Χ.Α+Markets (135): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (22/6)

Traders monitor data during the official opening of the stock trading floor at the headquarters of PJSC Sberbank in Moscow, Russia, on Tuesday, Jan. 30, 2018, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomber
 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ3,96+2,19
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,81+1,04
ΙΣΠΑΝΙΑ2,84+1,07
ΙΤΑΛΙΑ3,81+2,04
 • ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ η ποσοστιαία ψαλίδα με την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ μας… φτάνει η Ιταλία.


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Το ρωσικό ρούβλι βρέθηκε σε υψηλό 7ετίας έναντι του δολαρίου και του ευρώ υποστηριζόμενο από τα capital controls και την προοπτική ευνοϊκών πληρωμών φόρων στο τέλος του μήνα.


ΧΘΕΣ το βράδυ, με το σούρουπο που λέμε, ο Πειραιώτικος Μεζές ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου σε ποσοστό 27,6%(!), με τα καλύτερα να έρχονται στα επόμενα χρόνια.

***

ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. ΔΕΗ
 3. ΑLPHA ΒΑΝΚ
 4. ΦΒΜΕΖΖ
 5. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
 6. ΙΝΤΕΑΛ
 7. ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

****

MAIΡΗ ΒΕΝΕΤΗ: Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι μια εκκολαπτόμενη κρίση χρέους.

 • Γι’αυτό και τα ραντάρ της είναι προσανατολισμένα στην αγορά των ομολόγων και την πορεία των spreads της περιφέρειας σε σχέση με τον πυρήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση η επικεφαλής της ΕΚΤ θα κάνει μια αναφορά είτε για τα νέα εργαλεία παρέμβασης που ετοιμάζει, είτε για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μην υπάρξουν «αγριάδες» στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

***

GRAPHICS

FBMEZZ


 


EURO CONSULTANTSΒΙΟΧΑΛΚΟ – AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Παρακολουθώ εδώ και εβδομάδες τη συμπεριφορά της μετοχής του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ) και ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι στην ευχή είναι αυτό που έχει “αναγκάσει” τη μετοχή της να χάσει έως και ένα -30% από τα τέλη του περασμένου Απρίλη.

 • Ποιο είναι εκείνο το τόσο αρνητικό  νέο που έχει προκαλέσει στη Viohalco απώλειες έως και -340 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της φτάνοντάς την πλέον στα 863 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που τα ίδια της κεφάλαια έκλεισαν το 2021 ακόμα πιο ψηλότερα στα 1,655 δισ. ευρώ (5,46 ευρώ) από 1,395 δισ. ευρώ το 2020,  τα  ταμειακά διαθέσιμα στα 503,26 εκατ. ευρώ (!) και με μια Noval Property που από μόνη της έχει αξία  413,29 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Viohalco διαπραγματεύεται με τη μισή της αξία στο ταμπλό  όπου το 58% αυτής  βρίσκεται cash στο ταμείο της. Και προσέξτε το πλέον απίθανο … το 84% του μετοχικού κεφαλαίου είναι κλειδωμένο στα χέρια των βασικών μετόχων.

Χαρακτηριστικά είναι δε, τα στοιχεία που φέρνουν τη Viohalco να έχει πραγματοποιήσει για το 2020 επενδύσεις αξίας 285 εκατ. ευρώ και για το 2021 επενδύσεις 266 εκατ. ευρώ,  κυρίως στο κλάδο αλουμινίου, στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και στη βελτίωση υποδομών στον κλάδο του χάλυβα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ: Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ ακολουθεί με ηπιότερες μεταβολές, επικεντρώνοντας στη διαμόρφωση του κατάλληλου εργαλείου για να τιθασευτούν τα spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων Χωρών του Ευρωνότου.

 • Με το Μάριο Ντράγκι να εκφράζει, μέσω του συμβούλου του Φραντζέσκο Γκαβάζι, τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, ως μέσου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Θα συμβάλει ωστόσο στη μείωση της Ιδιωτικής κατανάλωσης και των Ιδιωτικών επενδύσεων, φρενάροντας τουλάχιστον την οικονομική ανάκαμψη και οδηγώντας την Οικονομία σε ύφεση, αν η Ουκρανική κρίση με τις παρενέργειες της συνεχιστεί.

