Χ.Α – Η γωνιά του μικροεπενδυτή – Επιλογές και σχόλια (02/10) – A’

ΑΦΟΡΜΗΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ από επιστολή φίλου αναγνώστη**** που λάβαμε χθες το απόγευμα, το κατωτέρω σχόλιο:-  

MA ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ειναι κακή μία επιλογή (ΠΕΡΦ) που δίνεται στα 2,3000 και 2,5000 και τώρα – μετά από μία τόση πίεση στις μικρομεσαίες μετοχές – να διαπραγματεύεται στα 3,2000 – 3,3000 χωρίς να εγκλωβίζει μάλιστα. Και όταν πήγε στα 3,4000 – 3,6000 ευρώ, όποιος ήθελε έπαιρνε ένα +40% μέχρι +50% άνετα και ωραία. Αλλά και τώρα δεν είναι άσχημα, στα 3,2000 ευρώ μετά μάλιστα από το χθεσινό -5,4% που έδωσε την δυνατότητα στους εν δυνάμει αγοραστές να αγοράσουν σχεδόν 12.200 μετοχές της.
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής.
Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες.
  • Και σε αυτόν τον επενδυτή ο μ/μ βγάζει το καπέλο και πάντα θα τον βοηθάει. Γι αυτόν άλλωστε νοιάζεται και για κανένα άλλον.
**** Ο φίλος αναγνώστης είναι γνώστης της αγοράς και το σχόλιο δεν τον αφορά, αντιλαμβανόμεθα πλήρως τι εννοούσε. Είπαμε, ευκαιρίας δοθείσης  και για να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα στους… επιστήμονες-παντογνώστες του ΧΑ!

UNIBIOS – BIOΣK 

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
  • ΤΙΜΗ: 0,3440 στο +1,18% με 300,5 χιλ. τμχ.
  • ΒΟΟΚ VALUE: 0,6270 ευρώ
  • ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με μεγάλες προοπτικές λόγω αντικειμένου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,320 0,350 -1,99
30 ημερών 0,320 0,420 -14,00
3 μηνών 0,290 0,524 -9,47
6 μηνών 0,284 0,524 7,84
12 μηνών 0,255 0,524 -16,10
  • ΧΘΕΣ ΠΟΥ κοινώς… “ΕΧΩΝΑΝ τον άμπακο” δινόταν η ευκαιρία. Και θα ξαναδοθεί…
  • ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
  • ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ – ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ – χωρίς μεγάλο ρίσκο…
  • ΣΤΑΔΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, μάξιμουμ 1500 με 2000 ευρώ.
  • Και αν συνεχισθεί, ενισχύουμε κι άλλο την θέση μας…
  • Κ/ΦΣΗ: 5,37 εκατ. στα 0,3440 ευρώ.
  • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 9,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΡΙΑΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 38 χιλ. ευρώ στο 6μηνο

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου το Α’ εξάμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σε 9,81 εκατ. ευρώ. Από χρηματοοικονομική άποψη η θέση της εταιρίας παραμένει ικανοποιητική και η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια διαμορφώνεται σε 81%, ενώ αντίστοιχα η σχέση ιδίων προς συνολικά κεφάλαια σε 45%.

Παρακάτω παρατίθενται σύντομα στοιχεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου.

Αντώνιος Παναγιώτη Σβορώνος: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος. Πτυχιούχος των πανεπιστημίων Harvard College Bachelor of Arts (1982), Columbia University Graduate School of Business, MBA, (1984), Columbia University School of Engineering Master of Science in Engineering (1984), Columbia University Graduate School of Arts and Sciences, PhD Management Science (1986). Στην Εταιρεία εργάζεται από το 1996. Έχει εργαστεί και σε άλλες εταιρίες του χώρου από το 1986. Στον Όμιλο, είναι υπεύθυνος, του τμήματος μετόχων, Πρόεδρος της Εκδότριας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των «Βιοσώλ Δομικά Εργαλεία ΑΕΒΕ» και «ΘΕΑΞ ΑΕ».

Ορφέας Νικολάου Μαυρίκιος: Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος. Πτυχιούχος Οικονομικών από το Hamilton College στο Clinton της Νέας Υόρκης και Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά, το Μάρκετινγκ και την Επιχειρησιακή Διοίκηση από το J.L.Kellogg Graduate School of Management του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston του Illinois. Μετά από μακρά πορεία σε νευραλγικές θέσεις εταιρειών όπως η Ernst & Young και η TOYOTA Ελλάς Α.Ε., τον Ιανουάριο του 2004 ο κ. Μαυρίκιος ανέλαβε την Διοίκηση της Κάλλιγκαν Ελλάς την οποία σύντομα ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της επεξεργασίας του νερού. Από τον Απρίλιο του 2008 και σε συνέχεια της εξαγοράς της Κάλλιγκαν Ελλάς από την Εκδότρια ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Unibios παραμένοντας στο Δ.Σ. της «Κάλλιγκαν Ελλάς» (νυν «Watera Hellas»).

