Χ.Α: Η Ελληνική αγορά «έχει αλλάξει πίστα», αλλά “No pain, no gain”… (Λουκάς Παπαιωάννου)

  • ΑΝΤΟΧΗ  & ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική αγορά, παρά την πτώση που υπέστησαν η Αμερικανική & οι Ευρωπαϊκές αγορές, άντεξε τις πρωινές πιέσεις, βασιζόμενη κυρίως στα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το 1ο τρίμηνο του 2021. Συμπληρωματικά το άνοιγμα του Τουρισμού & της Ελληνικής οικονομίας από 14/5/21, προεξοφλεί τις θετικές προσδοκίες για μια καλύτερη συνέχεια.

Η τεχνική υπέρβαση των 907 μονάδων του Γενικού Δείκτη, αν διατηρηθεί στο κλείσιμο της εβδομάδας, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 920 μον., φέρνει δε εγγύτερα την επόμενη σημαντική αντίσταση των 950 μονάδων. Οι 880 & 860 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις που θα πρέπει να διακρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια καλύτερη συνέχεια.

Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η υπέρβαση των 2205 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2230 μονάδων. Οι 2130 και 2075 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE25.

Η διατήρηση του αρνητικού momentum των ξένων αγορών,  μπορεί να δυσκολέψει  και να καθυστερήσει την Ελληνική αντεπίθεση κεφαλαιοποιήσεων, αλλά δύσκολα θα αντιστρέψει το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην αγορά, όχι άδικα,  αφού Διεθνείς οργανισμοί, Οίκοι αξιολόγησης & επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, τόσο σε Μακροοικονομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Όμως  αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, συνοδευόμενες από το πρόσφατο rally των Α’ Υλών, των Βιομηχανικών μετάλλων, αλλά και των Ναύλων, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, πολύ γρηγορότερα από ότι αναμένουν οι αναλυτές.

Τα γεωπολιτικά προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν οξυμένα, με νέα μέτωπα να δημιουργούνται (Παλαιστινιακό), χωρίς να κλείνουν τα παλαιά, όπως οι διενέξεις Ουκρανίας-Ρωσίας, ΗΠΑ-Κίνας, Ισραήλ-ΙΡΑΝ,  Κίνας –Ινδίας  & φυσικά η Τουρκία.  Χωρίς κανείς να  μπορεί να προεξοφλήσει το πότε, πού, πως αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει μια κρίση και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με τον Covid-19, δεν βλάπτει λίγη προσοχή στις διαθέσιμες ρευστότητες.

Τα προαναγγελθέντα πακέτα ενίσχυσης τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αποτελούν το μοναδικό ισχυρό αντίδοτο για όλες τις ανησυχίες, προς το παρόν. Αλλά η μυθική υποσχόμενη ρευστότητα πρέπει να διοχετευθεί άμεσα  σε παραγωγικές επενδύσεις, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα..

Συμπερασματικά η Ελληνική αγορά «έχει αλλάξει πίστα», και όσο υποστηρίζεται από τα θετικά αποτελέσματα των εταιριών, την βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και ρευστότητα μέσω χαμηλών επιτοκίων & των προγραμμάτων ανάκαμψης, θα βλέπει υψηλότερους στόχους.

Συνεπώς βάσει των τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, έστω και αν ήδη εμφανίζονται αρνητικές αποκλίσεις. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι τόσο ο ΓΔ όσο και ο Ftse 25 έχουν διασπάσει καθοδικά την βραχυχρόνια ανοδική γραμμή τάσης, που είχε σχηματιστεί από 23/3/2021, έχοντας επιβεβαιώσει ήδη μια φορά την εγκυρότητα της διάσπασης της (12/5/21).

Παραμένουμε λοιπόν σε αυξημένη επαγρύπνηση, ευελπιστώντας σε μια βραχύβια πίεση τιμών, που πρέπει να την εκλάβουμε ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Επικεντρωνόμαστε σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., έχοντας προετοιμαστεί για αυξημένη μεταβλητότητα..

Γιατί όπως λέει και η πασίγνωστη Αγγλική παροιμία “No pain, no gain”..

Λουκάς Παπαιωάννου

Economist / Corporate Advisor