Επιλογές και σχόλια μόνον για επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου (14 Μαίου 2018)

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Σας γράφoυμε αυτές τις γραμμές από αγάπη για την αγορά, αλλά και ενδιαφέρον για τον θεσμό στον οποίο έχετε τοποθετηθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, άρα από τον λαό για να τον υπηρετείτε. Και θέλουμε με αγάπη και συμπόνια να σας ρωτήσουμε ευθέως:

 • Έχετε κουραστεί;
 • Τα έχετε παρατήσει;
 • Δεν ασχολείστε άλλο με αυτά που γίνονται;
 • Ή μήπως εμείς έχουμε λάθος και εσείς δίκιο;

Κύριοι, σας παρακαλούμε για το κύρος της αγοράς, διαφυλάξτε μία βασική αρχή: Καμία δυνατότητα στους έχοντες εσωτερική πληροφόρηση να δημιουργήσουν πλούτο στις πλάτες ανυποψίαστων…

 • Και κάτι πολύ πιο απλό: ‘Oταν δημοσιεύονται οι ισολογισμοί που βγάζουν… μάτια, να επεμβαίνετε όποιος κι αν είναι… Και όχι μόνον να ασχολείσθε με τις “φουκαριάρικες” κάνοντας επίδειξη… αυστηρότητας(!!). Γιατί εκεί, το κακό έχει ολοκληρωθεί…

!ΑΜ ΤΟ ΑΛΛΟ… Που βγήκανε όλα σχεδόν τα sites να εξυμνήσουν την στάση την ΙΝΤΡΑΛΟΤ!!! Εμείς (δηλ. η στήλη και οι αναγνώστες της) πάντως… μογγόλοι δεν είμαστε, ούτε μπορούν να μας ταίζουν σανό!

 • Αγόρασε ο δ/νων της ΙΝΛΟΤ μερικές δεκάδες χιλ. τμχ αξίας περί τις 25 χιλ. ευρώ και κάτι έγινε. ‘Οταν για αμοιβές μοιράσθηκαν 10 εκατομμύρια… Την στιγμή που στη πλειοψηφία των μετόχων γίνεται κάθε χρόνο η σφαγή των αμνών, αντίθετα με την μειοψηφία όπου τα κέρδη κυμαίνονται περί τα 45 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Προσοχή, όχι ανοίγματα και οι κινήσεις σας να είναι απόλυτα λελογισμένες. ‘Ερχονται οι θεσμοί, θα υπάρξουν – αναμενόμενο άλλωστε – προβλήματα και αυτή την φορά για “αποβλάκωση” της λαικής μάζας εκφράζονται φόβοι (παρασκηνιακά) ότι στα πλαίσια καταπολέμησης της διαφθοράς θα γίνουν επιθέσεις σε επιχειρηματίες που θα φέρουν αναταράξεις στο ταμπλό. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά καλόν θα ήταν να φυλάγεσθε…

Από τον χώρο της ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (από 500 εκατ. ευρώ και άνω)

!ΔΕΗ: Οδυνηρές οι συνέπειες που έχει για την επιχείρηση η μεγάλη αυξηση της τιμής του πετρελαίου…

!ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ:  Φυσκό επακόλουθο είναι το ότι θα επηρεασθούν κι αυτά από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

!ΑΕGEAN AIRLINES: Θύμα κι αυτή και μάλιστα σε καίριο βαθμό…

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ (Γ.ΣΑΒΒΑΚΗΣ): Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι οι αποτιμήσεις που προκύπτουν με βάση τις νέες προβλέψεις που προκύπτουν για τις ελληνικές τράπεζες βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι πλέον έχουν γνώση και των αποτελεσμάτων των stress tests εκτός από το IFRS9.

 • Ερώτημα παραμένει ποιο από τα θετικά συμπεράσματα του stress test έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές του ταμπλό, αφού τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι αποδόσεις των τραπεζών είναι Alpha +46%, Eurobank +23%, Εθνική Τράπεζα +9% και Τράπεζα Πειραιώς +17%.

Oι εγχώριες τράπεζες παραμένουν αποτιμημένες σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ερώτημα είναι αν η χαμηλότερη αποτίμηση των τραπεζών υπερεκτιμά, υποεκτιμά ή αποτιμά ορθά τους πολλούς κινδύνους που περιέχει το επενδυτικό τους στόρι.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(2) – Οι τιμές-στόχοι: Οι μέσες τιμές-στόχοι, οι οποίες σε μεγάλο έχουν ενσωματώσει τόσο τα νέα πρότυπα όσο και τα stress tests, παραμένουν θετικοί για την πορεία των μετοχών τους.

