Χ.Α + Markets (137): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (24/6/2022)

  • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ3,81+2,37
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,49+1,05
ΙΣΠΑΝΙΑ2,53+1,09
ΙΤΑΛΙΑ3,49+2,06

 

  • ΧΑΑ: Τέσσερις εισηγμένες εταιρείες με ξεχωριστά προσόντα

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ελλάδα από ΑΠΕ και έχει ισχυρό σύμμαχο το fund, York Capital (κατέχει το 10%) και έχει πολύ καλό μοχλευμένο ισολογισμό (Net debt/EBITDA – καθαρός δανεισμός). Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη διασπορά επενδύσεων, σε Πολωνία, Βουλγαρία και στις ΗΠΑ, όπου πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία στο Τέξας αιολικού πάρκου 380 μεγαβάτ, ενώ έχει ήδη 138. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και στα ΣΔΙΤ, έχοντας αναλάβει το έργο της δημιουργία επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Εξαιρετικό και το 9μηνό της… Αποτιμάται σε 269 εκατ. ευρώ.

Σχετική εικόνα

*

ΟΛΠ: Μόνο και μόνο η ανάγνωση στο πίνακα της τρέχουσας αποτίμησης του στο ταμπλό στα 347 εκατ. ευρώ, μας…ιντριγκάρει. Αποτελεί μία υψηλής κλίμακας σιγουριά για κεφάλαια που σκέπτονται να τοποθετηθούν στο ΧΑΑ χωρίς να αναλαμβάνουν ρίσκο που να τους διαταράσσει την ψυχολογική τους κατάσταση.

Σχετική εικόνα

*

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 9,80 εκατ. έναντι των 6,25 εκατ. πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 222,64 εκατ. από τα 212,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014. Με τα ebitda να ενισχύονται με την σειρά τους σε 24,53 εκατ. ευρώ από τα 17,67 εκατ. ευρώ του 9μήνου 2014. ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 123,23 εκατ. από 110,84 εκατ. και δείκτης Δ.Μ. στο 0,33 (πολύ καλός ). Στα 10,67 εκατ. ανήλθαν οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες έναντι των 5,62 εκατ. ευρώ του 2014. Αποτιμώνται σε…62,23 εκατ. ευρώ. Πολλαπλασιαστής κερδών 9μηνου…6,5!

*
ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Ξεκίνησε το γ’ τρίμηνο με 31ΜW αιολικής δυναμικότητας περισσότερα από πέρυσι (201MW από 171MW) σε ένα σύνολο εγκατεστημένης ισχύος 265ΜW. Από αυτά τα 208 βρίσκονται σε λειτουργία και τα 58ΜW (+27% επιπλέον ισχύς από αιολικά πάρκα) αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2016. Το καθαρό αποτέλεσμα των 5,58 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και η προσθήκη των νέων MW κάνει την δική του “περίπτωση” ελκυστική. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή στο 9μηνο ανήλθαν σε 0,0669 ευρώ έναντι 0,0472 ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Αποτιμάται σε 54 εκατ. ευρώ.

https://mikrometoxos.gr/

ΜΑΙΡΗ ΒΕΝΕΤΗ: Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι μια εκκολαπτόμενη κρίση χρέους. Γι’αυτό και τα ραντάρ της είναι προσανατολισμένα στην αγορά των ομολόγων και την πορεία των spreads της περιφέρειας σε σχέση με τον πυρήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση η επικεφαλής της ΕΚΤ θα κάνει μια αναφορά είτε για τα νέα εργαλεία παρέμβασης που ετοιμάζει, είτε για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μην υπάρξουν «αγριάδες» στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

ΑΓΟΡΑ- Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ@Β.Ν: Με τέτοιους τζίρους δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις. Και πάλι καλά και ευχαριστημένοι είμαστε, γιατί ο DAΧ για παράδειγμα έχανε πάνω από 1,5% και απομακρυνόταν από τις 13.000 μονάδες, ενώ εμείς κρατούσαμε το θετικό πρόσημο. Είχαμε και πάλι κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις στα βαριά χαρτιά. Γίνεται ένα rotation, χωρίς βέβαια να βλέπουμε σημαντικές κινήσεις από μεγάλους επενδυτές.

