Χ.Α: Eπισημάνσεις και σχόλια για traders (04/05)

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Το μέγιστο περιθώριο επιτρεπόμενης διόρθωσης είναι

 • Τα 2,0500 – 2,0000 ευρώ για την ΑΛΦΑ (-4,11% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας @2,0520 ευρώ)
 • Τα 0,3180 – 0,3000 ευρώ για την ΕΤΕ (-3,21% @0,3194 ευρώ)
 • Τα 0,9300 – 0,8900 ευρώ για την EΥΡΩΒ (-3,88%@0,9900 ευρώ) και
 • Τα 3,1200 ευρώ για την μετοχή της ΠΕΙΡ (-1,43% @3.4500 ευρώ).

!ΓΕΚΤΕΡΝΑ@5,2900 ευρώ και +0,57%: Το Stop στο Long ανεβαίνει στα 5,0100 ευρώ σε κλείσιμο. Τα 5,1300 και 5,0700 οι στηρίξεις. Τα 5,4000 παραμένει η κύρια αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση σε πρώτη φάση στα υψηλά της (5,6400)

!Folli Follie Group (-1,92%@15,3400 ευρώ): Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short”, ενώ αν χαθεί και η στήριξη των 15,5000 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 27/4), η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί.

!ΛΑΜΔΑ (-1,92%@6,5800 ευρώ):: Η μετοχή πλησίασε απειλητικά το ημερήσιο “stop long” στα 6,5600 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 6,80 ευρώ.

!ΙΝΤΡΑΚΟΜ@0,8330 ευρώ και -2,23%: Αντίσταση στα 0,8700 και μετά στα 0,9600 ευρώ. Υψηλό 2018 στα 0,9830 ευρώ… ΘΕΣΗ LONG με Stop στα 0,8130 ευρώ.

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,6720 ευρώ και -3,24% με ΘΕΣΗ LONG με Stop στα 1,6020 ευρώ.

!MYTIΛHΝΑΙΟΣ@10,0800 ευρώ και -0,79%: Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 10,3800 ευρώ και αμέσως μετά η πολύ δύσκολη ζώνη 10,4600 – 10,7600 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,7500 ευρώ.

!ΔΤΡ@971 μονάδες και -3%: Είναι ο κλάδος, που όλοι τον θυμούνται όταν τρέχει και περιμένουν να μηδενίσει όταν πέφτει!!

Δύο χρόνια φαγούρας στις τράπεζες, μιας και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν επίπεδο κινούμενες μέσα στα όρια των 650-1100 μονάδων

Και στα περσινά stress tests τις είδαμε να κάνουν μία τρίμηνη ανοδική κίνηση μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου λίγο πριν και μετά τα τεστ.

Είναι ο κλάδος, που όλοι τον θυμούνται όταν τρέχει και περιμένουν να μηδενίσει όταν πέφτει. Τουλάχιστον, έτσι μας συνήθισε τα τελευταία χρόνια.

Στα λίγα θετικά, τα funds που έχουν σορτάρει μιας και είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε περίπτωση που έρθουν θετικά νέα όχι τόσο σε σχέση με τα τεστ όσο σε σχέση με την Οικονομία της χώρας και πρωτίστως σε σχέση με το χρέος. Εύκολα, τα ίδια θα βγουν αναγκαστικά να καλύψουν τυχόν ΑΜΚ

aw.png

BW.pngΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Fast Finance AEΠΕΥ

!ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ@839,34 μονάδες και -2,18% με κλείσιμο στο χαμηλό του: Με τυχόν επιστροφή των αγοραστών, η επόμενη υπολογίσιμη αντίσταση εντοπίζεται στις 868 – 870 μονάδες. Αν συνεχισθούν οι διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών και με δεδομένη επιβεβαιωμένη απώλεια των 850 – 846 μονάδων, τότε η στήριξη βρίσκεται στις 831 μονάδες.

