Χ.Α+Markets (133): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (19/6+20/6)


15.6.2022


****

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Συμπερασματικά, αν και τίποτα δεν έχει αλλάξει, όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα των ανησυχιών, τα υπερπουλημένα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί, θα μπορούσαν να προσελκύσουν κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

 • Εννοείται ότι οι “θαρραλέοι” traders που θα σπεύσουν να πάρουν θέσεις, προκειμένου να εκμεταλλευτούν κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, θα πρέπει να διαθέτουν ιδιαίτερα γρήγορα αντανακλαστικά, για να αναπροσαρμόσουν τις κινήσεις τους στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Προσοχή, πρώτο μέλημα είναι η διαφύλαξη του κεφαλαίου που έχει απομείνει και το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο, αν και όποτε επιστρέψει η “κανονικότητα” στις Αγορές (ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)

****

 • Advent Technologies Holdings, Inc. (ADN) NasdaqCM

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ +250%(!!!) διόρθωσε χθες και μπορεί να διορθώσει κι άλλο αφού δίνει μεγάλες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις σε όσους τοποθετήθηκαν κυριολεκτικά στο πάτο της στα επίπεδα των 1,2000 με 1,4000 ευρώ.


ΜΕΤΑ τα ΥΨΗΛΑ ΕΤΟΥΣ στα 10,1400 δολάρια σημείωσε κατακόρυφη πτώση υποχωρώντας προ 3 συνεδριάσεων στα ιστορικά χαμηλά των 1,1300 δολ.!! Με πολύ υψηλή τιμή εισαγωγής – στα 14 δολάρια περίπου!!- χωρίς να έχει περάσει καν διετία…

ΟΜΩΣ τις πρόσφατες ανακοινώσεις νέων συμφωνιών – οι οποίες δεν έπειθαν τους κυνηγούς ευκαιριών – ήρθε να τις καπελώσει δίνοντας φτερά στην εταιρεία και την μετοχή της η είδηση ότι….

κλικ εδω Advent Technologies Receives Notification of Euro 782.1 Million Funding from the Greek State for IPCEI Green HiPo Project

BOSTON, June 16, 2022–Advent Technologies Holdings, Inc. (NASDAQ: ADN) (“Advent”), an innovation-driven leader in the fuel cell and hydrogen technology space, is pleased to announce that it has received notification from the Greek State for funding under the Important Projects of Common European Interest (“IPCEI”) Hydrogen – Technology, Green HiPo. The notification from the Greek State has been sent to the European Union (“EU”) under the IPCEI framework.


Advent Technologies Holdings, Inc., an advanced materials and technology development company, operates in the fuel cell and hydrogen technology markets. It develops, manufactures, and assembles fuel cell systems and critical components that determine the performance of hydrogen fuel cells and other energy systems. The company offers high-temperature proton exchange membrane (HT-PEM) fuel cells, HT-PEM based membrane electrode assemblies, membranes, and electrodes. It serves stationary and portable power, automotive, aviation, energy storage, and sensor markets. The company is headquartered in Boston, Massachusetts.


 • ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΟΜΩΣ… ΥΠΟ ΔΙΑΡΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ… 


 •  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ…

Επίσημη γνωστοποίηση για την ένταξη του έργου «Green HiPo» στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest – ΙPCEI) Υδρογόνου που θα ξεκλειδώσει χρηματοδότηση 782,1 εκατ. ευρώ έλαβε η Advent Technologies από την ελληνική πολιτεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης στον Nasdaq, η ειδοποίηση από την ελληνική πολιτεία έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο των IPCEI και εφόσον δοθεί η επίσημη έγκριση από τις Βρυξέλλες θα «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση η οποία θα δοθεί σε ένα διάστημα έξι ετών.

Το «Green HIPo» της Advent είναι ένα από τα πέντε έργα που πρότεινε η Ελλάδα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΙPCEI και ένα από τα δύο πρώτα που έλαβαν επίσημη γνωστοποίηση.

 • «Η γνωστοποίηση στο πρώτο κύμα των έργων τεχνολογίας υδρογόνου, αποδεικνύει την παγκοσμίου επιπέδου καινοτομία της Advent Technologies και την εμπιστοσύνη που δείχνουν η Ελλάδα και η ΕΕ στην ικανότητα της εταιρείας να υλοποιήσει ένα τόσο σημαντικό έργο».

