Χ.Α+ Μarkets (79): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (Τρίτη 26/4- No.1)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 25/4/2022 @3:45 μμ

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ2,96+2,05
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ1,94+1,03
ΙΣΠΑΝΙΑ1,89+0,99
ΙΤΑΛΙΑ2,64+1,74

***

ΣΧΟΛΙΟ- ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν μεγάλη διόρθωση στο Χ.Α αρχίζουν και αλλάζουν άποψη. H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποδεικνύει και στον πιο δύσπιστο, ότι έχει αυτονομηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες. Πλέον στοχεύει σε νέα υψηλά, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να έχουν μείνει… παγωτό! Η ανοδική τάση έχει πάρει σάρκα και οστά εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.

 • Οι Ξένες Αγορές διορθώνουν και μάλιστα σε ανησυχητικό βαθμό, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε θέση να αντέξει τους κραδασμούς και να διατηρεί το θετικό μομέντουμ που έχει αναπτύξει. Η απόφαση του S&P βοηθάει αφού θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, που είναι και ο στόχος.

Υπάρχει βέβαια το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κρατικής μηχανής που είναι σε θέση να τα κάνει όλα, ξέρετε τι… Και όταν μιλάμε για κρατική μηχανή αναφερόμαστε σε όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Που έχουν προ πολλού παραδοθεί στα ξένα συμφέροντα και διαταγές- επιταγές που όμως στη παρούσα φάση δείχνουν ένα υπέρμετρα φιλοελληνικό πρόσωπο. Με κεφάλαια να εισέρχονται διαρκώς και να εντείνονται μάλιστσ στο μέγεθος τους…

Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οδηγεί είτε στην απευθείας χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης από ευρωπαϊκό μηχανισμό είτε στην εξαίρεση των κρατικών δαπανών που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος, τότε εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό δημοσιονομικό ζήτημα.

 • Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι, για να υπάρξει εξομάλυνση και επιστροφή των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα, θα απαιτηθεί να “ματώσουν” τα δημόσια ταμεία με ένα ποσό ίσως πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

SPACE: Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες θα ξαναγίνει. Το Νταβατζιλίκι και οι διοικητές του επέβαλε ξανά τα θέλω του. Και στην Ουγκάντα είναι πιο συνεπείς.
 • ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Λίγες εβδομάδες (απ)έμειναν. Για να δούμε και εδώ, αν θα επικρατήσουν οι του μαύρου, κατασκότινου παρασκηνίου. Προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα υπέρ τους. Για να δούμε. Μπορεί να πέφτω κι έξω, δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε (γέλια).
ΚΕΚΡΟΠΑΣ(1): Η πραγματικότητα… Μετά το Ελληνικό μιλάμε για την δεύτερη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη της Αθήνας. Θα την επιτρέψουν οι Νταβατζήδες της περιοχής ή η Δικαιοσύνη θα αποδώσει επιτέλους δικαιοσύνη;
 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν την παρακολουθούμε πλέον την… υπόθεση της. Και κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε και υπάρχουν πολύ καλύτερες επενδυτικές περιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα του πίνακα του Χ.Α.

Επαναγορά των ιδίων μετοχών από μία εισηγμένη εταιρία, συνήθως γίνεται για έναν ή για συνδυσμό των παρακάτω λόγων:

α) Για τη στήριξη της τιμής της μετοχής σε μία “δύσκολη” περίοδο για τη μετοχή της εταιρίας ή τη συνολική αγορά.

β) Για την απόκτηση μετοχών οι οποίες αργότερα θα διανεμηθούν στο προσωπικό ή σε μέλη της διοίκησης -η διανομή μπορεί να γίνει είτε δωρεάν, είτε μέσω προγραμμάτων stock option.

