Χ.Α + Markets (130): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (15/6)

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ4,71+2,94
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ3,14+1,37
ΙΣΠΑΝΙΑ3,14+1,38
ΙΤΑΛΙΑ4,27+2,50

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ, ότι είναι αδύνατον να μην ληφτεί υπόψη από την αγορά το γεγονός ότι ο όμιλος ΑΒΑΞ από τη πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra θα έχει κέρδη περίπου 40 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Μπορεί να μην είναι επαναλαμβανόμενα, αλλά 40 εκατ., είναι 40 εκατ.

ΧΑΜΗΛΑ – ΥΨΗΛΑ      2022: 0,7050 – 1,1000 ευρώ (μ.ο. 0,9000 ευρώ)
ΧΑΜΗΛΑ – ΥΨΗΛΑ 12ΜΗΝΟ: 0,7050 – 1,3000 ευρώ (2.9.2021)

ΚΙΝΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Κάκιστη η τελική εικόνα με ελάχιστους ανοδικούς τίτλους, έναντι 123 πτωτικών, ενώ (20) εξ αυτών κατέγραψαν πτώση άνω του 7%.

 • ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ: Η υψηλότερη των τελευταίων 9 συνεδριάσεων στα 116,51 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΓΕΚ, ΣΑΡ, ΙΝΚΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΓΟΡΩΝ για τους διαθέτοντες ρευστότητα κι αυτό γιατί πολλοί τίτλοι έχουν πιεστεί υπερβολικά και αρκετοί εξ αυτών αποτιμώνται – θα λέγαμε – σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα.

 • ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ η λίστα των ανοδικών μετοχών:

 • ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ 


 • ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ από “επενδυτή” της κακιάς ώρας:

ME MIA ΠΡΑΞΗ για ένα τεμάχιο αξίας 1 ευρώ έστειλε στο -5,2% την μετοχή της ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ στις 17:11:40!!!

 • ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ δεν μπορούν να εξαλείψουν οι αρμόδιοι του Χ.Α. Απίστευτα πράγματα, “εγκληματική” η αδιαφορία τους ακόμη και για κάτι τέτοιες μικρολεπτομέρειες που λύνονται σε ένα λεπτό αρκεί να υπήρχε η θέληση.
 • Δεν υπάρχουν λέξεις…
 • ΦΤΑΙΝΕ βέβαια και οι εισηγμένοι, δηλ. οι διοικήσεις τους…


 • ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ στο ταμπλό


ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ οι Π. Πετρόπουλος (πρόταση για μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή) και Quest Συμμετοχών ενώ ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου και η ΕΛΣΤΑΤ  τα στοιχεία για την ανεργία του Απριλίου.

 • ΑΥΡΙΟ Πέμπτη έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Χαϊδεμένος, Μοτοδυναμική (πρόταση για μέρισμα 0,04 ευρώ/μετοχή) και Ικτίνος Μάρμαρα.

ΜΕΘΑΥΡΙΟ Παρασκευή έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Fourlis (πρόταση για μέρισμα 0,11 ευρώ/μετοχή), Λεβεντέρης, Interlife και Ιατρικό Αθηνών (πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ/μετοχή), ενώ οι Quest και Π. Πετρόπουλος (μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή) έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος.

 • ΕΠΙΣΗΣ, λήγουν τα ΣΜΕ και δικαιώματα σε μετοχές & τα ΣΜΕ και δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

Η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες FTSE Russell λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και στις σταθμίσεις.

 • Το ίδιο ισχύει και για το FTSE στο Χ.Α. H επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 19 Αυγούστου 2022.

Those who buy stocks the day the S&P 500 enters a bear market have made an average of 22.7% in 12 months!

 • Now’s your chance to buy when the blood is running in the streets, as that famous contrarian Nathan Rothschild once said. If you were eager to buy stocks at the beginning of the year, when the S&P 500 (SPX) was 20% higher, why aren’t you even more eager now?

To help you live up to your contrarian bona fides, I analyzed how you would have done if, in every bear market since World War II, you bought stocks on the day the S&P 500 closes below the 20% loss threshold.

WASHINGTON (Reuters) -U.S. Senate Finance Committee chair Ron Wyden is planning to introduce legislation setting a 21% surtax on oil company profits considered excessive, an aide for the senator told Reuters.

 • The bill applies a 21% additional tax on the excess profits of oil and gas companies with more than $1 billion in annual revenue, the aide said. The 21% tax would be in addition to any regular income tax due. Profits over 10% would be considered excessive under the bill, according to the aide.

