Χ.Α+Μarkets(116): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (1.6.2022)

SPREADS

ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ3,57+2,45
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,25+1,13
ΙΣΠΑΝΙΑ2,21+1,09
ΙΤΑΛΙΑ3,11+1,99
 • ΟΠΑΠ – Εξαιρετικό 3μηνο

δφσαφδσσδφαασδφ.JPG

 • Σύσταση για αγορά του ΟΠΑΠ δίνει η Eurobank Equities, και τιμή στόχο για τη μετοχή τα 15,90 ευρώ, σε ανάλυσή της που επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε κατά το πρώτο τρίμηνο 2022.
 • ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ  στην τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 9 Ιουνίου θα προταθεί μέρισμα €1,40 ανά μετοχή.

***

MSCI: Ρεκόρ 6,5 χρόνων στο τζίρο του Χ.Α. Στα 523 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να κάνει 175 εκατ. ευρώ και τον Μυτιληναίο 136 εκατ. ευρώ. Στον ΟΤΕ άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 66 εκατ. ευρώ και στην Alpha Bank 47 εκατ. ευρώ. Ο MSCI Greece Standard προσέθεσε άλλες δύο μετοχές, μία εξέλιξη ενθαρρυντική για το Χ.Α και την οικονομία της χώρας.

****

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Το 5,5% του μτχ κ/φ άλλαξε χέρια χθες! Απίστευτο μέγεθος.
Με οριακές απώλειες έκλεισε η μετοχή, που με την είσοδο της στον MSCI μετουσίωσε σε απτή πραγματικότητα ένα διακαή πόθο της ηγετικής φυσιογνωμίας που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Μυτιληναίος που πέταξε την σκούφια του, όπως λέμε στα χωριά μας. Το άξιζε και το δικαιούταν άλλωστε.
 • Ο μ/μ δεν έχει ουδεμία πρόθεση, πόσο μάλλον διάθεση να προσπορίσει οφέλη εξυμνώντας τον μεγαλομέτοχο του ομίλου. Ο μ/μ είναι αυτόφωτος, δεν εξαρτάται από κανένα, ούτε κάνει χάρες, ούτε δέχεται.

Απλά έχοντας εξ ιδίοις… γνώση, του πως είναι δομημένος και πως διοικείται ο όμιλος συνδυάζοντας τα με τα αποτελέσματα της συνεχούς προόδου του, καταθέτει την δική του ταπεινή άποψη.

 • Και θα έχουν μπροστά τους τουλάχιστον 2 δεκαετίες για να αποκτήσουν όλα εκείνα τα εχέγγυα για να συνεχίσουν την πορεία του ομίλου στο διηνεκές μέλλον.

***

Πού βρίσκονται τα ΡΕ και τα Ρ/ΒV των Ελληνικών Τραπεζών

@10:05

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ: Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ, ενώ στο ίδιο μοτίβο έκλεισαν και οι Ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες. Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο καθώς επήλθε χθες συμφωνία της Ευρώπης για εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο.
 
Στο εσωτερικό, βελτιωμένα ήταν τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ με την λειτουργική κερδοφορία EBITDA να καταγράφεται αυξημένη κατά 36% στα 4,5εκ ευρώ και την τελική γραμμή να κινείται στα 3,3εκ ευρώ (ενισχυμένη από μη επαναλαμβανόμενες επιστροφές φόρου αξίας 0,6εκ ευρώ) έναντι 1,9εκ ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 
 
Η σημερινή μακροοικονομική ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εγχώριες λιανικές πωλήσεις Μαρτίου και τον πληθωρισμό Μαΐου σε Γαλλία και Ευρωζώνη. 
 
Επιπλέον,  σήμερα ολοκληρώνονται οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες της MSCI με ενδεχόμενο να έχουμε αυξημένη μεταβλητότητα. 
 
Η ανοδική διαφυγή του ΓΔΧΑ πάνω από την περιοχή των 910-900 μονάδων το επόμενο διάστημα θα  εξαρτηθεί εν πολλοίς από το διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει εύθραυστο για τις μετοχές.

@10:45

INTRACOM: Αν πιστεύει κανείς ότι τα μεγαλοστελέχη του ομίλου θα ρευστοποιήσουν μετοχές με την αποτίμηση στα 120 και 130 εκατ. ευρώ, καλόν θα ήταν να τον κοιτάξει κανείς… ψυχίατρος.

