Χ.Α + Markets (131): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (16/6)

16.12.2021

16 ΔΕΚ 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (1) – Mikrometoxos.gr

16.6.2022


ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ: Μήνυμα διαλόγου στέλνει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, μόλις μία ημέρα μετά την χθεσινή αντιπαράθεση που είχαν Έλληνες βουλευτές μαζί του στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

 • Αν και χθες ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε εκνευρισμένος, στις σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους.”Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις.Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει.
  Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν.
Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)”, δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο Hulusi Akar.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ: Η φυσική παρουσία πρέπει να υπάρχει, αλλά νομίζουμε πως η τηλεδιάσκεψη πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Ένας συνδυασμός δηλαδή, αφού καλύπτει όλες τις πλευρές. Ειδικά σε εταιρείες με επενδυτές από όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα είναι οι περισσότερες εταιρείες, αλλά οι μέτοχοι είναι από παντού.

 • ΣHΜΕΡΑ Πέμπτη έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Χαϊδεμένος, Μοτοδυναμική (πρόταση για μέρισμα 0,04 ευρώ/μετοχή) και Ικτίνος Μάρμαρα.

ΑΥΡΙΟ Παρασκευή έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Fourlis (πρόταση για μέρισμα 0,11 ευρώ/μετοχή), Λεβεντέρης, Interlife και Ιατρικό Αθηνών (πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ/μετοχή), ενώ οι Quest και Π. Πετρόπουλος (μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή) έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος.

 • ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΡΙΟ, λήγουν τα ΣΜΕ και δικαιώματα σε μετοχές & τα ΣΜΕ και δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

Η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες FTSE Russell λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και στις σταθμίσεις.

 • Το ίδιο ισχύει και για το FTSE στο Χ.Α. H επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 19 Αυγούστου 2022.

ΤΙΤC: Μέγας είσαι Κύριε και Θεός φυλάξοι!

TITC  – TIMEΣ ΣΤΟΧΟΥ

 • 17,2000 – NBG SEC
 • 20,0000 – EFG EUROBANK
 • 20,7000 – PIRAEUS SEC
 • 18,2000 – OPTIMA
 • 21,8000 – EUROXX

Οι κακές αποδόσεις των μετοχών του FTSE 25 το πρώτο μισό του Ιουνίου

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΑΝΕΚ (+9,84%),  ΒΟΣΥΣ (+4%),  ΚΤΗΛΑ (+5,03%)  ΜΕΝΤΙ  (+9,03%), ΕΛΙΝ (+4,40%), ΛΟΓΟΣ (+3,13%), ΣΠΕΙΣ (+1,26%), ΚΑΜΠ (+1,79%), ΚΟΡΔΕ (+3,86%), ΜΟΥΖΚ (+3,17%), ΛΑΒΙ (+2,63%), ΝΑΥΠ (+5,45%), ΒΙΟΤ (+9,33%), ΚΕΚΡ (+6,01%), ΙΝΤΕΤ (+3,53%) και ΜΑΣΟΠ (+0,63%).

 • Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+4,55%), Profile (+4,04%), Πετρόπουλο (+2,66%), Παπουτσάνη (+2,08%), Τρ. Αττικής (+3,41%) και Ιντεάλ (+1,48%). Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά διετίας για Κρι Κρι (+0,35%). Παρουσία πωλητή σε ΜΕΒΑ (-8,13%), ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,18%), ΠΕΡΦ (-2,63%), ΣΠΙ (-1,72%), ΚΡΕΚΑ (-7,89%), ΕΠΙΛΚ (-7,59%), ΕΛΤΟΝ (-2,65%) και ΛΥΚ (-0,93%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΛΑΙΣ (-1,38%), ΕΛΣΤΡ (-1,34%), ΑΛΜΥ (-0,92%), ΙΝΤΚΑ (-0,86%), πέντε για ΕΠΣΙΛ (-0,38%), ΦΒΜΕΖΖ (-0,19%), ΠΛΑΘ (-0,40%) και ΟΤΟΕΛ (-0,57%) και έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για ΕΝΤΕΡ (-0,54%) και ΔΟΜΙΚ (-3,45%). Σε χαμηλά 16 μηνών ο ΦΡΛΚ (-1%).