 • Για την Εθνική η μέση τιμή-στόχος είναι το 0,4000 ευρώ με 30% περιθώριο και σύσταση αγορά.
 • Για την Τράπεζα Πειραιώς η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 3,8000 ευρώ με 17% ανοδικό περιθώριο και ουδέτερη σύσταση.
 • Για την Alpha με μέση τιμή-στόχο τα 2,6000 ευρώ, το περιθώριο ανέρχεται στο 21% και η σύσταση είναι αγορά.
 • Τέλος, για τη Eurobank η μέση τιμή-στόχος στο 1,0900 ευρώ δίνει 10% περιθώριο ανόδου και η σύσταση είναι αγορά.

!ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Δημοσίευσε – ως γνωστόν – πρώτη το 3μηνο της και επακόλουθο ήταν να δημοσιοποιηθούν και τα πρώτα σχόλια – εκτιμήσεις των αναλυτών που καλύπτουν την μετοχή της.

ΤΟ ΡΙΧΤΑΔΙΚΟ της Bank of America, σημειώνει σε έκθεσή της ότι κάποια από τα κόστη του σχεδίου για τη μείωση των NPEs αρχίζουν να φαίνονται. Διατηρεί τη σύσταση “underperform” με την τιμή – στόχο στα 3,2300 ευρώ.

Το άλλο ΡΙΧΤΑΔΙΚΤΟ δηλ. της  Citi διατηρεί σύσταση “ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ” με την τιμή – στόχο στα 3,9900 ευρώ. Επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα περιορίστηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χάρις κυρίως στον περιορισμό του ELA (2,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο και κάτω του 1,5 δισ. ευρώ το Μάιο). Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στην έκθεσή της η Wood υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της. Η τιμή – στόχος βρίσκεται στα 3,3000 ευρώ.

Για την Euroxx η σύσταση είναι “overweight” και η τιμή – στόχος στα 4,9000 ευρώ. Σημειώνει την εκτίμηση της διοίκησης της Πειραιώς ότι θα εξοφλήσει πλήρως τον ELA τους επόμενους μήνες και πως σε ότι αφορά τα κεφάλαια η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει σε απελευθέρωση σταθμισμένου με ρίσκο ενεργητικού 3,5 δισ. ευρώ ή 100 μονάδων βάσης σε όρους CET1.

Η Alpha Finance διατηρεί “ουδέτερη” σύσταση με την τιμή – στόχο στα 4,3800 ευρώ. Επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η αδυναμία σε καθαρά έσοδα από τόκους υπονοεί μια χρονιά πρόκληση για την κερδοφορία.

Για την Pantelakis Securities η τιμή – στόχος είναι 3,7000 ευρώ και η σύσταση “ουδέτερη”. Σημειώνει τις μικρότερες προβλέψεις και τον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους και επισημαίνει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων και να πιάσει τους στόχους για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, χωρίς να δημιουργήσει ανάγκη για επιπρόσθετες προβλέψεις.

Από τον χώρο της ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (150 με 500 εκατ. ευρώ)

!ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Πλήττονται καίρια από την υψηλή τιμή του πετρελαίου…

!ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ + ΜΙΝΟΑΝ LINES: Παρομοίως…

!ΟΛΘ: Με εύρος διαπραγμάτευσης εφέτος μεταξύ των 24,9000 και 31,4000 ευρώ ξεκινάει σήμερα από τα 26,2000 ευρώ. Με την κ/φση στα 264,1 εκατ. ευρώ.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 25,700 26,900 -2,60
30 ημερών 25,700 28,500 -7,09
3 μηνών 25,700 30,900 -11,19
6 μηνών 22,410 31,400 12,30
12 μηνών 20,310 31,400 21,92

________

Από τον χώρο της ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (50 με 150 εκατ. ευρώ)

!ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πλήττονται καίρια από την υψηλή τιμή του πετρελαίου… ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ@euro2day: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,46%), ενώ προς υψηλά 9,5 ετών έχει “βάλει πλώρη” η Profile (+9,66%).

 • Απόλυτα βραχύβιος αποδείχθηκε ο “ενθουσιασμός” για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή, στην Κανάκη (-1,55%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Σελόντα (+4,52%), Centric (+4,14%) και Νηρέας (+5,28%), ενώ προς υψηλά 8ετίας κινείται η Εβροφάρμα (+17%).
 • Δεύτερη μέρα διόρθωσης για την Mermeren (-12,47%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Intralot (+3,51%), Ιντρακόμ (+8,89%), Ελλάκτωρα (+3,45%) και Ιντρακάτ (+6,15%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Άνεμος (+2,92%), Κέκροψ (+6,52%) και Μύλοι Λούλη (+2,8%).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε θα τον βάλεις να παίξει…

ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση.