[email protected],35 μονάδες και -2,33%: Με κλείσιμο χαμηλότερα των 2132 μονάδων, τίθεται υπό αμφισβήτηση το ανοδικό momentum, οπότε και με δεδομένο ότι χάθηκε και το κάτω άκρο της στήριξης στις 2165 μονάδες, πάρα πολλά θα κριθούν στο προαναφερθέν νούμερο.

ΥΓ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ λόγω της προκλητικής διάρθρωσης του. Αλλά αφού δεν τους πειράζει, εμάς μας περισσεύει…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Ανάλυση Γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns)

forexΣήμερα θα ασχοληθούμε με την ανάλυση γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns). Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Τεχνική Ανάλυση.

 1. Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα

Οι επικριτές της Τεχνικής Ανάλυσης ισχυρίζονται ότι είναι ασαφής και ανυπόστατη επειδή αγνοεί εντελώς τα θεμελιώδη μεγέθη. Η απάντηση των τεχνικών αναλυτών είναι ότι η τιμή και η πορεία ενός τίτλου ( ή ενός προϊόντος, νομίσματος κτλ) ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα. «Η τιμή αντανακλά τα πάντα» λένε, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογία των επενδυτών, τα θεμελιώδη μεγέθη μέχρι και οποιοδήποτε εξωτερικό ή πρόσθετο παράγοντα, εξαλείφοντας έτσι παντελώς την ανάγκη για θεμελιώδη ανάλυση.

 1. Η τιμή κινείται με τάσεις

Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι μόλις μια τάση αναγνωριστεί και εδραιωθεί, έκτοτε θεωρείται πολύ πιο πιθανό η τιμή να συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

 1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο ισχυρισμός αυτός έχει αρκετά στέρεα βάση, στηριζόμενος στην ανθρώπινη ψυχολογία και την παραδοχή ότι οι επενδυτές αντιδρούν πάντα με παρόμοιο τρόπο όταν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, οι τεχνικοί αναλυτές ψάχνουν για επαναλαμβανόμενα μοτίβα (patterns) και τα μελετάνε ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές αντιδράσεις των παιχτών της αγοράς όταν αυτά ξαναεμφανιστούν.

Τί είναι ένα γράφημα (chart);

Γράφημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γραφική απεικόνιση μια σειράς τιμών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει πολλές φορές γραφήματα παντός τύπου, από γραφήματα που περιγράφουν την τιμή ενός προϊόντος μέχρι γραφήματα για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου.

 • Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλοί και βάσιμοι λόγοι που η χρήση γραφημάτων είναι τόσο διαδεδομένη. Τα γραφήματα είναι ευανάγνωστα, εύχρηστα και μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Κοιτάζοντας το γράφημα της τιμής μιας εταιρείας την περασμένη δεκαετία ακόμα και ένας που δεν έχει καμία σχέση με το χρηματιστήριο θα καταλάβει αν αυτή η εταιρεία τα πήγε καλά ή άσχημα τα περασμένα χρόνια.
 • Συνάμα ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει αν η μετοχή της εταιρείας είχε έντονες διακυμάνσεις απότομες αυξομειώσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις πρώτες προβλέψεις/εικασίες για το μέλλον.
 • Φυσικά, η παραπάνω ανάλυση είναι εντελώς επιδερμική και σκοπό είχε να αναφερθεί στα προφανή οφέλη της μελέτης των γραφημάτων.

Τα περισσότερα διαγράμματα που απεικονίζουν πορεία μετοχών ή ισοτιμιών (κτλ) χρησιμοποιούν τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου για τον σχηματισμό του γραφήματος. Ο κάθετος άξονας το γραφήματος (YY’) αναπαριστά τις τιμές του υποκείμενου τίτλου ενώ ο οριζόντιος (ΧΧ’) την χρονική ανέλιξη. Το χρονικό διάστημα που αναπαρίσταται ποικίλει, μπορούμε να επιλέξουμε να μελετήσουμε την πορεία της τιμής από δεκαετίες πριν, μέχρι δευτερόλεπτα. Ο χρονικός ορίζοντας της ανάλυσής μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας και την στρατηγική που εφαρμόζουμε (π.χ. Trend Trading vs Day Trading).