Unlike other proposed windfall profit taxes, the aide said, Wyden’s would apply the tax based on profit margins, not oil prices. Companies making normal profits based on their expenses would not pay any additional tax.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Τελικά όσα χρόνια κι αν περάσουν τίποτα δε φαίνεται να έχει αλλάξει σε αυτό το μαγαζί της Λεωφόρου Αθηνών γωνία. Όταν έρχεται η ώρα του «φτου ξελέ» που λένε και οι παλιοί του χώρου  οι πυροβολισμοί πέφτουν αδιακρίτως σε ότι κινείται ή πάει να κινηθεί στο ταμπλό. Καλές και κακές εταιρείες έχουν την ίδια «ξαπλωτική» τύχη. Τι ισχυρή κερδοφορία και  αναπτυξιακή πορεία μου τσαμπουνάς όλοι στη μηχανή του κιμά.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η Εγχώρια Αγορά έχει κουράσει και στεγνώσει στους συμμετέχοντες, διακινδυνεύοντας να μειωθεί δραστικά ο τζίρος της, ενώ η Αγορά ομολόγων καταγράφει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ σε μέγεθος απωλειών μέσα σε ένα έτος, μιας και είμαστε κοντά στο 13% μεσοσταθμικές απώλειες.

 • Τα αποτελέσματα των Εισηγμένων συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλά, χωρίς παρόλα αυτά και το ταμπλώ να έχει την ίδια άποψη, στην παρούσα συγκυρία. Σίγουρα τα Ελληνοτουρκικά μπορεί να παίζουν και αυτά τον ρόλο τους, μαζί με όλα τα άλλα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάνω στον πανικό δεν παίρνουμε σημαντικά αγοραστικά ρίσκα, μέχρις ότου η Αγορά μας δείξει τον δρόμο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για την Ελλάδα. Δεν περιμένουμε άνοδο βέβαια -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- αλλά εκτιμούμε ότι ο “πάτος” είναι αρκετά κοντά. Βέβαια, τώρα, θα πρέπει να παρακολουθούμε στενότερα, τόσο τα διάφορα μακροοικονομικά στατιστικά, όσο και τις εξελίξεις στις εισηγμένες εταιρίες.

S&P500: Όσο κλείνει κάτω από το 3900 η τάση είναι επιθετική. Η ζώνη του 3715-3745 θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση στην ζώνη του 3900 αλλά όλα δείχνουν ότι το 3500 είναι και ο στόχος…

κλικ  Ποιο θα είναι το μέλλον του ενεργειακού κλάδου; – Metron Energy Applications

Με ελληνικό DNA και αέρα μεγάλης πολυεθνικής, η Metron Applications, τα τελευταία 25 χρόνια έχει βάλει την υπογραφή της σε περισσότερα από 850 ενεργειακά έργα και έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στις 5 Ηπείρους.

 • Ο Νίκος Παπουτσής, CEO της Metron Energy Applications μιλά στο Think Big για το success story της εταιρείας, για το μέλλον του ενεργειακού κλάδου και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα αναδυθούν.
****
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Ανέκδοτο με τρεις λέξεις – Αξιολόγηση κρατικών υπαλλήλων…

 • Του Γιώργου Κράλογλου

Ψηφίσθηκε (λέει) το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση κρατικών υπαλλήλων. Ε, και…; Μήπως πρόκειται να εφαρμοστεί; Και αν ναι, από ποιόν; Για πείτε μας.

 • Η αξιολόγηση σύμφωνα με το νόμο (πλέον) πρέπει να γίνει από τον Ιανουάριο ως και τον Δεκέμβριο του 2023. Άριστα ως εδώ. Έχουμε και χρονοδιάγραμμα του νόμου. Έχουμε και την άψε σβήσε… εφαρμογή του. Να τελειώνουμε καμιά φορά, βρε παιδιά, για να μοιράσουμε και τα μπόνους στους άριστους… Κάπου 35 εκατ. ευρώ είναι αυτά. Μην πάνε χαμένα…

Επιστρατεύοντας τώρα τη δημοσιογραφική μας εμπειρία, για το πώς δεν… εφαρμόζονται, στο Ελλάδιστάν, οι νόμοι (που τους βγάζουμε για να τους βγάλουμε και όχι για να τους εφαρμόσουμε), μας φαίνεται “περίεργη” τόσο η χρονική στιγμή όσο και η εξέλιξη στη νέα δήθεν… προσπάθεια αξιολόγησης.

 • Μας θυμίζει πολλούς άλλους κύκλους (πάντα με δήθεν αξιολόγηση κρατικών υπαλλήλων) που ανακύκλωναν την κεντρική ιδέα από τη γέννησή της, κάπου στο 1990. Από τότε τη γυροφέρνουμε…

Και για να μη νομίζετε ότι θέλουμε εμείς να στηρίξουμε την αναφορά μας στο όλο θέμα (από το σημερινό μας σημείωμα), καλό είναι να δούμε πώς και γιατί τα πράγματα μιλάνε μόνα τους… Το νομοσχέδιο το αποφάσισε, το συνέταξε, το πήγε στη Βουλή και το ψήφισε η κυβέρνηση μόνη της. Με τη δική της πλειοψηφία.