Συμφωνία πλαίσιο Mevaco – Naval Group για τις φρεγάτες FDI – «Η ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και εξωστρέφεια ενώ συγχρόνως εξασφαλίζει την Ασφάλεια Εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιόδους κρίσης».

 • ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΧΘΕΣ τα σαϊνια! Στο -8%!!

Γ.ΚΟΖΑΝ.: ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ 
 • Ισως , ένα απο τα πιο δυνατά , turnaround stories–στο χρηματιστήριο–για το 2022 – Επισήμανση λόγω νεότερων εξελίξεων.
 • Η αυξημένη παραγωγή λιγνίτη και η παράταση του κύκλου ζωής των μονάδων στη Δυτ. Μακεδονία……ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥς…..Πάγιος συντηρητής των μονάδων – κλιβάνων η εταιρεία ΜΑΘΙΟΣ

Η Μαθιός Πυρίμαχα Α.Ε. είναι ο κύριος μέτοχος Ομίλου Εταιρειών που ειδικεύονται στα πυρίμαχα υλικά και τα δομικά προϊόντα. Ιδρύθηκε το 1890 και έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες.

2000: Η ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

2007: Ο εκσυγχρονισμός της IDEAL REFRACTORIES S.A. με νέους κλιβάνους και εγκαταστάσεις παραγωγής αυξάνει την ικανότητα και την απόδοση.

2013: Η Mathios Refractories S.A. αναλαμβάνει πλήρως το διεθνές της προφίλ με εξαγωγές που ξεπερνούν το 50% του τζίρου της

Σημαντικά έργα: 2008 – 2010 Μηχανική – Προμήθεια πυρίμαχων υλικών – Εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού MARITZA (2×360 MW) Βουλγαρίας. Συνεργασία με την ALSTOM

2010 – 2011  Μηχανική – Προμήθεια πυρίμαχων υλικών – Εγκατάσταση (έργο EPI – Turnkey) του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού DATTELN (Γερμανία) σε συνεργασία με την HITACHI S.A. (1×1100 MW)

2010 – 2012 Εκσυγχρονισμός του Διυλιστηρίου της ΕΛ.ΠΕ. Στην Ελλάδα

2016 Επένδυση νέου Στατικού Κλίβανου Πύρωση Αλουμίνας στο Αλουμίνιο Ελλάδος

2016 – 2017 Μηχανική – Προμήθεια πυρίμαχων υλικών – Εγκατάσταση Ασβεστοκάμνου SYN 120 Shaft 600TpD στην Αλγερία. Συνεργασία με την QUALICAL

Η εταιρεία απο το 2019 και μετά έχει αναλάβει σημαντικά έργα στο Κατάρ, στα Η.Α.Ε και στη ευρύτερη περιοχή…Τα οποία έργα ..μετά την κάμψη λόγω πανδημίας…επανακάμπτουν δυναμικά…Γεγονός το οποίο και θα αποτυπωθεί …στις λογιστικές καταστάσεις του 2ου εξαμήνου του ΄22.

Τεχνική οικολογική πέτρα και πυρότουβλα αποτελούν τα δυναμικά δομικά προιόντα της εταιρείας. Τεχνική πέτρα, με σημαντικότατη ζήτηση, τόσο σε οικίες όσο και σε εμπορικούς χώρους. Η εταιρεία επαναλανσάρει το προϊόν στην αγορά των ΗΠΑ όπου οι προοπτικές είναι παραπάνω απο άριστες, ειδικά μετά την ψήφιση του πακέτου για την ανανέωση των υποδομών.

Το εργοστάσιο πυρότουβλων IDEAL είναι απο τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη. Υπάρχει μόνο ένα ακόμη στην Τσεχία.

Ταυτόχρονα διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να συμμετέχει με αξιώσεις στο πρόγραμμα των 2,5 δις για να μην υπολογίσουμε και τα αντίστοιχα ευρωπαικά προγράμματα.