 • Γι’ αυτό άλλωστε οι τρεις Ευρωπαίοι Ηγέτες ο Γερμανός Καγκελάριος Σόλτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ντράγκι ταξίδεψαν στο Κίεβο, ζητώντας την άμεση διακοπή του πολέμου από τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΙΕΡ (+5,24%), ΜΟΝΤΑ (+8,21%), ΟΠΤΡΟΝ (+7,53%), ΜΕΡΚΟ (+6%), ΠΛΑΙΣ (+0,55%), ΛΟΓΟΣ (+2,13%), ΛΑΒΙ (+2,22%), ΣΕΝΤΡ (+3,79%), ΚΥΡΙΟ (+2,21%), ΓΕΒΚΑ (+2,16%), ΝΑΥΠ (+2,63%), ΙΝΤΕΤ (+6,40%), ΤΖΚΑ (+4,37%), ΒΙΟΤ (+9,33%), ΚΟΡΔΕ (+0,43%), ΒΟΣΥΣ (+4%), ΜΟΤΟ (+0,52%) και ΛΥΚ (+3,07%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Epsilon Net (+4,96%), Entersoft (+6,27%)  Fourli (+1,91%) και Ιντρακάτ (+4,71%, που ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Βέλγικη Parkwind, για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Revoil (+2,31%), Cenergy (+2,78%) και ΟΛΘ (+2,52%). Αντίδραση από τα χαμηλά 18 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+1,85%). Αύξησαν συναλλαγές οι Ιντεάλ (+1,17%), Ικτίνος (+2,40%), Ευρωσύμβουλοι (+3,85%) και Frigoglass (+4,30%). Σε χαμηλά 2ετιας ο ΛΕΒΚ (-9,92%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΜΟΥΖΚ (-0,33%), τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη για ΜΙΝ (-7,41%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,48%). Κατέβασε συναλλαγές η Autohellas (+2%). Σε χαμηλά 18 μηνών ο ΠΑΙΡ (-3,67%).

Από χθες οι μετοχές της Πλαίσιο ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,095 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Μοτοδυναμικής ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,040135502 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0381287269 ανά μετοχή).

Και οι μετοχές της Inform Λύκος ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή).

Η ετήσια τακτική γ.σ. των Πλ. Κρήτης, στις 15/7/2022. Μεταξύ των θεμάτων, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με επιστροφή μετρητών στους μετόχους, 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

***

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ: Η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τέλος…

Τετάρτη, 22-Ιουν-2022 00:01

Η πεποίθηση που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες θέλει την Τουρκία να κατεβάζει τους τόνους, μια απότομη στροφή η οποία αποδίδεται στις πιέσεις του δυτικού παράγοντα και δη των Αμερικάνων.

 • Τούτο μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι… Αν συμβεί μάλλον θα είναι μια προσωρινή κίνηση τακτικής λόγω της συγκυρίας.

Εμείς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η Τουρκία έχει μια στρατηγική την οποία σχεδιάζει και ακολουθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Επιπλέον, ο χρόνος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του μετράει αντίστροφα και η απώλεια της εξουσίας μπορεί να οδηγήσει πολλούς στην φυλακή.

Μια επιθετική κίνηση εναντίον της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή του σκηνικού. Αυτή βέβαια ενέχει και το ρίσκο να αποτύχει και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν να είναι ακόμη χειρότερες.

Πέραν των συγκυριακών εξελίξεων όμως οι διαφορές με την Τουρκία θα παραμείνουν και θα ενταθούν μέχρι που οι δύο χώρες να αναγκαστούν να τις επιλύσουν είτε σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας είτε σε βάρος των σχεδίων της Τουρκίας να αναδειχτεί σε περιφερειακή υπερδύναμη με γειτονικά κράτη δορυφόρους.

Η στρατηγική της Τουρκίας για το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις ως περιφερειακής δύναμης που συναλλάσσεται επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι μακροχρόνια και μεταξύ άλλων περνάει και από τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και την επιβολή στην Ελλάδα ενός καθεστώτος “Φιλανδοποίησης”.

Η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες και υπό την προστασία των ισχυρών δυτικών δυνάμεων παλαιότερα εμποδίζει αυτά τα σχέδια.

