Χ.Α + Markets (127): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (11/6)

SPREADS

ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ4,39+2,89
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,75+1,26
ΙΣΠΑΝΙΑ2,73+1,24
ΙΤΑΛΙΑ3,83+2,34
 • SPREADS

 • 4.1.2020
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ1,31+1,43
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ0,51+0,63
ΙΣΠΑΝΙΑ0,59+0,71
ΙΤΑΛΙΑ1,20+1,33

11.1.2022

ΟΜΟΛΟΓΑ: Να δούμε που θα καταλήξει αυτή η φάμπρικα με τα ομολογιακά δάνεια… Μας θυμίζει αυτό με τους… γύφτους που έμαθαν ότι… κ.λπ κ.λπ.  Μακάρι να μην βγούμε αληθινοί, αλλά μάλλον κάποια στιγμή θα πέσει κλάμα, πολύ κλάμα.

 • Εν τω μεταξύ, όλες οι εκδόσεις (υπερ)καλύπτονται, όλοι είναι ευχαριστημένοι (ανάδοχοι, μεγαλομέτοχοι κ.λπ), με την πραγματική χρηματιστηριακή αγορά να στερείται των τόσον απαραίτητων γι αυτή κεφαλαίων που δυστυχώς κατευθύνονται σε μία ορισμένη κάστα. Κι άντε μετά αυτοί να ενδιαφερθούν για το καλό του μικροεπενδυτή μετόχου τους…

ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ (από έναν… ονειροπαρμένο)

 • ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ, ποια εικόνα θα εμφάνιζε το ελληνικό χρηματιστήριο αν το διοικούσαν πραγματικοί επαγγελματίες, γνώστες και εραστές της μετοχικής ιδέας. Αντί αυτών τι έχουμε; Δημόσιους υπάλληλους σε νοοτροπία, μη τυχόν και χαλάσει η ζαχαρένια τους, μη τυχόν και γίνουν δυσάρεστοι στους εντολείς τους.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ανθρώπους στις σωστές θέσεις θα διαπραγματευόντουσαν στο Χ.Α τουλάχιστον 200 υγιείς εταιρείες, ενώ θα υπήρχε συνωστισμός για την είσοδο περισσοτέρων. Οι ενεργοί επενδυτές θα ήταν τουλάχιστον 100 χιλιάδες ενεργοί, στη χειρότερη των περιπτώσεων. Η δε ψυχολογία της αγοράς και κατ’ επέκταση της Οικονομίας θα ήταν απείρως καλύτερη.

 • ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όλα τα σαπάκια θα άνοιγαν μία φορά το 5ήμερο με auctions, αποτελώντας μία ξεχωριστή Ενότητα. Και με σαφή προειδοποίηση αποβολής τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όχι πάντως μεγαλύτερο της τριετίας.

ΓΙΑ ΝΑ αποχωρούσε μία εταιρεία από το ταμπλό οικειοθελώς και όχι γιατί δεν θα πληρούσε τους όρους διαπραγμάτευσης στο Χ.Α θα έπρεπε να καταβάλει στους μικροεπενδυτές μετόχους της τουλάχιστον την Λογιστική Αξία τους, χωρίς πολλά φρου φρου κι αρώματα και τις γραφικές παρλαπίπες των “νομοπαρασκευαστικών” επιτροπών.

 • ΔΕΝ ΘΑ είχε ξεφτυλιστεί η ελληνική αγορά και δεν θα εμφάνιζε εικόνα ερειπίου γιατί αυτά τα άτομα θα είχαν πετάξει εδώ και έτη πολλά τις τράπεζες σε επιτήρηση και δεν θα επέτρεπαν επ’ουδενί την συμμετοχή τους στους Δείκτες, που θέλουμε δεν θέλουμε αποτελούν την προς τα έξωθεν καλή μαρτυρία, τον καθρέπτη της πραγματικής εικόνας μίας αγοράς.

ΞΕΡΟΥΜΕ πολύ καλά τι γράφουμε και δεν έχουμε αμφιβολίες γι αυτά. Έχουμε μιλήσει με όλους σχεδόν τους αποδεδειγμένα επιφανείς οικονομικούς παράγοντες και γνωρίζουμε άριστα τις δικές τους απόψεις. Αλλά στο Ελλαδιστάν, τα ελεύθερα, τα άριστα και μη υποταγμένα μυαλά είναι persona non grata!

μ/μ

ΠΡΟΣΟΧΗ στις σοφιστείες που διαβάζετε περί των υποψηφίων… ΑΕΕΑΠ. Το ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ μπορεί να αυξάνεται, να χτυπάει όποια νούμερα θέλουν και αγαπάνε, αλλά αυτό το φουκαριάρικο το ΠΑΘΗΤΙΚΟ θα παραμένει… απαθέστατο; Να δούμε τι άλλο θα διαβάσουμε!

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ σε ερωτήματα για το τι μετοχές να αγοράσετε. Δεν είναι δουλειά μας, ούτε επιτρέπεται να δίνουμε οδηγίες και κατευθύνσεις στην διαμόρφωση χαρτοφυλακίων. Υπάρχει πληθώρα ύλης καθημερινά και μπορεί να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα και τις σχετικές αποφάσεις.