Να σημειώσουμε πως η εταιρεία είναι εξαιρετικά τοποθετημένη στην αγορά της Γερμανίας. Επίσης μετά την επανεργοποίηση της εγκατάστασης φωτοβολταικών σε στέγες, η εταιρεία βρίσκεται σε συζήτηση με μεγάλο όμιλο στις ΗΠΑ για αντιπροσώπευση.

Ενδεικτικό του πολύ καλού management είναι το γεγονός πως η εταιρεία μίσθωσε δικό της πλοίο  για να αποφύγει την καθυστέρηση στην παράδοση των προιόντων της. Ως εταιρεία δομικών υλικών θα επωφεληθεί τα μάλα απο το αναπτυξιακό πακέτο, το οποίο αναπτύσσεται στη χώρα απο εφέτος μέχρι και το 2026.

Ας δούμε το ετήσιο ’21…το οποίο είναι ενδεικτικό για την επαναφορά της εταιρείας σε θετικό πρόσημο

Κύκλος εργασιών: 13.848.000

Ζημιές :-202.000 απο -1.828.000

Τραπεζικές υποχρ.: 11.655.000

Ταμειακά διαθέσιμα : 2.672.000

Καθαρό χρέος: 8.983.000

Ενεργητικό: 24.760.000

Ιδια: 7.978.000

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 7,3 εκατ. ευρώ

ΑΡΘΡΟ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

 • Η ανάδειξη του βαμβακιού σε στρατηγική πρώτη ύλη για την ελληνική οικονομία και μεταποίηση πρέπει να τεθεί ως ένας από τους βασικούς στόχους.

Για την ελληνική οικονομία ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας αποτελεί αλυσίδα αξίας και θα πρέπει ως τέτοια να  ενισχυθεί διαμορφώνοντας μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν.

 • Οι εξελίξεις πανευρωπαϊκά στον τομέα της ενέργειας, καθώς και ο στόχος της περιβαλλοντικά ουδέτερης οικονομίας, πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Η ανάγκη για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, που θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Οι βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές για το ελληνικό βαμβάκι είναι ήδη πιστοποιημένες. Αυτό που είναι αναγκαίο όμως είναι η ανάγκη συντονισμένης προβολής στο εξωτερικό για την τόνωση του ελληνικού brand name στην κλωστοϋφαντουργία ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές.

 • Η Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) τρέχει ήδη μελέτη για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της πρώτης ύλης, καθώς και μελέτη προκειμένου να αναδειχθεί η ανωτερότητα της καλλιέργειας βάμβακος ως προς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις κορυφαίες αυτή τη στιγμή καλλιέργειες σε πέντε Περιφέρειες της χώρας.

Πρέπει να καθιέρωθεί το ελληνικό σήμα στο βαμβάκι και μα δοθούν κίνητρα σε σχέση με τους βασικούς μεγάλους ανταγωνιστές που είναι η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και η Τουρκία που δεν υπόκειται και στους περιορισμούς της ΕΕ στον τομέα των ενισχύσεων.

 • Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας συνεισφέρει κατά 12% στις ελληνικές εξαγωγές, που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τις παραγωγικές δραστηριότητες σε γειτονικές χώρες. Το 90% της παραγωγής του κλάδου αντιστοιχεί σε εξαγωγές. Από το 1996, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία εμφάνισε τάσεις συρρίκνωσης. Υπήρξε εποχή που τα προϊόντα του κλάδου αντιπροσώπευαν το 40% των εξαγωγών.

