Χ.Α + Markets(221): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (29/9)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 4,84 +2,73
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,19 +1,07
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,31 +1,19
ΙΤΑΛΙΑ 4,58 +2,46
 • ΕΥΑΠΣ: Απογοητευτικό το εξάμηνο της, που μόλις δημοσίευσε!! Κατακόρυφη πτώση, εξαϋλωση κερδών…

Πίνακας συνοπτικών οικονομικών αποτελεσμάτων Α΄ Εξαμήνου 2022
Ποσά σε χιλιάδες € – ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΑΘ – 30/06/2022 30/06/2021

 1. Κύκλος εργασιών 33.826 (34.905)
 2. Μικτό Κέρδος 4.903 (11.844)
 3. Κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες 407 χιλ. από 8.240
 4. Κέρδη προ φόρων 564 χιλ. από 8.460
 5. Κέρδη μετά από φόρους 9 χιλιάδες από 5.935
 6. EBITDA 3.154 από11.031

ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη η Γερμανία ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τις εκτιμήσεις να λένε ότι θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ήτοι 8,8% σε ετήσια βάση. Το απόγευμα οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.

 • ΑΥΡΙΟ Παρασκευή τα ξημερώματα ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, στη συνέχεια η ανεργία Σεπτεμβρίου για τη Γερμανία, ενώ το απόγευμα το φως τη δημοσιότητας θα δει ο δείκτης PCE (εναλλακτικός δείκτης πληθωρισμού) για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Η εβδομάδα κλείνει με τις εκτιμήσεις από το Πανεπιστήμιο του Michigan για τις πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο (5ετίας). Τέλος, την Κυριακή διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ είναι ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές, για να προσεγγίσουν μια Αγορά από πάνω προς τα κάτω, κοιτώντας δηλαδή διαχρονικά το σύνολο των εισηγμένων κεφαλαιοποιήσεων σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ή σε σχέση με άλλες Αγορές, χωρίς την επίδραση ισοτιμιών, ή άλλων παραγόντων.

Πρόκειται για ένα δείκτη που χωράει πολύ συζήτηση, αφού υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες σε κάθε Χρηματιστήριο. Μπορεί ωστόσο, ως πρώτη προσέγγιση να μας δώσει μια ένδειξη φθηνού – ακριβού τόσο σε σχέση με το παρελθόν, όσο και σε σχέση με τις αποτιμήσεις άλλων ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Η Ελληνική Αγορά έχει πολλές ιδιαιτερότητες, η κυριότερη ίσως έχει να κάνει με το βαθμό αντιπροσώπευσης των Επιχειρήσεων στο Χ.Α. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά απότα μπαράζ εξαγορών και διαγραφών,η παρουσία των Επιχειρήσεων περιορίζεται σε 159, εκ των οποίων οι 105 διαπραγματεύονται σε συνεχή ροή στην Κύρια Αγορά και αφορούν 57 δισ. συνολικής αξίας.

Μαζί με τις Εταιρείες της Επιτήρησης, της Εναλλακτικής Αγοράς και όσες βρίσκονται σε αναστολή, η συνολική κεφαλαιοποίηση της Αγοράς βρίσκεται στα 58,4 δισ. ευρώ. Με βάση το ΑΕΠ του 2021 οι Εισηγμένες αντιπροσωπεύουν το 32,3% αυτής της αξίας. Θεωρητικά το 55%, είναι για τις Ανεπτυγμένες Ξένες Αγορές μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Σε αυτή την τιμή το Χ.Α. βρέθηκε για τελευταία φορά το 2009. Έκτοτε διαπραγματεύεται σταθερά χαμηλότερα.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ως το τέλος του 2008 κρατούσε μια σχετική επαφή με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών και η οικονομική συγκυρία συρρίκνωσης που ακολούθησε, έκοψε τους δεσμούς με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα το 2012 καταγράφεται η χαμηλότερη τιμή από το 1999, όταν η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου είχε φθάσει μόλις το 9% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα υπερβολή είχε σημειωθεί και το 1999 όταν η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αντιστοιχούσε στο 192% του ΑΕΠ.

