Χ.Α+Markets (2): Το Σημειωματάριο του μ/μ- Σχόλια για Επενδυτές, Παίκτες, Traders και ΙΝ+Out

@12:40

TAMΠΛΟ: 

ΠΕΡΦ + ΠΡΟΦ: Στην κοσμάρα τους, δεν τους καίγεται καρφάκι τι γίνεται γύρω τους. Και γιατί άλλωστε να τους καεί; Προβλέψιμοι σε όλα τους… Και πάντα μαζί τους.

  • ΕΠΣΙΛ + ΕΝΤΕΡ: Αν το Χ.Α είχε τέτοιες μετοχάρες, θα πέταγε η αγορά. Δεν μπήκαν στην κύρια αγορά για να αμολάνε αετό ή να ρίχνουν κανένα αγκίστρι. Ανοίκτηκαν, έψαξαν, κυνήγησαν, βρήκαν. Γιατί αν δεν την κυνηγήσεις την επιτυχία, πως θα την βρεις; Να έρθει πάντως εκείνη από μόνη της αποκλείεται.

ΜΟΗ + ΕΛΠΕ: Δεν τραβάνε λόγω… πράσινης ανάπτυξης. Τώρα μάλιστα, τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Ποια πράσινη ανάπτυξη και βούρτσες μπλέ;;; Κατάμαυρη είναι, δεν την βλέπετε;

  • Ο άλλος όταν του ζήτησαν 20.000 ευρώ για να αλλάξουν την χαλασμένη μπαταρία στο TESLA του, φώναξε τα τηλεοπτικά συνεργεία και αποθανάτισαν το σκηνικό της ανατίναξης του. Προτίμησε να το τινάξει στον αέρα, παρά να πάρει νέα μπαταρία.

ΜΟΗ + ΕΛΠΕ(Ι): Υπομονή, θα δώσουν και μερισματάρες, ειδικά τα δεύτερα…

****

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ από μαλάκες με περικεφαλαία… Είτε άσχετοι εντελώς (ουτε να διαβάσουν μπορούν, πόσο μάλλον να γράψουν σωστά) είτε υποχθόνια κομπλεξοειδή υποκείμενα, είτε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αγνοήστε τους… ή ακόμα καλύτερα να σπάτε πλάκα μαζί τους. Διαβάζοντας τους σε βάζει πάντως ο πειρασμός να ψάξεις να βρεις το που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη μαλάκυνση, η ανθρώπινη κακεντρέχεια, η ανθρώπινη ηλιθιότητα κλπ…

ΙΝΤΡΑΛΟΤ – ΦΡΙΓΟ: Πόσες φορές θα πρέπει να γράψουμε ότι αυτά τα χαρτιά είναι υψηλού ρίσκου και μόνον για ισχυρούς παίκτες που ξέρουν και να χάνουν. Και όχι να κάνουν σαν τα μικρά παιδάκια που τους πήραν το γλυκό και τρέχουν στην μαμάκα τους;

  • Και ότι οι μικροεπενδυτές βάζουν λίγα για να χάσουν λίγα ή να βγάλουν πολλά. Και όχι μπες βγες αφού η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Μερικοί την είδα όμως… Ωνάσηδες και βαράνε αβέρτα απέναντι στην γκανιότα!!

Λες και οι τιμές μόνον ανεβαίνουν και ποτέ δεν πέφτουν. Ξεπέρασε τα 80 σεντς η πρώτη και τα 0,2400 η δεύτερη και αγόραζαν σαν τρελοί. Αντί να παίρνουν κέρδη… Λες και ο γκρουπιέρης διακατέχεται από φιλάνθρωπα αισθήματα.

****

ΒΑΣΗ ΤΖΙΡΟΥ @12:35


ΒΑΣΕΙ ΑΝΟΔΟΥ

****

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Καιρός ήταν. Μετά από κωλυσιεργίες, αναποτελεσματικούς χειρισμούς, αστοχίες και… και… ήρθε η ώρα για τη διαμόρφωση του πλαισίου που χρειάζεται η αγορά.

ΕΚΗΒΟΛΟΣ@euro2day.gr

  • Με ζητούμενη την απόδοση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλων εκείνων των αρμοδιοτήτων, ευθυνών που της αναλογούν, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματική. Και το σημαντικό, να συμβάλει στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του επενδυτικού θεσμού, της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Καιρός ήταν, όμως καιρός είναι και η κυβέρνηση να υλοποιήσει… χθες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την ουσιαστική αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κοινή εκτίμηση πως δεν πάει άλλο, με όσα περιθωριοποιούν και απαξιώνουν την αγορά. Ειδάλλως στην «πανηγυρική» πρώτη -για το 2022- συνεδρίαση θα εκφωνηθούν οι συνήθεις λόγοι, που εκ του αποτελέσματος σε πομφόλυγες καταλήγουν και ευχολόγια.

Από αυτή την άποψη, η αγορά θεωρεί πως ένα δείγμα γραφής θα δοθεί και με την επιλογή του νέου επικεφαλής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Για να τους δούμε, πώς την εννοούν. Εμείς, εδώ θα είμαστε.

****

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ@euro2day.gr: Αξιοσημείωτη αύξηση στο ύψος τωνιδίων κεφαλαίων τους από την 31η Δεκεμβρίου του 2021 αναμένεται να δουν πολλές εγχώριες επιχειρήσεις (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και μη), καθώς θα μειωθεί δραστικά το ποσό των προβλέψεων που σχηματίζουν για τη συνταξιοδότηση του προσωπικού τους και θα ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η καθαρή τους θέση.

  • Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) η «Οδηγία για την εφαρμογή της κατανομής του κόστους προγραμμάτων καθορισμένων παροχών» με βάση την οποία οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να προχωρούν σε προβλέψεις συνταξιοδότησης για το προσωπικό τους από το 40ο έτος της ηλικίας τους και μετά και όχι από την πρώτη ημέρα απασχόλησής τους στην εταιρεία.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντιστρέψουν το σύνολο των μέχρι σήμερα που έχουν σχηματίσει και δεν εμπίπτει στη νέα Οδηγία, με αποτέλεσμα:

  • Πρώτον, μέσα από τη μείωση των προβλέψεων, να αυξηθεί σημαντικά το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας από την 31η Δεκεμβρίου του 2021 και
  • δεύτερον, να προκύψει ένα έκτακτο κέρδος, το οποίο όμως θα απεικονιστεί αναδρομικά στις λογιστικές καταστάσεις της προηγούμενης χρήσης (του 2020).

Η ουσία είναι πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία, βελτιώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης των εταιρειών και ιδίως εκείνων που διατηρούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων επί σειρά ετών.

Στις εταιρείες που αναμένεται να ωφεληθούν σε σημαντικό βαθμό συγκαταλέγονται και οι τράπεζες, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να αφορά τους εποπτικούς τους δείκτες.