Χ.Α: Η γωνιά του μικροεπενδυτή – 8 Ιανουαρίου 2020

 • Χ.Α – Η γωνιά του μικροεπενδυτή

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής.
Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες. Και σε αυτόν τον επενδυτή ο μ/μ βγάζει το καπέλο και πάντα θα τον βοηθάει. Γι αυτόν άλλωστε νοιάζεται και για κανένα άλλον.
AΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που την καθιερώσαμε, η γωνιά έχει προσφέρει τις UNIBIOS, MODA BAGNO, PERFORMANCE TECHNOLOGY, FIERATEX, NEWSPHONE, NΑΥΠΑΚΤΟΥ (αυτήν με …κρύα καρδιά), ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ και προτελευταία ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ, ΙΛΥΔΑ… Για να προσθέσουμε … τελευταία και τις ΜΑΣΟΠ (!!!!!!!) και ΜΕΝΤΙ (!!!).
ΥΓ: Αν περίμενε ο μικροεπενδυτής πλέον να δει χαρά η να περιμένει να την δεί αγοράζοντας ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, COCA COLA και όλα τα συναφή, ΖΗΤΩ που ΣΩΘΗΚΕ!
ΥΓ1: Κάποτε, θα του το συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα, όταν δηλ.όλες αυτές οι μετοχές είχαν κυριολεκτικά συνθλιβεί… Τώρα όμως πέταξε η ευκαιρία.
ΥΓ2: Οι αγορές μας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1500 ευρώ ανά περίπτωση, άντε το πολύ τις 2.000 ευρώ αν σας “γυαλίζουν” στο μάτι.
ΥΓ3: Η ΓΩΝΙΑ στο παρελθόν έχει δώσει στο πιάτο και στον πάτο δεκάδες εταιρειών που άφησαν άφωνο το ταμπλό με τις αποδόσεις που κατέγραψαν και συνεχίζουν οι περισσότερες να καταγράφουν (ΕΛΒΕ ΕΝΔ., ΠΡΟΦ, ΚΥΡΜ, ΙΚΤΙΝΟΣ, ΠΠΑΚ, ΒΟΣΥΣ, ΜΕΡΚΟ, ΚΑΡΤΖ κ.λπ κ.λπ)…
ΥΓ4: Οι μετοχές δεν μπορούν να εκτιμώνται μόνον με βάση το p/e ή το p/bv… Η συνισταμένη της τιμής μίας μετοχής προσδιορίζεται από πολλές παραμέτρους. Βαρεθήκαμε να τα γράφουμε.

***

!ΜΑΣΟΠ: Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε σχεδόν κλειδώσει όλα τα κέρδη σας και το πολύ να έχετε κρατήσει για ενθύμιο και για το ονόρε μερικά κομμάτια. Με κ/φση 15 εκατ. ευρώ δεν είναι πια μικρούλα. Ας βγάλουν και οι επόμενοι, άπληστοι ποτέ!

!ΜΕΝΤΙ: Αν η διοίκηση κινηθεί έξυπνα (και γιατί όχι άλλωστε), τότε στα χρόνια που έρχονται μπορούμε εδώ να δούμε την νέα PROFILE(!).

***

ΙΛΥΔΑ: 

KATAΣΤΑΣΗ 6μηνου

 • Κύκλος εργασιών 1,38 εκατ. και +10,85%
 • ΕΒΙΤDΑ 0,6 εκατ. και +8,52%
 • Καθαρή θέση: 3,93 εκατ. ευρώ
 • P/BV 0,76
 • Καθαρός δανεισμός 1,8 εκατ.
 • NET DEBT/EBITDA 3 (6μηνο)
 • EV/EBITDA 6,8 (6μηνο)
 • Καθαρά κέρδη 95 χιλ.ευρώ
 • Σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες 150 χιλ. ευρώ
 • Ταμείο 0,68 εκατ.ευρώ.
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • TIMH: 0,4180
 • Κ/ΦΣΗ: 3,44 εκατ. ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 0,400 0,438 -0,95
30 ημερών 0,336 0,438 14,84
3 μηνών 0,250 0,438 52,55
6 μηνών 0,250 0,470 10,00

****

ΣΧΟΛΙΑ: Μία μικρή… “εταιρειούλα” που περνάει απαρατήρητη και δικαιολογημένα. Κανείς όμως δεν μπορεί να στοιχηματίσει, ότι στο μέλλον δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μία… μικρή εταιρεία.
 • Και αυτή η διαφορά δηλ. η σημασία της, δεν έχει προεξοφληθεί στο Χ.Α.
 • Η διοίκηση της αποδεδειγμένα δεν κάθεται πλέον με σταυρωμένα τα χέρια.