Κοιτώντας το σήμερα, το Χ.Α. απέχει 15 ποσοστιαίες μονάδες από τους ιστορικούς μέσους όρους των τελευταίων 23 ετών. Θεωρητικά, με βάση αυτό το υπόδειγμα, το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της Αγοράς είναι σχεδόν 50%.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο αισιόδοξα, αν υπολογιστεί η αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, ή το 2023. Η Ελληνική Οικονομία είναι από τις λίγες εξαιρέσεις μέσα στην Ευρώπη που θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και το 2023, με βάση τις εκτιμήσεις αξιόπιστων Χρηματοοικονομικών Οργανισμών.

Με ΑΕΠ 210 δισ. ευρώ, ο λόγος της κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ πέφτει στο 28%, ανεβάζοντας το ανοδικό περιθώριο κατά 71%. Σε όρους Γενικού Δείκτη η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε 1360 μονάδες. Για τους έχοντες άκρατη αισιοδοξία υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος που αντιστοιχεί σε ανοδικό περιθώριο 111%, ή 1688 μονάδες.

Ας το σταματήσουμε εδώ. Για αρχή ας πιάσουμε το μέσο όρο των τελευταίων 23 ετών, που συνιστά ένα πολύ ισχυρό ανοδικό περιθώριο και για τα υπόλοιπα βλέπουμε.

@10:10

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Ο ΓΔΧΑ επιχείρησε μια ανοδική αντίδραση κατά την χθεσινή συνεδρίαση, επηρεαζόμενος και από το θετικό κλίμα στην Ευρώπη έως ότου οι εξελίξεις με την δολιοφθορά στον αγωγό οδήγησαν σε απώλειες. Το κλείσιμο στις ΗΠΑ ήταν στα χαμηλά ημέρας, με το δολάριο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι των βασικών διεθνών νομισμάτων. 
 • Ο MSCI World Index (παγκόσμιος δείκτης μετοχών) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών (26% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα). Το περιβάλλον μοιάζει τοξικό, αλλά τολμούμε να αναφέρουμε ότι οι ευκαιρίες σταδιακά αρχίζουν να αναδύονται. 
Στο εσωτερικό αναμένουμε την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστηρικτικά σε σύγκριση με τις τωρινές αποτιμήσεις. Η αναζήτηση του πυθμένα δεν είναι προτεραιότητα, καθώς αξιολογούμε εισηγμένες. 
 • Εκτιμούμε ότι δεικτοβαρείς μετοχές αρχίζουν και εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις με δείκτες EV/ εκτιμώμενα EBITDA 2022 χαμηλότερα του 5, γεγονός που δεν μας αφήνει αδιάφορους παρόλο το αρνητικό περιβάλλον, ειδικότερα αν ο αριθμοδείκτης συνδυαστεί και με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

@10:15

EXALCO (ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ)
@10:25.

Βέβαιο είναι πλέον ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε εκρήξεις, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκδοχή του σαμποτάζ. +12% η τιμή του αερίου στην Ευρώπη, μετά το χθεσινό +20%.

@10:25

 • ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

@10:30

ΠΡΙΝ 2-3 δεκαετίες ο μέσος τραπεζικός λογαριασμός καταθέσεων προσέφερε συνήθως 5 τοις εκατό ετήσιο επιτόκιο. Η κατά κάποιο τρόπο εξαιρετικά… άπληστη Wall Street και η… δυναμική Federal Reserve συνωμότησαν από τότε για να πείσουν τους πάντες ότι το ΜΗΔΕΝΙΚΟ επιτόκιο σε τραπεζικούς λογαριασμούς είναι το καλύτερο. Κάνουν λάθος και είναι λάθος — Από κάθε άποψη.

@10:35

 • ΟΤΕ


@10:40

TΩΡΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ!!

Τέλος στη σύνδεση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου με το δείκτη TTF του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ εξετάζει να βάλει η Κομισιόν, με την προσδοκία ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα δουν τον ενεργειακό τους λογαριασμό να πέφτει. Στα πρόθυρα βρίσκεται ένα νέο benchmark που θα συνδέει τις ευρωπαϊκές τιμές με το πολύ φθηνότερο αμερικανικό χρηματιστήριο Henry hub και τους αντίστοιχους δείκτες αναφοράς σε Ιαπωνία και Κορέα, δηλαδή με τις παγκόσμιες διακυμάνσεις του LNG.

