Χ.Α: Η προσοχή τώρα στρέφεται περισσότερο στα επίπεδα στήριξης & Τεχνική εικόνα για ΔΕΗ, ΦΡΛΚ, ΚΡΙ, ΟΛΥΜΠ

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ΧΑ, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 892,97 μονάδες με πτώση 0,95%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 7,92 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν χθες πράξη, 32 κινήθηκαν ανοδικά, 77 πτωτικά, και 85 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που κατέγραφε ο γενικός δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όπου και πραγματοποίησε το ενδοσυνεδριακό υψηλό του στις 902,41 μονάδες, οι πιέσεις άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται υποχρεώνοντας τον να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, και κάτω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων.

Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης η εικόνα του γενικού δείκτη δεν βελτιώθηκε, με τις πιέσεις να συνεχίζονται να αυξάνονται, πραγματοποιώντας το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο τέλος, στις 892,97 μονάδες.

  • Παρά το γεγονός ότι κυριάρχησε χθες το αρνητικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν έλαβαν την εικόνα πανικού, με αρκετές μετοχές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με χαμηλότερο όγκο από αυτόν της Παρασκευής.

Οι μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Ιντρακάτ, Ιντραλότ, Ιντρακόμ, Quest, MLS, MIG, και Τεχνικής Ολυμπιακής ολοκλήρωσαν με σημαντικές πιέσεις, ενώ ξεχώρισαν σε κέρδη αυτές των ΔΕΗ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, και ΝΗΡΕΑ.

Ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής πραγματοποίησαν οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Ιντρακάτ, Revoil, ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ, και ΚΛΜ.

Ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με την προσοχή την εβδομάδα που διανύουμε να στρέφεται περισσότερο στα επίπεδα στήριξης, από όπου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάσπαση των 900 μονάδων και κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Οι πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα συνεχίζουν να παραμένουν αυξημένες, με τις πτωτικές συνεδριάσεις να αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ή τοποθετήσεων.Για ακόμη μία συνεδρίαση ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, κι ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 915 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (17,75 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,80 εκατ. τεμάχια).

****

Τέλος στο σερί των τριών ανοδικών συνεδριάσεων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί με σχετική «άνεση» το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.375 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).****

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά του κινητούς μέσους όρους των διακοσίων και πενήντα ημερών.

  • Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει εστιασμένη στην διατήρηση ή όχι του «χρυσού σταυρού», όπου στην περίπτωση ακύρωσης του αυξάνονται οι πιθανότητες για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα για τον δείκτη.

Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,05 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,57 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).****

Προβληματισμός για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει ελαφρώς αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 11,55 εκατ. τεμάχια έναντι 16,97 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).****

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,29 ευρώ με κέρδη 1,73%, με την μετοχή να σημειώνει σήμερα όγκο μεγαλύτερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,332 ευρώ, και η στήριξη στα 3,082 ευρώ.

***

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,39 ευρώ με πτώση 0,19%, συνεχίζοντας να εναλλάσσεται πάνω και κάτω του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης. Η μετοχή έχει δημιουργήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις σημαντική στήριξη στα 5,3511 ευρώ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,571 ευρώ.

***

Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής έκλεισε στα 2,31 ευρώ με πτώση 2,94%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία). Η αντίσταση βρίσκεται στις 2,495 ευρώ, και η στήριξη στα 2,265 ευρώ.

***

Η μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ έκλεισε στα 5,50 ευρώ με κέρδη 3,77%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,610 ευρώ, και η στήριξη στα 5,13 ευρώ.

***

Μικτή εικόνα κατέγραψαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,615% με πτώση 7,03%, και του δεκαετούς στο 1,505% με πτώση 2,97%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

http://new-economy.gr/

***

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.