@10:50

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥΣ 
Βλέπετε σε πόσες μετοχές πόσο ψηλά βγαίνουν οι πωλήσεις και πόσο χαμηλά βρίσκονται οι αγοραστές. Αυτές είναι οι τακτικές αρκετών βρυκολάκων του Χ.Α (από τις τάξεις των μεγαλομετόχων παρακαλώ…). Για να αγοράσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα… Είτε από τους τρομοκρατημένους, είτε από τους έχοντες ανάγκη ρευστότητας.

@13:45

ΣΙΔΜΑ – απάντηση: Οταν γράφουμε “OUT” η τάδε ή η δείνα μετοχή αναφερόμαστε στο τωρινό της τερματικής κατάστασης της. Δεν σημαίνει ότι θα είναι και στον αιώνα τον άπαντα “Out”. Πόσο μάλλον, όταν η συγκεκριμένη έχει πολλά να δώσει προσεχώς.

 • Χρονικοί προσδιορισμοί δεν μπορούν να γίνονται, παίζουν ρόλο άλλωστε τόσοι αστάθμητοι παράγοντες.
 • Τώρα, για την τρέχουσα εικόνα της τους πραγματικούς λόγους τους γνωρίζουν οι insiders.
 • Που προφανώς ξέρουν από πρώτο χέρι την ταυτότητα του πωλητή και ανάλογα κινούνται.

@14:00

REDS- ΚΑΜΠ: Ογδοη ημέρα χωρίς “Πλήν” και από τα 1,9000 στα 2,2500 τώρα… Είχαν βάλει ένα τούβλο 10 χιλ. τμχ στα 2,2200 ευρώ αλλά απορροφήθηκε.
ΓΕΒΚΑ: Οποιοι τοποθετηθούν και παραμείνουν εντός, θα πάνε κάποια στιγμή πανευτυχείς στο Ταμείο. Πρόσφατες οι σχετικές υπενθυμίσεις, ας μην τις επαναλάβουμε. Κρατάμε όμως και κάποια σημαντική, μη γνωστή στους πολλούς, λεπτομέρεια (ες). Ας αφήσουμε όμως τους εν δυνάμει αγοραστές να κάνουν τις… προμήθειες τους, χωρίς να τους φουσκώσουν τις τιμές και μετά να τους τις γυρίσουν πίσω.

@14:25

ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ καλύπτουν το 50% του συνολικού τζίρου (δηλ. τα 24,5 εκατ. από τα 49 εκατ. του συνόλου).
ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Με διαφορά εμφανίζει την καλύτερη συμπεριφορά από τις μετοχές του ομίλου. Και όχι μόνον…

@14:35

ΣΙΔΜΑ: Η υπερβολή έχει και τα όρια της. Ο,τι βγαίνει κάποιος και ρευστοποιεί στα 2,00 και πιο κάτω δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο σωστός και πρέπει να μας επηρεάζει. Κι αυτό γιατί ο όμιλος κατάντησε να αποτιμάται σε 26 εκατ. ευρώ, την στιγμή που για το 2021 εμφάνισε κύκλο εργασιών  275 εκατ. ευρώ(!), κέρδη 25,6 εκατ. (έστω κι αν τα 12 ήταν έκτακτα) ενώ τα ebitda ξεπέρασαν τα 27 εκατ. ευρώ.
 • Δηλ.η μτχ παίζει με p/e 1 και ev/ebitda 3,5(!!!)… Με το netdebt/ebitda να έχει κατέβει κατακόρυφα και κάτω του 2,7(!)… Και μπορεί το p/e του 2022 να μην είναι επαναλαμβανόμενο και να μας βγει 3 ή 4 …
 • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η μτχ ενώ έχει εισέλθει εδώ και μερικές εβδομάδες σε πτωτική πορεία, ταυτόχρονα είναι πλέον καρα-υπερπουλημένη!!
 • ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ: Η Αγορά είναι ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ κλπ κλπ…

@16:05

OTE και ΟΠΑΠ γύρισαν θετικό τον ΓΔ , έστω οριακά στις 893,2 μονάδες. Τζίρος 75,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 45% σε ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ. Στο -1,5% η ΕΤΕ και -1,8% η ΕΕΕ

@16:10

Stocks: We ‘have reached peak bearishness’ amid recession and Fed fears, Citi says
After a couple of days of strength in stocks, one Wall Street investment bank thinks the worst is behind investors — for now.