 • Η αντιπολίτευση (στο σύνολό της) το απέρριψε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα κόμματα εξουσίας και τα δεκανίκια που τυχόν μπορεί να σχηματίσουν κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση (στις προσεχείς εκλογές) θα το ακυρώσουν.

Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι ανακόλουθοι προς τη σημερινή απόρριψη της “φιλοσοφίας” για αξιολόγηση των κρατικών υπαλλήλων, με διαδικασίες και κριτήρια που νομοθέτησε η κυβέρνηση.

 • Ουδέν πρόβλημα για το Ελλάδισταν.

Δεκάδες είναι οι νόμοι που δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Τουλάχιστον έτσι όπως προβλέπουν οι διατάξεις τους. Και εκατοντάδες οι νόμοι που ακυρώθηκαν αμέσως μόλις άλλαξε η κυβέρνηση. Και ας ψηφίστηκαν το προηγούμενο 2μηνο!

 • Συνεπώς για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος αξιολόγησης των κρατικών υπαλλήλων, μεταξύ Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023, (με δεδομένη τη συνολική άρνηση της αντιπολίτευσης) μονόδρομος είναι η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης και το 2023.

Άρα υπάρχει θέμα άγνωστη τύχης… για τον συγκεκριμένο νόμο αν μας συμβούν οι, έντονα φημολογούμενες, πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη… Ας μείνουμε όμως στις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και οι εκλογές θα γίνουν (κατά τη δική μας πρόβλεψη) στο τέλος Μάρτη 2023 ή (τελικά) στο τέλος Μάη.

 • Τι θα γίνει και στην περίπτωση αυτή, με την αξιολόγηση; Θα ξεκινήσει όπως-όπως, τον Ιανουάριο του 2023 και θα σταματήσει ένα 3μηνο ή ένα 5ημηνο μετά, λόγω εκλογών;
  Θα πάρει το μπόνους από τα 35 εκατ., όποιος προλάβει. Ο “τυχερός” ( ή το δικό μας παιδί…); Και οι άλλοι; Θα μείνουν χωρίς αξιολόγηση και χωρίς μπόνους…;

Ας υποθέσουμε τώρα ότι παγώνει το θέμα της αξιολόγησης από τον Ιανουάριο του 2023, (που λέει ο νόμος) και ξαναζεσταίνεται… μετά τις εκλογές. Τις μονές ή τις διπλές. Και για να γίνει το πολύχρονο “σήριαλ” της αξιολόγησης και λίγο θρίλερ… τι θα συμβεί, ας πούμε, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν βγάλει την αυτοδυναμία που θέλει, αλλά πετύχει μόνο οριακή…

 • Θα ρισκάρει το πολιτικό της κόστος να εφαρμόσει τον δικό της σημερινό νόμο και θα τα βάλει με τους κρατικούς υπαλλήλους, που έχουν ήδη στο πλευρό τους σύσσωμη την αντιπολίτευση;

Από την άλλη, τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με την αντιπολίτευση. Θα δεχθεί το κόμμα της συγκυβέρνησης να γίνει η αξιολόγηση με νόμο που απέρριψε τον Ιούνιο του 2022; Κατά την άποψή μας αποκλείεται. Η αυλαία στην “επιθεώρηση” με τον τίτλο “αξιολόγηση κρατικών υπαλλήλων” θα πέσει ή μετά τον Σεπτέμβριο 2022 ή το αργότερο εντός του 2023. Αμέσως μετά τις εκλογές.

 • Το δε κρύο ανέκδοτο, με τις τρεις λέξεις, “αξιολόγηση κρατικών υπαλλήλων” θα έχουμε να το λέμε. Ίσως γιατί αυτή τη φορά (την 4η -πάντα με δεδομένο το τέλος της-) υπάρχει μια ιδιομορφία.

Τα 35 εκατ. ευρώ, ως μπόνους, τα οποία τίποτε δεν αποκλείει ότι μπορεί να μοιρασθούν και χωρίς κριτήρια. Αν προσέξατε μάλιστα, για τα μπόνους δεν ακούστηκε τίποτε αρνητικό… Τίποτε αντιπολιτευτικό!!!

george.kraloglou@capital.gr

★ ★ ★ ★ ★TOP MUTUAL FUNDS 

TOP ETFs

CRYPTOS

LOSERS

WINNERS 

MOST ACTIVE

CRUDE OIL

GOLD


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.