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:- 

Από την Ετήσια Οικονομική Έκθεση χρήσης 2018, σελίδα 7:

   * Υλοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου της Εταιρείας

Η Εταιρεία στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του λογισμικού της, έχει εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011. Η αναβάθμιση των προϊόντων λογισμικού Dioscourides, PharmaTron W/S και Updater (που εντάχθηκαν στον ως άνω νόμο) στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, ολοκληρώθηκε εντός του 2018. Το σχέδιο αυτό, είχε ως βασικό πυρήνα την ανάπτυξη τριών εφαρμογών λογισμικού που απευθύνονται:

….
(α) Στην λιανική πώληση φαρμάκων και παραφαρµακευτικών (φαρμακεία),
(β) Στην χονδρική πώληση φαρμάκων και παραφαρµακευτικών (φαρμακαποθήκες) και

(γ) Στην ανάπτυξη μηχανισμού αυτόματης αναβάθμισης εκδόσεων και διανομής διατίμησης φαρμάκων µέσω Internet (Live Update) που εξασφαλίζει αφενός την αμεσότητα διάθεσης των τιμών φαρμάκων όπως επιβάλει η σχετική νομοθεσία και αφετέρου σημαντική μείωση κόστους και χρόνου.
Τα συστήματα λογισμικού που έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί η Εταιρεία είναι τα ακόλουθα:

* Dioscourides Touch, λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων (λιανική πώληση),
* PharmaTron Wholesale (W/S), λογισμικό διαχείρισης φαρμακαποθηκών (χονδρική πώληση),
* Pharma Updater, μηχανισμός αυτόματης διάθεσης διατίμησης φαρμάκων και αναβάθμισης νέων εκδόσεων λογισμικού µέσω του Internet.

Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και ο εκσυγχρονισμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών επέβαλλαν την ανάπτυξη νέων εφαρμογών λογισμικού βασισμένων σε πιο σύγχρονες τεχνολογικά πλατφόρμες που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του παντελώς διαφοροποιημένου περιβάλλοντος διάθεσης φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
 • Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης η Εταιρεία , ένεκα και της μείζονος παρουσίας που διαθέτει με τα προϊόντα της στην συγκεκριμένη αγορά (αγορά διακίνησης φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων) επέλεξε να επενδύσει, στα προαναφερόμενα συστήματα λογισμικού, που απευθύνονται στις εξειδικευμένες κάθετες αγορές της λιανικής (φαρμακεία) και χονδρικής (φαρμακαποθήκες) διακίνησης φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Η Εταιρεία πιστεύει ότι µέσω αυτών των νέων προϊόντων λογισμικού (Dioscourides Touch και PharmaTron W/S) θα μπορέσει να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την πιθανή μείωση εσόδων που εκ των πραγμάτων είναι ορατή αφενός μεν λόγω του κορεσμού της αγοράς αφετέρου δε λόγω της τάσης μείωσης των τιμών.

Η ανάπτυξη των εν λόγω συστημάτων λογισμικού υλοποιήθηκε αφενός µε το υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό της Εταιρείας και αφετέρου µε απασχόληση εξωτερικών συνεργατών. Επίσης, προβλέφθηκε η αγορά της απαιτούμενης τεχνογνωσίας από τρίτους, για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των προτεινόμενων συστημάτων λογισμικού. Κατά την χρήση 2018 ολοκληρώθηκε η ως άνω συνολική επένδυση του Ν.3908 η οποία ανήλθε στο ποσό των 2,64 εκ Ευρώ περίπου.”
 • Από την σελίδα 8 της εξαμηνιαίας: Επενδυτικό Έργο «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ»

Η Εταιρεία υπέβαλε (σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, νυν Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων) αίτημα με κωδικό Τ1ΕΔΚ-01868 για το ερευνητικό έργο PharmaTron. Το εν λόγω επενδυτικό έργο εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) με την απόφαση με Α.Π. ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ 3452 της 17-10-2018 για συνολικό προϋπολογισμό 842.321 €, από το ποσό αυτό 705.068 € αφορούν την Εταιρεία και 137.252 € αφορούν το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων.

