Χ.Α – ΙΝ και OUT – Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ (ΚΑΙ ΕΔΩ) κι άλλες μετοχές της Reds (δόθηκε στο πάτο της, είναι και στο ΤΟΠ7 για το 2019, αλλά έχει πολύ ψωμί η υπόθεση)…

ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΜΑΧΙΑ μεχρι τα 1,2000 ευρώ με την BOOK VALUE στα 1,6200 ευρώ και χωρίς να υπολογίζουμε τις νέες τιμές που νομοτελειακά θα προκύψουν από τις προσεχείς συνέργειες κ.λπ κ.λπ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΤΥΛ ΚΕΚΡΟΠΑ ή ΛΑΜΔΑ ή κ.λπ κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ και ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τις NAV των ΛΑΜΔΑ, ΜΠΡΙΚ, ΤΡΑΣΤΟΡ κλπ –

ΑΣ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΙΜΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ – ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΟΥΤΩΣ η ΑΛΛΩΣ…

Η πιο άμεση χρονικά επέκταση αφορά το εμπορικό πάρκο Smart Park της REDS του ομίλου «Ελλάκτωρ» στα Σπάτα. Η προσθήκη επιπλέον 15.500 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να είναι λειτουργική εντός του φθινοπώρου, ενισχύοντας σημαντικά τις προοπτικές του εν λόγω κέντρου, το οποίο θα προσφέρει πλέον συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια άνω των 51.000 τ.μ.

 • Η συνολική επένδυση της REDS ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ. Ηδη, το 70% των πρόσθετων επιφανειών έχει μισθωθεί, με τις τελευταίες προσθήκες μάλιστα να αφορούν δύο πρωτοεμφανιζόμενες αλυσίδες στην ελληνική αγορά.
 • Ο λόγος για την Ashley Homestore, η οποία θα μισθώσει κατάστημα 800 τ.μ. με έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως επίσης και την αλυσίδα Toys Center, που θα μισθώσει 800 τ.μ., όπου θα πωλούνται παιχνίδια και εποχιακά είδη.
 • Πέραν των δύο νέων αλυσίδων, υφίστανται δεσμευτικές συμφωνίες εκμίσθωσης και με τις αλυσίδες Decathlon, GAP, Bo Concept, Marks & Spencer και Διάφανο. Η διοίκηση της REDS αναμένει και πρόσθετες συμφωνίες με αλυσίδες τεχνολογίας, εστίασης και ένδυσης-υπόδησης.

Η μεγαλύτερη από τις νέες επενδύσεις δρομολογείται στην Κάντζα της Παλλήνης στα Κτήματα Καμπά από την REDS του ομίλου «Ελλάκτωρ». Πρόκειται για έργο της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση της έκτασης, που αποτελεί και το τελευταίο στάδιο πριν από την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Ασφαλώς, αυτό το στάδιο μπορεί να απαιτήσει ακόμα και 18 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί, επομένως απαιτείται υπομονή. Πάντως, η διοίκηση της REDS εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην έκδοση των αδειών εντός του 2020.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, από τα συνολικά 132.815 τ.μ. εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας που θα προκύψουν, περίπου 30.000-40.000 τ.μ. θα αφορούν χώρους γραφείων, ενώ στο έργο θα περιλαμβάνονται επίσης κινηματογραφικές αίθουσες, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και πιθανώς και ξενοδοχείο.

Οι δε κοινόχρηστοι χώροι θα ανέρχονται σε 53.115 τ.μ. Πριν από λίγα χρόνια, το Cambas Project ήταν πρωτίστως ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο, με συμπληρωματικές χρήσεις γραφείων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι σε κοντινή απόσταση, και συγκεκριμένα στη Γυαλού των Σπάτων, η REDS λειτουργεί ήδη το επιτυχημένο εμπορικό πάρκο Smart Park, προτιμήθηκε η στροφή του σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συγκροτήματος σύγχρονων γραφείων, με συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας, όπως επίσης και με σημαντικούς χώρους πρασίνου.

****

ΕΥΔΑΠ- ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για τους κατέχοντες την μετοχή, η φετινή χρονιά παρουσιάzει ειδικό ενδιαφέρον καθώς τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Το πιο πιθανό είναι η σύμβαση να ανανεωθεί για άλλα 20 χρόνια ωστόσο θα υπάρχει πλέον η επιβολή ενός ειδικού τέλους που θα αφορά τα δικαιώματα χρήσης του αδιύλιστου νερού. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των υπουργείων που θα υπογράψουν την παραχώρηση, ωστόσο το κόστος του τέλους ενδέχεται να αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση προστιθέμενη στο κόστος πωληθέντων της εταιρίας.

 • Η δυσκολία που έχει η ΕΥΔΑΠ στο να μετακυλήσει την επιβάρυνση στην κατανάλωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νερό αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και μια διψήφια ποσοστιαία αύξηση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσει σε πολιτικό επίπεδο.
 • Από την άλλη πλευρά η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί έργα υποδομής στο δίκτυο του νερού τα οποία θα μπορούσαν να συμψηφίζονται με ένα μέρος ή με το σύνολο των «τελών νερού».
 • Αν και η διαβούλευση των σχετικών φορέων έχει ξεκινήσει από πέρυσι η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα και δεν αποκλείεται το θέμα να μετατεθεί για μετά τις εκλογές.
 • Η ρύθμιση της τιμής του αδιύλιστου νερού θα έχει επίπτωση και στην ΕΥΑΘ όταν θα έρθει η δική της ώρα της ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2031.

