Χ.Α: Επιλογές και σχόλια για επενδυτές– Μέρος 2 (18/4)

Στην 2η και τελευταία σημερινή μας αναφορά θα αναφερθούμε- μεταξύ όλων των άλλων – στις περιπτώσεις των ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ- CENTRIC – ΔΡΟΜΕΑΣ – ΙΝΤΡΑΛΟΤ – ΙΝΤΕΡΚΟ και θα απαντήσουμε σε σχετικά ερωτήματα για τις ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ, ΚΑΡΑΤΖΗ, ΕΛΛΑΔΟΣ και ΛΑΜΔΑ.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει 23 δις ευρώ υποθήκες και 3 δις ευρώ ιδιόκτητα ακίνητα. Από τα 23 δις ευρώ τα 11 δις ευρώ αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs). Για κάθε 1% αύξηση στα ακίνητα η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά αύξηση στην αξία των χαρτοφυλακίων της κατά 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Αν αυτό φαίνεται λίγο, η αξία όλης της τράπεζες είναι με το ζόρι 760 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα όπως και η Αlpha Βank εξάντλησαν την δυνατότητα της αναβαλλόμενης φορολογίας κλείνοντας με θετικό αποτέλεσμα στην χρήση όπως και οι άλλες δύο τράπεζες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα κεφάλαια στους βασικούς κεφαλαιακούς δείκτες των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, στα 26 δισ. ευρώ, με τον δείκτη CET 1 στο 15,4%, μειωμένο κατά 40 μονάδες βάσης στο τρίμηνο με την Alpha να εμφανίζει υψηλότερο δείκτη κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με το μέσο όρο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν στο 45% από 47% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – Κοιτώντας μπροστά: Το πιστωτικό κόστος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 20 με 50 μονάδες βάση ανά τράπεζα, με την Εθνική Τράπεζα να έχει προβάδισμα ως η μόνη τράπεζα που θα έχει πιστωτικό κόστος κάτω από 1%. Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank θα κινηθούν κοντά στο 1,7% ενώ η Alpha bank βρίσκεται στο 1,5%. Και οι τέσσερις αναμένουν θετική χρήση καθώς τα βασικά οργανικά έσοδα αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα (με εξαίρεση την Alpha Βank).

ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η… πατάτα του μ/μ αυτής της περιόδου… Αφού πήγαμε και μπλέξαμε με τον όμιλο, καλά να πάθουμε… Στα σοβαρά τώρα, τίποτα δεν έχει τελειώσει… Αλλά δεν θα την δώσουν και τζάμπα…

CENTRIC: Πρέπει να ετοιμάσουμε ειδική αναφορά για τους φίλους της μετοχής που δεν είναι και λίγοι. Η λεγάμενη βέβαια έχει κάψει στο παρελθόν κόσμο και κοσμάκη, αλλά αυτά είναι για τους ιστορικούς του πράγματος. Εμείς κοιτάμε… στο τώρα και στο δια ταύτα!

DROMEAS: Η αγορά περιμένει να δει – εκτός από παραγγγελίες – και κανένα κέρδος, να μειώσει και τον δανεισμό… Στο ταμπλό τα πάει μία χαρά εσχάτως… Έχει και φανατικούς, λίγους αλλά πιστούς…

INTRALOT: Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, οι πιέσεις στην μετοχή μεγαλώνουν και να μην περιμένετε ΑΜΚ με τους μεγαλομέτοχους να βάζουν φρέσκα κεφάλαια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα την πληρώσουν οι μικροεπενδυτές της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ας έχει διαψευστεί κάτι τέτοιο. Για να σωθεί η ΙΝΛΟΤ δύο λύσεις υπ΄ραχουν… ή ΑΜΚ ή απορρόφηση από την ΙΝΤΚΑ κι όπου βγει… Κατά την ταπεινή μας πάντα απόψη…

INTEΡΚΟ: Το… κακό μαζί της είναι ότι δεν βγαίνουν τεμάχια προς πώληση, ούτε με δελτίο… Παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά, αν δεν απατώμεθα…

Την 31.12.2018 στον Όμιλο ανήκαν συνολικά 36 ακίνητα – κυρίως καταστήματα και γραφεία – επιφάνειας 45.118 τ.μ, έναντι 30 ακινήτων 37.470 τ.μ ένα χρόνο πριν (αύξηση 20,4% στα τ.μ).

  • Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 8 εκατ. από 5,91 εκατ. το 2017 (+34,77%).
  • Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 3,71 εκατ. από 1,1 εκατ. το 2017 (+236,9%).
  • Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €10,11 εκατ.. από τα €5,95 εκατ. του 2017.
  • Τα καθαρά κέρδη στα €9,04 εκατ. έναντι των €2,74 εκατ. του 2017 (+229,7%).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

  • ΤΙΜΗ: 6,4500 ευρώ
  • Κ/φση: 67,72 εκατ. ευρώ
  • Προσαρμοσμένο EBITDA: €6,51 εκατ. (2017: €4,87 εκατ.)
  • Εσωτερική Λογιστική αξία της μετοχής (NAV p.s.): €6,9700 (2017: €6,42)
  • Κέρδη ανά μετοχή: €0,8600 (2017: €0,2600)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ (από Αν-αλήτη): Αναμέναμε €3 εκ. καθαρά κέρδη, έβγαλε €3,5 εκ. Διενήργησε προβλέψεις €1,5 εκ. και πλέον έχει μηδενίσει τα κόκκινα, ενώ είχε περίπου €0,5 εκ. ζημίες από αποτίμηση τούρκικης θυγατρικής. Συνεπώς του χρόνου πάει για ΕΑΤ €4,5-5 εκ.(€0,17-0,19/μετ., δηλαδή μονοψήφιο Ρ/Ε), χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι έχει διπλασιαστεί η δυναμικότητα στην Ρουμανία. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στην Ρουμανία, θα μπορέσει να μειώσει ακόμα περισσότερο τον ούτως ή άλλως χαμηλό καθαρό δανεισμό των €20 εκ. Το αυξημένο μέρισμα των €0,06 (έναντι €0,04) προδιαθέτει ότι ξεκίνησε καλά και θα πετύχει λογικά, ίσως και με το παραπάνω τους στόχους του.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (από Αν-αλήτη): Δεν θα προχωρήσει αέριο και Φ/Β 100MW, οπότε δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης. Στα €105 εκ. κεφαλαιοποίηση, τα δύο ξενοδοχεία μόνο με τιμές αγοράς αποτιμώνται λίγο περισσότερο.  ΔΩΡΕΑΝ: Φ/Β 15,5MW X €2,3 εκ. = €35,65 ΕΚ. (ΤΟΣΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΦΕΣΣΑΣ), 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο με καθαρά κέρδη 2017 €5,25 εκ., δεν αξίζει άλλα €50 εκ. ΣΥΝΟΛΟ: €185 ΕΚ., ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΣΤΑ €105 ΕΚ.!!!!!!!

ΕΛΛΑΔΟΣ: Δεν βλέπουμε κανένα λόγο ενασχόλησης με την μετοχή, αφού όλα τα κέρδη τα παίρνει το Κράτος και οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να γράψουμε τι παίρνουν…

ΛΑΜΔΑ: Εάν πάρει τελικά το πράσινο φως, το δεκάρι θα το δει εύκολα γιατί θα χρειαστεί και μεγάλη ΑΜΚ…

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ: Αν οι μισοί έστω των κ.κ εισηγμένων μας είχαν την νοοτροπία των δικών της μεγαλομετόχων, τότε θα είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό χρηματιστήριο στα τερματικά μας…

ΕΚΘΕΣΕΙΣ: “ΟΥΔΕΤΕΡΗ” η σύσταση των αναλυτών της IBG για την μετοχή της ΕΕΕ, ενώ διατηρούν αμετάβλητη την τιμή – στόχο στα 30,5000 ευρώ. Οι ίδιοι εκτιμούν μικρή άνοδο στον όγκο των πωλήσεων για το 1ο τρίμηνο, με σταθερή πορεία στις ώριμες αγορές και επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες αγορές. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται στα 1,4 δισ. ευρώ,(+ 3,7%). Οι συνάδελφοί τους στην PIRAEUS SEC ανέβασαν την τιμή στόχου για την ΜΥΤΙΛ στα 14,00 ευρώ από 13,50 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση Υπεραπόδοσης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email