Χ.Α + Markets (132): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (17/6)

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ4,28+2,58
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,79+1,09
ΙΣΠΑΝΙΑ2,85+1,14
ΙΤΑΛΙΑ3,88+2,18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ@euro2day.gr: Σε συνθήκες “do or die” είναι και πάλι η τεχνική εικόνα του εγχώριου τραπεζικού δείκτη με την τιμή του να έχει προσεγγίσει και πάλι τη ζώνη άμυνας των 505/520 μονάδων. Η παραπάνω περιοχή, από το Μάρτιο του 2021 έχει στηριχθεί από τους αγοραστές και εν’ πολλοίς είναι το επίπεδο των μεσοπρόθεσμων αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές, καθώς αποτελεί το 61,8% retracement της ανοδικής κίνησης.

 • Τυχόν απώλεια, οδηγεί το δείκτη των τραπεζών 100 μονάδες περίπου χαμηλότερα στις 400 μονάδες που είναι το 76,46% retracement της ανοδικής διόρθωσης (υψηλό δείκτη 1.000 μονάδες και πρόσφατο χαμηλό στις 22 μονάδες τον Οκτώβριο του 2020). Βελτίωση της τεχνικής εικόνας και της ψυχολογίας της αγοράς μπορεί να επέλθει μόνο με επιστροφή πάνω από τη ζώνη των 610/620 μονάδων και παραμονή πάνω από αυτό το επίπεδο.

Η επιμέρους εικόνα των τραπεζών, ωστόσο, δεν είναι κοινή και τα τεχνικά διαγράμματα των τεσσάρων τραπεζών δείχνουν ότιEurobank και ΕΤΕ αποτελούν το ένα ζευγάρι και οι Alpha Βank και Τράπεζα Πειραιώς το επόμενο. Οι αποδόσεις από αρχές του έτους επιβεβαιώνουν την τεχνική εικόνα, με τις μετοχές των ΕΤΕ και Eurobank να σημειώνουν κέρδη και μικρές απώλειες, ενώ από την άλλη πλευρά Alpha Bank και Πειραιώς καταγράφουν απώλειες άνω του 20% και διπλάσιες από τον Γενικό Δείκτη.

 • Στα επιμέρους, ο τίτλος της ΕΤΕ βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή που πρέπει οι αγοραστές να υπερασπιστούν, τα 3,05 ευρώ, αφού απώλεια του επιπέδου ανοίγει το δρόμο για την περιοχή των 2,25 ευρώ, που ήταν η στήριξη στην πτωτική κίνηση της αγοράς πέρυσι τον Αύγουστο.

Για τη μετοχή της Eurobank, η τεχνική εικόνα είναι λίγο πιο καλή και έχει σημαντική περιοχή στήριξης τη ζώνη των 0,80-0,825 ευρώ. Απώλεια όμως αυτής της περιοχής, η στήριξη είναι αρκετά χαμηλότερα στα επίπεδα του 0,70/0,715 ευρώ.

Για τη μετοχή της ΑΛΦΑ των 0,82/0,84 ευρώ θα είναι άκρως αρνητική εξέλιξη και θα έχει άμεση κίνηση χαμηλότερα προς τα επίπεδα των 0,68 ευρώ αρχικά και των 0,62 ευρώ, μεταγενέστερα, αν οι πιέσεις είναι τόσο ισχυρές.

Τέλος, το διάγραμμα της Πειραιώς δεν προδιαθέτει για άμεση ανοδική κίνηση, αφού η μετοχή έχασε το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ με σχετική ευκολία και δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό που να μας δίνει πληροφορία.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Προσωπικά δεν πιστεύουμε σε εσχατολογικά σενάρια, αλλά σε μια μονότονη επανάληψη της ιστορίας, η οποία μας έχει διδάξει ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες δημιουργούνται σε καιρό κρίσεων.