γ) Για την απόκτηση ιδίων μετοχών σε χαμηλή τιμή, με σκοπό να πουληθούν αυτές -σε μελλοντικό χρόνο- ως “πακέτο” σε ιδιώτες ή θεσμικούς επενδυτές, με σκοπό την επίτευξη κέρδους και με παράλληλη προσέλκυση “μεγάλων” επενδυτών στην εταιρία.

δ) Για την ακύρωση των μετοχών, με σκοπό τη μείωση των κυκλοφορούντων μετοχών και την αύξηση της “εσωτερικής” (πραγματικής) αξίας των μετοχών που παραμένουν σε κυκλοφορία -ο λόγος αυτός είναι το βασικό αίτιο αγοράς ιδίων μετοχών στις “ώριμες” χρηματιστηριακές αγορές.

Η στατιστική -αλλά και η εμπειρία- δείχνουν ότι, ενώ στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής αυτού του μέτρου (δεκαετία του 1990), οι περισσότερες εταιρίες αγόραζαν ίδιες μετοχές, με κύριο στόχο τη στήριξη της τιμής -χωρίς να έχουν κάποιο σχέδιο για το τί θα τις κάνουν μετά-

 • Σήμερα ο κύριος λόγος των αγορών είναι οι περιπτώσεις (β) και (δ) που αναφέρονται πιο πάνω, ενώ οι αγορές για τις περιπτώσεις (α) και (γ) είναι σημαντικά λιγότερες.
 • ΠΡΟΣΦΟΡΑ του Γιάννη Σιάτρα η απάντηση

 • ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΟΝ για την ΠΕΡΦ: Κάθε σύγκριση με τις υπόλοιπες του κλάδου της είναι καταλυτικά υπέρ της!! Αυτό πιστεύω να σας αρκεί, αφού έχει και την υπογραφή μου. Θα υπάρξει και λεπτομερής ανάλυση για του λόγου το αληθές. Το τι κάνει το χαρτί στο ταμπλό είναι αλλονών υπόθεση και όχι δική μας.
 •  XAΟΤΙΚΗ η διαφορά της στους ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ με τις υπόλοιπες του κλάδου!!. Και τα ΑΥΛΑ της μόλις 400 χιλ., με της ΠΡΟΦ στα 8,5 εκατ. και της ΕΝΤΕΡ στα 6,3 εκατ. ευρώ… Αντιλαμβάνεστε…
 • ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ στο 2021-Π τα μεγέθη ολόκληρης της χρήσης 2021 για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές με βάση πάντα σύγκρισης την εκάστοτε αποτίμηση της.
 • Ο στατιστικός πίνακας… δωρεά του ΧΡΗΜΑ και ΑΓΟΡΑ και του φίλου μου Γιάννη Σιάτρα
 • ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι δεν έχει ξεκινήσει η υπογραφή των πολυαναμενόμενων συμβάσεων με το Δημόσιο βάσει του Σχεδίου Ανάπτυξης με αρκετά δισ. ευρώ να κατευθύνονται προς τον κλάδο. Αλλά και με έντονη την παρουσία μεγάλων διεθνών ομίλων στην διεκδίκηση τους…

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 5,4400 ευρώ
 • ΑΠΟΔΟΣΗ από την ημερομηνία προβολής της προ 3τίας: 2.300%
ΔιάστημαΜΙΝΜΑΧΜετ. %
7 ημερών5,0605,4806,25
30 ημερών4,6005,48014,05
3 μηνών4,4505,660-1,45
6 μηνών4,4506,14013,12
12 μηνών3,0536,14066,21
 • Ο Πούτιν πάει κατά δι@όλου και τα βρίσκει μπαστούνια στην Ουκρανία παρά τα εγκλήματα πολέμου.
 • Η Λεπέν δεν θα κερδίσει.
 • Οι Έλληνες εμβολιάζονται και ο Covid υποχωρεί.
 • Το χρηματιστήριο δεν πήγε 650 μονάδες, αλλά κοιτάει την διάσπαση των χιλίων (1000).
 • Ο S&P τελικά μας αναβάθμισε.
 • Οι ελληνικές μετοχές ανεβαίνουν.
 • Ο τουρισμός δείχνει ότι θα πετάξει και θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία.
 • Και γενικα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου…..!
 • Ο “Λ”