“Over the near term, our high level takeaway is that the equity markets have reached a peak bearishness related to Fed expectations and recession risk,” Citi Strategist Scott Chronert wrote in a new note to clients.

@16:15

ΕΥΔΑΠ: 230 χιλ. τμχ χθες και μέχρι στιγμής άλλα 120 χιλ. τμχ. Σύνολον 350.000 τμχ και κάτι πολύ καλό περιμένουν οι αγοραστές.

@16:35

EYΔΑΠ – για να δούμε αυτή την φορά, αν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες περί μεγάλης επιστροφής κεφαλαίου…
ΓΕΒΚΑ: Μην κυνηγάτε τιμές… Θα σας βγάζουν κομμάτια…
ΣΙΔΜΑ: Κανονικά, το 2024 θα γράφει απίστευτα νούμερα στο καντράν, καλώς εχόντων των πραγμάτων…
ΜΑΘΙΟΣ: Είναι ζήτημα θέλησης μεγαλομετόχων…
ΕXALCO: Εδώ γίνεται όργιο υποτιμητικής προσπάθειας, που εσχάτως όμως αποτυγχάνει. Οι αγοραστές ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, έστω αυτοί οι ελάχιστοι…

@16:40

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Από αύριο θα μας δείξει αν είναι ικανός να δοκιμάσει και πάλι το 1732  ή να διολισθήσει στο 1562 επίπεδο.


***

ΚΡΙ ΚΡΙ – ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ: Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €30,73 εκ. έναντι €28,56 εκ. το 2021 (αυξημένος +7,6%). Τα βασικά μεγέθη της κερδοφορίας διαμορφώνονται ως εξής:

 • Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €1,75 εκ. έναντι €4,53 εκ. το 2021.
 • Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €0,55 εκ., έναντι €3,55 εκ. το 2021.
 • Τέλος,τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €0,45 εκ., έναντι €2,82 εκ. το 2021.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ: Οι Ξένοι διαχειριστές δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν την επενδυτική στρατηγική τους για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ακόμη και μετά την προσθήκη 2 νέων Εταιρειών στο δείκτη αναφοράς MSCI Standard Greece, δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς η ήδη χαμηλή συμμετοχή του στους δείκτες στάθμισης (κάτω από το 0,3%).

 • Θα απαιτηθούν και άλλες προϋποθέσεις, η αναβάθμιση της Εγχώριας Επενδυτικής Κοινότητας ανάμεσά τους, ώστε να βελτιωθεί ουσιωδώς η κεφαλαιοποίηση του Αναδυόμενου Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ευρισκόμενη στο 35 – 36% του ΑΕΠ περίπου, υστερεί δραματικά σε σχέση με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές επιδόσεις.

EXALCO, ΓΕΒΚΑ, ΜΕΒΑΚΟ, NAYΠAKTOY και ΜΑΘΙΟΣ – Μία 5άδα που έχει τους λόγους της για να κινηθεί δυναμικά (μήνυμα με… μικρούς αποδέκτες). Ευνοούνται τρομερά από τις εξελίξεις που τρέχουν. Υπό στενή παρακολούθηση κι ας μην κάνουν κομμάτια… Θα έρθει η στιγμή που θα κάνουν, αλλά τότε δεν θα βγαίνει προσφορά…

***

ME THN MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ – 2022

***

ME THN MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ – 2022


Μεγάλη διόρθωση στη Wall Street εκτιμά με ανάλυση της η Morgan Stanley, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -22% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τράπεζα, επιβεβαιώνεται, από ό,τι φαίνεται, το σενάριο περί πτωτικής αγοράς.

 • Όπως είχε προφητέψει, θα υπάρξει καταστροφή και κατήφεια, και τελικά μια αναπήδηση… και ξανά μετά πτώση. Σύμφωνα δε με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα, «πέρα από μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος άλλος καταλύτης για ένα ράλι – το οποίο, αν συνέβαινε, δεν θα μπορούσε να προσφέρει τίποτε άλλο πέρα από ένα +5%».
Ο λόγος για τη ζοφερή αυτή εκτίμηση δεν είναι άλλος από το ότι έρχεται ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Χ.Α: ΜΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ περιόδου 2010 με 2022Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ
Τετάρτη, 01-Ιουν-2022 00:02
Μεταναστεύουν και οι μετανάστες μας!!

