Χ.Α- μ/μ: Τι χαρά να διαθέτεις τέτοιους αναγνώστες

  • Τι χαρά να διαθέτεις τέτοιους φίλους αναγνώστες

Από φίλο αναγνώστη λάβαμε τα εξής…

———- Forwarded message ———
From: Char K <ch@gmail.com>
Date: Thu, Sep 2, 2021 at 6:06 PM
Subject: Re: Περι κατανομής Χ/Φ
To: <qna@mikrometoxos.gr>

Περι κατανομής Χ/Φ (για του λόγου το αληθές)–

Καλησπέρα αγαπητέ μ/μ (Κύριε Βασίλη),

Τον προηγούμενο μήνα, σας είχα αναπτύξει παρακάτω την θεωρία μου περι κατανομής Χ/Φ.
Για του λόγου το αληθές λοιπόν και επειδή μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις,σας παρουσιάζω τα αποτελέσματα για τον μήνα Αύγουστο όπου και αποφάσισα να κρατήσω κάποια στατιστικά στοιχεία.

Με βάση αυτά λοιπόν, αν κάποιος είχε επιλέξει τον μήνα που μας πέρασε να επενδύσει στις ετερίες του 25άρι, ισοδύναμα και αναλογικά πάντα θα είχε λάβει την απόδοση του 3,83%, ενώ εκείνος που θα είχε επιλέξει το καλάθι του μικρομέτοχου/μικροεπενδυτή το οποίο όπως είχαμε πει περιλαμβάνει χαρτιά μιρκά, μικρούλια και πολύ μικρά (πλήν 2-3 του mid cap γνωστά και μη εξαιρετέα) θα είχε εγκλωβιστεί(?) στην απόδοση του 12,6%.

Το αστείο της υπόθεσης εδώ είναι ότι αν ένας τρίτος είχε επιλέξει -με κάποιο μαγικό τρόπο- να επενδύσει στον γ.δ. τότε θα ήταν ελαφρά πιο κερδισμένος από εκείνον του 25άρι (χαχα εδώ γελάμε).

Υ.γ. Δεν στέλνω αναλυτικά τις μετοχές από τις οποίες απαρτίζεται το Χ/Φ του μ.μ. καθώς δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αφού η συντριπτική πλειοψηφία είναι απο εκείνες τις εταιρείες που κατα καιρούς έχουν αναλυθεί στο site του μικρομέτοχου και οι οποίες έχουν σχετικά ισοδύναμη βαρύτητα στην κατανομή κεφαλαίου (για να μην θεωρηθεί ότι αποτελούνταν για παράδειγμα από 80% ινλοτ που έτρεξε το μεγάλο ράλι)

Υ.γ.2. Το επιχείρημα ότι όλες οι μικρομεσαίες “τρέχουν” αυτό το διάστημα λόγω αναμονής 6μήνου,προσδοκειών, κλπ το ακούω αν και μου φαίνεται λίγο υπερβολικό για να στηρίξει τέτοιες διαφορές. Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια θα μας δείξει τι ισχύει.

Με εκτίμηση,

Χ.Κ.


On Wed, Jul 28, 2021 at 1:25 AM ChK <chk@gmail.com> wrote:

  • Καλησπέρα αγαπητέ μ/μ (Κύριε Βασίλη),

Ορμώμενος από -σχετικά- πρόσφατη αναφορά σας στο πως είναι καλό να κατανέμεται ένα Χ/Φ, μου έχει δημιουργηθεί η εξής σκέψη/προβληματισμός και ήθελα να τον μοιραστώ μαζί σας.

Είδα λοιπόν ότι οι περισσότερες συνθέσεις Χ/Φ θεωρείτε ότι είναι καλό να απαρτίζονται σε μεγάλο βαθμό από μετοχές του 25άρι (πλην των πολύ μικρών Χ/Φ).

Επίσης υπάρχει γενικά η φιλοσοφία ότι το πλεονέκτημα των “βαριών χαρτιών” έναντι των υπολοίπων εκτός 25άρι είναι η ανθεκτικότητα στην πτώση και γενικότερα η ασφάλεια.

1) capital safety

Δηλαδή τίθεται ακόμη θέμα (αν υπήρχε ποτέ) βιβλικής καταστροφής ώστε να κινδυνεύουν υγιείς εταιρίες είτε μικρές είτε μεγάλες ; Γιατί να επικαλούμαστε ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε το κεφάλαιο μας και γιατί π.χ. ο ΟΠΑΠ είναι πιο “safe” επιλογή από την ΔΟΜΙΚΗ που προ ολίγων μηνών βγήκε από -άκουσον ακουσον- την επιτήρηση.

2) growth opportunity

Η απλή και συνάμα λογική σκέψη, σε περίπτωση μελλοντικής εκτόξευσης της οικονομίας πόσο πιθανό είναι ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ (για τις τράπεζες ούτε μνεία) να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους σε σχέση με την intracom, την revoil, την performance ; Τι κερδοφορία θα πρέπει να παρουσιάσουν οι πρώτες και τι οι δεύτερες και πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο ;

3ο και κυριότερο downside risk

Πλέον βλέπουμε όπως έγινε και στην τελευταία και πιο πρόσφατη “βουτιά” ότι τα μικρά και μικρομεσαία χαρτιά δεν βουλιάζουν όπως ίσως κάποτε συνέβαινε και εν αντιθέσει με αυτό προηγούνται και στην άνοδο με το πρώτο rebound που γίνεται.

3 στα 3 και δε μου βγαίνει η εξίσωση..

1) capital safety

2) growth opportunity

3) downside risk

Συμπερασματικά, κλείνω όλο και περισσότερο στην διασπορά του χαρτοφυλακίου ακόμη αν είναι και σχετικά μεγάλο (around 100κ), σε μετοχές μικρές, μικρούλες και πολύ μικρούλες άντε και κάποιες από mid cap.

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να βρεις μια δεκάδα – εικοσάδα μετοχών από όλο το ταμπλό αντί να κατέχεις βαριά δυσκίνητα και κάποια από αυτά αρκετά φουσκωμένα χαρτιά με αρκετό ρίσκο πλέον κατα τη γνώμη μου.

Θα εκτιμούσα πολύ το σχόλιο σας.

Με μεγάλη εκτίμηση,

ΧΚ


Αγαπητέ Xάρη, 

Η άσκηση και καταγραφή που έκανες αποτελεί ουσιαστικά τον θεμέλιο λίθο για την αξιολόγηση μιας επενδυτικής τακτικής. Αν μη τι άλλο τα συμπεράσματα σου δεν διαφέρουν καθόλου από τα χρόνια συμπεράσματα μας.
  • Ο γενικός δείκτης αποτελεί μια απαρχαιωμένη σύνθεση μετόχων με στρεβλή συμμετοχή αρκετών εξ αυτών, που ενώ έχει ταυτιστεί στην συνείδηση του κόσμου ως η πορεία της αγοράς στην πραγματικότητα μικρή σχέση έχουν με την ουσία της αγοράς.
Θα σε συμβούλευα να συνεχίσεις την άσκηση και μια φορά τον μήνα να μας ενημερώνεις για τα συμπεράσματα σου. Επίσης σημαντικό είναι να παρακολουθήσεις την συμπεριφορά του χαρτοφυλακίου σου σε ανοδικές ή πτωτικές περιόδους.
μ/μ