ΤΟP 5 ΜΙΚΡΟΥΛΑΣ Κ/ΦΣΗΣ για το 2018: 

 • ΕΚΤΕΡ@0,6400 ευρώ και +89% στα 1,2100 ευρώ, με υψηλό 1,3500 ευρώ… Και στα 1,9000 τώρα….
 • ΠΠΑΚ@2,2200 ευρώ και +50%, στα 3,2800 με υψηλό στα 3,8000 ευρώ. Και στα 5,000 ευρώ τώρα
 • ΠΡΟΦ@0,7100 και +65% στα 1,1750 ευρώ με υψηλό της στα 1,6200 (+125%). και στα 4,2000 ευρώ τώρα
 • ΝΑΚΑΣ@1,3000 ευρώ και +20% στα 1,5000 με υψηλό στα 1,8500 και στα 1,9000 τώρα
 • Και [email protected]% με… 1 εκατ.!! τώρα κ/φση στα 0,3200, λόγω ανύπαρκτης διοίκησης
 • ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΑΝΤΩΣ στην UNIBIOS, ελάχιστοι πήραν θέση, κρίνοντας από τον ετήσιο ανύπαρκτο τζίρο της… Ο δε μέσος όρος διαπραγμάτευσης ήταν στα 0,5300 ευρώ
 • ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ επειδή απευθύνεται σε μικροεπενδυτές έχει μεγάλη βαρύτητα για τον μ/μ γιατί δεν θέλει να ζημιώνονται εξ αιτίας του έστω ένα σεντ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά να βγάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα…
 • ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και τις ΕΛΒΕ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΚΕΚΡΟΠΑ, ΓΕΒΚΑ και μερικές ακόμη που δεν μας έρχονται πρόχειρα στο νου…
 • ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ μάλιστα που το 2017 είχε φανεί γενναιόδωρο, σε βαθμό που να προβληματίζει για τις αποδόσεις του 2018 που τελικά έκαψε κόσμο και κοσμάκη. ΟΧΙ ΟΜΩΣ και τους αναγνώστες μικρομετόχους του μ/μ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ από τις σελίδες του στο Κεφάλαιο του Σαββάτου 8/9: 

Όταν μετά το μεταπτυχιακό μου το 1993 κατάφερα και μπήκα από μια σειρά εξετάσεων και interview ως «μισθωτός» ασκούμενος στο χρηματιστηριακό παρακλάδι της  JPMorgan στη Νέα Υόρκη είχα θέσει ως στρατηγικό  στόχο να αλιεύσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα για το Stock Trading και τη χρήση της Τεχνικής Ανάλυσης πάνω σε αυτό.

 • Κάτι η εθνικότητά μου (οι αμερικάνοι ως επί το πλείστον λατρεύουν την Ελλάδα)  κάτι τα νιάτα και η τύχη με ώθησαν να βρεθώ από τα γραφεία, που είχε η JPMorgan   στους δαιδαλώδες δίδυμους πύργους στο  Trading Floor του NYSE στη Wall Street ως βοηθός του βοηθού… ώ βοηθός των Corporate Broker της Τράπεζας, ή απλά το παιδί για τους καφέδες, το κουβάλημα και το σιγύρισμα των εντολόχαρτων.

Μέσω όμως  αυτής της ιδιότητας γέμιζα ακατάπαυστα το «σκληρό» μου δίσκο καθώς  ήμουν στη κυριολεξία  στη κεντρική πηγή της πληροφόρησης γύρω από το Stock Picking και το Stock Trading. Βασικός μου τροφοδότης ήταν ο David, ο 50ρης αντικριστής της JPMorgan  με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών άνω του 1,5 δισεκατομμυρίων. δολαρίων τότε.

 • Ο David λοιπόν σε κάποιες από τις πολλές συζητήσεις στο μέσο των συνεδριάσεων (dinner time) μου ανέφερε ότι τα περισσότερα κέρδη τα έχει βγάλει από αγορές μετοχών που σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά ενώ μου συνέστησε να αποφεύγω συναλλαγές με μετοχές εταιρειών που πραγματοποιούν νέα χαμηλά.

Μάλιστα μου πρότεινε στην οθόνη που θα παρακολουθώ τη συνεδρίαση να έχω πάντα στο πάνω μέρος 4 με 5 μετοχές που σπάνε το υψηλό 52 εβδομάδων στο μέσο 15 έως 20 ποιοτικές μετοχές που θα ζω και θα αναπνέω μαζί τους,10 μετοχές που λόγω της βαρύτητάς τους   μπορούν να σύρουν τους δείκτες και τη ψυχολογία της μάζας ενώ στο κάτω μέρος της οθόνης που δε θα είναι όμως ευκρινή αλλά θα χρειάζεται να τις ανεβοκατεβάζω -για δυσκολία- από τον κέρσορα περιθωρίου μου επέτρεψε να έχω 2 μετοχές που να σημειώνουν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.

 • Αυτή η τόσο απλή λογική δυστυχώς δεν διαπρέπει ιδιαίτερα στους έλληνες επενδυτές, καθώς η χρηματιστηριακή παιδεία των περισσότερων δουλεύει από την αντίστροφη, αγοράζοντας δηλαδή μετοχές που πέφτουν συνεχώς θεωρώντας ότι είναι  «φθηνές» ενώ συνήθως τις πρώτες που πουλάνε είναι οι μετοχές που κάνουν νέα υψηλά με τη γνωστή ρήση «και που να πάει». Βέβαια κάποιους επενδυτές δε τους κατακρίνω καθώς έχουν μπολιαστεί από τα σκοτεινά «limit up» του 1999 και του 2000 αλλά στο βάθος χρόνου θα πρέπει και αυτοί να γυρίσουν σελίδα.
Print Friendly, PDF & Email