 • Δεν βρίσκουν Αλβανούς, Πακιστανούς για φρούτα. Ακόμη χειρότερα στο τουρισμό. Πάνε αλλού. Σε καλά μεροκάματα. Οι δικοί μας; Γλεντάνε τα επιδόματα…

Προσέξτε τώρα. Δεν συζητάμε για δεξιότητες. Δε γίνεται λόγος για τις περίπου 200.000 που έχουν ανάγκη οι βιομηχανίες που μας έμειναν και οι 500.000 μικρομεσαίοι, από τους 850.000 που ακόμη δεν τα βρόντηξαν χάμω και να πάρουν τις επιστρεπτέες να πάνε διακοπές…

Συζητάμε για αγρότες γης. Και για τον μοναδικό κεντρικό πυλώνα της οικονομίας μας (έτσι που κατάντησε…). Τον τουρισμό. Και πού είναι το καινούργιο θα μου πείτε…

Χρόνια τώρα, αν όχι μια 20ετία, ζούμε και τα καταφέρνουμε αγροτικά (όπως τα καταφέρνουμε…) μόνο με εισαγόμενους εργάτες. Ξεκαλοκαιριάζουν στη Βόρεια Ελλάδα, οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί εργάτες. Να είναι καλά και οι Ρομά του Ελλαδιστάν.

Το καινούργιο είναι ο τουρισμός. Τα ξενοδοχεία. Τα εστιατόρια. Τα μπαρ. Οι καφετέριες. Σχεδόν τέλος και εδώ.

 • Και η Στατιστική που μας λέει μείωση της ανεργίας; Ποιους εννοεί; Μήπως βρήκαμε δουλειά σε 150-200.000 γενικούς διευθυντές(!!) και διευθυντές μάρκετινγκ και πληροφορικής(!!) στις χιλιάδες των επενδύσεων που έρχονται στο ελληνικό Κρατιστάν από τους Ολυμπιακούς του 2005 και δεν έχουμε πού να τις βάλουμε…;

Έτσι μας είπαν 6 κυβερνήσεις από τότε. Έτσι μας παραμύθιασαν και οι αριστεροί της προόδου… με τους Αμερικάνους και τους Ελληνοαμερικανούς που θα έδιναν δουλειές σε περισσότερους από 500.000… Άλλο τώρα αν παρέδωσαν (όταν έφυγαν από την κυβέρνηση) 1.200.000 πραγματικούς άνεργους, επιδοτούμενους από όλους τους ιθαγενείς…

Έρχεται όμως σήμερα η δική μας, Τράπεζα της Ελλάδας και τι μας λέει, βασισμένη και σε έρευνα της SAFE, που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ότι η εύρεση κατάλληλου προσωπικού, με προσόντα και εμπειρία, μαζί με το υψηλό κόστος χρηματοδότησης είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

 • Ότι για πρώτη φορά η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού εμφανίζεται ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι η δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό που κυριαρχούσε μέχρι την πανδημία.

Ότι το 2020, οι ελληνικές επιχειρήσεις βασίστηκαν κυρίως στα μέτρα στήριξης. Από το 2021 το 57% έκανε χρήση επιδοτήσεων και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Και ότι από το 2022 ο δανεισμός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπερνά εκείνων προς τις μεγάλες, καθώς οι πρώτες λαμβάνουν το 55% της καθαρής πιστωτικής επέκτασης (1 δισ. ευρώ).