Από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, την ήττα του 1897, την απόβαση στη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή οι δυτικές δυνάμεις είχαν πάντα περισσότερο ή λιγότερο ενεργό ανάμειξη στο πλευρό της Ελλάδας την οποία χρησιμοποιούν ως αντίβαρο άσκησης επιρροής στην Τουρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά μετά το ’22 που η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως επιτήδειος ουδέτερος είχε ζητήσει τον έλεγχο των νησιών και από τους Γερμανούς και από τους Συμμάχους προσφέροντας ανταλλάγματα.

Απέτυχε όμως. Τα Δωδεκάνησα προσφέρθηκαν στην Ελλάδα ως ανταμοιβή της συνεισφοράς στο πλευρό των Συμμάχων.

Από άποψη γεωπολιτική το Αιγαίο και τα Στενά του Βοσπόρου αποτελούν τη δίοδο της Ρωσίας προς τις θερμές θάλασσες του νότου και της Δύσης προς τις βαλκανικές χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά συνέπεια οι χώρες που ελέγχουν τα Στενά και το Αιγαίο διαθέτουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Ο ρόλος της Ελλάδος και της Τουρκίας είναι συμπληρωματικός καθώς μαζί ελέγχουν μια στρατηγικής σημασίας δίοδο.

Μια άλλη σημαντική δίοδος είναι η Ν.Α. Μεσόγειος καθώς από την έξοδο της διώρυγας του Σουέζ διακλαδώνεται ένα σημαντικό τμήμα του διεθνούς εμπορίου και της προμήθειας της Ευρώπης με ενέργεια και εισαγωγές από την Ασία. Η θέση της Κρήτης παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ομαλής ροής αυτών των διόδων.

Στόχος της Τουρκίας είναι να μειώσει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Το σχέδιο “Γαλάζιας Πατρίδας” αποσκοπεί ακριβώς σε αυτόν τον στόχο. Αν η Τουρκία αποκτήσει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου καθώς ελέγχει και τα Στενά αποκτά μοναδική σημασία για τη Δύση.

 • Αν επιπλέον εφαρμόσει και το Τουρκολυβικό ελέγχει πλήρως δυο από τους βασικούς πνεύμονες της Ευρώπης. Ο δρόμος για μια νέα περίοδο οθωμανικής ισχύος θα είναι ανοιχτός.

Επί της ουσίας στόχος της Τουρκίας είναι να ακυρώσει την υψηλή διπλωματική στρατηγική που επινόησε πρώτος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος την οποία ακολούθησαν όλες οι μετέπειτα ηγεσίες με μεγαλύτερη επιτυχία ως προς τα αποτελέσματα αυτής του Βενιζέλου, της θέσης της Ελλάδας ως προβολής ισχύος της Δύσης σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία χρόνια μόλις η Τουρκία άρχισε να ξεδιπλώνει τα “νεοθωμανικά” της σχέδια η Δύση αναβάθμισε τον ρόλο της Ελλάδας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να παρακάμπτει την πρόσβαση στις χώρες της Μαύρης θάλασσας μέσω των Στενών.

Επίσης ο σταθμός υποδοχής και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να εξασφαλίσει τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας αλλά και της Τουρκίας στις βαλκανικές χώρες.

Αν το μισό Αιγαίο περάσει στην κυριαρχία της Τουρκίας ο ρόλος της Ελλάδας εκμηδενίζεται και της Τουρκίας πολλαπλασιάζεται.

Στον αντίποδα αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η σημασία των Στενών του Βοσπόρου μειώνεται.

Είναι προφανές πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος της υπεράσπισης της κυριαρχίας της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν είναι ζήτημα της νοοτροπίας του “μοναχοφάη” όπως ανέφερε ο Υπουργός των εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ζήτημα της ανεξαρτησίας, ευημερίας και ευρωπαϊκού προσανατολισμού ολόκληρης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα εκτός από την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζει στους δυτικούς συμμάχους, τις συνέπειες που θα υποστούν αν η Ελλάδα υποχωρήσει και η Τουρκία αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής.

Θα πρέπει να τους υπενθυμίζει τις απώλειες που υπέστησαν κατά την απόβαση της Καλλίπολης, όταν δεν είχαν ανοιχτή τη δίοδο από την Αλεξανδρούπολη.

***

World Indices

***

***

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ****
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.