Χ.Α + Markets (126): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (10/6)

ΠΑΡΑΞΕΦΥΓΑΜΕ…

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ4,11+2,67
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,64+1,21
ΙΣΠΑΝΙΑ2,62+1,18
ΙΤΑΛΙΑ3,69+2,25

***

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την δέσμευσή της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσά που θα υπερβαίνουν τις λήξεις των τίτλων που ήδη κατέχει. Και τούτο προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Όσον αφορά στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ εκτιμά ότι ότι θα διαμορφωθεί στο 6,8% το 2022 για να υποχωρήσει σταδιακά στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024.

***

ΤΑΚΤΙΚΗ: Παραμένουμε ανήσυχοι και στοχεύουμε στην προστασία του κεφαλαίου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις, γιατί όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στις καλές εταιρείες με μέρισμα και χαμηλό δανεισμό ή σε κραυγαλέα φθηνές στο ταμπλό.

 • Μην ασχολείστε με τις μετοχές των Μεγάλων Διαχειριστών(sic), ούτε με τους δείκτες. Και γενικώς μην ακολουθείτε όλους αυτούς που έχουν διαλύσει το ελληνικό χρηματιστήριο.
 • Αν θέλετε τώρα να είσθε αιχμάλωτοι ενός αρρωστημένου πάθους, εμeίς δεν μπορούμε να σας συστήσουμε παρά το να βρείτε ένα καλό ψυχίατρο. Μέχρις εκεί…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΔΕΗ: Όλες οι ΑΠΕ πετάνε και η ΔΕΗ με 3 δις ταμείο σφυρίζει αδιάφορα Το τελευταίο διάστημα στον κλάδο των ΑΠΕ έχουμε το ένα deal απάνω στο άλλο. Οι αποτιμήσεις ανεβαίνουν και ο κλάδος είναι ο πιο hot στην αγορά.

 • Από την άλλη η ΔΕΗ πριν από αρκετούς μήνες ολοκλήρωσε μία αύξηση της τάξεως του 1,5 δις και πλέον μετά και την πώληση του ΔΕΔΗΕ βρίσκεται με ταμείο 3 δις ευρώ. Είναι η εταιρία με την μεγαλύτερη ρευστότητα στον κλάδο.

Παρόλα αυτά στο ταμπλό ενώ ολοκλήρωσε ΑΜΚ στα 9 ευρώ και έκανε και τεράστια πακέτα στα 10,32 με την εισαγωγή της στον MSCI, στην προχτεσινή συνεδρίαση βρέθηκε στα 5,83 ευρώ έχοντας χάσει σε λίγους μήνες το 47% της κεφαλαιοποίησης της και κινούμενη σε αντίθετη πορεία από τους ανταγωνιστές της.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πως η διοίκηση έχει αφήσει έρμαιο την μετοχή της; Είναι δυνατόν μετά από ΑΜΚ 1,5 δις και την πώληση του ΔΕΔΗΕ να έχει κεφαλαιοποίηση ίση και μικρότερη από την Τενέργα και τον Μυτιληναίο;

Η διοίκηση γιατί κωλυσιεργεί με το business plan με αποτέλεσμα η αγορά να την πιέζει σε τόσο χαμηλές αποτιμήσεις;

Γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να φέρεται και πάλι σαν μία εταιρία του Ελληνικού δημοσίου με κίνδυνο και πάλι να βρεθεί στην ίδια κατάσταση που βρέθηκε πριν από λίγα χρόνια;

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα απαντήσει η διοίκηση αλλά και η ίδια η κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα. Μην ξεχνάμε πως μέσω της ΑΜΚ μπορεί η ΔΕΗ να βρέθηκε με 1,5 δις έξτρα κεφάλαια παρόλα αυτά το δημόσιο πλέον έχει στην κατοχή του το 33%.

Αυτό και μόνο θα πρέπει να θέσει σε εγρήγορση τους ιθύνοντες μιας και μας είχαν πείσει ότι με την ΔΕΗ έκαναν θαύματα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά στις μνήμες μας έρχεται ο Γερμανός από το παρελθόν..

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Οι διεθνείς Αγορές, που τελικά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την μοίρα και του Χ.Α., φαίνεται να αποτιμούν την παράταση της εμπόλεμης κατάστασης και την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ ο συσσωρευμένος αρνητισμός ενδέχεται να πιέσει τις Κεντρικές Τράπεζες να αποφύγουν τις σπασμωδικές αυξήσεις επιτοκίων.

