Eπισημάνσεις και σχόλια για τους traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (8 Μαίου 2018)

!ΦΦΓΚΡΠ@7,5200 ευρώ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

http://freeforumstocks.blogspot.gr

Η μετοχή που απασχόλησε την Παρασκευή όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό χρηματιστηριο, ανεξάρτητα αν είναι μέτοχοι ή οχι.

Το θέμα της έκθεσης του αμερικάνικου hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) που προκάλεσε μεγάλες πιέσεις στη μετοχή ( -30%) την περασμένη Παρασκευή, έχει πάρει διαστάσεις, οικονομικές, χρηματιστηριακές, θεσμικές και φυσικά εμπιστοσύνης στους ισολογισμούς των εισηγμένων και στην εποπτεία τους.

 • Η σημαντική διαγραμματική παρατήρηση είναι η αδυναμία της μετοχής σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ( 2016-2017) να υπερβεί την Β στα 22,0000 ευρώ, σημείο από όπου διερχόταν και ο ακμο 200 εβδ.

Έκτοτε η μετοχή ακολούθησε καθοδική πορεία ενεργοποιώντας και την διπλή κορυφή που επισημαίνεται στο γράφημα, με στόχο που ήδη ολοκληρώθηκε με την κίνηση της Παρασκευής και με ταυτόχρονη καθοδική διάσπαση και της γραμμής τάσης R αλλα και της κόκκινης Β στα 12,5000€.

 • Η κίνηση από τα υψηλά του Ιουνίου του 2014 ( 33,2100 ευρώ) εξελίχθηκε υπό την περιοριστική κατερχόμενη Κ1 ,που η κλωνοποιημένη της Κ2 φαίνεται να σχηματίζει ένα πιθανολογούμενο μεγάλο κανάλι Κ1-Κ2.

Συνέχεια της μεγάλης πίεσης, θα έχει μια στήριξη αρκετά σοβαρή στα 8,8000 της  G και μόνο η απώλειά της θα παρασύρει τη μετοχή σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα στην κάτω πλευρά του καναλιού Κ2 πέριξ των 5€.

 • Κάθε προσπάθεια των αγοραστών να πάρουν το πάνω χέρι θα βρει ισχυρό εμπόδιο στην Β των 12,5000 ευρώ, σενάριο που αν επαληθευτεί θα επανέλθουμε.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την Alpha Bank (-0,78%@2,0480) στα 2,0000 ευρώ, για την Εθνική (-3,35%@0,3000) που έκλεισε πάνω στην στήριξη των 0,3000 ευρώ, αλλά δοκίμασε και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, στα 0,2900- 0,2880 ευρώ, για την  Eurobank (-2,26%@0,9500) στα 0,9300 ευρώ και για την Πειραιώς  (-3,88% @ 3,2680) στα 3,1200 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του  (-4,05% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας@9,3550), που έχει σαν σημαντικό “άλλοθι” ότι από χθες η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα χρήσης 2017 (€0,3000 ανά μετοχή), από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2550 ανά μετοχή).

ΔΕΗ@2,3000 ευρώ: Έκλεισε με ένα “μεγαλοπρεπές” -10,09% στα ευρώ στα 2,3000 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει και στο -12,20%. Η μετοχή υποχωρεί σε χαμηλά 4μηνου και αν χάσει και την ζώνη στήριξης των 2,2600 – 2,2200 ευρώ, πολύ δύσκολα θα κρατήσει η επόμενη στήριξη στα 2,0500 ευρώ και ο τίτλος δεν θα αναζητήσει τιμές μεταξύ των 1,9200 – 1,7500 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 533,6 εκατ.ευρώ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή(+0,39%@5,1200 ευρώ): Το κλείσιμο υψηλότερα των 5,2000 ευρώ, θα δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα υψηλά των 5,3500 ευρώ. Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,0000 ευρώ, θα “απαιτήσει” μείωση θέσεων.

VIOHALCO(+1,27% και κλείσιμο στα 3,5750 ευρώ): Με συχνές αλλαγές τελικών και ημερήσιων προσήμων η μετοχή της. Η διαδρομή ανάμεσα στα 3,2600 και 3,7000 ευρώ έχει γίνει αρκετές φορές. Σε εβδομαδιαίο, κράτησε χαρακτήρα στα 3,2600 ευρώ. Με κατοχύρωση των 3,7000 ευρώ μπορεί να δει και πάλι τα υψηλά της. Πρώτη στήριξη στα 3,4700 ευρώ και το ημερήσιο stop long στα 3,3500

ΓΕΚΤΕΡΝΑ@5,2700 ευρώ και -0,38%: Το αγαπημένο 5,0700 δοκιμάστηκε και πάλι (χαμηλό ημέρας στα 5,0600 και -4,35%). Τα 5,0100 είναι το στοπ στο Long ενώ τα 5,3800 ευρώ σε κάθε περίπτωση είναι αντίσταση που πρέπει να σπάσει αν θέλει να δοκιμάσει συνέχιση

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΔ-ΔΤΡ: Δεν ξέρουμε αν ο τραπεζικός(-2,23% στις 939,73 μονάδες με υψηλό τους στο +2,40% στις 984,25 μονάδες) και επιλεγμένα χαρτιά του ftse25 καταφέρουν να ισορροπήσει την αγορά.