Κυριάκος Νικολάου Παπαθανασίου: Εκτελεστικό Μέλος . Πτυχιούχος της Οικονομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1985) με μεταπτυχιακή διπλωματική διατριβή στην Οικονομετρία και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το New York University (NYU) Stern School οf Business με εξειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά (1991). Εχει εργαστεί στην ναυτιλιακή εταιρεία International Operations του Ομίλου Νιάρχου ως Treasurer (1986-1989), στην Procter & Gamble ως Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης (1990-1993), στην Friesland Campina Foods ως Αν. Οικονομικός Διευθυντής και μέλος Δ.Σ. (1994-1995), στην Toyota Hellas ως Οικονομικός Διευθυντής (1995-1999), στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Σχεδιασμού και Ελέγχου (1999-2002), Διευθυντής Προμηθειών και Συμβάσεων (2002-2012) και μέλος του Συμβουλίου των εκτελεστικών διευθυντών (Board of Executives & Directors, 2009-2012), στην Pappas Restaurants Inc. και Luby’s Inc. ως Σύμβουλος Διοίκησης (2013-2017). Τον Μάιο του 2018 96 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Οικονομικού και Διοικητικού Διευθυντή του Ομίλου Unibios και ταυτοχρόνως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκδότριας.

Ιωάννης Θωμά Μεθόδιος: Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ΜΒΑ στη πληροφορική και Ph.D στη δημόσια διοίκηση από τις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Ελλάδος (1991-2004), του Ελληνικού τμήματος μιας από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρίες συμβούλων οργάνωσης, διοίκησης και πληροφορικής. Ήταν ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος Συμβούλων Επιχειρήσεων στην Ernst & Young στην Ελλάδα (1982- 1991), και επίσης διευθυντικό στέλεχος (Associate) στην εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Booz Allen & Hamilton (1976-1982) στις ΗΠΑ. Στις 04.03.2013 ανεδείχθη μέλος του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κύριος Μεθόδιος συνδυάζει μια ευρύτατη γνώση της αγοράς που απέκτησε ως σύμβουλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών επιχειρήσεων με ευρύτατες γνώσεις λογιστικής και οικονομικών.

Γεώργιος Ευθυμίου Παπαθανασίου: Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Ο κύριος Παπαθανασίου είχε μια μακρά σταδιοδρομία στον τραπεζικό κλάδο. Έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και Υποδιοικητής της Ελληνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Ιδρυτικό στέλεχος και Γενικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Τράπεζας και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Χρηματιστηριακών Υπηρεσιών, της Ναυτιλιακής Περιοχής Πλατυγιαλίου Αστακού (ΝΑΒΙΠΕ) και παράλληλα Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων μεγάλων Ελληνικών Εταιριών (ΑΣΤΗΡ Ασφαλιστική, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΘΝΟΝΤΑΤΑ, κ.α.) και Ευρωπαϊκών Εταιριών και Οργανισμών (EUROPAY INTERNATIONAL SA και EUROPEAN CLUB OF DEVELOPMENT BANKS). Μετά από μια μακρά σταδιοδρομία στον πιστωτικό τομέα ο κύριος Παπαθανασίου έχει συνεργασθεί και αξιολογήσει επιχειρήσεις σε μεγάλο εύρος τομέων δραστηριότητας και έχει σημαντική γνώση της αγοράς και της λογιστικής. Έχει ασχοληθεί με την επαγγελματική εκπαίδευση και συγγραφή πονημάτων σε θέματα Τραπεζικής Τεχνικής και Διοίκησης και στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής διετέλεσε Εισηγητής, Οργανωτής και Συντονιστής σε πολυάριθμα σεμινάρια , ημερίδες και συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος (στην Εθνική Τράπεζα, στην ‘Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε Πανεπιστήμια και σε Οργανισμούς ). Σημαντικό συμβουλευτικό έργο έχει επίσης να επιδείξει κατά την ενασχόλησή του με διάφορα θέματα (οικονομοτεχνικές μελέτες, οργανωτικές επεμβάσεις κ.α) , που κατά καιρούς ανέλαβε σε Υπουργεία (Οικονομικών , Προεδρίας, Υγείας , Δικαιοσύνης) , Οργανισμούς (Πανεπιστήμια , ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κ.α.) και Τράπεζες (Μακεδονίας – Θράκης , Συνεταιριστικές). Ο κύριος Παπαθανασίου έχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πτυχίο Κοινωνικών Επιστημών από Πάντειο Πανεπιστήμιο καθώς και Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ινστιτούτου ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Αλέξανδρος Νικολάου Καλογήρου: Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με MBA στο Frank Zarb Business School στο Hofstra University στη Νέα Υόρκη. Στέλεχος εταιρείας του Χρηματοπιστωτικού χώρου με σημαντική διδακτική εμπειρία στο χώρο των Οικονομικών και των Μαθηματικών. Ιωάννης Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλος: Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Εταίρος-Διαχειριστής στο λογιστικό και συμβουλευτικό γραφείο SYNERGIA MANAGEMENT CONSULTING Ι.Κ.Ε. που παρέχει πλήρη οικονομοτεχνική υποστήριξη τόσο σε φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα κάθε κατηγορίας.