Σκοπός του «Green HiPo» είναι η δημιουργία μονάδας στην Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη, των σχεδιασμό και την κατασκευή των κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, με σκοπό την παραγωγού ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα τόσο για την Advent, όσο και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Green HiPo θα επιταχύνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών στην Advent με τη λειτουργία του. Η αίτησή μας υποβλήθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2021 και η διαδικασία του ελέγχου από την ΕΕ ήταν ενδελεχής.

Ήμασταν σαφείς και συγκεντρωμένοι σε όλη τη διαδικασία, με την πεποίθηση ότι το έργο Green HiPo της Advent θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή υδρογόνου και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Το Green HiPo αναδυκνείει τη δέσμευση της Ελλάδας και της ΕΕ να προχωρήσουν γρήγορα στην αποανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να προχωρήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία με τις τεχνολογίες υδρογόνου να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου. 

H εταιρεία, που γεννήθηκε στην Πάτρα και πλέον εδρεύει στη Μασαχουσέτη παράγει κυψελίδες καυσίμων που μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε ηλεκτρική ενέργεια. Μετά από την ανακοίνωση της γνωστοποίησης η μετοχής της Advent καταγράφει άνοδο της τάξης του 160%.

 • ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου. 

«Τα οικολογικά καύσιμα, τα e- fuels είναι το μέλλον, γιατί η μπαταρία μόνη της δεν φτάνει» τόνισε ο δρ Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, μιλώντας σε ημερίδα της ΡΑΕ για το υδρογόνο.. Επίσης τόνισε τις σημανικές εφαρμογές των κυψελίδων καυσίμου στη βελτίωση της αποδοτικότητας της ηλεκτροκίνησης.

 • Όπως εξήγησε οι κυψελίδες καυσίμου με υδρογόνο συμπληρώνουν την ηλεκτροκίνηση,  εξασφαλίζοντας τη φόρτιση της μπαταρίας. «Η ηλεκτροκίνηση είναι εδώ, αλλά οι μπαταρίες φτάνουν μέχρι ένα σημείο. Για μεγαλύτερους όγκους χρειάζεται συνδυασμός με αέρια, υγρά καύσιμα κ.λ.π.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία η ηλεκτροκίνηση έχει κερδίσει και προσπαθεί να πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Όταν όμως έχουμε ένα μεγάλο αυτοκίνητο ή λεωφορείο, δεν αρκεί η μπαταρία και τότε θες είναι δυναμό να τη φορτίζει το οποίο θα παίρνει ένα καύσιμο που θα μπορείς να το γεμίζεις άμεσα για να μπορεί να φορτίζει την μπαταρία για να διαρκεί περισσότερο. Τα οικολογικά καύσιμα, τα e- fuels είναι το μέλλον, γιατί η μπαταρία μόνη της δεν φτάνει.

 • «Για ο,τιδήποτε είναι μικρό θα παίρνει ενέργεια από μπαταρία, για τα αυτοκίνητα έχει τελειώσει η συζήτηση θα είναι ηλεκτρικά», τόνισε. «Το πρόβλημα με την μπαταρία είναι ότι έχει πολύ μικρή δύναμη για τον όγκο της. Ολη η συζήτηση για το υδρογόνο ξεκινάει επειδή δεν έχει ρύπους και μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα εκεί που η μπαταρία δεν μπορεί».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Βασίλειος Γρηγορίου (1965, Τρίκαλα) είναι Έλληνας χημικός, διδάκτωρ φυσικοχημείας, ερευνητής, εφευρέτης, επιχειρηματίας τεχνολογιών. Είναι διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.[5][6][7]

 • Είναι, επίσης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, απέκτησε διεθνή αναγνώριση με θητεία σε ερευνητικές και διοικητικές θέσεις.[8] [9][10]

Οι σπουδές του στην Ελλάδα ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ οι σπουδές του στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Ντιουκ όπου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στη φυσικοχημεία, το 1993.[5][11]

 • Επίσης, υπήρξε ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ, κατά το 1994, έχοντας λάβει την υποτροφία National Research Service Award (NRSA).

