Χ.Α + Μarkets(119): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (4 Ιουνίου 2022)

Πρωτοφανή  τα κονδύλια με τα οποία θα βρεθεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τα οποία για να απορροφηθούν με επιτυχία χρειάζεται καλύτερη οργάνωση του δημοσίου, αποτελεσματικότερες δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων αλλά και μια αγορά που καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και τα πικρά μαθήματα από το παρελθόν πάρα πολλά.

ΤΡΙΜΗΝΑ: Η Motor Oil κλείνει τον κύκλο των προγραμματισμένων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου το απόγευμα της Δευτέρας, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της Τρίτης 7/6. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεν έχουν κάποια καταληκτική ημερομηνία και ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένουμε ενημέρωση για το α’ τρίμηνο από ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη, κρίνοντας από το πρόσφατο παρελθόν.

ΜΕ τις πλέον ΘΕΡΜΕΣ ευχαριστίες στους αρμόδιους παράγοντες της Επ.Κ/φ και των ΕΧΑΕ, που χάρις την αμέριστη φροντίδα τους οι έλληνες επενδυτές θα πληροφορηθούν πολύ έγκαιρα και προς τέλος του Σεπτεμβρίου 2022 το πως πορεύτηκε το 80% των εισηγμένων εταιρειών στο πρώτο τρίμηνο του 2022!! ΕΥΓΕ και πάντα τέτοια, αλλά φροντίστε να μην μας καλομαθαίνετε. Τέτοιες συγκινήσεις, θέλουν τον τρόπο τους…

ΜΠΟΡΕΙ στις Συστημικές τραπεζικές μετοχές να έχουν χαθεί κατ’επανάληψη τεράστια ποσά, αλλά όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά τους στις τρεις εξ αυτών (μετά την 3η ΑΜΚ που πραγματοποίησαν και τους προηγηθέντες ισάριθμους μηδενισμούς!!) απολαμβάνουν πολύ μεγάλων αποδόσεων.
 • Υπενθυμίζουμε, ότι η μετοχή της ΑΛΦΑ είχε βρεθεί στα 0,4160 ευρώ (6.11.2020), η ΕΥΡΩΒ στα 0,2830 (14.5.2020) και η ΕΤΕ στα 0,8500 ευρώ (στις 23.3.2020). Μιλάμε δηλαδή για αποδόσεις από 135% έως 320%, εφ’όσον φυσικά δεν ρευστοποίησαν.
 • ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ: Ποιά άλλη από την … θρυλική ΠΕΙΡΑΙΩΣ, που 4 (ναι, τέσσερις) φορές  εξαφάνισε τα πάντα όλα…

MAIΡH BENETH: Ένας από τους λόγους που οι θεσμικοί επενδυτές αποφεύγουν μεγάλες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι η αγορά μας δεν έχει βάθος. Αρκεί να δει κανείς τον μέσο όρο του τζίρου του ελληνικού χρηματιστηρίου για να κατανοήσει τι εννοούμε.

 • Εν ολίγοις, οι διεθνείς επενδυτές φοβούνται ότι σε περίπτωση ενός συστημικού κινδύνου που αλλάξει άρδην το κλίμα στις αγορές και τη διάθεση για ρίσκο, θα κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, μιας και η αγορά δεν θα μπορεί να απορροφήσει μεγάλο όγκο πωλήσεων, ενώ ταυτόχρονα οι δυνατότητες για αντιστάθμιση κινδύνου είναι σχετικά περιορισμένες.

Βλέπετε οι χαμηλοί τζίροι χαρακτηρίζουν και την αγορά παραγώγων, η οποία ταυτόχρονα «πάσχει» από τους μικρούς πολλαπλασιαστές. Γι’αυτό άλλωστε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια απέχουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο πολλαπλασιαστής επί 2 δρα αποθαρρυντικά καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα για σημαντικά κέρδη.