@10:50

Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική- σε επίπεδα ρεκόρ- πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
@11:55
INTEAL – απάντηση: Απλά μαθηματικά είναι, βάλτε κάτω τα μεγέθη και θα το βρείτε… Ευκολάκι άλλωστε είναι. Το γιατί πουλάνε δεν είναι δική μας δουλειά, ούτε το γιατί το αγοράζουν.
ΒΙΟΚΑ- απάντηση: Με πολλαπλασιαστή τιμών στο 10 και με κέρδη μόνον του 6μηνου θα έπρεπε να διαπραγματευόταν στα 2,9000 ευρώ. Αλλά το ταμπλό δεν είναι τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, τρεις και το λαδόξιδο.
AEGEAN AIRLINES- απάντηση: Φαλιμέντο δεν βαράει βρε παιδιά, απλά τα παιδιά δεν έχουν καμμία όρεξη να ασχοληθούν με την μετοχή τους.

@12:10

ΙΝΤΡΑΚΑΤ – απάντηση: Μάχη παρασκηνίων, τίποτα παραπάνω… ή λαϊκιστί … Τα παιδεία παίζει.
AEGEAN AIRLINES: Νέα χαμηλά 2022 αλλά και 12μηνου. Οι αναλυτές της Eurobank Eq, έχουν δώσει τιμή στόχο τα 6,3000 ευρώ. Αυτός δίνεται συνήθως με ορίζοντα 12μηνου. Μακάρι να επαληθευτούν, γιατί χάνει κόσμος λεφτά.

@12:20

ΤΑΜΠΛΟ

ΓΙΑ τις μισές μέχρι στιγμής απώλειες του ΓΔ (-1,20%) ευθύνεται ο τίτλος της ΕΕΕ που υποχωρεί κατά 4,4%(!), βασικά λόγω στερλίνας.
 1. Η ΕΚΤΕΡ παίζει στο στενό εύρος των 1,2800 με 1,3500 ενδοσυνεδριακά και επί καθημερινής βάσης. Σε άλλες εποχές θα πάλευε να παραμείνει κοντά στο ένα ευρώ. Αλλά οι καιροί άλλαξαν και που να έρθουν οι επόμενες ανακοινώσεις.
 2. ΠΑΛΕΥΟΥΝ να κρατήσουν σημεία-κλειδιά (τεχνικά) οι 4 Συστημικές.
 3. ΣΤΗ ΓΕΒΚΑ κάποιοι ξύπνησαν και μαζεύουν κάθε προσφορά που βγαίνει στα τρέχοντα επίπεδα των 1,2300 ευρώ.
 4. ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και CENER είναι σαν να τους κλαίνε οι ρέγγες***. Ευτυχώς με την ΣΙΔΜΑ δεν ασχολούνται ή δεν τους συμφέρει…
 5. *** Τώρα, γιατί οι ρέγγες και όχι κάποιο άλλο ψάρι, ή άλλο ζώο, ή πρόσωπο, είναι απορίας άξιον. Εικάζουμε ότι η επιλογή της ρέγγας οφείλεται στην εμφάνιση της αποξηραμένης (καπνιστής, λιαστής κ.λπ.) ρέγγας που λέγεται και τσίρος. Ο όρος τσίρος χρησιμοποιείται για τον πολύ αδύνατο άνθρωπο, τον λιπόσαρκο, αυτόν που είναι για λύπηση· Επομένως όταν μας κλαίνε οι ρέγγες σημαίνει ότι έχουμε μεγάλο χάλι, πιάσαμε πάτο!