 • Η σε υψηλά 3 δεκαετιών μέτρηση του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ, απέδειξε αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι δηλαδή οι τσέπες των καταναλωτών στη Χώρα μας έχουν “πάρει φωτιά”.

Κρίσιμη η αποτίμηση των σημερινών αποφάσεων της ΕΚΤ από τις Ευρωαγορές. Κλασικά καθυστερημένη η Φρανκφούρτη, σε σχέση με την ομόλογη Ουάσιγκτον, η οποία ασφαλώς δίνει τον τόνο.

 • Στη Λεωφόρο Αθηνών ο ΓΔ παραμένει εντός του πεδίου σύγκλισης μακροχρόνιων διαγραμματικών αντιστάσεων και απαιτεί υψηλούς τζίρους για να ανέβει, τη στιγμή που η Θερινή συναλλακτική ραστώνη περιορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η απόδοση του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου πλησίον του 4%, θα αποτελέσει το αντίπαλον δέος προς τις μερισματικές αποδόσεις των κερδοφόρων Εισηγμένων, αλλά και καταλύτη ανόδου στο κόστος του Τραπεζικού δανεισμού.

 • Από την άλλη όμως, τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, θεωρητικά, ευνοούν τις εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α. στο κυνήγι υψηλότερων επενδυτικών αποδόσεων, με ότι αυτό σημαίνει για την ελκυστικότητα των καταθέσεων στα Τραπεζικά “γκισέ” και κατ’ επέκταση τις προοπτικές των Τραπεζικών ισολογισμών από άποψης παθητικού.

Σε επίπεδο Τραπεζικών μετοχών, οι επενδυτές καταστρώνουν το δικό τους “ranking”, με βάση τα ανακοινωθέντα από τις συστημικές θεμελιώδη. Οι ποσοστιαίες μεταβολές τους, εκτιμούμε ότι, συνεχίζουν να μην συνιστώνται σε καρδιακούς, λόγω των χαμηλών ονομαστικών τους τιμών. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αρχίζουν να κατανοούν περισσότερο τις ΜΕΖΖ…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ – LAVIPHARM: Κινήσεις που μάλλον θα πρέπει να μεταφραστούν ως προσπάθειες να βελτιωθεί η διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων και να βγει από την επιτήρηση κάπου στο μέλλον δείχνει η ατζέντα της γενικής συνέλευσης. Αρχικά πάει σε αυξομείωση μετοχικού κεφαλαίου για τον συμψηφισμό ζημιών και μετά θα κάνει reverse split. Δεν θα αλλάξει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, αλλά είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση. Θέλει μετά ή αύξηση ή κάποια υπεραξία.

Γ.Κ – ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Έχει δημοσιεύσει τρίμηνο μόνο στο site της η εταιρεία και όχι στο χρηματιστήριο. Ούτε ανακοίνωση, ούτε κάποια άλλη ενημέρωση. Τέτοιο ενδιαφέρον για το θεσμό! Χρηματιστηριακά όμως σήμερα, άρχισαν οι αγοραστές να μαζεύουν υψηλότερα και μάλιστα δεν είδαμε τον πωλητή στα 266 ευρώ. Ίσως και να τελείωσε. Ίδωμεν. Στα 270 ευρώ και στο +3,05% με όγκο 1036 τεμάχια.

 • Πωλήσεις 280,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 263,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 21,7 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 564,2 εκατ. ευρώ. Στα 27,7 εκατ. ευρώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές, στα 10,3 εκατ. ευρώ οι εκροές από επενδυτικές και έτσι το ταμείο αυξήθηκε κατά 17,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των 745 εκατ. ευρώ είναι αστεία.

ΣΧΟΛΙΟ: Δεν σας φαίνεται “λιγουλάκι” περίεργο που μας ταϊζουν μόνον με σενάρια τρόμου, καταστροφολογίας, μιζέριας κλπ κλπ λες και σταματά η ζωή στον Planet Earth;
 • Βρε ούτε ένας… “φούστης” να γράψει, τι θα γίνει αν παύσει ξαφνικά ο πόλεμος στην Ουκρανία;
 • Ή περιμένετε να φτάσει τα 150 δολάρια το πετρέλαιο ή στα 200;;
 • Οπως και τότε που έλεγαν ότι θα μείνει για χρόνια κάτω από τα 20 δολάρια. Δεν πέρασε δα και τόσον καιρός έκτοτε…
 • Ή που τους παραμύθιαζαν ότι το Bitcoin θα φτάσει και τα 500000 δολάρια;
 • Γιατί, για τις… 100.000 δολάρια ούτε καν που το συζητούσαν…
Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι επιτελείται με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία νέα αναδιανομή πλούτου. Αρκετοί εκτός συστήματος δυνάμωσαν πολύ, έγιναν ενοχλητικοί στο Σύστημα το οποίο και τους “πετσόκοψε”.