Η Αγορά δεν είναι διαδρομή ολίγων μηνών, αλλά ένας μαραθώνιος. Ο ΜΥΤΙΛ δεν πήγε σε λίγους μήνες από τα 1 και 1 ευρώ στα 16… Ούτε η ΤΕΝΕΡΓ από τα 50 σεντς στα 15 ευρώ…

 • Ούτε η ΚΟΥΕΣ από τα 30 σεντς στα 20 ευρώ και βάλε, ούτε η ΕΠΣΙΛ εικοσαπλασιάστηκε, η ΕΝΤΕΡ τα ίδια, η ΠΡΟΦ επί 30 φορές, η ΠΠΑΚ επί 25 φορές, η ΕΥΠΙΚ επί 10 φορές, η ΟΤΟΕΛ επί 15 φορές κλπ κλπ… Και πόσες ακόμα… Γι αυτό έχουν λυσσάξει…

Και κανείς σε ολόκληρο το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (παρά ελάχιστοι προσωπικοί φίλοι όπως ο ΑΝΑΛΗΤΗΣ) δεν προειδοποίησε τρεις φορές μάλιστα … ΜΑΚΡΥΑ από τις ΛΑΤΡΕΜΕΝΕΣ σας γιατί δεν θα σας αφήσουν σεντ στα χαρτοφυλάκιο… Εξ ου και το απύθμενο μίσος των φανατικών οπαδών τους.

 • Τι κοινά έχουν οι παρακάτω μετοχές;
 1. ΚΑΡΕΛ –
 2. ΕΥΑΠΣ –
 3. ΑΣΚΟ –
 4. ΕΥΔΑΠ –
 5. ΟΛΘ –
 6. ΟΛΠ –
 7. ΠΛΑΙΣΙΟ–

1) Είναι σταθερά κερδοφόρες,

2) Το ταμείο ξεχειλίζει και στην περίπτωση των 3 πρώτων υπερβαίνει το 50% (ήμαρτον!!!) της κεφαλαιοποίησης και

3) Διανέμουν σταθερά μερίσματα.

Μπορεί όλες τους να είναι φτηνές (μερικές διαπραγματεύονται κάτω από την λογιστική αξία!!), αλλά η αγορά μας διψά για τα ΘΑ και τα ΕΑΝ!!!! Άξιοι της μοίρας μας!

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Συνολικά η προοπτική των Εταιρειών που έβγαλαν ισολογισμό μπορεί να θεωρηθεί θετική.

 • Ξεκινώντας από τις Τράπεζες, η τελική γραμμή θα παρουσιάσει απόδοση από 6% έως 11%, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια.

Η Πληροφορική συντηρεί τα νούμερα δραστηριότητας και τα καλά περιθώρια κέρδους, χωρίς ακόμα να έχουν τρέξει τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 • Τα Διυλιστήρια πάνε για μια χρονιά ρεκόρ. Χρονιές ρεκόρ θα έχουμε για τη Μυτιληναίος, την ΕΛΧΑ, τη Cenergy, την Ιντεάλ, την Autohellas και τον Παπουτσάνη.

Αντίθετα, μία έως δύο ταχύτητες χαμηλότερα από την περυσινή χρήση φαίνεται ότι θα κινηθούν τα Πλαστικά Θράκης, η Frigoglass, το ΚΡΙ-ΚΡΙ και η Πετρόπουλος.

 • Το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται ένταση της αύξησης του κόστους λειτουργίας και ως εκ τούτου στα αποτελέσματα εξαμήνου θα μπορούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια να μιλάμε για το αντίκτυπο των πληθωριστικών τάσεων στις Εταιρείες, που έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης στο ενεργειακό κόστος.

“Από την άλλη πλευρά, οι Εταιρείες που θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της χρονιάς, μάλλον έχουν πάρει απόσταση από τους υπόλοιπους. Και αυτό φαίνεται και στο ταμπλό.

ΟΑΚ – ΜΠΛΕ ΚΕΡΔΟΣ: Ζούμε στην χώρα που για να βάλεις ΦΒ στην στέγη σου πρέπει να έχεις νομιμοποιήσει μέχρι και το 0.6 τμ σκεπης που στεγάζει την σκάλα του πίσω μπαλκονιου (το παράδειγμα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ) μπας και γλυτώσεις λιγο ρεύμα αλλά την ίδια στιγμή μπορείς να σηκώσεις εκατομμύρια ευρώ από την αγορά χωρίς να έχεις νομιμοποιήσει ολόκληρους ορόφους κτηρίων. Τουλάχιστον έτσι διάβασα από τις ανακοινώσεις και έχω φρίξει.

 • ΦΒΜΕΖΖ: ΝΤΡΟΠΗ και μόνο, η ΜΗ δημοσίευση για το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει. Αλλά βλέπεις, θυγατρική της Πειραιώς δεν είναι;  Πάντως, αν δεν κάνω λάθος η εταιρία πρέπει να έχει ήδη πάνω από 18 εκατ. ευρώ στο ταμείο της. (Με 60 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση και μηδέν χρέη).

World IndicesTop Mutual Funds

Top ETFs

CRYPTOS

LOSERS

WINNERS

MOST ACTIVE


*****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.