Τι σχέση έχουν αυτά με το κακό μας χάλι στην απασχόληση. Πώς σχετίζονται με τη μετανάστευση των Ελλήνων που συνεχίζεται χωρίς σταματημό και πλησιάζει τις 700.000. Γιατί συνδέονται με την αδυναμία να βρούμε δυναμικό για απασχόληση στους αγρούς και τώρα και στον τουρισμό. Και τέλος, με τη μετανάστευση και των μεταναστών…

Έχουν και πολύ μάλιστα. Σε όλα τα επίπεδα απασχόλησης. Σε κάθε δουλειά που προσφέρει η αγορά μας (αν αφαιρέσουμε 300-350.000 θέσεις της προκοπής στον ιδιωτικό τομέα) στα πάνω από 2.500.000 που έχουμε, πρώτα απ’ όλα εμείς ως χώρα, ανάγκη να κρατήσουμε για να μη γεράσουμε εντελώς και να συνταξιοδοτηθούμε και σαν οικονομία…

 • Ζητάμε κόσμο λέμε, με δεξιότητες και εξειδικεύσεις. Και τι κάναμε τον μισό αιώνα της μεταπολίτευσης για να τον αποκτήσουμε. Το 1980 είχαμε κάποιους ψιθύρους για σύνδεση της παραγωγής με την παιδεία και την έρευνα. Μετά από 45 χρόνια (επί της ουσίας) το μελετάμε. Το ψάχνουμε. Σκεφτόμαστε αν θα τον κάνει το κράτος ή οι ιδιώτες με το κράτος. Αν θα χωθούν τα κόμματα και εδώ… ή αν θα τα αφήσουμε στην πάντα.

Ζητάμε αγρότες για να μαζεύουν τα φρούτα και βλέπουμε τους νέους δικούς μας αγρότες στα καφενεία να περιμένουν διορισμό στο κράτος. Ηλίθιοι είναι…; Θα πάνε στον αγρό όταν η δουλειά στο κράτος είναι τόσο απλό… Αρκεί να πέσει η μια κυβέρνηση και να ανέβει η άλλη, να κάνει τους δικούς της διορισμούς…

Ζητάμε, από το 2022, και προσωπικό ξενοδοχείου. Και γενικά στον τουρισμό. Γιατί να έλθουν; Για να χάσουν τα επιδόματα και να περιμένουν να πληρωθούν στο τέλος του 4μήνου… βεβαιώνοντας ότι πήραν δώρα και υπερωρίες…, γιατί αλλιώς θα χάσουν και αυτά που παίρνουν; Αν είναι να δουλεύουν όπως δουλεύουν γιατί να μην πάνε έξω από την Ελλάδα. Αυτό κάνουν τώρα οι Αλβανοί και οι άλλοι μετανάστες της Ελλάδας.

george.kraloglou@capital.gr


WALL STREET

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί να δώσουν συνέχεια στο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ράλι την προηγούμενη εβδομάδα, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει συνολικά 6,2% τερματίζοντας ένα σερί οκτώ διαδοχικών πτωτικών εβδομάδων – το μεγαλύτερο από το 1932. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 6,6% την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,8%.

Στο επίκεντρο της προσοχής σήμερα επανήλθε το ράλι των τιμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέο ρεκόρ του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των τιμών στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Μάιο, στο 8,1%, μετά την άνοδο του Απριλίου κατά 7,4%, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης τιμών S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε 21,2% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, μετά την άνοδο του Φεβρουαρίου κατά 20,3%. Και οι 20 πόλεις του δείκτη εμφάνισαν διψήφιες αυξήσεις, με τις τιμές στην Τάμπα να εκτινάσσονται κατά 34,8%.

 • Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 222,84 μονάδες ή -0,67% και έκλεισε στις 32.990,12 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 26,09 μονάδες ή -0,63% στις 4.132,15 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 49,74 μονάδες ή -0,41% στις 12.081,39 μονάδες.

 • Συνολικά για τον Μάιο, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,01%, ο Dow Jones κέρδισε 0,04%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε σε ποσοστό 2,1%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones εννέα έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nike με κέρδη 2,86 δολ. ή σε ποσοστό 2,47% και έκλεισε στα 118,85 δολ. και ακολούθησαν Walt Disney στα 110,51 δολ. με άνοδο 1,09% και η JPMorgan Chase με κέρδη 0,73% στα 132,23 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Salesforce (-2,94%), η Chevron (-2,08%) και η UnitedHealth Group (-2,04%).

Τα στοιχεία για την πορεία των τιμών σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανακοινώθηκαν λίγο πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεχτεί στο Οβάλ Γραφείο τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για να συζητήσουν για τον πληθωρισμό.