Πολλοί αναγνώστες συνεχίζουν να μας ερωτούν τι τιμές στόχου θα δίναμε στις πολλές μετοχές που παρουσιάζουμε και επισημαίνουμε με απλοϊκά λόγια και νοήματα. Τα ξαναγράφουμε λοιπόν…
 1. Δεν είναι δική μας δουλειά, αντιλαμβάνεστε…
 2. Κανείς σοβαρός και εχέφρων παράγοντας του χώρου θα έδινε…
 3. Καθαρά δουλειά των αναλυτών που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και δική μας να προσπαθούμε να την … μεταφράσουμε.
 4. Το γιατί δεν ασχολούνται με τις μικρομεσαίες, τις μικρές ή ακόμη και με τις μεσαίες εταιρείες αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν δουλεύει για την ψυχή του άλλου. Οι ίδιες οι εταιρείες δίνουν στο 95% των περιπτώσεων τις … παραγγελίες στα Σπίτια και αυτά με την σειρά τους στους αναλυτές που πληρώνονται από αυτά. Ξεκάθαρα και απόλυτα θεμιτά πράγματα.
 5. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα ορισμένων μικρών εταιρειών του Χ.Α που πλήρωσαν για να βγούν αναλύσεις για τις δικές τους μετοχές (ένας τρόπος έμμεσης ανάδειξης των) και να τις μάθει ένας μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτών επενδυτών…
 6. Μόνον fair value θα μπορούσαμε να δίνουμε πάντα με επιφύλαξη, βάσει των δικών μας υπολογισμών – εκτιμήσεων και πάντα στην δική σας κρίση.
 7. Φυσικά, όταν στην ΤΑΔΕ μτχ γράφουμε … SKY IS THE LIMIT δεν χρειάζεται να σας το μεταφράσουμε.

****

https://www.capital.gr/Content/kefalaioCovers/656_kefalaio.pdf


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΤΙΤC: Ξεκάθαρα εκτός μόδας, με την… διεθνή ντιρεκτίβα προς τους θεσμικούς διαχειριστές να μην περιλαμβάνει μετοχές ομίλων του κλάδου της. Στα 20,00 ευρώ πριν δυόμισι χρόνια(!) και στα 17,3000 προ 6μήνου…

 • O ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑΣ: Με δείκτη 660 μονάδων τον Μάρτιο του… 2016 η μετοχή της ΤΙΤΚ διαπραγματευόταν στα 22,6000 ευρώ. Όποιοι παρέμειναν, το φυσάνε και δεν κρυώνει… Τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν.

****

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 • ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: 

ΤΡΑΠΕΖΟΛΑΓΝΕΙΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΣΤΕΡΙΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΜ@@@@@Α: Με τέτοια μυαλά πορευόντουσαν, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν και πορεύονται, γι αυτό έχουμε και την πιο ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΑΓΟΡΑ παγκοσμίως…

 • TI NA XANEIΣ την ώρα σου τώρα και γιατί να αναρωτιέσαι τι φαιά ουσία έχουν μέσα στο μυαλό τους… Άδικα χαμένος χρόνος… Απλά, είναι η λύπη, είναι η απορία για το πως μπόρεσαν να ποτίσουν την ψυχή ή μάλλον τα μυαλά του έλληνα επενδυτή(sic) με αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία που κατατρώει χρόνια τώρα τα ΔΙΣ των ΔΙΣ ώ τα ΔΙΣ…

ΕΟΠΥΥ: Ερωτήματα για τη Θεανώ Καρποδίνη και την τοποθέτησή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Από: Ν@@@@υ <@@@@@22@gmail.com>
Προς: V Pap <osfp044@yahoo.com>
Στάλθηκε: Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, 08:37:51 π.μ. EEST
Θέμα: ΕΧΑΕ

Αμοιβή υπογραφής 150.000 ευρώ 

-Αν τυχόν είχατε κάποια ανησυχία για την νέα πολιτική αμοιβών της ΕΧΑΕ, εγκρίθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση με 69% καθώς υπήρξε η αναγκαία εγρήγορση. Εντυπωσίασε η αμοιβή των 150.000 ευρώ του νέου CEO κ. Κοντόπουλου για την υπογραφή της σύμβασης του, η οποία ως γεγονός <<ανεβάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών>> για τις μελλοντικές επιδόσεις της ΕΧΑΕ.


