Χ.Α+Markets(181): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (10.8.2022)

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Μην ξεχνάμε: Οσο ρηχή είναι η Αγορά μας στην πτώση, άλλο τόσο ρηχή είναι και στην άνοδο, από την στιγμή που θα πάρει τάση. Όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπει ο καθένας το ποτήρι. Οι περισσότεροι το βλέπουν μισοάδειο με τον φόβο σε υψηλά επίπεδα και την ψυχολογία στο ναδίρ.

 • Αν κάποιος δει τα αποτελέσματα Οικονομίας και Εταιριών θα διαπιστώσει ότι μετά την πτώση του τελευταίου διαστήματος πολλές Εταιρείες “τις λες φτηνές” και όχι απλά διόρθωση σε μία υπερβολική αποτίμηση.

Μπροστά μας έχουμε πολλά δημόσια έργα, καθώς και μεγάλα πακέτα με επιδοτήσεις σε πολλούς κλάδους, που σίγουρα μπορούν να τονώσουν ακόμα περισσότερο ΑΕΠ και αποτελέσματα.

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ των Deals, των Συμβάσεων και των Αποτελεσμάτων κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο και θα εξακολουθήσει…

 • TEΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΙΝΤΕΑΛ – ΒΥΤΕ – ΕΚΤΕΡ – ΛΑΜΔΑ – REVOIL – REDS – INTRAKAT – INTRACOM – ΔΕΗ – ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ κι αρκετές ακόμη…


OAK – ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ: Δεν γράφω το όνομα της, γιατί λόγω μεγέθους και ανύπαρκτης εμπορευσιμότητας θα την πετάξετε στο Limit upΑπλά να σας πω ότι διαχρονικά το μαγαζιά χωρίς ύπαρξη  πουλιόντουσαν 3-4 εκατομμύρια ευρώ ως οχήματα εισαγωγής.

 • Κοινώς, αντί ο επιχειρηματίας να πληρώσει τα έξοδα εισαγωγής κάνα εκατομμύριο και να αναγκαστεί να μοιράσει και ένα σεβαστό ποσοστό στους εμπλεκόμενους, προτιμούσε να δώσει μερικά εκατομμύρια και να αγοράσει ένα κουφάρι.

Αντιλαμβάνεστε, ότι εταιρίες με τζίρο μερικών δεκάδων εκατομμυρίων και ύπαρξη, δεν μπορούν να αποτιμώνται κάτω των 2 εκατομμυρίων. Είπαμε ρε παιδιά, αλλά όχι και έτσι. 

Του Δημοσθένη Τρίγγα

ΑΥΡΙΟ Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 09:00 αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου/β’ τριμήνου η Coca-Cola HBC. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της αγοράς για την επίπτωση της πολεμικής κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας στα μεγέθη της Coca-Cola HBC και πόσο αναμένεται να επηρεάσουν τα συνολικά κέρδη του 2022; Τι ανέφερε η The Coca-Cola Company για το α’ εξάμηνο και τις προοπτικές του 2022;

 • Η The Coca-Cola Company στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί μία από τις 30 εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, ανακοίνωσε (26 Ιουλίου) οικονομικά αποτελέσματα α’ εξάμηνου τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς τόσο στα κέρδη (0,70 δολ./μετοχή έναντι 0,67 δολ./μετοχή των εκτιμήσεων) όσο και στα έσοδα.
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις που έδωσε η διοίκηση της εταιρείας για το τρέχον έτος, σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ήταν μείωση 1% στον όγκο πωλήσεων, 1%-2% στις πωλήσεις και στα λειτουργικά κέρδη, ενώ η επίπτωση στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται σε 0,03 δολ./μετοχή, ήτοι ελαφρώς υψηλότερα του 1%. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή για το 2022 εκτιμάται σε 5%-6%, ήτοι 2,46 δολ./μετοχή έναντι 2,32 δολ./μετοχή το 2021.

TIMH: 23,1000 ευρώ και κ/φση 8,7 δισ.ευρώ


 • Σε ό,τι αφορά την Coca-Cola HBC (εισηγμένη στο Χ.Α.) οι εκτιμήσεις της αγοράς για το α’ εξάμηνο του 2022 κάνουν λόγο για 21% ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών και 15% σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων.
 • Οι αναδυόμενες αγορές, σε επίπεδο όγκου (οργανική ανάπτυξη) διαφαίνεται να σημειώνουν υποχώρηση κατά 3% κυρίως λόγω Ρωσίας, ενώ οι αναπτυσσόμενες εκτιμάται ότι θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 17% κυρίως λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης.