 • Αυτά, για να αποφεύγονται γκρίνιες και αναφορές του…τύπου… “Μα, μας γράφατε καλά λόγια ή μας την εκθειάζατε ή μας την… θάβατε” και λοιπές γραφικότητες κακομαθημένων παιδιών.
 • Η στήλη απευθύνεται αποκλειστικά σε νοήμονες επενδυτές, με γερή γνώση του αντικειμένου. Οι υπόλοιποι, απλά να μην την διαβάζουν.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.Υπερβολική Μεταβλητότητα (Excessive volatility)

Υπερβολική μεταβλητότητα θεωρείται ότι υπάρχει όταν οι τιμές των μετοχών παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση με αυτή που δικαιολογείται από τις τιμές που προκύπτουν από την παρούσα αξία των μελλοντικών ροών, δηλαδή των μερισμάτων.

Δηλαδή οι πραγματικές τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά και έχουν σημαντική μεταβλητότητα σε σχέση με τις θεωρητικές τιμές, σημάδι ότι οι αγορές δεν αποτιμούν τις μετοχές όπως θα περίμενε κανείς από τη θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς και ότι ίσως να παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες (π.χ. ψυχολογία).

 • Υπερβολική μεταβλητότητα και αντιπροσωπευτικότητα

Μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου μπορεί να βασίζεται στην αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή τα άτομα λανθασμένα να πιστεύουν ότι ο νόμος των μεγάλων τιμών ισχύει και για ένα δείγμα λίγων παρατηρήσεων (κανόνας των μικρών αριθμών).

Για παράδειγμα μπορεί οι επενδυτές να θεωρούν ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των μερισμάτων είναι πολύ πιο μεταβλητός από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Εάν ο επενδυτής παρατηρήσει μία αύξηση στα μερίσματα ο κανόνας των μικρών αριθμών θα τον κάνει να πιστέψει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των μερισμάτων έχει και αυτός αυξηθεί και άρα τα μερίσματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά στο μέλλον.

Αυτή η υπερβολή ανεβάζει τις τιμές πολύ σε σχέση με τα μερίσματα και προσθέτει στην μεταβλητότητα των τιμών.

 • Υπερβολική μεταβλητότητα και υπεραυτοπεποίθηση

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι και η υπεραυτοπεποίθηση του επενδυτή σχετικά με την ιδιωτική πληροφόρηση.

Έστω ότι ο επενδυτής έχει συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την οικονομία και έχει δημιουργήσει μία άποψη σχετικά με τις χρηματικές ροές μίας επιχείρησης.

Αφού κάνει και την προσωπική του έρευνα, αποκτά υπερεμπιστοσύνη στην ανάλυση και στις πληροφορίες του, οπότε υπερεκτιμά την ακρίβεια των προσωπικών πληροφοριών και τους δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα σε σχέση με τις προγενέστερες πιθανότητες.

Εάν η ιδιωτική πληροφόρηση είναι θετική θα οδηγήσει τις τιμές ακόμα υψηλότερα και θα προσθέτει στην μεταβλητότητα των τιμών.

 • Υπερβολική μεταβλητότητα και house money effect

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι και το house money effect, δηλαδή το γεγονός ότι η αποστροφή της ζημίας εξαρτάται από τις προηγούμενες ζημίες ή κέρδη.

Συνεπώς, μετά από αρχικά κέρδη οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν στοιχήματα που δεν αναλάμβαναν κανονικά ενώ μετά από αρχικές ζημίες αρνούνται να αναλάβουν στοιχήματα που κανονικά θα δεχόντουσαν.

Έστω τώρα ότι υπάρχουν κάποια καλά νέα σχετικά με τις επιχειρήσεις. Αυτά οδηγούν τις τιμές υψηλά δημιουργώντας αρχικά κέρδη που κάνουν τους επενδυτές λιγότερο επιφυλακτικούς σχετικά με τις μετοχές και προεξοφλούν τις χρηματικές ροές με χαμηλότερο επιτόκιο, κάτι που ανεβάζει τις τιμές ακόμα υψηλότερα, και προσθέτει στην μεταβλητότητα.

Print Friendly, PDF & Email