Χ.Α+ Μarkets (76): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (20/4/2022)

Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι μετοχές με τις οποίες αξίζει να ασχολείται κανείς στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Στις ήδη γνωστές (ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ κλπ κλπ) έρχονται να προστεθούν και οι ΕΥΑΠΣ, ΕΛΤΟΝ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΙΝΦΟΡΜ ΛΥΚΟΣ και αρκετές ακόμη.

 • Ταυτόχρονα έχουν περάσει στο περιθώριο – παροδικά θα λέγαμε –  μεγαθήρια όπως οι περιπτώσεις των COCA COLA HBC, ALPHA BANK, DEH, MOH, LAMDA. Να μην ξεχνάμε και τις χθεσινή αξία των συναλλαγών που άγγιξε τα 103 εκατ. ευρώ (τα 43,5 εκατ. απορροφήθηκαν από τις ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ για την γνωστή αιτία)…

ΟΡΕΞΗ και χρήμα να διαθέτει κανείς… Φυσικά και τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και ψυχικές αντοχές. Μην ξεχνάμε και μία πλειάδα μετοχών που δεν μπορεί να τις υποτιμήσει, άσχετα αν μερικές ήδη έχουν υπεραποδόσει (ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΡΦ, ΠΡΟΦ και πολλές ακόμη, από τα μικρομεσαία ράφια.

 • Ιπτάμενος Μυτιληναίος… Στα 2,5 δισ. ευρώ η κ/φση του, κέρδισε σχεδόν 0,5 δισ. σε χρόνο dt.
 • Κλείνει την ψαλίδα με την Eurobank η Εθνική… Από ένα και πλέον δισ. ευρώ σε… 0,3 δισ.
 • Coca Cola: Με εν δυνάμει προοπτική, να χαρίσει σε βάθος χρόνου σημαντικές αποδόσεις στα Μεγάλα Χαρτοφυλάκια… Σε απόσταση 1 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ αλλά θα περάσει και θα προσπεράσει…
 • Aπίστευτες οι τερματικές εικόνες της ΤΕΝΕΡΓ, σε νέα ιστορικά υψηλά. Και + 2600% από τα προ 10ετίας ιστορικά χαμηλά της, κάτω και από τα 0,7000 ευρώ. Χώρια τις δωρεάν μετοχές και τις επιστροφές κεφαλαίου.

ΜΟΗ: Εγώ θα το γράψω και ελπίζω να μην μου απαγορέψουν την είσοδο στα βεζινάδικα της AVIN. Ο Βαρδινογιάννης είναι στο τοπ 3 των Ελλήνων εισηγμένων επιχειρηματιών που ασχολείται ΚΑΙ με την μετοχή του. Εχω την εντύπωση ότι η διοίκηση δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση το ραλι της μετοχής και ας γνωρίζουν ότι τα αποτελεσματα θα πάρουν φωτιά και το 2022!.

ΜΟΗ(Ι): Μας ανακοίνωσαν ότι μοιράζουν ΟΥΤΕ τα μισά των κερδών/χρηματορροών του 2021 ( σε αντίθεση με τον ΤΙΤ που μοιράζει τα διπλάσια ) ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα βγάλουν πολύ πιθανόν άλλα τόσα. Και δεν μιλάω καν για τα υπερκέρδη από τα αποθέματα που θα γράψουν το πρώτο τρίμηνο του 22.

 • Αναμένω λοιπόν ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2022 πέραν των 90 λεπτών (0,20+0,70) τσιγκούνικο μέρισμα που ανακοίνωσαν να δώσουν άλλο μισό ευρώ προμέρισμα του 22. Φυσικά εκτίμηση αυτό, αλλά συνήθως δεν πέφτω έξω. 

ΠΛΑΘ- OAK: Και εδώ τι να πώ; Στο 9μηνο η εταιρία ΠΟΥΛΗΣΕ 341 εκατ. προϊόντων γράφοντας EBITDA 96 εκατομμύρια. Στο τελευταίο τρίμηνο πούλησε ακόμα 87 εκατομμύρια και εγραψε EBIDTA 105.

 • Δηλαδή ενώ όλο το έτος πούλαγε με ένα EBIDTA 28% επι των πωλήσεων στο τελευταίο τρίμηνο ΞΑΦΝΙΚΑ έπεσε στο 10% και τα κέρδη ουσιαστικά ελαχιστοποιήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο. Στο ίδιο τρίμηνο φυσικά αυξήθηκαν τα αποθέματα κατά 15 εκατομμύρια ευρώ. 