Από το 1996, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία εμφάνισε τάσεις συρρίκνωσης. Υπήρξε εποχή που τα προϊόντα του κλάδου αντιπροσώπευαν το 40% των εξαγωγών. Η στροφή στην πράσινη ενέργεια θα περιορίσει σημαντικά την παραγωγή και εμπορεία συνθετικών υφασμάτων…..με στροφή στο βαμβάκι και την κλωστική κάνναβη

 • H κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς, από τις επιπτώσεις του COVID-19, εκτιμάται ότι  προσφέρει μια «χρυσή» ευκαιρία στην εγχώρια καθετοποιημένη παραγωγή, π.χ. με πρώτη ύλη το βαμβάκι, για κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων της και των εξαγωγών της εντός ηπείρου

Με δεδομένο αφενός ότι προκύπτουν τεράστιες δυσκολίες στην διακίνηση ανταγωνιστικών προϊόντων από μακρινούς προορισμούς, (όπως π.χ. μέχρι πρότινος από την Άπω Aνατολή προς την Eυρώπη) και αφετέρου διότι προβλέπεται πως σύντομα θα υπάρξουν ελλείψεις (άρα και ανάλογη ζήτηση)!

ΟΑΚ:

Η ΠΛΑΘ ίσως το πλέον σταθερό χαρτί του χρηματιστηρίου που είτε ανεβαίνει το ΧΑΑ, είτε πέφτει αυτοί μόνιμα πτωτικοί ( απλά τραγικοί οι άνθρωποι και λυπάμαι που τους εμπιστευτήκαμε έστω και στα 4.4 )

Η Φριγο έκανε μια εξαιρετική κίνηση στο ομόλογο της που εν μέσω κατάρρευσης των αγορών έπεσε στο 47 από 54 και σήμερα με ένα ράλι τιμών γύρισε πάλι στο 54 που δείχνει ότι υπάρχουν αγοραστές που πιστεύουν ότι η εταιρία δεν έχει θέμα, καλό σημάδι για την μετοχή

ΤΟ ΦΒΜΕΖΖ ( άλλοι τραγικοί αυτοί εδώ ) είτε τους αρέσει είτε όχι θα ανακοινώσουν μέρισμα και το κυριότερο τον Νοέμβριο θα φρίξουμε όλοι μαζί με το θησαυροφυλάκιο μετρητών που θα έχουν.

 • PERFORMANCE
 • TIMH ΜΕΤΟΧΗΣ: 4,0800 ευρώ
 • ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ και επιστροφή στις παλιές κακές συνήθειες!!
ΔιάστημαMINΜAXΜετ. %
7 ημερών4,0104,620-9,33
30 ημερών4,0104,880-13,56
3 μηνών4,0105,580-15,53
6 μηνών4,0106,140-19,37
12 μηνών3,1196,14016,35

S@@@@f@@@ <pa####kis@gmail.com>
Προς:V Pap
Τετ 15 Ιουν στις 5:14 μ.μ.
Βιοκά….Γέβκα…Μαθιός…Ναυπάκτου… Τόσο κούφιες προς τα επάνω……που με ένα καλό κλίμα στο χρηματιστήριο….αναρωτιέμαι …πού θα φτάσουν;;
 • μ/μ: Η περιέργεια πληρώνεται ή πληρώνει…
***
Στις Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, 05:27:33 μ.μ. EEST, ο χρήστης N@@@@@is <#####@gmail.com> έγραψε:
ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΕΑΣ: Από τα χαρτιά που προμοταριζατε στα 50!! Λεπτά… Αντίδραση σήμερα μετά τις 6 συνεχόμενες πτωτικές μηδενικη… Οικογενειακή επιχείρηση απατεώνων μεγαλομετόχων…το p/e τα χρησιμοποιούν αυτοί που θέλουν να πουλήσουν σε αυτούς που αγοράζουν με βάση αυτο…αν ο μεγαλομέτοχος είναι λαμόγιο αυτό πρέπει να επισημαινεται όταν είναι και ολοφάνερο και όχι η μετοχη είναι φθηνή..
 • Αυτός έχει το μαχαίρι και το καρπούζι αν είναι λαμόγιο τι νόημα έχει να λέτε ότι είναι φθηνή..το παιχνίδι του παίζεται καθαραααα έτσι…να λέτε φθηνή μετοχη μεγαλομετόχου επαρχιώτη λαμογιουυυ…