Σε σύντομες δηλώσεις λίγο πριν τη συνάντηση, ο Μπάιντεν είπε ότι το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού “ξεκινά με μια απλή πρόταση: σεβαστείτε τη Fed, σεβαστείτε την ανεξαρτησία της Fed, κάτι που έχω κάνει και θα συνεχίσω να κάνω”.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει σε προηγούμενες ομιλίες του ότι προτεραιότητά της Fed είναι πλέον να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μετά την εκτίναξη των τιμών σε υψηλά 40 ετών.

 • Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Christopher Waller, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει προς το επίπεδο του 2% που είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στις τελευτείες δύο συνεδριάσεις πολιτικής και αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλες δύο αυξήσεις, κατά 50 μ.β. την κάθε φορά, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed λένε ότι περιμένουν

Έχασε τη δυναμική του το σημερινό ράλι στις τιμές του πετρελαίου μετά τα δημοσιεύματα ότι τα μέλη του OPEC εξετάζουν την ιδέα να εξαιρέσουν τη Ρωσία από την συμφωνία για την κοινή παραγωγή τους, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να αυξήσουν την παραγωγή τους άλλες χώρες του καρτέλ.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου έχασε 40 cents και έκλεισε στα 114,67 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο είχε βρεθεί νωρίτερα να κερδίζει σχεδόν 4 δολ. Σε μηνιαία βάση πάντως το συμβόλαιο σημείωσε άλμα 9,5%.

Το Brent Ιουλίου κέρδισε 1,17 δολ. ή 1% και έκλεισε στα 122,84 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, κλείνοντας τον Μάιο με συνολικά κέρδη 12,4%.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Αυγούστου ωστόσο έχασε 2 δολ. ή 1,7% στα 115,60 δολ. το βαρέλι αν και νωρίτερα σκαρφάλωσε στα 120,80 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού βρέθηκαν να σημειώνουν ράλι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων οδών στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών.

 • Το ράλι έχασε τη δυναμική του μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο ορισμένα μέλη του OPEC εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου στην οποία κατέληξε πέρυσι το σχήμα του OPEC+.

Η εξαίρεση της Ρωσίας από τους στόχους παραγωγής πετρελαίου που έχουν θέσει τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους, που μαζί απαρτίζουν το σχήμα OPEC+, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες μέλη του καρτέλ να αυξήσουν την παραγωγή αργού, κάτι που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πιέζουν εδώ και καιρό καθώς η εισβολή στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

 • Η Ρωσία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησε με τον OPEC και εννέα χώρες εκτός OPEC πέρυσι να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή της κάθε μήνα, ωστόσο μετά το μερικό εμπάργκο της ΕΕ και τις κυρώσεις η παραγωγή της αναμένεται πλέον ότι θα μεθωθεί φέτος κατά περίπου 8%.

Η Wall Street Journal σημειώνει ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε με την εξαίρεσή της από τους στόχους παραγωγής που προβλέπει η συμφωνία του OPEC+.

 • Επί του παρόντος, ο OPEC δεν έχει δεχθεί επίσημες πιέσεις να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή του προκειμένου να αντισταθμίσει το ενδεχόμενο έλλειμμα ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο ορισμένα μέλη του καρτέλ στον Περσικό Κόλπο έχουν σχεδιάζουν ήδη να αυξήσουν την παραγωγή τους κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο χρυσός, ενώ ολοκλήρωσε και τον Μάιο με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς πτωτικούς μήνες καθώς το ράλι του αμερικανικού δολαρίου έχει πλήξει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έχασε 8,90 δολ. ή 0,5% και έκλεισε στα 1.848,40 δολ. ανά ουγγιά, ολοκληρώνοντας τον μήνα με συνολικές απώλειες 3,1%. Ο δείκτης ICE U.S. Dollar ο οποίος αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν 20 ετών στις αρχές του μήνα, ασκώντας έντονες πιέσεις στο κίτρινο μέταλλο.

Μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο του Ιουλίου να κατρακυλά 40.8 cents ή 1,8% στα 21,688 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός του Ιουλίου, στο μεταξύ, ενισχύθηκε 0,5% στα 4,3275 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου σημείωσε άλμα 2,7% στα 968,30 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έχασε 2,4% στα 2.006,30 δολ. ανά ουγγιά.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.