@13:45

ΑΠΟ ΟΑΚ: Να αναφερθώ στο φαινόμενο γκρίνιας που παρατηρούμε σε όλα τα Blog και sites. Οι εκτιμήσεις επι μετοχών προφανώς είναι εκτιμήσεις. Αλλάζοντας οι συνθήκες αλλάζουν και οι τιμές. Οποίος νομίζει ότι αγοράζει ένα χαρτί και είναι 100% σίγουρος ότι θα κερδίσει δεν ξέρει τι σημαίνει χρηματιστήριο και καλά θα κάνει να εγκαταλείψει άμεσα το θέμα. Στις πτωτικές αγορές ΣΠΑΝΙΑ κερδίζεις. Κυρίως αν είσαι καλός και διατηρείς μια λογική επενδυτική τακτική θα αποφύγεις τις μεγάλες χασούρες και θα έχεις υπεραποδόσεις στον επόμενο κύκλο ανόδου.

@14:05

ΑΝ τα εφαγαν τα χαρτιά της δεξαμενής που άδειαζε το φορτίο της στην ΠΕΡΦ, μην την είδατε μην την απαντήσατε. Στο μπαούλο οι κατέχοντες και πετάξτε το κλειδί. Και αφήστε τους να λένε και να γράφουν οτι ο μ/μ προμοτάρει το χαρτί. Αφερίμ… Ανάγκη που την είχε ο μ/μ τώρα στα 71 χρόνια του, τρομάρα τους.

@15:10

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ (1)
 1. Αν η REAL CONS αποτιμάται σε 40 εκατ., τότε η ΠΕΡΦ (τώρα στα 47 εκατ.)  πόσα πρέπει να αποτιμηθεί;
 2. Αν η ΒΥΤΕ αποτιμήθηκε σε 55 εκατ., τότε η ΠΕΡΦ πόσα πρέπει να αποτιμηθεί;
 3. Αν η ΠΡΟΦ αποτιμάται σε 65 εκατ., τότε η ΠΕΡΦ πόσα πρέπει να αποτιμηθεί;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ (2)
 1. Αν η ΒΙΟΚΑ αποτιμάται σε 38,5 εκατ., τότε η ΑΛΜΥ πόσα θα έπρεπε να αποτιμόταν;

@16:15

Σε 13,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 372 έργων που έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στα 230 έργα, που είχαν ανακοινωθεί έως τον Μάιο του 2022, προστέθηκαν ακόμη 142 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,28 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0»

@16:50

ΚΛΕΙΔΩΣΕ η ΒΙΟΚΑ στα 1,6500 ευρώ και με όγκο 27 χιλ. τμχ ενώ υπάρχει ανεκτέλεστο ζήτησης. Δικαιολογημένα τα εύσημα στον συνεργάτη μας που προειδοποίησε όχι μόνον μία και δύο φορές. Και μέχρι πρότινος σου έδιναν όσα ήθελες στα 1,3500 με 1,4500 ευρώ.
 • ΕΔΩ… αναφύεται ζήτημα με την ΑΛΜΥ που συγκριτικά είναι αρκετά υποτιμημένη, με τους δείκτες p/e και ev/ebitda κατά πολύ ελκυστικότερους συγκριτικά με τους αντίστοιχους της ΒΙΟΚΑ.
ΑΛΜΥ v ΒΙΟΚΑ: Στο 6μηνο 2022 p/e 3 !!! (έναντι 5,5) και ev/ebitda 5 !!  (έναντι 10,5)…
ΟΠΟΤΕ ιδιαίτερη προσοχή στην ΑΛΜΥ, γιατί η αγορά αργά ή γρήγορα τα παίρνει είδηση…
ΓΕΒΚΑ: Χαίρετε…

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος): Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Performance (+3,04%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΞΥΛΚ (+0,50%). Αύξησαν συναλλαγές ΓΕΒΚΑ (+7,72%) και ΜΟΤΟ (+2,88%). Βγήκε κάποιο μικρό “bid” σε ΦΛΕΞΟ (+4,62%) και ΕΛΛ (+0,96%).

 • Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΤΕΚ (-0,59%), έξι για ΙΝΚΑΤ (-1,52%) και ΕΥΑΠΣ (-1,47%) και έντεκα πτωτικές για ΦΡΛΚ (-2,15%). Σε χαμηλά 56 μηνών ο ΚΕΚΡ (-7,19%). Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 11,60 ευρώ (κλείσιμο 13/9) η ΑΣΤΑΚ (-2,35%).