 • Παρόλα αυτά κλείσιμο του ΓΔ (έκλεισε στις… 810,72 στο -1,60%) κάτω από τις 821 μας δίνει ημερήσια έξοδο. Στον τραπεζικό το στοπ παραμένει στις 921 μονάδες.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 5ΗΜΕΡΟ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

ΙΒG- ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Στηρίξεις και Αντιστάσεις στις 814, 800 και 836, 846 μονάδες αντίστοιχα

Το αρνητικό και το θετικό τεχνικό σενάριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού δείκτη

Η αλλαγή στην εικόνα της αγοράς στις δυο τελευταίες ήμερες της εβδομάδος, επανέφερε το αρνητικό σενάριο, που θέλει τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση που οι τιμές κινηθούν κάτω από το 815, να έχει ολοκληρώσει την ανοδική κίνηση, που ξεκίνησε από το 767 στο 863.

Αυτό σημαίνει, πως η συνέχεια της πτωτικής πορείας, με πρώτο στόχο την ζώνη των 800 μονάδων είναι πολύ πιθανή.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ΚΜΟ 100 ημερών καθώς και το πρόσφατο χαμηλό στο 821, θα λειτουργήσουν σαν στήριγμα στην αγορά και πολύ πιθανόν να δώσουν ανοδική αντίδραση με στόχο και πάλι την ζώνη του 850.

Παράρτημα Αποποίησης Ευθύνης – Αναλυτής: Αχιλλείου Αλέξης –
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, Αιγιαλείας 32 & Παραδείσου, 151 25, Μαρούσι, Ελλάδα, Τηλ: +30-210-81.73.000, E-mail:[email protected]Που οριοθετούνται οι πρώτες στηρίξεις και αντιστάσεις για τις μετοχές του Ftse

                Τα Pivots για την συνεδρίαση της TΡΙΤΗΣ 8/5

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Ιαπωνικές Ράβδοι (Κηροπήγια) | Candlestick Bars

Candlestick BarsΟι Ιαπωνικές Ράβδοι (Κηροπήγια) Candlestick Bars διαδόθηκαν πολύ γρήγορα χάρη στην περιεκτικότητα σε δεδομένα και στο ότι είναι «εύκολες» στο μάτι και ευανάγνωστες. Υπάρχουν τόσες πολλές αποκρυσταλλωμένες πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει ένα έμπειρο μάτι από ένα διάγραμμα απεικόνισης σε candle bars που διευκολύνουν αφάνταστα και βοηθούν να διαμορφωθεί άμεσα μια εικόνα για την πορεία του τίτλου που αναπαριστά.

Πώς όμως αντλούνται όλα αυτά τα δεδομένα και τί αντιπροσωπεύουν οι μπάρες; Κάθε μπάρα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Τιμή ανοίγματος, υψηλό, χαμηλό, τιμή κλεισίματος. Πώς διαμορφώνονται οι μπάρες; Κάθε μπάρα ξεκινάει να σχηματίζεται στην τιμή που ανοίγει η trading period, ο σχηματισμός τελειώνει στο κλείσιμο της trading period (εξαρτάται από το χρονικό ορίζοντα που διαλέγουμε).

 • Αν η τιμή ανοίγματος είναι μικρότερη απ αυτή του κλεισίματος τότε έχουμε μια  bullishbar που αναπαριστάται από μια άδεια ή πράσινη μπάρα,
 • αν η τιμή κλεισίματος είναι πιο κάτω απ αυτή του ανοίγματος έχουμε μια bearishbar και αναπαριστάται από μια «γεμάτη» (χρωματιστή) μπάρα η οποία αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται από τους πωλητές.
 • Η άδεια ή γεμάτη μπάρα που σχηματίζεται από τις τιμές ανοίγματος και κλεισίματος ονομάζεται και «κύριο σώμα» ή απλά «σώμα».

