Χ.Α + Markets(222): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (30/9)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 4,91 +2,71
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,24 +1,04
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,40 +1,19
ΙΤΑΛΙΑ 4,65 +2,44
 • ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


 • ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΤΩΤΙΚΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

ΑΣΤΑΚ: Λάθος, έχει μοιράσει ως γνωστόν… μερισματάρα.

κλπ κλπ


Χ.Α – S&P500 – Απ.Μάνθος: Τώρα, πως προσπαθούμε να συγχρονιστούμε με ένα δείκτη που παραδόξως έχει πάρει τη τελευταία 12ετία ένα +281% ενώ εμείς έχουμε “πάρει” ένα -67% – για να μη πω κάτι άλλο πιο βαρύ –  δεν μπορώ να το καταλάβω. Μάλλον γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας να τραβήξουμε μια πορεία, δίχως να έχουμε ένα “τσοπάνη” για να ακολουθούμε.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΤΕΝΕΡΓ: Ανεξάρτητα από την κατάληξη που μπορεί να έχουν οι συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές η περίπτωση της ΤΕΡΝΑ δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά. Η ανταμοιβή ρίσκου από την αμιγώς οργανική ανάπτυξη του ομίλου είναι υποστηρικτική για να δούμε τη μετοχή υψηλότερα. Με ή χωρίς deal.

Ο ΛΟΓΙΚΟΣ: Η Porsche χθες μπήκε στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 75 δις €, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από όλο το ελληνικό χρηματιστήριο που δεν είναι ούτε στα 58 δις. Και να σκεφτείτε οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αθροιστικά αξίζουν 19 δις . Ντροπή ρε ντροπή ρε.–

 • ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Γ.Δ: Τα φλέρτ με τα χαμηλά της ζώνης του 770-778 συνεχίζονται, με τις τιμές να μην μπορούν να δώσουν έστω ένα κόψιμο στην πτωτική ταλάντωση. Το 808 είναι η κοντινότερη αντίσταση σε περίπτωση αντίδρασης.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος): Δώδεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΡΛΚ (-0,20% και χαμηλά 77 μηνών), επτά για ΕΧΑΕ (-0,50%) και επτά για ΕΥΑΠΣ (-9,98% και χαμηλά 29 μηνών, με αυξημένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου). Αύξησε συναλλαγές η ΜΙΝ (-6,02%).

 • Παρουσία πωλητών σε ΠΡΟΦ (-1,26%), ΦΙΕΡ (-2%), ΕΛΙΝ (-1,81%), ΚΟΥΑΛ (-2,21%) και ΒΙΟΣΚ (-2,66%). Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΓΕΒΚΑ (-1,89%), ΛΟΥΛΗ (-1,32%), ΜΟΥΖΚ (-0,26%) και ΠΛΑΘ (-2,13%). Επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+1,14%). Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 56 μηνών για Κέκροπα (+6,17%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Performance (+3,83%). Τα αποτελέσματα εξαμήνου έβγαλαν μικρό “bid” σε Mevaco (+6,67%), Realcons (+2,89%) και Έλαστρον (+4,90%). Ανοδικά με αγοραστές που δεν έπεισαν οι ΠΑΙΡ (+3,82%), ΕΧ (+9,17%), ΒΟΣΥΣ (+2,05%), ΟΠΤΡΟΝ (+8,12%), ΜΑΣΟΠ (+5,03%), ΣΠΕΙΣ (+5%) και ΙΝΤΕΤ (+3,41%).

 • Με επιθετικούς αγοραστές από το ξεκίνημα της συνεδρίασης η Δομική Κρήτης (+10,88%) και πονταρίσματα για μετοχικές ανακατατάξεις.

**

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος): 

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 7,79 ευρώ (κλείσιμο 15/9) κινείται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-1,37%), ενώ δεν έτυχαν θετικής υποδοχής και τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας σε χαμηλά 2,5 μηνών. Προσοχή θα απαιτήσει η στήριξη στα 6,98 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 7,60 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τη ζώνη 7,42 – 7,56 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 13,19 ευρώ (κλείσιμο 20/9) για την μετοχή του ΟΠΑΠ (-1,07%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 13,54 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 12,70 – 13,25 ευρώ (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 12,00, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”.

Τα χαμηλά 2,5 μηνών δοκιμάζει η μετοχή της TITC (-0,93%). Αν χαθεί η στήριξη στα 10,64 ευρώ, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 10,30 και 10,07 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 11,52 – 11,56 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 ημερών) και οι αμέσως επόμενες στα 12,32 – 12,35 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

ΑΛΟΥΜΥΛ: Για να έχουμε μία ιδέα… 
 1. Στα 4,00 ευρώ θα διαπραγματεύεται με p/e 6,5 και ev/ebitda 7(!) –
 2. Με μεγέθη μόνον του πρώτου εξαμήνου 2022!!
 3. Βέβαια, δεν είναι BlueChip όπου όλα δικαιολογούνται…
 4. Αντιληπτόν, εεεεε ;;;

Και μην αρχίσουν ξανά τα περί υψηλού δανεισμού κλπ, γιατί αρκεί μία αύξηση 0,8% επί της τιμής των πωλήσεων για να την εκμηδενίσει.