Η σωστή επιλογή τίτλων αλλά και η σωστή χρονική επιλογή εισόδου, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, θα δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους προετοιμασμένους, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Για την καταστροφή των οικονομιών ευθύνη έχουν κατά βάση οι κεντρικές τράπεζες η FED και η ΕΚΤ που αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια στρεβλωμένη νομισματική πολιτική που στηρίχθηκε σε δύο τοξικές παραμέτρους, χρήμα από αέρα, μηδενικά επιτόκια και αγορές κρατικών ομολόγων για να μπορούν να δανείζονται τα κράτη αλόγιστα. Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι λύση αλλά η απόδειξη της αποτυχίας της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών…

Λόγω αυτής της αλόγιστης πολιτικής δημιουργήθηκε ο πληθωρισμός που δηλητηριάζει τις οικονομίες και πλήττει τις κοινωνίες… Πλέον η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα διεθνώς αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες με την πλασματική προσφορά ψεύτικου χρήματος και οι κυβερνήσεις με την δημοσιονομική κατασπατάληση δημόσιου χρήματος γιγάντωσαν τον δηλητηριώδη πληθωρισμό… Οι κεντρικές τράπεζες που δημιούργησαν τον πληθωρισμό… έρχονται να πουν στην παγκόσμια οικονομία ότι θα λύσουν τον γρίφο του πληθωρισμού…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η απομόχλευση έχει ξεκινήσει και σίγουρα θα πετάξει εκτός αρκετές εταιρίες που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Οι κεντρικές τράπεζες όταν βλέπουν ότι οι οικονομίες επηρεάζονται υπέρ του δέοντος θα κάνουν παρεμβάσεις. Παρόλα αυτά, το δύσκολο είναι να ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό.

Τα πολλά χρόνια ανάπτυξης με φτηνό χρήμα σίγουρα έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε τέτοια μεγάλη πτώση στις τιμές των ομολόγων με καταγραφή ιστορικού ρεκόρ πτώσης και μάλιστα πριν το α΄εξάμηνο.

Η αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα και πιθανόν κάπου εδώ να γίνει παρέμβαση που το μόνο που θα καταφέρει στην παρούσα είναι ένα βραχυπρόθεσμο γρήγορο bounce. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να λυθεί μία πολύ δύσκολη εξίσωση μετά από τόσα χρόνια.

Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τελείως διαφορετικά μάκρο, μιας και προερχόμαστε από μία πολύχρονη ύφεση με τα δάνεια να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το κρατικό χρέος είναι στον μεγαλύτερο βαθμό στην Ευρώπη, ενώ η χώρα έχει καταφέρει να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια τα προηγούμενα χρόνια έχοντας ένα καλό μαξιλάρι.

Από την άλλη, είναι δεδομένο με τόση αναταραχή στο εξωτερικό να επηρεάζεται έχοντας μπροστά της δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το ένα είναι οι πιθανές εκλογές με τα funds να θέλουν να δουν πρώτα αν έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση και β) τα γεωπολιτικά θέματα με την Τουρκία.

Όλο αυτό το περιβάλλον επηρεάζει καλώς ή κακώς βραχυπρόθεσμα την αγορά έχοντας αυτή την εικόνα στην παρούσα φάση. Από την άλλη η αγορά περίμενε με το νέο έτος να μπει σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα αλλάξει τελείως την εικόνα σε χρηματιστήριο και ομόλογα.

Τα funds θα αναγκαστούν να αγοράσουν επιπλέον θέσεις σε μετοχές και μάλιστα σε μία αγορά που παραμένει πολύ ρηχή. Αυτό ήταν και το στοίχημα του τελευταίου διαστήματος με τις εξελίξεις να μας προλαβαίνουν και την αγορά να το περιμένει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι απότομες αυξομειώσεις της αγοράς θα συνεχιστούν ανάλογα με τα γεγονότα, έχοντας μπροστά μας τις πιθανότητες να δούμε μία μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, τόσο της οικονομίας όσο και του χρηματιστηρίου. Το ΑΕΠ φέτος σίγουρα θα επηρεαστεί λόγω του πολέμου παρόλα αυτά μετά από πολλά χρόνια τα εργαλεία που έχει η οικονομία είναι πολλά.

Να σημειωθεί από την άλλη, πως πλέον έχουμε τράπεζες κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μιας και τα κόκκινα δάνεια έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σίγουρα θα δούμε κάποια αύξηση σε αυτά, που όμως δεν μπορεί να επηρεάσει την μεγάλη εικόνα τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εν κατακλείδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντικές αναταράξεις, αλλά και ευκαιρίες (για καιρό της έβλεπαν με τα κυάλια) για κάποιους να επενδύσουν σε καλές εταιρίες που δείχνουν ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα μεγέθη τους τα επόμενα χρόνια.