Κατά την διάρκεια της περιόδου όμως, μπορεί η διακύμανση της τιμής του τίτλου να ήταν ακόμα μεγαλύτερη και να ανέβηκε πάνω από την τιμή κλεισίματος σε μια bullishbar, αλλά να ξανακατέβηκε για να κλείσει. Το εύρος της κίνησης της τιμής αναπαριστάται με λεπτές γραμμές που προεκτείνονται από το κύριο σώμα. Οι γραμμές αυτές καλούνται «σκιές» ή «ουρές» των candle bars.

Ανάλογα το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ των τιμών ανοίγματος και κλεισίματος, τόσο πιο μακρύ είναι το σώμα της μπάρας.

Τί αντιπροσωπεύει όμως η κάθε μπάρα; Έχει σημασία το μέγεθος της;

Ανάλογα σε ποιο στάδιο (bullish period, bearish, trend) βρίσκονται οι μπάρες, αποκτούν και διαφορετική ερμηνεία. Υπάρχουν κάποια κύρια χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφερθούν.

Μακριές Κενές Μπάρες: Δείχνουν έντονη αγοραστική δύναμη. Μια καθαρή ανοδική μπάρα υποδηλώνει ισχυρή τάση από τους αγοραστές και επιθετικότητα. Γενικώς θεωρούνται ανοδικές μπάρες, αλλά αυτό εξαρτάται από την ευρύτερη εικόνα του διαγράμματος. Αν μια τέτοια μπάρα ακολουθεί μεγάλες πτωτικές περιόδους, τότε ίσως να σημαίνει αλλαγή τάσης

Μικρές Μπάρες:  Δείχνουν μικρή απόσταση μεταξύ των τιμών ανοίγματος και κλεισίματος. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει καθαρή κυριαρχία μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών, η αγορά δεν έχει αποκτήσει σαφή κατεύθυνση ακόμα. Για περισσότερες πληροφορίες πρέπει να εξετάσουμε και τις σκιές.

Μικρές Μπάρες με μεγάλη άνω σκιά:  Αν πρόκειται για ανοδική μπάρα (άδεια) η άνω μεγάλη σκιά δείχνει ότι παρ’ ότι οι αγοραστές τελικά επικράτησαν, οι πωλητές είχαν αρκετή δύναμη ώστε να κρατήσουν χαμηλά την τιμή κλεισίματος, κοντά σ αυτή του ανοίγματος. Τελικά δείχνει, δηλαδή, μια ανεπάρκεια των αγοραστών. Αν επρόκειτο για καθοδική (γεμάτη) μπάρα, τότε η μεγάλη άνω σκιά, δείχνει οτι οι πωλητές επικράτησαν τελικά επικράτησαν παρότι υπήρχε αντίσταση από τους αγοραστές.

Μικρές μπάρες με μεγάλη κάτω σκιά:  Ξανά, η ερμηνεία διαφέρει ανάλογα με το αν η μπάρα είναι καθοδική ή ανοδική, αλλά και το σημείο του ευρύτερου διαγράμματος που την συναντούμε. Αν πρόκειται για ανοδική μπάρα με μεγάλη κάτω σκιά, δείχνει ότι παρ ότι οι πωλητές είχαν τον έλεγχο για μεγάλο διάστημα της περιόδου κατεβάζοντας τις τιμές χαμηλά (ως το σημείο που τελειώνει η κάτω σκιά), οι αγοραστές είχαν την αγοραστική δύναμη να ανταπεξέλθουν και να ανεβάσουν την τιμή κλεισίματος πάνω από αυτή του ανοίγματος. Ανάλογα το σημείο που συναντάμε την μπάρα αυτή, μπορεί να μας δείχνει είτε ένα μικρό σημάδι αλλαγής τάσης είτε μια αβεβαιότητα στην αγορά. Αντίστοιχα, μια καθοδική μπάρα με μικρό σώμα και μεγάλη κάτω σκιά δείχνει οτι οι αγορστές είχαν δύναμη να μην αφήσουν την τιμή κλεισίματος να πέσει πολύ χαμηλά, αλλά γενικά οι πωλητές επικρατούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου που αντιπροσωπεύει η ράβδος.

Αδελφές Μπάρες Marubozu

Μπάρες Marubozu, καλούνται οι μπάρες, ανοδικές ή καθοδικές που δεν έχουν καθόλου σκιές. Μια Ανοδική Μπάρα Marubozu, υποδηλώνει ;oτι οι αγοραστές είχαν την καθολική κυριαρχία σε όλη την περίοδο, μην αφήνοντας τους πωλητές να πάρουν καθόλου πρωτοκαθεδρία. Για να σχηματιστεί μια μπάρα Marubozu, θα πρέπει η τιμή ανοίγματος να ισούται με την χαμηλότερη και η τιμή κλεισίματος με την ανώτερη.