Ο μέσος όρος I.Q. στην Ελλάδα είναι 90.77
Είμαστε 55οι στο κόσμο. Δε μας λες και ξεφτέρια. Και έχουμε και μεγάλη ιδέα για τους εαυτούς μας από πάνω, τρομάρα μας…
Αρκετοί δε, μπερδεύουν την πονηριά, τη φαυλότητα και τον κωλοπαιδισμό με την εξυπνάδα.
Κ.Β

κ. Παπαθεοδώρου καλησπέρα,

Χρόνια πολλά.
 • Είναι η πρώτη φορά που σας γράφω αν και φανατικός αναγνώστης και ακόλουθος στο viber. Μοιραζόμαστε τουλάχιστον 2 κοινά πάθη και τα 2 ομολογώ με στεναχώρησαν αυτές τις ημέρες. Το πρώτο ήταν η 90αρα απο τη μονακό στο μπάσκετ και η πιθανότητα αποκλεισμού απο το final4 για ακόμα μια χρονιά. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Οπότε περνάω στο δεύτερο θέμα που με στεναχώρησε και έχετε μεγάλη επιρροή, αυτό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Απέχω απο το σπορ(του ελληνικού, είμαι αρκετά δραστήριος σε μετοχές εξωτερικού), αν και παρακολουθώ αρκετά, μετά τα γεγονότα της φολί φολί και την εγκληματική αδράνεια του κράτους στην υπόθεση.
 • Είδα μετοχές σαν τον ΟΤΕ, τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και τόσες άλλες αλλά και τόσες μικρές που προτείνατε να… φεύγουν αλλά το έβλεπα σαν τζόγο, ένα στοίχημα που πίστευες και δεν έπαιξες και ξέρεις πως παραταυτα δεν πρέπει να παίξεις και το επόμενο πιστεύω σου, γιατί κάποια στιγμή θα την πατήσεις.
Σήμερα λοιπόν στο οικογενειακό τραπέζι συγγενής που είναι επενδυτής σοβαρός, εκτός απο το μυαλό του αρνιού έφαγε και τα δικά μου αυτιά με τη μετοχή της Κλουκίνας Λάππας, τα αποτελέσματα που θα βγάλει, τις προοπτικές της κλπ. Απάντησε πειστικά και σε όλες μου τις ερωτήσεις και το πήρα κάπως ζεστά και είπα να κάνω και τη δική μου μελέτη το απόγευμα.
Ολα και όλα ωραία μέχρι που έπεσα επάνω στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου.
 • Σας επισυνάπτω την σχετική εικόνα
Είναι δυνατόν το ελληνικό χρηματιστήριο να την περιλαμβάνει στο δείκτη κατασκευών και οικοδομικών υλικών, τη στιγμή που έχει πάνω απο 10 χρόνια να κλείσει έστω και τρύπα σε δρόμο και ο τζίρος της σε κατασκευές να είναι απολύτως 0; Δηλαδή αν μεθαύριο παρουσιάσει καλά αποτελέσματα και ανέβει η μετοχή θα επηρεάσει τον δείκτη κατασκευών και όχι αυτόν του εμπορίου;Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Είναι δυνατόν να μη την έχουν στο δεικτη small cap και σε αυτόν να περιλαμβάνονται οι ανυπαρκτες κρε.κα και εκδοτικός οίκος λιβάνη; Ασχολείται κανείς στην ΕΧΑΕ ή μόνο να διοργανώνουν εκδηλώσεις ξέρουν; Απογοητεύτηκα για ακόμα μια φορά και θα συνεχίσω την αποχή μου.
ΥΓ: Ο Σλούκας είμαι βέβαιος πως μπορεί να μου δώσει μεγαλύτερη χαρά απο τον Κοντόπουλο.
Φιλικά,
Ανδρέας
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ μ/μ