ΟΛΠ – MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Παρά το αδύναμο ξεκίνημα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ ΟΛΠ οδεύει σε μια χρήση ρεκόρ καθώς τα ενοποιημένα έσοδα και τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα περυσινά επίπεδα.

Το μέρισμα του ΟΛΠ για τη χρήση του 2021 είναι 0,628 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπή την 25η Ιουλίου και έναρξη πληρωμής την Παρασκευή 29 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου θα ανακοινωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

 • ΟΤΕ: Έκδοση ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ
Στην έκδοση ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ προχώρησε η OTE plc, θυγατρική του ΟΤΕ, λήξης Ιουνίου 2023. Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 0,666% ετησίως. Το νέο ομόλογο αναλήφθηκε πλήρως από την Deutsche Telekom AG. Το νέο ομόλογο εκδόθηκε από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί ο κλάδος της Πληροφορικής, καθώς δείχνει ασταμάτητη η “νηοπομπή” πτωτικών συνεδριάσεων για ΕΝΤΕΡ (-8,97%), ΕΠΣΙΛ (-11,49%), REALCONS (-5,66% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά) και ΠΕΡΦ (-7,11%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Flexopack (+1,67%). Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (-6,34%), Πλαίσιο (-2,79%), Έλαστρον (-1,81%) και ΑΛΜΥ (-5,90%), έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη για Μοτοδυναμική (-6,53%) και έξι πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά για Unibios (-3,64%) και Cenergy (-6,14%). Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΜΟΥΖΚ (+7,69%), ΠΑΙΡ (+2,40%), ΜΟΝΤΑ (+1,53%) και ΑΒΕ (+1,24%).

ΣΗΜΕΡΑ Παρασκευή έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Fourlis (πρόταση για μέρισμα 0,11 ευρώ/μετοχή), Λεβεντέρης, Interlife και Ιατρικό Αθηνών (πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ/μετοχή), ενώ οι Quest και Π. Πετρόπουλος (μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή) έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος.

 • ΕΠΙΣΗΣ λήγουν τα ΣΜΕ και δικαιώματα σε μετοχές & τα ΣΜΕ και δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

Η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες FTSE Russell λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και στις σταθμίσεις.

 • Το ίδιο ισχύει και για το FTSE στο Χ.Α. H επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 19 Αυγούστου 2022.

Aπό τον φίλο μου τον Ηρακλή το κατωτέρω μήνυμα

 • Για να μην μας πρήξουν τα… ούμπαλα οι “σταλεγάκηδες” από Δευτέρα που πιστεύω ότι θα αλλάξει το κλίμα.

Είμαι μέσα 95%, και γράφω ζημιές κοντά 20%. Το μισό χαρτοφυλάκιο μου είναι ιντκα, και ινλοτ, και φβμεζζ, γιατί ακριβώς επειδή έιναι μικρό, πενταψήφιο μεν, μικρό δε, η μόνη ελπίδα να κερδίσω αξιόλογα χρήματα, έιναι να πιάσω τουλάχιστον ΕΝΑ turn around story.

 • Έχω επενδύσει χρήματα που δεν πρόκειται να χρειαστώ, και δεν χρωστάω, ούτε έχω δάνεια. Η Ελλάδα, έχει μετρητό για να εξυπηρετήσει το χρέος της ΧΩΡΙΣ να βγει στις αγορές τουλάχιστον για τρία χρόνια, τι να φοβηθώ, ότι τρία χρόνια θα κρατάνε το ΧΑΑ, σ αυτές τις τιμές; ότι δεν θα πάρει καμιά δουλειά από τα εκατομμύρια της πληροφορικής η ΠΡΟΦ, ότι η ΦΡΙΓΟ και η ΣΙΔΜΑ, θα πτωχεύσουν, ή ότι θα γίνει ο ΒΟΑΚ, αλλά η ΔΟΜΙΚ, δεν θα πάρει ούτε μία υπεργολαβία;

Δεν κρύβω ότι, βλέποντας την πτώση, και στεναχωριέμαι, και φοβάμαι για το κεφάλαιο, και ανησυχώ μήπως γίνει κανένα μπαμ με τον Τούρκο. Αλλά είπαμε, έφτασα τα 70 υγιής, έγινα παππούς, νοιώθω πλήρης, τι να φοβηθώ, τους μάρκετ μέικερς με τις @ου@τιές τους, και τα λαμόγια που κλέβουν τζάμπα τις μετοχές από τους πανικοβλημένους μικρομετόχους;
Είπαμε και παλιότερα, όλα αυτά τα γράφω στα …@α@άρια του εγγονού μου.