  • Στις τελικές δημοπρασίες το γύρισμα του ΟΤΕ και της Jumbo, γύρισαν το γενικό δείκτη σε οριακές απώλειες από οριακή άνοδο. Στο δεύτερο μισό πάντως η διολίσθηση ήταν εμφανέστατη. Ο τζίρος χωρίς τα πακέτα δεν έπιασε τα 36 εκατ. ευρώ. Φανταστείτε τι θα γίνει τον Αύγουστο αν συνεχίσουμε έτσι. Δυνατή η ΔΕΗ και ο Σαράντης, αδύναμες οι τράπεζες. Ο συνολικός ξεπέρασε τα 53 εκατ. ευρώ γιατί έγιναν στο κλείσιμο κάποια πακέτα σε τράπεζες και ΔΕΗ.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ- ΜΙΧ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:– ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Σωρεία  καθοδικών διασπάσεων και στην ΒΙΟ, που από τα υψηλά 5,13 του Ιανουαρίου, βρέθηκε κάτω από το πλέγμα των δυο κινητών των 200 εβδομάδων  στην ισχυρή στήριξη της ζώνης 3.32-3.48 ευρώ. Τελευταίο οχυρό τα 3,05 ευρώ σε ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης, ενώ η ανοδική διάτρηση των κινητών θα προσδώσει ανοδική ορμή στη μετοχή , επαναφέροντας τους αγοραστές με πρώτο και γρήγορο στόχο τα 4 ευρώ.  Επόμενος στόχος τα 4,50 ευρώ.

**

ΑΛΟΥΜΥΛ- ΜΙΧ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:  Συνέχισε τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2021 με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 51,2% στο πρώτο τρίμηνο, στα 97,5 εκατ. ευρώ, με σχεδόν διπλάσια ebitda στα 19,9 εκατ. ευρώ από 10,1 εκατ. ευρώ και  εκτίναξη  των προ φόρων κερδών κατά 179,4%, που ανήλθαν  στα15,6 εκατ. έναντι 5,6 εκατ.  ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σημαντική και η επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ξάνθης.

  • AΛΜΥ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

ΙΚΤΙΝΟΣ: Νομίζουμε πως η μετοχή μετά και τα νέα χαμηλά στα 0,50 ευρώ που έγραψε βγάζει αντίδραση και σίγουρα βοηθούν και οι αγορές που γίνονται από στελέχη της διοίκησης και μέλη της οικογένειας Χαϊδά. Επίσης πιθανότητα να βοηθάει και η ανάκαμψη των πωλήσεων αλλά και οι υψηλότερες τιμές που θα υιοθετήσει σε λίγες μέρες οι εταιρεία για τα προϊόντα της. Στο +6,25% και στα 0,5440 ευρώ.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: 0,06 ευρώ ανά μετοχή θα κόψει στις 27 Ιουνίου. Τουλάχιστον παίρνουν μέρισμα οι μέτοχοι γιατί η πορεία στο ταμπλό του Χ.Α. απογοητεύει εδώ και χρόνια.

Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ – ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πιάνει το -50% από την αρχή του έτους. Πιο χάλια δε θα μπορούσε να πάει ο Ιούνιος στη μετοχή. Είχε μία ανοδική την 1η Ιουνίου κατά 0,23% και άλλη μία στις 21 Ιουνίου κατά 1,85%. Σχεδόν καθημερινά πιέζεται στις τελικές δημοπρασίες. Προφανώς θεωρούμε πως δε συμβαίνει τυχαία αυτό τόσες μέρες. Αλλά και ποιος να το ψάξει;

****

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ

Μόνο με κουπόνια δεν πάνε σε εκλογές…

Ελάχιστη σημασία έχει ο χρόνος των εκλογών, στην ανηφόρα που τραβάνε τα πάντα. Η κατάσταση δεν σώζεται από τις ντουντούκες που θα μοιράζουν κουπόνια… Θέλετε δεν θέλετε η οικονομία και μόνο η οικονομία θα κάνει, από εδώ και πέρα, κουμάντο στην πολιτική και όχι το αντίθετο. Αυτό που ξέρουμε στις 10ετίες της μεταπολίτευσης.

Και η απάντηση που περιμένει η οικονομία δεν είναι τα επιδόματα, τα δελτία, τα κουπόνια και τα κρατικά χαρτζιλίκια των 2-3 δισ. στα νοικοκυριά και στους ευάλωτους.

  • Είναι τι θα κάνουμε με το φυσικό αέριο. Πώς θα συμμαζέψουμε τις τιμές στο πετρέλαιο. Με ποιο τρόπο θα δώσουμε τη δυνατότητα στην παραγωγή να γίνει ανταγωνιστική. Όπως τότε που αγόραζε κάτω από 100 ευρώ το αέριο, αλλά μετά τους περιορισμούς της Ρωσίας στο καύσιμο σε Γερμανία και Ιταλία και τη διακοπή παροχής στη Γαλλία η τιμή αρχίζει να κοιτάει και τα 130 ευρώ.

Για το πετρέλαιο άστα να πάνε…, όταν η τιμή κορτάρει… με τα 115 δολάρια το βαρέλι. Και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει το άγριο αγκάλιασμα ακρίβειας.