Για παράδειγμα μια άνοδος ή πτώση της τάξεως του 1% θα καλύψει απλώς τις προμήθειες της χρηματιστηριακής. Γιατί λοιπόν ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο να ασχοληθεί με την ελληνική αγορά όταν στις διεθνείς αγορές οι πολλαπλασιαστές είναι από 25 έως 50 με αποτέλεσμα μια διακύμανση +_1% να δίνει δυνατό «μεροκάματο»;

 • Η έλλειψη αυτών των κεφαλαίων από την ελληνική αγορά είναι ένας από τους λόγους της ρηχότητας και της έλλειψης ρευστότητας που τη χαρακτηρίζουν.

Μια αλλαγή των πολλαπλασιαστών θα έδινε ώθηση στην αγορά των παραγώγων, με αποτέλεσμα την προσέλκυση κερδοσκοπικών κεφαλαίων που θα έδιναν με τη σειρά τους ρευστότητα και βάθος στην αγορά με σαφή αντανάκλαση και στην υποκείμενη αγορά των μετοχών

WARREN BUFFETT – ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ: «Πλούσιος γίνεσαι όταν επενδύεις σε εταιρίες που κοστίζουν λιγότερο από την αξία τους»…

 • ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ να είναι μεγάλη διάνοια για να μην το έχει μετουσιώσει σε πράξη. Ομως τα απλά πράγματα, η απλή λογική απωθούν το ανθρώπινο είδος που αρέσκεται στα δύσκολα, δυσεπίλυτα, περιπετειώδη και συμπληρώστε όποιες άλλες λέξεις-έννοιες θέλετε.

Ειδικά στο στερούμενο παντελούς επενδυτικής παιδείας ελληνικό χρηματιστήριο καθημερινά παρατηρούμε τρελές, παλαβές, παρανοϊκές καταστάσεις με καθαρά αυτοκαταστροφικές τάσεις από την πλειοψηφία των ενεργά ενασχολούμενων με αυτό.

 • Την ίδια σιγμή που η σιωπηλή μειοψηφία (ούτε καν το 10% του συνόλου) απολαμβάνει κάθε χρόνο αποδόσεις που καμμία άλλη επενδυτική τακτική δεν είναι σε θέση καν να την προσεγγίσει και πόσο μάλλον να την συναγωνιστεί… Στου κουφού την πόρτα την ξέρετε την συνέχεια…

BOΣΥΣ – 2021

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 12,9 εκατ. ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 18 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 2,0400 ευρώ
 • BOOK VALUE: 2,8500 ευρώ
 • P/E: 6
 • P/BV: 0,7
 • ΝΕΤBT/EBITDA: Ουσιαστικά μηδενικό
 • EV/EBITDA 3,5!!!

ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΝΕ!!


Οι εταιρείες είναι είτε growth είτε value stock: Growth είναι εταιρείες που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αναπτύσσονται συνέχεια και ταχέως, ενώ stock value είναι εκείνες χαμηλότερου ρίσκου, που δίνουν μέρισμα στους μετόχους τους, σαν να έχεις ομόλογο που σου αποφέρει συνεχώς απόδοση και δεν χάνει την αξία του.

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ: Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων.

Φ. Ντοστογιέφσκι: Η ανοχή θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που θα απαγορεύεται στους ευφυείς ανθρώπους, να κάνουν οποιαδήποτε σκέψη, ώστε να μην προσβάλλουν τους ηλιθίους.

ΟΤΑΝ δεν φροντίζεις να αγοράζεις μερικές χιλ. τεμάχια από την μετοχή σου που πραγματικά “έχει ξεφτυλιστεί” στο ταμπλό, τότε επιεικώς είσαι κατακριτέος. Οι μικροεπενδυτές μέτοχοι της βαρέθηκαν να την στηρίζουν, περιμένουν κάποια έστω μικρά δείγματα γραφής και από το management. Δεν είναι εικόνα μετοχής αυτής… Περί ΔΡΟΜΕΑ ο λόγος

****

ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 3% στο ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ

****

ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 2,5% στο ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ

 


CRUDE OIL


 


MOST ACTIVE STOCKS


CRYPTO

****

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε

Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
Διαβάζουμε
Αναλύουμε
Σκεφτόμαστε
Επιλέγουμε
Αποφασίζουμε
Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
Μην είμαστε καχύποπτοι.
Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.