Το ερευνητικό έργο αφορά στην ανάπτυξη του συστήματος “PharmaTron Consumer” (Retail) μέσω του οποίου οι Ασθενείς / Πολίτες θα ενημερώνονται για το πλησιέστερο φαρμακείο που μπορεί να εκτελέσει την συνταγή τους (που έχει καταχωρηθεί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση https://www.eprescription.gr της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και προαιρετικά να παραδώσει τα φάρμακα στο χώρο του ασθενή.
****
ΑΡΘΡΟ του φίλου Στέφανου Κοτζαμάνη στο site euro2day.gr

Tην αισιοδοξία του για αύξηση των φετινών οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης εταιρείας εξέφρασε, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ίλυδας κ. Βασίλης Ανυφαντάκης.

Ο CEO της γνωστής εταιρείας πληροφορικής αφού απέδωσε τις περυσινές ζημίες κυρίως σε έκτακτη απομείωση (με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, τα αποτελέσματα θα ήταν κερδοφόρα), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

• Σε τρεις συμβάσεις που αναλήφθηκαν φέτος από τον ΕΟΠΥΥ, με μία μάλιστα εξ αυτών να αφορά τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον σε αναξιοπαθούντες. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, όχι μόνο γιατί το έργο αυτό ήταν πιλοτικό και έτσι στη συνέχεια αναμένεται η επέκτασή του, αλλά και γιατί έχει πολλές ομοιότητες με άλλο project που ήδη είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει (και βρίσκεται σε εξέλιξη) η Ίλυδα.

• Στις εργασίες που έχουν προκύψει από τη συγχώνευση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με την εισηγμένη να έχει ήδη αναλάβει σχετικά έργα να πιθανολογείται βάσιμα ότι θα κερδίσει και άλλες παρόμοιες συμβάσεις.

• Σε σειρά ερευνητικών project στα οποία μετέχει η εταιρεία και συνοδεύονται από σχετικά κίνητρα (είτε επιχορήγηση, είτε μείωση φορολογίας). Ενδεικτική περίπτωση η ένταξη στο «Ψηφιακό Άλμα» του προγράμματος Pharmacy Analytics (στοιχεία για το πώς κινούνται οι τιμές και η διάρθρωση πωλήσεων των ανταγωνιστικών φαρμακείων), καθώς και της δημιουργίας δύο portals μέσω των οποίων οι φοιτητές θα εξυπηρετούνται για το σύνολο των αναγκών τους χωρίς να απευθύνονται στη Γραμματεία της σχολής τους και οι καθηγητές θα έχουν στη διάθεσή τους μια ολοκληρωμένη σειρά εφαρμογών (π.χ. βαθμολογίες, επικοινωνία με σπουδαστές).

• Σε μια νέα δραστηριότητα που συμβάλλει θετικά στις πωλήσεις των φαρμακείων μέσα από την προώθηση-διάθεση συμπληρωματικών προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Ανυφαντάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι:

α) Οι σχέσεις της εταιρείας με τις τράπεζες είναι πολύ καλές και το δανειακό της υπόλοιπο βαίνει μειούμενο.

β) Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η αγορά ακινήτου που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του βασικού μετόχου, συναλλαγή για την οποία είχε δώσει την έγκρισή της παλαιότερη γενική συνέλευση των μετόχων.

γ) Δεν έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση, σχετικά με το αίτημα της εταιρείας για επιστροφή μεγάλου ποσού από συστημική τράπεζα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 

Η εσωτερική αξία της μετοχής (intrinsic value).

Στην εσωτερική αξία συμπεριλαμβάνονται και οι υπεραξίες (ή και οι υποαξίες) των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της εταιρίας ή ακόμη και τα άυλα περιουσιακά της στοιχεία. Απ’ αυτό συνεπάγεται ότι ο υπολογισμός της εσωτερικής αξίας είναι δύσκολος και υποκειμενικός και γι’ αυτό η -με αυτή την έννοια- εσωτερική αξία δεν μπορεί να έχει ευρεία χρήση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.