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης για την Εφαρμοσμένη Φασματοσκοπία (Society for Applied Spectroscopy – SAS) και συμμετέχει ως Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για το πρόγραμμα Horizon 2020, τις δράσεις Mari Sklodowska-Curie και τον τομέα Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών (Future and Emerging Technologies-FET).[12]

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85

Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1965[1]
Τρίκαλα[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Αγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Πατρών[3]
Πανεπιστήμιο Ντιουκ[3]
Πανεπιστήμιο του Πρίνστον[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταερευνητής[4]
εφευρέτης
ΕργοδότηςΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών[3]

 

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ…. ψιλά η αναγγελία συμφωνίας…

https://finance.yahoo.com/news/advent-technologies-hyundai-motor-company-130500828.html

Advent Technologies and Hyundai Motor Company enter into Technology Assessment, Sales and Development Agreement !!

*********

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ


ΦΟΥΡΛΗΣ: Σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 17 ης Ιουνίου 2022, αποφασίστηκε η διανομή συνολικού μερίσματος ποσού έντεκα λεπτών του ευρώ (€ 0,11) ανά μετοχή. Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος (Record Date) είναι η Παρασκευή 01.07.2022.

 • Επίσης ορίζονται ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος η Πέμπτη 30.06.2022 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος η Τετάρτη 06.07.2022, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Εταιρεία με το Οικονομικό Ημερολόγιο του έτους 2022.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – Απάντηση: Οι συναλλαγές στην ΕΝ.Α συνάπτονται όπως και αυτές των οργανωμένων αγορών. Χρησιμοποιείται το σύστημα διαπραγμάτευσης του ΧΑ και το σύστημα εκκαθάρισης, διακανονισμού και καταχώρησης της ΕΧΑΕ.

 • Η μέθοδος διαπραγμάτευσης των μετοχών είναι συνεχής και γίνεται από τις 11:00 έως τις 17:200, με όρια διακύμανσης τιμών +/- 10%, +/- 20%. Η τιμή κλεισίματος υπολογίζεται με τη μέθοδο του σταθμισμένου μέσου όρου του 30% των τελευταίων πράξεων.

Για την κατάταξη σε κλάδο των εταιριών εφαρμόζεται το υφιστάμενο μοντέλο ICB των FTSE/Dow Jones. Δεν επιτρέπεται οι μετοχές της Αγοράς να αποτελούν αντικείμενο δανεισμού τίτλων και ανοικτών πωλήσεων. Η ύπαρξη Ειδικού Διαπραγματευτή δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση ύπαρξης, εφαρμόζεται το υφιστάμενο μοντέλο αξιολόγησης Ειδικών Διαπραγματευτών της Αγοράς Αξιών του ΧΑ.

FLEXOPACK: Ενέκρινε ομόφωνα τη διανομή (καταβολή) προς τους μετόχους της Εταιρείας μερίσματος από τα κέρδη της κλειόμενης χρήσεως 2021 (01.01.2021-31.12.2021) και ειδικότερα ενέκρινε την καταβολή συνολικού ποσού 1.591.006,06 Ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι ποσού 0,136 Ευρώ ανά μετοχή της Εταιρείας (μικτό ποσό). Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022.

ΕΛΓΕΚΑ: Κατά τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 17 ης.06.2022 ο κ. Νικόλαος Δρακόπουλος, πρόσωπο που έχει στενό δεσμό (σύζυγος) με τη βασική μέτοχο κα Έλλη Δρακοπούλου, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, απέκτησε συνολικά 606.650 κοινές ονομαστικές μετοχές της Εταιρίας έναντι τιμήματος συνολικής αξίας 272.992,50 ευρώ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Οκτώ (8)συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΔΟΜΙΚ (-1,89%), επτά (7) συνεχόμενες πτωτικές η ΦΒΜΕΖΖ (-0,78%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 4μηνου) και πέντε (5) η ΠΕΡΦ (-1,06%).

ΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Ο δείκτης MSCI World Index καταγράφει την χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας. Το σημείο ισορροπίας πιθανότατα να μην έχει βρεθεί, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός κύκλου ανοδικών επιτοκίων και η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική.

 • Ωστόσο, εκτιμούμε ότι πλέον εισερχόμαστε σε μία ζώνη αποτιμήσεων, όπου δεν μπορούν να αποκλειστούν απότομες ανοδικές αντιδράσεις στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις θα δυσκολέψει την διαχείριση χαρτοφυλακίου. Αυξημένη βαρύτητα δίνεται πλέον στις επιλογές τίτλων.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Χωρίς το μέρισμα διαπραγματεύονται την Τρίτη οι μετοχές της Inform Λύκος (€0,04), της Μοτοδυναμικής (€0,041) και του Πλαισίου (€0,10). Την Τετάρτη η μετοχή της AS Company θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (€0,11) ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Μυτιληναίος (€0,42).