ΕΧΑΕ – ΠΛΑΘ: Ίδια κεφαλαιοποίηση, με τα μεγέθη και τους αριθμοδείκτες της πρώτης να ωχριούν, έναντι της δεύτερης… Βρε δε πάτε να … κάνετε καμιά βουτιά, είναι και Μεγάλη Εβδομάδα!!! Εκτός εάν ξέρετε περισσότερα από την διοίκηση της δεύτερης και προεξοφλείτε ζημίες.

ΠΕΤΡΟ: Τουλάχιστον ατυχής η επιλογή της σημερινής ημέρας, για ενημέρωση των αναλυτών!!!!

ΕΛΤΟΝ: Για αυτήν, τι να πούμε…. Μας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση των αναλυτών, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν!!!! Ανακοινώνεις τέτοια μυθικά νούμερα και τα θάβεις, ο ίδιος!!! Τουλάχιστον θα αποζημιωθούν οι πιστοί της με χορταστικό μέρισμα!!! Όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκεινται εξελίξεις και παντρολογήματα…

ΠΛΑΙΣ: Τι κάνουν οι άνθρωποι!!! Εξαιρετικά αποτελέσματα, θα σκάσει από την υπερβολική ρευστότητα, αστεία αποτίμηση, αλλά η αγορά προμοτάρει άλλους retailers, με πολύ ακριβότερες κεφαλαιοποιήσεις…

ΕΥΑΠΣ: Η φτηνότερη και με την μεγαλύτερη συγκριτικά ρευστότητα ΔΕΚΟ στο επενδυτικό περιθώριο!!!! Υπομονή…..

20/4- Χ.Α & Μarkets: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά

20.4.2022- Χ.Α: Ετσι, αλλιώς κι αλλιώτικα…

@10:05

NIKOΣ KAΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Με ελεγχόμενες απώλειες έκλεισε ο ΓΔΧΑ πριν τις αργίες του καθολικού Πάσχα, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι Ευρωπαϊκές αγορές. 
 
Οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ έκλεισαν σταθεροποιητικά, ενώ με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται σήμερα το πρωί οι κινεζικοί δείκτες. 
 
Στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου 2021 και Α΄ τριμήνου 2022 αντίστοιχα.
 
Για τον ΓΔΧΑ αναμένουμε σχετικά συρρικνωμένη μεταβλητότητα εν μέσω χαμηλότερου όγκου συναλλαγών πιθανότατα με το πρώτο επίπεδο σημαντικό επίπεδο στήριξης να εντοπίζεται στην περιοχή των 880 μονάδων. Ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης διατηρεί τα επίπεδα τιμών καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ΕΤΕ θα εισέλθει αυτή τη φορά στον δείκτη MSCI Standard Greece Index
 
Λίγα είναι σήμερα τα προς ανακοίνωση μάκρο με σημαντικότερα τα στοιχεία της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ.  Ωστόσο, βαρύτητα θα δοθεί και στα αποτελέσματα μεγάλων εισηγμένων των ΗΠΑ όπως JnJ, ΙΒΜ και Netflix.

@10:10

 • ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΝ ορισμένοι συμβουλάτορες – – ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ από 18.4.2020 (ΔΙΕΤΙΑ)

  • EPSIL 1843%, ΕΝΤΕΡ +400%  ΠΛΑΘ +267%  ΒΥΤΕ +369% ΙΝΤΕΚ +280% ΙΝΤΡΑΚΟΜ +295%  ΣΙΔΜΑ +705%  ΙΛΥΔΑ +472% ΔΟΜΙΚΗ +342% ΕΣΥΜ +350% UNIBIOS +300% ALMY +182% KOΡΔE +157% ΕΛΑΣΤΡΟΝ +153% ΠΑΙΡ +171% κλπ (ΙΝΚΑΤ, ΣΠΕΙΣ, ΚΟΥΑΛ, ΜΟΤΟ, ΚΑΜΠ κλπ)
  • Οι ΠΛΑΘ +267%  ΒΥΤΕ +369% ΙΝΤΕΚ +280% ΙΝΤΡΑΚΟΜ +295%  ΣΙΔΜΑ +705%  ΙΛΥΔΑ +472% ΔΟΜΙΚΗ +342% ΕΣΥΜ +350% UNIBIOS +300% ALMY +182% KORDE +157% ΕΛΑΣΤΡΟΝ +153% ΠΑΙΡ +171% κλπ (ΙΝΚΑΤ, ΣΠΕΙΣ, ΚΟΥΑΛ, ΜΟΤΟ, ΚΑΜΠ κλπ) είχαν βρεθεί και σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών, ούτε εγκλώβισαν κανένα. Οποιος ήθελε πουλούσε και έπαιρνε τα κέρδη του…

@10:15

@10:35

INFORM ΛΥΚΟΣ: Ετοιμος ανά πάσα στιγμή για την μεγάλη έκπληξη… Με την κ/φση στα 35 εκατ. ευρώ (γέλια)…
ΦΛΕΞΟ: Μετά την λήξη της αυριανής συνεδρίασης το δικό της 2021.
ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου η Entersoft θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη α’ τριμήνου 2022!!!