Και δεν θα βγω τη Δευτέρα που μπορεί να αρχίσει η ανάκαμψη, να διαλαλώ ότι ευτυχώς που ΕΙΧΑ πουλήσει στην κορυφή, και τώρα αγοράζω στον πάτο, ας το κάνουν αυτοί που μπορούν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους.


TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Πωλείται όλη η Ελλάδα. Το πήραμε χαμπάρι;

Του Γιώργου Κράλογλου

 • Μπορείς να το πεις και έτσι. Ότι αλλάζουμε οικονομική εποχή. Δεν ισχύει όμως όταν πωλούνται τα πάντα. Όλα όσα δεν βγαίνουν και θα βγαίνουν στο σφυρί. Πωλείται όλη η Ελλάδα. Και ό,τι δεν πωλείται ακόμη θα πωληθεί. Πωλούνται ακίνητα, κινητά εγκαταστάσεις και ιδιωτικές εκτάσεις που δεν πάει ο νους μας.

Μαζί δε με τις αυξανόμενες, με ασύλληπτο ρυθμό, μεταναστεύσεις φορολογικής έδρας και καταθέσεων των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών η χώρα περνάει σε άλλο κουμάντο. Σε άλλα συμφέροντα. Άγνωστα (στο μεγαλύτερο μέρος) προσώρας.

 • Μέσα στον θόρυβο των γεγονότων της αγοράς αλλά και της κολοκυθιάς για το πότε θα κάνουμε εκλογές… ίσως μας διαφεύγει τι συμβαίνει καθημερινά στον τόπο. Τι γίνεται στην αγορά. Τι πάει και έρχεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αλλάζουν χέρια οικοδομικά συγκροτήματα, παλιές ή νέες μονάδες κάθε είδους. Της πρώην βιομηχανίας. Της νεότερης ξενοδοχειακής ιστορίας. Της καλοστεκούμενης μεσαίας βιοτεχνίας. Τα πάντα.

 • Σπίτια, παλιές και νέες γνωστές και άγνωστες μέχρι σήμερα βίλες στην πρωτεύουσα, στην περιφέρεια της χώρας, στα νησιά, στις παραλίες, στα όρη και τα βουνά… της Ελλάδας. Ακίνητα ανάμεσά τους και εκείνα που κάποτε συνέθεταν αυτό που λέγαμε πλούτο.

Είναι δε τέτοια η ταχύτητα που μένει άγνωστο το ποιοι θα κάνουν κουμάντο αύριο και μεθαύριο σε ό,τι έχει απομείνει στη γνωστή μέχρι σήμερα αλλά και άγνωστη ιδιωτική οικονομία.

 • Πού είναι το περίεργο θα μου πείτε.

Προς τι η παρατήρηση και η όποια αναζήτηση σε μια ελεύθερη οικονομία όπου οι κανόνες λειτουργούν ακατάπαυστα. Ακόμη και με ό,τι κάνει για να τη “στραβώσει”, η εκάστοτε πολιτική με τις “μαϊμού” αριστερίζουσες ιδεολογίες ή τα δήθεν ανοίγματα στον φιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό.

 • Δεν υπάρχει τίποτε το περίεργο.

Και πάνω απ’ όλα αυτά που λέμε και γράφουμε δεν είναι απόρροια αλυσιδωτής νοσταλγίας χρόνων μιας κάποιας πρώην υπαρκτής οικονομίας, με προοπτικές και για την ανάπτυξη στον τόπο αυτό. Οι αναφορές μας γίνονται για να συμμαζέψουμε, σε μια μεγάλη οθόνη, τις γρήγορες και αδιάβαστες εικόνες που περνούν κάθε μέρα σαν γεγονότα της ημέρας, αλλά δεν συνδέονται με εκείνο που κάποτε ονομάζαμε κεφάλαια της οικονομικής μας ιστορίας.