Για το σύνολο του 2022, οι αναδυόμενες είναι αυτές που θα επιταχύνουν την πτώση (λόγω Ρωσίας) καθώς οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση περί το 16% σε επίπεδο όγκου! Από την άλλη πλευρά, θετικές παραμένουν οι προοπτικές από πλευράς κατανάλωσης, με μειούμενο ωστόσο ρυθμό (+9,2%), για τις αναπτυσσόμενες, καθώς η συγκριτική βάση οδεύει προς εξομάλυνση.

 • Τα κέρδη ανά μετοχή το α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 3% και να διαμορφωθούν στα 0,625 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,646 ευρώ/μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Για το σύνολο του 2022, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 1,31 ευρώ/μετοχή και μέρισμα 0,65 ευρώ/μετοχή έναντι 0,71 ευρώ/μετοχή πέρυσι. Η συρρίκνωση του μερίσματος κατά 9% οδηγεί σε μερισματική απόδοση 2,8%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Coca-Cola HBC διαπραγματεύεται 8,5 φορές τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη του 2022 σύμφωνα με τον δείκτη EV/EBITDA. Ταυτόχρονα σε επίπεδο καθαρών κερδών το P/E της Coca-Cola HBC προσεγγίζει το 18 για το 2022 ενώ για το 2023 δεν ξεπερνά το 16.

 • Καταλήγοντας, η Coca-Cola HBC αποτελεί τη διαχρονική επιλογή καθώς την περασμένη δύσκολη 10ετία η μετοχή παρουσίασε μέση ετησιοποιημένη απόδοση 8,3% (συμπεριλαμβανομένου της επανεπένδυσης των μερισμάτων) ενώ μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Χ.Α.

Στην παρούσα φάση η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση που αγγίζει το 18% τα κέρδη του 2022 και άνω του 28% τα κέρδη του 2023. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, η αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας κατά 20% περίπου θα εξισορροπήσει την έκπτωση που διαπραγματεύεται η μετοχή σε σχέση με τον 10ετή μέσο όρο σε όρους P/E.

 • Τέλος, είναι φανερό ότι η μετοχή έδωσε εξαιρετικό σημείο εισόδου λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα χειρότερα διαφαίνεται να είναι πίσω της καθώς η αντίδραση της αγοράς έπραξε αυτό που γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις: υπερβολή! Έτσι, παρά το γεγονός ότι η απώλεια της ρωσικής αγοράς δεν έχει ακόμη εμφανισθεί σε δημοσιευμένο ισολογισμό, η αγορά έχει τρέξει και το έχει προεξοφλήσει.

πιν

πιν

****

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι φίλοι του περίμεναν καλύτερο 6μηνο. Δεν τον ευνόησαν οι έκτακτες περιστάσεις.

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 40,7 εκατ. ευρώ
 • ΣΥΝΟΛΟΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ: 41,73 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 5,7600 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 5,9000 ευρώ
 • ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ!

H πτώση των πωλήσεων οφείλεται στιςμειωμένες πωλήσεις του αγροτικού τομέα, εν αναμονή της έναρξης των νέων Εθνικών Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οχημάτων και ανταλλακτικών.

 • Η αύξηση των δαπανών προέρχεται κυρίως από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των προμηθευτών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και από το αυξημένο κόστος αποθήκευσης για τη μείωση της επίδρασης των δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
 • Παρά τις δυσκολίες των εξωτερικών συνθηκών το περιθώριο κέρδους παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 2021. Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 38,1% και ανήλθαν σε €1,69εκ έναντι €2,73εκ στις 30.6.2021.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 31,8% στα €9,00εκ από €13,20εκ στις 31.12.2021, ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ήταν μηδέν(0). Ο δείκτης φερεγγυότητας του Ομίλου (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα διαθέσιμα και ισοδύναμα) στις 30.6.2022 ήταν 61,9%.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε

 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

 • Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, της Υπενθύμισης, ω Υπενθύμιση: 

Καλόν είναι να επισημάνουμε ξανά στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντι τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το ο,τιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησης τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: Μακρυά από τις μετοχές εκείνες που πολυδιαφημίζονται μέσω συνεχών υμνολογίων, ευφάνταστατων σεναρίων, φανταστικών εκθέσεων που σαγηνεύουν τους καλόπιστους, πλην όχι όμως ειδικά εκπαιδευμένους ιδιώτες επενδυτές. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, που θα… επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ. Όταν και η κουτσή Μαρίκα σε παίρνει τηλ και σε ρωτάει πως να αγοράσει Bitcoin γιατί της είπαν ότι θα πάει 300 χιλ. δολ. τότε ήρθε η ώρα με ελαφρά πηδηματάκια να πάρεις τα κέρδη σου και να τη κάνεις. Τα διαγραμματικά μηνύματα πολλά…

Εικόνα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ


WINNERS


THE MOST ACTIVE


CRYPTOS ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.