Φίλε Ανδρέα,

Επειδή προσωπικά ασχολούμαι πολύ περισσότερο με τις ξένες αγορές (20 χρόνια στο Λονδίνο κατοικούσα και δεν κόβεται το σπορ), έχω να παρατηρήσω ότι είναι εξαιρετικά πιο προσοδοφόρες και ενδιαφέρουσες της δικής μας (Ανύπαρκτο άλλωστε το μέγεθος της) αλλά απαιτούν φοβερή προσήλωση στο αντικείμενο, πολύ διάβασμα και ενδελεχή μελέτη γιατί οι μετοχικές αξίες τους είναι πολύ ευαίσθητες και ευμετάβλητες. Ελπίζω και εύχομαι όλα να σου πηγαίνουν, δεξιά. Στο τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται τεράστιες απώλειες σε πληθώρα μετοχικών αξιών, που τις… κρύβουν οι αξιόλογες πορείες των βασικών δεικτών, γεγονός εντελώς αντίθετο αυτού που συμβαίνει με το δικό μας…

 • ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ τώρα με την ΕΧΑΕ και τους δείκτες της, σημείωσε:

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ κατηγορία μία μετοχή, πρέπει να το ζητήσει και η ίδια η εταιρεία υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα. ΛΙΒΑΝΗΣ και ΚΡΕΚΑ δεν συμπεριλαβάνονται σε καμμία περίπτωση αφού μία εταιρεία με την εισαγωγή της στην ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ αποκλείται αυτόματα από συμμετοχές της στους δείκτες. Θα έτυχες προφανώς λανθασμένης πληροφόρησης.

ΒΕΒΑΙΑ, προκειμένου περί ΕΧΑΕ θα μπορούσαμε να γράφαμε μερόνυχτα τι έπρεπει να κάνει και τι δεν κάνει!! Χρονιάρες μέρες, σταματάμε εδώ.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ περί Θρύλου και πέραν της πλακίτσας, να ξέρεις ότι δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για επιτεύγματα κακομαθημένων και πανάκριβα αμειβομένων επαγγελματιών που κοιτάζουν μόνον την τσέπη τους.

 • ΙΝ: Το ελληνικό χρηματιστήριο
 • ΟUT: Τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.
 • ΙΝ: COCA COLA HBC, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤC, VIOHALCO, ΟΛΠ
 • ΙΝ & OUT: OΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ, ανάλογα με τα κέφια τους…
 • ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ για ΙΝ: ΙΝΦΟΡΜ ΛΥΚΟΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
 • ΙΝ (για μικροεπενδυτές, με λίγα κεφάλαια 1,5 με 2 χιλ. μάξιμουμ ευρώ ανά περίπτωση): ΜΟΝΤΑ, UNIBIOS, ΕΣΥΜΒ σε κάθε διορθωτική κίνηση που νομοτελειακά θα έρθει.
 • ΙΝ (για μεσαίους και όχι μόνον επενδυτές): SPACE, ΠΕΡΦ, REALCONS, ΠΛΑΙΣΙΟ

ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ που μας απασχολούν θετικά. Ορεξη να έχει κανείς… Πάντα με μέτρο, σύνεση και σταδιακό κτίσιμο θέσεων χωρίς να ξεχνάμε να κατοχυρώνουμε κέρδη, με το ίδιο πλάνο όταν προκύπτουν θετικές αποδόσεις…

Coca-Cola: Despite the price increases, Coke’s unit case volume rose in all geographical reasons.

Here is how Coca-Cola performed compared to Wall Street estimates:

 • Net Sales: $10.50 billion vs. $9.83 billion
 • Diluted EPS: $0.64 vs. $0.58

Shares of Coca-Cola rose slightly in pre-market trading. The company reiterated its full-year organic sales growth of 7% to 8%. Earnings are still expected to rise 5% to 6%.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Click to Hide Advanced Floating Content