ΥΓ: έβαλα για σπάσιμο 5 μετοχές να πουληθούν 0.295 που είχε αγοραστή στις δημοπρασίες και δεν εγινεεε!!! Είναι απιστευτο!!! Το τερματικό το ελέγχουν αυτοί…βρώμα και δυσωδιααααα


μ/μ; ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ- μήπως θα καταλάβει;;;Χαμένος κόπος…


 • ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ δεν βλάπτει…

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΣΧΟΛΙΟ: Το Χ.Α., εκτός του ότι έχει μείνει παρασάγγας πίσω σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:-

 • Το ένα είναι, ότι πολλά deals βρίσκονται “καθ΄ οδόν”, όχι μόνο λόγω των επικείμενων Ιδιωτικοποιήσεων, που ως συνήθως καθυστερούν χαρακτηριστικά, αλλά λόγω του ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν την σημαντικά αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, τουλάχιστον όσον αφορά τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις, κίνηση που θα φέρει ανακατατάξεις σε πολλούς κλάδους.
Το δεύτερο είναι ότι σε σχέση με την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. το άθροισμα μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δείχνει ιδιαίτερα δελεαστικό, σε σύγκριση με πολλές από τις Διεθνείς Αγορές και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τα Ξένα Funds, ειδικά τώρα που μειώθηκε το ρίσκο Χώρας και ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων.
 • ΣΧΟΛΙΟ (Ι): Μία από τις αιτίες που δεν δίνουμε καμμία σημασία στους δείκτες και στις πορείες τους είναι ότι αυτοί είναι προιόν κυρίως ενός και μόνον κριτηρίου. Αυτού της εμπορευσιμότητας(!!). Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, παρά το τι φέρνουν στις γκανιότες.
 • ΣΧΟΛΙΟ (ΙΙ): Η αγορά δεν είναι ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ… ‘Οποιος την προσεγγίζει με αυτό το σκεπτικό, πάντα έχει πικρό τέλος στο εγχείρημα του.

ΣΧΟΛΙΟ(III): Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για την στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες…

 • Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ΄επέκταση της αγοράς, αλλά προυποθέτουν πρωτίστως ”ξεσαβούρωμα”… Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα… Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα σαπάκια της!!

Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.

 • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον… ουρανό, ή από τους… εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.
 • Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του.

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • “Υπερπατριώτες” και “επιτήδειοι ουδέτεροι”. Όταν η ιστορία δεν τους διδάσκει

Του Σπύρου Δημητρέλη

"Υπερπατριώτες" και "επιτήδειοι ουδέτεροι". Όταν η ιστορία δεν τους διδάσκει

Είναι να διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου με όσα λέγονται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Εκεί που από το πιο ασήμαντο έως και το πιο σοβαρό, όπως είναι τα εθνικά μας θέματα, αντιμετωπίζονται με μια αβάσταχτη ελαφρότητα, κοντόφθαλμα και με μικροπολιτική και μικροκομματική υστεροβουλία.

 • Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δυστυχώς έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές κρίσεις και προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, ζήτησε εθνική ενότητα, συσπείρωση και ομοψυχία ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Η έκκληση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Η έξαρση της επιθετικής ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας σε συνδυασμό με τις προκλήσεις στο πεδίο, όπως είναι οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά προμηνύουν κινδύνους για κάτι μεγαλύτερο μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα εκπέμπει σιγουριά και αυτοπεποίθηση για όποια πρόκληση γίνει από την άλλη πλευρά. Και αυτή η σιγουριά και αυτοπεποίθηση οικοδομήθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια με σειρά στρατηγικών αποφάσεων, όπως η συμφωνία αμυντικής συμμαχίας με τη Γαλλία, η ενεργός συνδρομή της Ελλάδας στην Ουκρανία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη δυτική συμμαχία και γεωστρατηγικά στη Δύση και η κατακόρυφη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Δυστυχώς, όμως, η εθνική ομοψυχία και συσπείρωση που ζητά η κυβέρνηση όχι απλώς παραμένει ζητούμενο, αλλά απέχει πολύ από το να φανεί στο ορίζοντα. Αντιθέτως η μικροπολιτική μιζέρια περισσεύει.

