι η πρωτη που θα δωσει μερισμα για την χρηση του 2022 κατα την εκτιμηση μου
δ) Εχει οργανικη κερδοφορια σταθερη και βασικο μετοχο που ενδιαφερεται να εγγραψει τα κερδη του μετα απο 10ετη επενδυτικη ταλαιπωρια και μεση τιμη κτησης στα 1 ευρω. Επομενως κερδιζει, οταν αποεπενδυσει πανω απο 1 ευρω και μια καλη τιμη αποεπενδυσης μερους θα ηταν περιξ του 1.20
ε) Τελος σας αφησα το καλυτερο… Ερχεται συντομα ενα ντηλ εξωστρεφειας σε γειτονα και φιλη χωρα.
 • Ως θεσμικος, το τονιζω ότι δεν τρεφω και τα καλυτερα σισθηματα για τις κεχαριτωμενες που τα παμπολλα αμαρτηματα τους εχουν οδηγησει το ΧΑΑ στο τελμα και γενιες επενδυτων στον αφανισμο.
 • Ας ελπισουμε, οτι εχουν βαλει μυαλο. Απο την πλευρα μου ομως, θελω να ειμαι με τα συμφεροντα του βασικου μετοχου που τον ενδιαφερει να αποεπενδυσει με οσο το δυνατο ψηλοτερο κερδος…
Ο Θεσμικός

ΙΝ

 1. ΟΤΕ
 2. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Εν όψει “τρελού” τριμήνου 2022
 3. MYTIΛΗΝΑΙΟΣ
 4. MOTOR OIL
 5. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
 6. ΚΕΚΡΟΠΑΣ – κάτι μας λέει, ότι τελειώνουν τα βάσανα του (αλλά μην το δένετε κόμπο, πολύ σεμνά…)
 7. ΕPSILON ΝΕΤ
 8. PROFILE
 9. PERFORMANCE
 10. FIERATEX – (Με μία πρώτη ματιά βλέπουμε απίστευτη βελτίωση μεγεθών και δεικτών)

***OUT

 1. ΣΙΔΜΑ
 2. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
 3. ΛΑΜΔΑ
 4. VIOHALCO
 5. ΦΟΥΡΛΗΣ
 6. ΙΚΤΙΝΟΣ
 7. IATΡΙKO ΑΘΗΝΩΝ
 8. CENTRIL
 9. ELINOIL
 10. ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
 11. ΜΕDICON

***ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ σε εταιρείες από τις οποίες το επενδυτικό κοινό έχει – και δικαιολογημένα – απαιτήσεις από αυτές για ποικίλους λόγους. 

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

….
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.