Τα αντίστροφα ισχύουν για το σχηματισμό μιας Καθοδικής Μπάρας Marubozu. Σχηματίζεται όταν η τιμή ανοίγματος είναι και η υψηλότερη της περιόδου και η τιμή κλεισίματος η χαμηλότερη. Αντίστοιχα δηλώνει απόλυτη κυριαρχία των πωλητών καθ΄ όλη την διάρκεια της περιόδου.

Spinning Tops: Long shadows, low boddies

Μπάρες Doji

Οι μπάρες Doji θεωρούνται από πολλούς τεχνικούς αναλυτές ως ιδιαίτερα σημαντικές μπάρες και ανάλογα με το σημείο ή το σχηματισμό που τις συναντάμε, μπορούν να μας δώσουν ισχυρά σήματα.

 • Γενικά, οι μπάρες Doji σχηματίζονται όταν οι τιμές ανοίγματος και κλεισίματος σχεδόν ταυτίζονται
 • Η «ιδανική» Doji Star Bar είναι αυτή στην οποία η τιμές ανοίγματος και κλεισίματος συμπίπτουν.
 • Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι πωλητές ούτε οι αγοραστές κατάφεραν να επικρατήσουν και στο τέλος της περιόδου παρά τις τυχόν διακυμάνσεις υπήρξε απόλυτη ισορροπία.
 • Οι μπάρες αυτές γενικά, θεωρούνται ουδέτερο σημάδι, αποκτώντας διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα το σημείο που συναντούνται στο ευρύτερο διάγραμμα.
 • Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να συμπεράνουμε όμως, είναι ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα ως προς την κίνηση του τίτλου.
 • Οι μπάρες Doji μπορεί να έχουν μακριές ή κοντές, άνω και κάτω σκιές.

Τί δείχνουν οι Doji μέσα σε ένα διάγραμμα

Όταν μια ανοδική μπάρα ακολουθείται από μια Doji, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η αγοραστική ισχύς εξασθενεί. Μπορεί να είναι σημάδι για αλλαγή της τάσης της αγοράς, ιδιαίτερα αν η μπάρα Doji ξεκινάει χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης περιόδου αλλά και όταν κλείνει κοντά ή χαμηλότερα από αυτήν.

Το μήκος των σκιών της Doji θα μας δώσουν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το πόσο ισχυρό ή όχι είναι το σήμα που παίρνουμε.

Από την άλλη πλευρά όταν μια Doji ακολουθεί μια καθοδική μπάρα, μπορεί να δηλώνει ότι οι πωλητές χάνουν έδαφος και μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή της τρέχουσας πορείας του τίτλου. Θα πρέπει να αναμένουμε επιπρόσθετες ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν την αλλαγή αυτή όπως, ένα μεγάλο gap προς τα πάνω, μια καθαρή ανοδική ράβδο, μια ένδειξη από δείκτη ή άλλες ενδείξεις.

Επισημαίνεται ότι ανάλογα με το ύψος που βρίσκεται η μπάρα Doji (σε σχέση με την καθοδική) αλλά και το μήκος των σκιών μπορούμε να αντλήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία. Γενικότερα, για να λάβουμε υπόψη μας σήματα για αντιστροφή μιας τάσης, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει βεβαιωμένη μια αντίστροφη τάση. Δηλαδή για να λάβουμε υπόψη μας τα σημάδια που μας προϊδεάζουν για αλλαγή από καθοδική σε ανοδική τάση, θα πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί ότι υπάρχει μια καθοδική τάση (μέσω γραμμών τάσης, δεικτών κτλ).

 • Παραπέρα, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι οι μπάρες Doji (αλλά και γενικότερα οι περισσότεροι σχηματισμοί) δεν αποτελούν από μόνες τους επαρκείς ενδείξεις για να τοποθετηθείτε σε μια θέση.
 • Αποτελούν απλά σήματα και μας βοηθούν να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις της αγοράς.
 • Συνδυάζοντας διαφορετικά εργαλεία (δείκτες – ευρύτερους σχηματισμούς) και αναλύσεις μπορούμε να σχηματίσουμε μια πληρέστερη εικόνα.

Μακροσκελείς Doji : Οι μπάρες Doji με ιδιαίτερα μακριές σκιές, δείχνουν έντονη ασάφεια και αναποφασιστικότητα στην αγορά. Παρ’ ότι οι τιμές διακυμάνθηκαν εντός μεγάλου διαστήματος, τελικά έκλεισαν πολύ κοντά στην τιμή ανοίγματος.

Αλέξιος ΜπαλήςΑποτέλεσμα εικόνας για αλεξιος μπαλης

Print Friendly, PDF & Email