Παρουσία πωλητών σε ΕΠΙΛΚ (0%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΝΑΚΑΣ (-8,18%), ΚΛΜ (-2,19%), ΑΒΕ (-2,01%), ΙΚΤΙΝ (-3,36%), ΣΠΙ (-1%), ΑΒΑΞ (-2,28%), REALCONS (-2,56%), ΜΕΡΚΟ (-3,66%), ΦΒΜΕΖΖ (-2,33%), ΚΥΡΙΟ (-4,41%) και ΙΝΤΕΤ (-7,64%).

ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – παρόλου που δραστηριοποιείται με ένα προϊόν ενεργοβόρο – δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αφενός οι τιμές που αγοράζει ρεύμα από την ΔΕΗ στηρίζονται σε μακροχρόνια συμβόλαια, αφετέρου έχει εισέλθει σε μια αγορά όπως αυτή των ΑΠΕ με τεράστια δυναμική.

 • Συνεπώς, μην τρελαινόμαστε με την αρνητική ειδησιογραφία. Τα αποτελέσματα του και αντέχουν και αυξάνουν. θα αποτελέσει, αν δεν αποτελεί ήδη, deep value story στα επόμενα χρόνια.

ΟΑΚ – H ETE μάλλον κρύβει είδηση. Από την στιγμή που το ΤΧΣ ανέθεσε την αποεπένδυση του από τις τράπεζες και η ΕΤΕ είναι σαφώς υποτιμημένη θα περιμέναμε άμεσα μια προσφορά σε τιμές άνω των 3 ευρώ. Μαζι με τις παραπάνω υπάρχουν περίπου 20 + χαρτιά στο ταμπλό που βγάζουν κέρδη δυσανάλογα της κεφαλαιοποίησής τους.

 • Δεν τα αναφέρω ένα ένα, μιας και είναι αστείο να μιλάμε για p/E κάτω του 10 ή του 5 ή και του 3!!!. Η αγορά δηλαδή έχει μπει σε κατάσταση γελοιότητας στις περιπτώσεις αυτές και σοβαρή ανάλυση δεν μπορεί να σταθεί.

ΔΗΜ.ΤΡΙΓΚΑΣ: Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κερδών των εταιρειών που συμμετέχουν στον S&P 500 για το γ’ τρίμηνο έχουν συρρικνωθεί από 9,8% πριν από ένα τρίμηνο σε +3,7%. Ωστόσο ακόμη εκτιμούν αύξηση κερδών για το γ’ τρίμηνο, ενώ οι προτάσεις τους κυριαρχούνται από συστάσεις αγορών.

 • Ειδικότερα, υπάρχουν συνολικά 10.616 συστάσεις για τις μετοχές στον S&P 500. Από αυτές, το 55,6% είναι προτάσεις αγοράς, το 38,7% είναι διακράτησης και το 5,7% πώλησης. Το ποσοστό των προτάσεων για αγορά είναι πάνω από τον μέσο όρο 5ετίας (53,6%), ενώ τα ποσοστά για διακράτηση και πώληση είναι κάτω από τους μέσους όρους 5ετίας με 40,4% και 6,0%.

Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό προτάσεων για αγορά μειώθηκε τους τελευταίους επτά μήνες, από το 57,4% στα τέλη Φεβρουαρίου σε 55,6% σήμερα. Πριν από την πρόσφατη αύξηση, η τελευταία φορά που το ποσοστό των συστάσεων αγοράς ξεπέρασε το 55% ήταν ο Σεπτέμβριος του 2011 (55,8%).

 • Σε επίπεδο κλάδου, οι εκτιμήσεις της αγοράς δίνουν προβάδισμα στις εταιρείες ενέργειας με 63%, 62% για την πληροφορική και την ακίνητη περιουσία. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά συστάσεων αγοράς έχουν οι κλάδοι Consumer Staples (39%) και εταιρείες κοινής ωφέλειας (49%). Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, λογικά λόγω της ενεργειακής κρίσης, διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό με σύσταση πώλησης, καθώς αγγίζει το 12%.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.