CRYPTOS


WINNERS


LOSERS


MOST ACTIVE

*****

Ο κύριος Ιάσωνας και το παρολίγον παράσημο

 • Είναι γνωστή η δραστηριότητα του κυρίου Ιάσωνα να κατηγορεί, συνεπικουρούμενος από βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στα διεθνή fora την Ελλάδα πως επαναπροωθεί μετανάστες. Και ο μεν κύριος Ιάσωνας τη δουλειά του κοιτά. Κατηγορεί όλους αυτούς που του φέρνουν εμπόδια στη διακίνηση μεταναστών-προσφύγων, γιατί είναι ένας επαγγελματίας διασώστης. Το πώς λειτουργεί το κύκλωμα ξεφεύγει από το πλαίσιο αυτού του άρθρου.

Εξάλλου, όλα αυτά έχουν γίνει γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Απόδειξη; Μόλις εκδιώχθηκαν συγκεκριμένες ΜΚΟ από την Ελλάδα περιορίστηκαν θεαματικά οι μεταναστευτικές ροές από Αφρική και Ασία. Εξάλλου ουδεμία από αυτές τις ΜΚΟ ενδιαφέρθηκε πώς θα γλιτώσουν οι Ουκρανοί της Μαριούπολης και της Χερσώνας από τη ρωσική βαρβαρότητα. Ανεξήγητη αυτή η συμπεριφορά. Μάλλον, οι Ουκρανοί δεν πληρώνουν καλά.

 • Εντάξει, ο κύριος Ιάσωνας έχει όπως προανέφερα τους επαγγελματικούς του λόγους που συκοφαντεί το ελληνικό Λιμενικό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί του συμπαραστέκονται; Γιατί όχι μόνον υιοθετούν τις ανοησίες που λέει, αλλά τις προβάλλουν στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε εκστρατεία λάσπης κατά της ίδιας της πατρίδας τους;

Ο λόγος είναι γνωστός. Διότι ελάχιστη αξία δίνουν στην ίδια την έννοια των συνόρων και συνακόλουθα στη φύλαξη τους, θεωρούν τη σημαία ένα κομμάτι πανί και τίποτα παραπάνω, ενώ πιστεύουν πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Όλα αυτά τα έχουν πει και κυρίως τα έχουν εφαρμόσει και στην πράξη. Ας ανατρέξουμε στο 2016 ανακαλώντας μνήμες της Ειδομένης και στις εικόνες της Μόριας, με τις τρισάθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπου ήταν φυσιολογικός ο βιασμός των ανηλίκων μια φορά το εξάμηνο. Και αυτό το είπαν.

 • Περιττό να πω τι θα γινόταν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε γι΄αυτό μας είχαν προϊδεάσει τότε, όταν και κατηγορούσαν τους Εβρίτες εθνοφύλακες που φύλαγαν τα σύνορα, ότι είναι «εθνίκια» και «στρατόκαυλοι».

Είναι απολύτως φυσιολογικό σήμερα να στέκονται δίπλα στον κύριο Ιάσωνα. Δεν το κάνουν μόνον από αντιπολιτευτικούς λόγους. Υπάρχει ταυτότητα αντιλήψεων. Θέλουν και οι δύο πλευρές μια Ελλάδα χωρίς σύνορα.

 • Το ότι αυτό ακριβώς επιδιώκουν και ο Ερντογάν και οι κεμαλιστές ελάχιστη σημασία έχει. Χθες βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε θέσεις του Ελληνικού Στρατού στη Λέσβο. Απίστευτο και όμως αληθινό και συγχρόνως τραγικό.

Η κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο δε χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα. Μερικά σποτάκια με τον Ιάσωνα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το δίλημμα θα προκύψει αμέσως.

 • «Με τον Ιάσωνα ή με το Λιμενικό;»

A propos, τελικά ποιος πρότεινε τον εν λόγω κύριο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον παρασημοφορήσει; Ποια αριστερή ψυχούλα εκτίμησε το «έργο» του; το όνομα του αποτελεί κρατικό μυστικό; Ας σκεφτεί ο αναγνώστης έναν παρασημοφορημένο Ιάσωνα να συκοφαντεί το κράτος που τον παρασημοφόρησε. Γλιτώσαμε τον πλήρη ευτελισμό.

*****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.