 • Βάλτε από μια μεριά του νου σας τις εικόνες αυτές, που βεβαίως και θα σας έχουν κάνει εντύπωση. Αφήστε τώρα χώρο, από την άλλη, να εισχωρήσουν οι εικόνες από χθεσινά και προχθεσινά γεγονότα στην οικονομία, που είτε ανακοινώνονται απλά, είτε διαφημίζονται.

Και ας πάμε σε αυτά που διαφημίζονται.

 • Μας έρχονται, λέει, άλλα 80 δισ. σε ΕΣΠΑ από την Ε.Ε που θα αλλάξουν παντού το πρόσωπο της οικονομία μας. Αυτό ήταν; Αυτό μας έλλειπε για να αλλάξουμε το προφίλ της οικονομίας μας και το επιχειρηματικό μας μοντέλο;

Δεν είναι, όπως νομίζουμε εμείς, τα ανύπαρκτα πρόσωπα και γενικά το ανύπαρκτο επιχειρηματικό δυναμικό που εμείς καλούμε να πάρουν ΕΣΠΑ και να τα μετατρέψουν σε επενδύσεις με θέσεις εργασίας;

 • Και ρωτάμε. Ποια θα είναι η απόφαση του μικρομεσαίου της χώρας μπροστά στο δίλημμα, να διαθέσει τα τελευταία δικά του κεφάλαια για να πάρει ΕΣΠΑ (με τραπεζικά δάνεια ασήκωτου βάρους) ή να πωλήσει, με ικανοποιητικό κέρδος, την επιχείρηση του;

Δεν μεταφέρουμε θεωρητικό δίλημμα της αγοράς και των λίγων πλέον επενδυτών από τον χώρο των μικρομεσαίων. Είναι δίλημμα υπαρκτό. Και παίρνει απίθανες διαστάσεις τώρα που οι πάντες, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν μιλάνε απλά για το ακριβό τραπεζικό χρήμα. Μιλάνε για ύψος που λογικά θα δοθεί στο ακριβό τραπεζικό χρήμα. Με την Ελλάδα να είναι και εδώ πρώτη στην ακρίβεια.

 • Και για να μην απομακρυνθούμε από την εισαγωγή που κάναμε στο σημερινό μας σημείωμα. Τι πιστεύουμε; Ότι δεν θα πουληθούν οι περισσότερες από τις 350-400.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, (τόσες τις μετρούν οι Οργανώσεις και τα Επιμελητήρια τους) αν βρουν αγοραστή που αναγνωρίζει την αξία τους, επειδή θα τους σώσει το νέο ΕΣΠΑ, που από χθες χαλάσαμε τον κόσμο να το διαφημίζουμε;

Αντέχει ιδιώτης στον τόπο μας να συνεχίσει να βασανίζεται ως επιχειρηματίας ή επενδυτής με ένα κράτος “καραμπίνα”, να απαιτεί άθλιο μερτικό, ακόμη και όταν του δίνει κεφάλαια της Ε.Ε που προορίζονται για ανάπτυξη; Ψάξτε να δείτε το μαρτύριο που συνοδεύει την ένταξη στα ΕΣΠΑ και θα καταλάβετε τι λένε αυτοί που το έχουν περάσει.

george.kraloglou@capital.gr

Advent Technologies Receives Notification of Euro 782.1 Million Funding from the Greek State for IPCEI Green HiPo Project

WALL STREET


Καθημερινή πλέον είναι η επιδείνωση στις αγορές που κινούνται χωρίς φρένα, με τον Dow να χάνει για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 την ψυχολογική στήριξη των 30.000 μονάδων και να απέχει μόλις 1,3% από το όριο κάτω από το οποίο περνάει σε bare market, όπως έχει ήδη συμβεί για τους S&P 500 και Nasdaq.

Το κλίμα κάθε ημέρα γίνεται ολοένα και χειρότερο, καθώς η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν επιθετικές πολιτικές και οι επενδυτές φοβούνται ότι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας τις οικονομίες σε ύφεση.

Το σημείο όπου ο Dow μπαίνει σε bear market είναι οι 29.570 μονάδες και αν χάσει αυτά τα επίπεδα ανοίγει ο δρόμος για εξαιρετικά νέα χαμηλά (liberal.gr).


TOP MUTUAL FUNDS 

TOP ETFs

CRYPTOS

LOSERS

WINNERS 

MOST ACTIVE

CRUDE OIL


GOLDΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.