ΛΑΜΔΑ: Η Lamda Development, παρά την εξασφάλιση της Τραπεζικής χρηματοδότησης, τα αντληθέντα κεφάλαια από την Α.Μ.Κ. του 2019 και το ομόλογο ύψους 320 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το 2020, προωθεί την έκδοση και νέου ομολόγου (κατά πληροφορίες άνω των 230 εκατ. ευρώ που αρχικώς μελετούσε) μέσα στο Καλοκαίρι, έχοντας ήδη καταθέσει πληροφοριακό δελτίο στην Επ. Κεφαλαιαγοράς!!!!!!!!

 • Δεν τελειώσαμε παιδιά, δεν τελειώσαμε. Και αν σας έχουν λιώσει το ηθικό, σηκωθείτε και μη μασάτε…

ΣΚΕΤΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ 


ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΝ πλέον και για τους νεοσσούς:

 • Το 83% των ενεργών επενδυτών που μπαινοβγαίνουν μέσα στην ημέρα (Day traders) τα παρατάει μέσα στα πρώτα δύο χρόνια.
 • Μεταξύ των Day traders, σχεδόν το 30% που διαπραγματεύεται κάθε μέρα πραγματοποιώντας κινήσεις  τις οποίες κλείνει στο τέλος της ημέρας θα αντέξει στη τελική μόνο για  2 μήνες.
 • Μέσα σε τρία χρόνια, μόνο το 19% συνεχίζει το καθημερινό μπές βγες. Μετά από πέντε χρόνια, υπάρχει στην αρένα μόνο το 7% να συνεχίζει.
 • Το 18% των ενεργών επενδυτών που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τις αγορές παίρνει ψυχοφάρμακα ενώ το 6% παίρνει ψυχότροπες ουσίες!

ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ – ΙΛΥΔΑ

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,9880
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 8,13 εκατ. ευρώ
ΔιάστημαΜΙΝΜΑΧΜετ. %
 7 ημερών0,9021,020-6,79
30 ημερών0,9021,295-17,67
 3 μηνών0,9021,535-24,58
 6 μηνών0,9021,630-24,00
12 μηνών0,9021,740-39,39
 • Στα αξιοσημείωτα του 2021 ήταν η μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού της αφού  παρήγαγε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω του 1,1 εκατ. ευρώ (+1,045 εκατ. οι λειτουργικές) με αποτέλεσμα η χρήση να κλείσει με καθαρό δανεισμό μόλις 534 χιλ. ευρώ, ο οποίος θα επιδιωχθεί να καλυφθεί άμεσα.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ από τα Forums

Αλλαγή στις αγορές (;)

Η διαπραγμάτευση με Ζελένσκι έλαβε τέλος και η συμπεριφορά των ευρωπαίων δείχνει ότι επιτέλους αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους γράφοντας στα @@@@@ τους τους Αμερικανούς που χάλασαν την προηγούμενη διαπραγμάτευση η οποία είχε φτάσει σε συμφωνία κατά 75-80% των θεμάτων παίρνοντας στο λαιμό τους την Ουκρανία που έχασε περισσότερα εδάφη, αλλά και την Ευρώπη που έχει εμπλακεί σε ένα σπιράλ ενεργειακής κρίσης στασιμοπληθωρισμού με συνέπειες που όλο διευρύνονται προς το χειρότερο

 • Και όλα αυτά χωρίς κανένας από όλους αυτούς να θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει με πολεμικό υλικό τους Ουκρανούς. Θεωρώ ότι οι ευρωπαίοι έβαλαν στην κυριολεξία το Ζελένσκι στην μέγγενη και του διεμήνυσαν ότι η ιστορία ήταν μέχρι εδώ και ότι δεν θα τον στηρίξουν άλλο προκειμένου να υποχωρήσει. Άρα το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολύ σοβαρές και μεγάλες εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την λήξη του πολέμου αυτό θα φέρει και την αλλαγή στις αγορές.


TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • BofA Bank of America: Η πτώση της Wall Street έχει πολύ δρόμο ακόμαO δείκτης τάσεων της αγοράς της BofA Securities υποχώρησε στο μηδέν για πρώτη φορά μετά το χάος που έφερε η πανδημία στις αρχές του 2020, σηματοδοτώντας περιοχή ακραίας bear market καθώς οι επενδυτές έχουν ξεφορτωθεί πιστωτικά assets και κρυπτονομίσματα.

Ακόμα περισσότερο, παρόλο που ο μεγάλος δείκτης της Wall Street ο S&P 500 επιβεβαίωσε την τρέχουσα εβδομάδα bear market που ξεκινά από τον Ιανουάριο, και πολλοί ευρωπαϊκοί δείκτες ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα υψηλά τους φέτος, οι επενδυτικές θέσεις σε μετοχές παραμένουν εξαιρετικά υψηλές κάτι που υποδηλώνει μεγαλύτερες απώλειες για τη συνέχεια.

 • Ειδικότερα, σε εβδομαδιαίο σημείωμα της Bank of America για τις επενδυτικές ροές σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2020 για κάθε 100 δολάρια εισροών αναλογούσαν 35 δολάρια εκροών από assets χρέους και μηδενικές από μετοχές.

Οι επενδυτές “συνθηκολόγησαν” στις αγορές χρέους και κρυπτονομισμάτων αλλά όχι στις μετοχές, αναφέρουν στο σημείωμα οι αναλυτές της BofA Securities με επικεφαλής τον Μάικλ Χάρτνετ. “Αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούμε ότι τα χαμηλά μετοχών δεν έχουν έρθει ακόμα”.

 • Γενικότερα, διάφοροι τεχνικοί δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών υποδηλώνουν ότι επίκεινται μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ένας δείκτης των ΗΠΑ που περιλαμβάνει μετοχές εισηγμένων στο εξωτερικό, ETF ομολόγων και εγχώριους τίτλους, βρίσκεται σε κινητό του μέσο όρο των 200 εβδομάδων. Ένα κλείσιμο κάτω από αυτό το επίπεδο θα τον οδηγούσε σε χαμηλά τετραετίας.

 • Την ίδια ώρα, ο σύνθετος δείκτης Nasdaq, που άλλοτε “πετούσε”, διαπραγματεύεται πλέον κοντά στον δικό του κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, επίπεδο κάτω από το οποίο είχε να διαπραγματευτεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι παγκόσμιες μετοχές πέρασαν μια από τις πιο ταραχώδεις εβδομάδες στην οικονομική ιστορία, εν μέσω επιθετικών συσφίξεων νομισματικής πολιτικής από κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

 • Συγκεκριμένα, ο MSCI είχε υποχωρήσει 5,7% για στο τετραήμερο, οδεύοντας για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία του πτώση σε περισσότερο από δύο χρόνια. Οι μετοχές παγκοσμίως άλλωστε έχουν χάσει 20 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης φέτος.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα το bitcoin, έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του από το φετινό υψηλό των 48.234 δολαρίων στις 28 Μαρτίου, κινούμενο πλέον στα 21.000 δολάρια.

 • Σύμφωνα με την ανάλυση της BofA, την εβδομάδα έως την Τετάρτη τα μετοχικά κεφάλαια στις ΗΠΑ προσέλκυσαν 16,6 δισ. δολάρια, ενώ τα ομολογιακά σημείωσαν τις μεγαλύτερες εκροές τους από τον Απρίλιο του 2020, ύψους 18,5 δισ. δολαρίων.

Γενικότερα, τα μετοχικά κεφάλαια στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει καθαρές εισροές τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ στην Ιαπωνία σημείωσαν εκροές τις τελευταίες τέσσερις. Αντίστοιχα, η Ευρώπη είδε εκροές τις τελευταίες 18 εβδομάδες.


 • https://fortune.com/2022/06/17/what-is-bear-market-investor-sentiment-bank-of-america-stocks-markets/
 • Investors right now are ‘uber-bearish,’ BofA says

 • Ψευδαίσθηση του Ελέγχου (Illusion of control)

Ψευδαίσθηση του ελέγχου ονομάζεται η τάση που έχουν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι έχουν τον έλεγχο ή ότι μπορούν να επηρεάσουν γεγονότα πάνω στα οποία δεν έχουν καμία πραγματική επιρροή.