Διαβάστε: Η σημασία της επιλογής του χρονικού ορίζοντα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ημερήσια, Ωριαία, Ετήσια διαγράμματα κοκ. Όσο πιο μικρής συχνότητας είναι τα γραφήματα τόσο πιο αναλυτικά. Κάθε σημείο του γραφήματος μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, Υψηλότερης περιόδου, ή Χαμηλότερης περιόδου, ανάλογα με το είδος του γραφήματος που θα επιλέξουμε (Candle Chart vs Bar Charts κτλ).

Τα είδη των γραφημάτων:

Το είδος του γραφήματος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που επιθυμείτε να λαμβάνετε και το επίπεδο της εξοικείωσης σας με την τεχνική ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα και εύχρηστα είδη γραφημάτων που θα συναντήσετε είναι τα εξής:

Απλό Γραμικό (Line Chart): Αποτελεί το πιο απλοϊκό και βασικό τύπο γραφήματος, καθώς σχηματίζεται συνδέοντας τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου. Παρουσιάζει τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί η εικόνα του τίτλου με απλό και ευδιάκριτο τρόπο. Η τιμή κλεισίματος θεωρείται πιο σημαντική από αυτές του ανοίγματος ή των μέγιστων/ελάχιστων μιας περιόδου.

Γράφημα με Μπάρες (Bar Chart): Αποτελεί επέκταση του απλού γραμμικού γραφήματος προσθέτοντας περισσότερα χαρακτηριστικά σημεία, όπως αυτά του ανοίγματος και του μέγιστου/ελάχιστου. Το ύψος της γραμμής αντιπροσωπεύει το εύρος μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου της περιόδου, η αριστερή εξοχή την τιμή ανοίγματος, ενώ η δεξιά την τιμή κλεισίματος. Αν η αριστερή εξοχή είναι χαμηλότερα από την δεξιά τότε η μπάρα θα παρουσιάζεται «γεμισμένη» (μαυρισμένη) χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα ώς θετικό/ανοδικό δηλαδή ο τίτλος ανατιμήθηκε.

Ιαπωνικές Ράβδοι (Candlesticks Chart): Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν Τεχνική Ανάλυση για την διαπραγμάτευση ρυζιού το 17ο αιώνα. Μεγάλη θεωρείται η προσφορά του μεγαλέμπορα ρυζιού Χόμα (Homma) από την πόλη Σακάτα, του οποίου οι ιδέες και οι πρακτικές θεωρείται ότι αναδιατυπώθηκαν και ανασκευάστηκαν αρκετές φορές οδηγώντας στην σημερινή μορφή των ράβδων.

Ύστερα από την ήσσονος σημασίας ιστορική αναδρομή, σημειώνουμε ότι οι Ιαπωνικές Ράβδοι δε διαφέρουν σημαντικά από το Bar Chart παρά μόνο στο τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Λαμβάνουμε λοιπόν, τις ίδιες πληροφορίες, τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, υψηλό/χαμηλό περιόδου, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Αναλυτικότερα για τις Ιαπωνικές ράβδους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αλλά και στρατηγικές διαβάστε: Technical Analysis

Υπάρχει ακόμα ένα είδος γραφήματος το οποίο όμως θεωρείται απαρχαιωμένο και δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αναλυτές. Ο λόγος για το επονομαζόμενο «Point and Figure Chart» στο οποίο όμως δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω καθώς δεν περιέχει παραπάνω πληροφορίες αλλά είναι και πιο δυσανάγνωστο από τα παραπάνω.

Αλέξιος ΜπαλήςΑποτέλεσμα εικόνας για αλεξιος μπαλης

Print Friendly, PDF & Email