******

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ 

Πώς η κλιματική αλλαγή…ευνοεί τη Unibios- Στο επίκεντρο η αφαλάτωση

ΠΗΓΗ – https://www.economix.gr

Unibios – πρώην ΒΙΟΣΩΛ: Ποια είναι τα σχέδια του ομίλου που ολοκλήρωσε πρόσφατα ΑΜΚ. ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική Watera που κατασκευάζει μονάδες αφαλάτωσης.

Η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη, με την Παγκόσμια Τράπεζα να σημειώνει σε έκθεσή της ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και προηγμένα και πλούσια κράτη. Όπως ακόμη, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η ποιότητα του νερού αποτελεί σύνθετη υπόθεση, με τις επιπτώσεις στην υγεία και σε άλλους τομείς να μην έχουν ακόμη, πλήρως, χαρτογραφηθεί, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο διαφέρει σε κάθε χώρα. Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ρύποι που εντοπίζονται στο νερό προκαλούν επιπτώσεις, οι οποίες ήταν, μέχρι πρότινος, άγνωστες.

Επιχειρηματική δραστηριότητα

Διαβάζοντας κάποιος πίσω από τις γραμμές των όσων αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, αντιλαμβάνεται ότι η δραστηριότητα διαχείρισης υδάτινων πόρων προσφέρει ένα σημαντικό επιχειρηματικό αντικείμενο. Στην Ελλάδα λιγοστές είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ απειροελάχιστες είναι όσες έχουν μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  Υπό το πρίσμα αυτό, ξεχωρίζει ο όμιλος Unibios, o οποίος, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Watera, δραστηριοποιείται στην κατασκευή εργοστασίων αφαλάτωσης.

Το περασμένο καλοκαίρι η Unibios ολοκλήρωσε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε, με το κεφάλαιο κίνησης να σχεδιάζεται να κατευθυνθεί στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός της. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η αύξηση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας Ebitda.

Λογότυπο Unibios
H Unibios ολοκλήρωσε, πρόσφατα, την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, τα προβλήματα ανυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υδροδοτικές ανάγκες που εμφανίζουν τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα, προμηνύουν καλύτερες ημέρες για εταιρείες, όπως η Unibios. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική, οι μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν μονάδες αφαλάτωσης, όπως η Consolidated Water Co., βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.

Η Watera, σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, μετά την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου, ύψους 600.000 ευρώ, στον Αναπτυξιακό νόμο, δρομολογεί την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης της με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, επιφάνειας 6.000 τετραγωνικών μέτρων στο Βόλο και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της νέας μονάδας, σε έναν περίπου χρόνο, επιτρέποντας στην εταιρεία να εξυπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες παραγωγής, που προέρχονται από την ενισχυμένη ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό για προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης.

Το καλοκαίρι του 2018 η Watera, που προσφέρει καθαρό νερό όχι μόνο για οικιακή αλλά και βιομηχανική ή ιατρική χρήση, εγκαινίασε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης στο ακριτικό Καστελόριζο, έχοντας εγκαταστήσει μονάδες στα περισσότερα ελληνικά νησιά.

Ιστορικό

Η Watera, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ορφέα Μαυρίκιο, αποτελεί την μετεξέλιξη της εταιρείας – αποκλειστικής αντιπροσώπου της αμερικανικής εταιρείας επεξεργασίας νερού Culligan International, αποτελώντας την παλαιότερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα.  Ανήκει στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής συστημάτων αφαλάτωσης-στην κατηγορία της- σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σημειώνεται ότι η Unibios αποτελεί την συνέχεια της ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε., που έλαβε την αρχική νομική της μορφή στις 16 Φεβρουαρίου 1940, ενώ η Watera δραστηριοποιείται στην αγορά επεξεργασίας νερού από το 1963.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.