Τα μαντάτα δεν είναι μόνο για στατιστικές αναλύσεις, από τη στιγμή που κυκλοφορούν στην αγορά οι κατάλογοι με αυξήσεις πάνω και από 20% στα βασικά είδη διατροφής. Ρωτήστε τα οικονομικά υπουργεία και θα σας πουν…

Τι κάνεις λοιπόν όταν και ο ΟΟΣΑ σου παραγγέλνει ότι ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ξεπεράσει για φέτος το 8%, πράγμα που σημαίνει ότι ή θα συμμαζέψεις τις εισαγωγές σου ή θα καλύψεις τις ανάγκες σου από την παραγωγή σου…

Και εδώ είναι που ψάχνεσαι στην οικονομία και βλέπεις ότι ή θα σώσεις την παραγωγή ή θα χαθείς πολιτικά κάτω από τις επιδοτήσεις και τα κουπόνια.

Άρα ποιο πρέπει να είναι το πειστικό σύνθημα των εκλογών και της εκλογικής περιπέτειας που θα υποβάλλεις τους ψηφοφόρους σου;

Τα επιδόματα; Τα κρατικά κουπόνια και δελτία στους ευάλωτους, τους μικρούς και τους φτωχούς νοικοκυραίους ή το πώς θα εξασφαλίσεις εισοδήματα στον λαό σου για να ξεχάσει τη μετανάστευση και να μείνει στον τόπο του.

Και τι πάει να πει αξιοπρεπές εισόδημα, όταν και σήμερα που μιλάς για το θέμα αυτό ξέρεις πολύ καλά πως και ο κατώτατος (παρά τις αυξήσεις εντός του 2022) έχει γυρίσει στο 2018 και βλέπει ήδη ακόμη χειρότερες μέρες.

  • Το γιατί είναι περισσότερο από αυτονόητο…

Ανεξάρτητα από την πληθωριστική κατάντια του σημερινού κατώτατου πόσο βέβαιοι είμαστε ότι μπορούν να τον δώσουν οι περισσότερο από το 10-20% των 850.000 μικρομεσαίων του τόπου.

Πόσο βέβαιο είναι ότι με τα 710 ευρώ κατώτατου θα βγεις και θα (συ)ζητήσεις από την ιδιωτική οικονομία να σου δώσει λύσεις στην ανεργία του 1.100.000 από τον Σεπτέμβριο και μετά. Άνεργους από τους οποίους οι 550.000 προέρχονται από την παραγωγή σου, που είτε συρρικνώθηκε ή εγκαταλείφθηκε…

Και τι λύσεις να σου πει ότι θα σου δώσει, όσο βλέπει ότι η πολιτική σκηνή του τόπου της προσπαθεί να στήσει κυβέρνηση ή και συγκυβέρνηση (τέλος πάντων) για να μη μείνει ακυβέρνητος ο τόπος, μπαίνοντας στο ακόμη πιο δύσκολο 2023.

Να λοιπόν γιατί το προεκλογική σκηνικό δεν επιτρέπεται, στις εκλογές που έρχονται, να στήσει τη συνηθισμένη φαυλοκρατική πολιτική τακτική της διανομής.

Γιατί τα κουπόνια, τα δελτία, οι επιστρεπτέες και τα άλλα κρατικά χαρτζιλίκια δεν σώζουν την κατάσταση.

Δεν λύνουν προβλήματα στην κοινωνία (στην οικονομία ούτε λόγος…) όχι μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Ούτε και βραχυπρόθεσμα.

Θα δούμε ότι το 2023 και πολύ πιθανά και το 2024 θα μας θυμίζουν το καλοκαίρι του 2022 που, αντί να προσέξετε την οικονομία με τη σοβαρότητα που επιβάλλει, σας απασχόλησε η διασφάλιση της συνέχειας στην πολιτική σκηνή του σήμερα.

  • Συνεπώς, αντί να μοιράζετε κουπόνια και δελτία καυσίμων μαζί με επιστρεπτέες υποσχεθείτε το όραμα ενός νέου μοντέλου στην οικονομία. Ισχυρού μοντέλου με μεγάλων αντοχών επενδύσεις και επιχειρήσεις που να εγγυώνται ανταγωνιστικότητα στην οικονομία με ανθρώπινες θέσεις εργασίας.

Και πείστε γι’ αυτό την κοινωνία με σχέδια για πολιτικές κινήτρων. Φορολογικών κινήτρων (εμείς θα επιμένουμε σ’ αυτό) που θα βεβαιώνουν ότι τόσο οι επενδύσεις όσο και οι θέσεις εργασίας που θα περιέχουν, δεν θα πάνε χαμένες όπως γίνεται σήμερα.

george.kraloglou@capital.gr

*****

24.6.2022- Χ.Α: Επισημάνσεις και σχόλια… across the board

24 Ιουνίου 2022- Χ.Α: “Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ’ εν ολίγοις πολλά”

24.6.2022- Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου

ΦΡΙΓΟ και ξερό ψωμί…- Τι να μας πει και το… αμερικανάκι, αφού στην Ελλάδα τα ξέρουμε ήδη όλα;


WORLD INDICES

WALL STREET 

MOST ACTIVE

WINNERS

LOSERS 

CRYPTOS

ADN –  ΣΚΗΝΕΣ FAR WEST


****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.