 • Δυο είναι οι “αντιπολιτευτικές” προσεγγίσεις στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Η μία είναι από την πλευρά της έξαλλης δεξιάς ή και ακροδεξιάς. Η σχολή αυτή των “ελληναράδων” διαπιστώνει μονίμως μειωμένα εθνικά ανακλαστικά στην παρούσα κεντροδεξιά μετριοπαθή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αυτοί που εμφανίζονται έτοιμοι να ζωστούν με τα κουμπούρια για να “πάρουμε την Πόλη”. Είναι τα πνευματικά και ιδεολογικά εγγόνια και δισέγγονα αυτών που στη νεότερη ελληνική ιστορία έχουν προκαλέσει μεγάλες εθνικές καταστροφές.

Λαϊκιστές ήταν αυτοί που χειρίστηκαν τη μικρασιατική εκστρατεία φέροντας τη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή. Λαϊκιζαν φωνασκώντες “οίκαδε” από τις εφημερίδες τους και όταν πήραν την εξουσία, απομονωμένοι πλέον από τη Δύση, αποφάσισαν προέλαση έως την Άγκυρα. Είναι οι ίδιοι που ως χουντική κυβέρνηση απέσυραν τη ελληνική μεραρχία από την Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1967 και με βίαιο και αιματηρό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1974 έδωσαν το πρόσχημα που αναζητούσε η Τουρκία για να “λύσει” το κυπριακό δια πυρός, αίματος και σιδήρου.

 • Είναι οι ίδιοι όμως που όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο κρύφτηκαν στα λαγούμια τους και δεν έβγαιναν ούτε στα τηλέφωνα των μεσολαβητών Αμερικανών που έψαχναν απεγνωσμένα να μιλήσουν με κάποιον από τη χουντική κυβέρνηση. Ω του θαύματος, σήμερα όλοι αυτοί βρίσκουν δίκιο στον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. Έχουν σουρεαλιστικές ψευδαισθήσεις περί “ξανθού γένους” που θα σώσει την Ελλάδα.

Στα φιλορωσικά αισθήματα ταυτίζονται με την άλλη πτέρυγα των επικριτών των εθνικών χειρισμών της κυβέρνησης. Των επικριτών εξ αριστερών. Αυτοί σε λανθάνουσα προσέγγιση επιζητούν “την ήττα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ” στην Ουκρανία. Αντιτίθενται στην αποστολή ελληνικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Επιζητούν το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου για την Ελλάδα.

 • Την ίδια ώρα όμως απαιτούν από τη Δύση να βοηθήσει αν ο Τούρκος μας επιτεθεί. Θεωρούν υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει. Τα θέλουν όλα χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Χωρίς να το λένε ξεκάθαρα, ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας είναι για αυτούς λογικός. Αλλά ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν δεν είναι καλός. Η υποκρισία είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού. Μόνο που και αυτή έχει τα όριά της. Οι καιροί που ζούμε είναι κρίσιμοι και όλοι πρέπει να αναλογιστούν ευθύνες και να επαναξιολογήσουν στάσεις.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε νέο υψηλό 40 ετών τον Μάιο, ανάγκασε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κλιμακώσει περαιτέρω τη δράση της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τις τιμές, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από το 1994. “Βλέπει” τα επιτόκια στο 3,8% στο τέλος του έτους. Αναθεώρησε επί τα χείρω τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,7% για φέτος, ενώ ανέβασε τον πήχη για το ποσοστό της ανεργίας στο 3,7% στο τέλος του 2022.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη οι δείκτες της Wall Street, τερματίζοντας εμφατικά ένα πενθήμερο πτωτικό σερί, μετά την “επιθετική” αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed και το “σήμα” Πάουελ για παρόμοια αύξηση τον Ιούλιο, κινήσεις που έπεισαν τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να κατατροπώσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 40 και πλέον ετών χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.TOP MUTUAL FUNDS 

TOP ETFs

CRYPTOS

LOSERS

WINNERS 

MOST ACTIVE

CRUDE OIL


GOLD


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.