 • Παράδειγμα:
  Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να επιλέγουν οι ίδιοι τα λαχεία που αγοράζουν παρά να αγοράσουν στην τύχη πιστεύοντας ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Επίσης έχει βρεθεί ότι τα άτομα είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον έλεγχο όταν σε τυχαίες καταστάσεις έχουν την εντύπωση ότι η ικανότητα μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα (πχ στο τάβλι).

Η ψευδαίσθηση του ελέγχου μπορεί να δημιουργήσει αναισθησία στην υποδοχή νέας πληροφόρησης, να εμποδίσει την γνώση και να προδιαθέσει μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου, αφού ο υποκειμενικός κίνδυνος φαίνεται χαμηλότερος λόγω της λανθασμένης εντύπωσης του ελέγχου.

Τέλος έχει βρεθεί ότι άτομα που δεν έχουν αυτή την συμπεριφορά είναι συνήθως άτομα με μη αμυντικές προσωπικότητες που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη και τη γνώση, ενώ οι “ειδικοί” επί κάποιου θέματος επιδεικνύουν αντιθέτως υπερβολική εμπιστοσύνη σε υψηλότερο επίπεδο από ότι οι απλοί άνθρωποι.


 • Αγελαία Συμπεριφορά / Ψυχολογία της Αγέλης (Herd behavior)

Αγελαία συμπεριφορά ή ψυχολογία της αγέλης είναι ο τρόπος που δραστηριοποιείται και συμπεριφέρεται μια ομάδα επενδυτών, χωρίς προγραμματισμένη κατεύθυνση, σαν αγέλη, μιμούμενοι συμπεριφορές άλλων επενδυτών στις αγορές.

Η οικονομική επιστήμη και η σύγχρονη ψυχολογία χρησιμοποιούν τη θεωρία της αγελαίας συμπεριφοράς για να εξηγήσουν φαινόμενα όπου ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων δρουν με τον ίδιο τρόπο την ίδια χρονική στιγμή και συχνά παρουσιάζουν παρόμοιες συμπεριφορές κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στα χρηματοοικονομικά, η ψυχολογία της αγέλης αφορά περιπτώσεις στις οποίες πολλοί επενδυτές στρέφονται αναίτια προς συγκεκριμένες επενδύσεις κατά την ίδια χρονική περίοδο, απλά και μόνο ωθούμενοι από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός traders έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτές.

Ο φόβος της μετάνοιας (fear of regret) για μια επενδυτική ευκαιρία, αποτελεί συχνά το κίνητρο πίσω από την αγελαία συμπεριφορά, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης της ψυχολογίας της αγέλης αποτελούν οι noise traders.

 • Χρηματιστηριακές Φούσκες

Η αγελαία συμπεριφορά συναντάται και στις χρηματαγορές όπου μεμονωμένοι επενδυτές, επηρεαζόμενοι από βιαστικές και μη-ορθολογικές κινήσεις του πλήθους, προβαίνουν σε ανεξήγητες πράξεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την τεχνική ανάλυση.

Στην προσπάθεια τους να μιμηθούν ο ένας τον άλλο, αυτές οι μαζικές τάσεις καταλήγουν είτε σε φούσκες (μαζικές αγορές ομοειδών μετοχών) είτε σε κραχ (ξαφνικές πωλήσεις χρεογράφων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων)

 • Παράδειγμα:
  Η ψυχολογία της αγέλης θεωρείται μεταξύ άλλων κι ένας από τους υπεύθυνους για την τόσο ραγδαία εξάπλωση της κρίσης των στεγαστικών δανείων που ξέσπασε το 2008 στις ΗΠΑ. Τότε αρχικά οι οίκοι αξιολόγησης έριξαν κατακόρυφα την βαθμολογία των επενδυτικών προϊόντων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια (CDS), κάτι που προκάλεσε πανικό στις αγορές.
 • Στη συνέχεια αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) και επενδυτές προσπάθησαν μαζικά να ξεφορτωθούν από τα χαρτοφυλάκια τους αυτά τα προϊόντα, προκαλώντας κραχ στις αγορές κι εξωθώντας αρκετές τράπεζες και εταιρίες σε πτώχευση.

Οι παραπάνω κινήσεις βασίζονται περισσότερο σε συναισθηματικούς παράγοντες (απληστία στις φούσκες / πανικός στα κραχ) παρά σε ορθολογική αντιμετώπιση, ενώ παρόμοιες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί και μελετηθεί από την επιστήμη της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.