Τα καλά νέα στον κλάδο Πληροφορικής είναι ακόμα μπροστά, όπως τα προγράμματα ψηφιοποίησης του Δημοσίου και οι σημαντικοί διαγωνισμοί με πολυετή συμβόλαια που επιδοτούνται με κονδύλια και από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

 • Εκτιμάται ότι το συνολικό μέγεθος των έργων που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ αναμένονται μέχρι την Άνοιξη του 2023 και αφορούν το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αυτό και μόνο αρκεί για να κρατήσει ψηλά έσοδα και περιθώρια

ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΤΙΚΑΣ- ΕΥΑΘ: Έβδομη συνεχόμενη πτωτική. Μάλλον υπερβολική η αντίδραση κάποιων επενδυτών και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες. Φτωχά τα αποτελέσματα δε λέμε αλλά το ενεργειακό κόστος φέρει την ευθύνη. Ναι, εφόσον το ακριβό ρεύμα παραμένει θα έχουμε ανάλογη πορεία και στα επόμενα εξάμηνο. Αλλοίμονο όμως αν κάποιοι φοβούνται μία τέτοια εταιρεία, με γεμάτο ταμείο και μηδενικό δανεισμό. Στο limit down και στο -10% με όγκο 100 χιλ. τεμάχια.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αποτίμηση 750 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 583 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή αγοράζοντας κάποιος τη μετοχή παίρνει μία εταιρεία με αποτίμηση 167 εκατ. ευρώ ουσιαστικά. Και τι κέρδη βγάζει αυτή η εταιρεία; 50,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο… Αλλά και εδώ τα πράγματα ίσως να ήταν αλλιώς αν υπήρχε ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο και αν δεν υπήρχαν διαμάχες μεταξύ των μετόχων.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Το ταμπλό και οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως δίνεται κάποιο premium 20-30% από την πλευρά Κούτρα. Ένα σημαντικό μέρος το κάλυψε σήμερα. Στο +10,88% και στα 0,7340 ευρώ.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πού θα σταματήσει η πτώση των μετοχών και οι σχετικές προβλέψεις είναι παράτολμες. Για την ώρα, οι τρεις μεγαλύτεροι δείκτες (S&P 500, Nasdaq και Dow) θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα ετήσια χαμηλά του Ιουνίου ως “μπούσουλα”, για να ξεκινήσουν κάποια προσπάθεια αντίστροφης.

Δεδομένου ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τα 2 προηγούμενα τρίμηνα, η μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη είναι σε ύφεση. Εν αναμονή των κρισιμότατων μηνιαίων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ και ενώ οι τιμές της Ενέργειας δεν δείχνουν διαθέσεις επιθετικής αποκλιμάκωσης……

 • θυμηθήκαμε την Αμερικανική οικονομική γελοιογραφία που εμφανίζει έναν βιομήχανο να λέει “το ενεργειακό κόστος με σκοτώνει”, ενώ ο υπάλληλος τού απαντά “η τιμή της βενζίνης δεν με απασχολεί καθόλου, αφού έχασα τη δουλειά μου, οπότε δεν οδηγώ πια για να πάω σε αυτήν”.

Στο Χ.Α., όπως επισημάναμε σε προηγούμενα σχόλια στη στήλη, ο ΓΔ δεν είχε πρόβλημα να δοκιμάσει και να διασπάσει καθοδικά τις 800 μονάδες. Η έλλειψη σοβαρού όγκου συναλλαγών μοιάζει παγιοποιημένη και το γενικό “bear market” δύσκολα θα προσελκύσει Θεσμικά και Ιδιωτικά κεφάλαια στη Λεωφόρο Αθηνών.

Σε επίπεδο μεμονωμένων τίτλων, έχουμε στη “λίστα παρακολούθησης” τίτλους με δυνατά θεμελιώδη, τα οποία δεν αντικατοπτρίζονται (ακόμη) σε λογιστικούς αριθμοδείκτες, όπως ο EV/EBITDA και σε δείκτες χρηματιστηριακής αποτίμησης, όπως ο P/E κλπ.

Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που ξεπέρασε πρόσφατα το 5%, παρά την υποχώρησή της, θα κάνει τον Κρατικό δανεισμό, δηλαδή το ισοζύγιο των δημοσιονομικών υποχρεώσεων από μελλοντικές επιτοκιακές εκδόσεις, αρνητικότερο.

Στον αντίποδα, οι επιδόσεις που καταγράφει η Ελληνική Οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, των ταξιδιωτικών εισπράξεων, των ηλεκτρονικών συναλλαγών κλπ., δημιουργούν αρκετή αισιοδοξία για το ύψος του ΑΕΠ φέτος, ειδικά σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο έτος, γεγονός που θα ανεβάσει τη συμμετοχή των εγχώριων αξιογράφων στα Ξένα χαρτοφυλάκια.


 • MOST ACTIVE


ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.