@11:05

Η INFORM, μέλος του Ομίλου της AUSTRIACARD HOLDINGS, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης που αφορά στην προμήθεια των ψηφοδελτίων για τις εκλογές στην Κένυα.

Πρόκειται για μία σύμβαση πλαίσιο τριετούς διάρκειας, προυπολογισμού 28 εκατ.ευρώ και εκτιμώμενης ποσότητας μεγαλύτερης των 120 εκατομμυρίων παραγόμενων ψηφοδελτίων.

 • Η παραγωγή των ανωτέρω ψηφοδελτίων εντάσσεται στην κατηγορία των εντύπων ασφαλείας στα οποία η INFORM κατέχει υψηλή εξειδίκευση και αποδεδειγμένη μακρόχρονη εμπειρία, με αποτέλεσμα την ανάληψη του εν λόγω έργου από τον Όμιλο μέσω τεχνικής αξιολόγησης που διεξήχθη, ανταγωνιζόμενος εταιρείες με διεθνή παρουσία και αντίστοιχη τεχνογνωσία.
H συγκεκριμένη εταιρεία θα έπρεπε ήδη να ανήκει στον κλάδο της ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, δύο δράμια μυαλό να έχουν στην διοίκηση (που τα έχουν) πρέπει να το προχωρήσουν.
ΜΕ ΤΗΝ κ/φση κυριολεκτικά για γέλια, στα… 35 εκατ. ευρώ!!

 

@11:40

ΛΥΚ ιδρύθηκε το 1897, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 και παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλούς διαχείρισης εγγράφων και πληροφοριών, καινοτομώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών με την παροχή λύσεων υψηλής εξειδίκευσης.
Απασχολεί 520 εργαζομένους με τέσσερις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία και Αλβανία, ενώ κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
ΜΕ p/bv κάτω της μονάδας όταν οι υπόλοιπες εχουν 5 ώς 10 φορές τα ίδια κεφάλαια τους…  ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ…
ΤΟΠ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ…

@13:40

 • Ιπτάμενος Μυτιληναίος… Στα 2,5 δισ. ευρώ η κ/φση του, κέρδισε σχεδόν 0,5 δισ. σε χρόνο dt.
 • Κλείνει την ψαλίδα με την Eurobank η Εθνική…  Από ένα και πλέον δισ. ευρώ σε… 0,3 δισ.
 • Coca Cola: Με εν δυνάμει προοπτική, να χαρίσει σε βάθος χρόνου σημαντικές αποδόσεις στα Μεγάλα Χαρτοφυλάκια… Σε απόσταση 1 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ αλλά θα περάσει και θα προσπεράσει…
 • Aπίστευτες οι τερμανικές εικόνες της ΤΕΝΕΡΓ, σε νέα ιστορικά υψηλά. Και + 2600% από τα προ 10ετίας ιστορικά χαμηλά της, κάτω και από τα 0,7000 ευρώ. Χώρια τις δωρεάν μετοχές και τις επιστροφές κεφαλαίου.

@16:30

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Πλαφόν στο +10% στα 18,00 ευρώ με 300 χιλ. ευρώ. Κι ας είχαν γνωστοποιήσει πριν λίγες ημέρες ότι έκλεισε η δύναμη πυρός τους στη Shanghai.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αλλο  όμως … Λεμπιδάκης κι άλλο … Χαλιωρής.

@16:50

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για τον Μυτιληναίο με όγκο κοντά στο 1,5 εκ. κάτι που έχει να κάνει από τα χαμηλά της πανδημίας και την ζώνη των 5,5 ευρώ. Πλέον με 2,5 δις κεφαλαιοποίηση προφανώς μαζί με την Τενέργα μας κρύβουν νέα που δεν τα ξέρουμε. Στατιστικά και μόνο να αναφέρουμε πως ένα ιστορικό υψηλό μοιράζει ένα 10% δώρο.. πάνω από την παλιά τιμή. Όσο πάνω από το 17 η τάση είναι επιθετική.


ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ για την μετοχή της NETFLIX – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝΜε ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street αντλώντας ώθηση από την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου σήμερα και ενώ οι επενδυτές ελπίζουν για καλά νέα στις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Η αισιοδοξία για τα αποτελέσματα τριμήνου βοήθησε την αγορά να αφήσει πίσω τις ανησυχίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα κινεζικά lockdowns αλλά και από την αλλαγή πλεύσης της Federal Reserve η οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της. Άλλο ένα στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, ο πρόεδρος της Chicago Federal Reserve, Charles Evans αναφέρθηκε σήμερα στην ανάγκη η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με ταχύτητα στη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν στο μεταξύ το ανοδικό τους ράλι, με φόντο τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια, με την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ να σκαρφαλώνει σήμερα πάνω και από το 2,92%, σε νέο υψηλό τριών ετών.

 • Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνουν παράλληλα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου, με την Johnson & Johnson να κάνει σήμερα την αρχή για να ακολουθήσουν οι IBM και Netflix μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Η Johnson & Johnson κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του πρώτο τριμήνου, ωστόσο έχασε τις προβλέψεις για τα έσοδα, ενώ ο κολοσσός των φαρμακευτικών και καταναλωτικών προϊόντων αναθεώρησε καθοδικά το outlook για το σύνολο της χρήσης. Η εταιρεία παιχνιδιών Hasbro από την πλευρά της έχασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του α’ τριμήνου.

 • Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 499,51 μονάδες ή 1,45% και έκλεισε στις 34.911,20 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 70,52 μονάδες ή 1,61% στις 4.462,21 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 287,30 μονάδες ή 2,15% και σκαρφάλωσε στις 13.619,66 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις με τρεις με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nike με κέρδη 5,40 δολ. ή σε ποσοστό 4,10% στα 137,16 δολ. και ακολούθησαν Boeing στα 185,98 δολ. με άνοδο 3,41% και Walt Disney με κέρδη 3,23% στα 131,91 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Travelers (-4,84%), η Chevron (-1,20%) και η Merck (-0,29%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 0,3% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, παρά τη νέα επιτάχυνση που κατέγραψε ο πληθωρισμός.

Σε ετήσια βάση, οι ενάρξεις νέων κατοικιών ήταν αυξημένες κατά 4%. Αντίστοιχα, οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Φεβρουάριο και κατά 6,7% από πέρυσι.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η American Campus Communities Inc. επιβεβαίωσε δημοσίευμα της WSJ ότι συμφώνησε στην εξαγορά της από την Blackstone με την αξία της συμφωνίας να φτάνει τα $12,8 δισ. μαζί με το χρέος.

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τιμές του πετρελαίου καθώς το αμερικανικό δολάριο βρέθηκε να καταγράφει ράλι και ενώ οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης ICE U.S. Dollar που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων σκαρφάλωσε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα επιδοθεί τους επόμενους μήνες σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού σε υψηλά άνω των 40 ετών.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ υποβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης.

Το Ταμείο μείωσε σήμερα την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, επικαλούμενο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον “ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος” για πολλές χώρες. Πλέον το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%, το 2022, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του για ανάπτυξη 4,4%.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου κατρακύλησε 5,65 δολ. ή 5,2% και έκλεισε στα 102,56 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Αρπιλίου.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και τα συμβόλαια του φυσικού αερίου μετά το χθεσινό τους κλείσιμο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Μαιου έχασε 64 cents ή 8,2% και έκλεισε στα 7,176 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Υποχώρησε ο χρυσός την Τρίτη μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς το ράλι του δολαρίου έπληξε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ο δείκτης ICE U.S. Dollar που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών ανταγωνιστών του σκαρφάλωσε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Το ράλι του δολαρίου έρχεται εν μέσω ενός μπαράζ δηλώσεων από υψηλόβαθμα στελέχη της Federal Reserve για την ανάγκη η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να γίνει με γρήγορο ρυθμό προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο ξέφρενος πληθωρισμός.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς μια ουδέτερη στάση, ενώ σήμερα ο επικεφαλής της Chicago Fed, Charles Evans εκτίμησε ότι το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 27,40 δολ. ή 1,4% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 1.959 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 11 Απριλίου.

Μεγάλες απώλειες γνώρισε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να κατρακυλά 76 cents ή 2,9%, στα 25,391 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός του ίδιου μήνα έχασε σχεδόν 1,8% στα 4,718 δολ. η λίβρα. Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου σημείωσε βουτιά 3,1% στα 988,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου υποχώρησε 2,7% στα 2.380,40 δολ. ανά ουγγιά.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.