Χ.Α: Επιλογές και σχόλια για επενδυτές (27/9)- B’

EN TAXEI – ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ που λέμε…

ΓΕΚΤΕΡΝΑ v ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καμμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει – Η Ημέρα με την Νύχτα. Σαν στήλη πάντως, διακείμεθα αρνητικά με τον Κλάδο. Το τι κάνουν στο ταμπλό ή το τι θα κάνουν σε αυτό δεν είναι δική μου υπόθεση. ΓΟΥΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ… ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ, μα τόσες…

ΚΑΜΠΑΣ – REDS: Για να καταλάβετε το πόσον αδιάφοροι είναι απέναντι τους επενδυτές μετόχους τους… Με NAV 1,6100 και δεν φιλοτιμούνται να μην ξεφτυλίζεται το χαρτί τους στα 1,1500 και 1,2000 ευρώ!!!! Το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες του κλάδου το γνωρίζουμε και αυτό μεγενθύνει την “ξεφτύλα”!!

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ – απάντηση**: Την βλέπουμε πολύ υψηλότερα και θα πάει. Βάζουν φράγματα για να μαζεύουν από κάτω. Θα γίνει στόχος εξαγοράς, ο κλάδος έχει ξαναγίνει της μόδας και η συγκεκριμένη είναι αποδεδειγμένα το πιο καθαρό του μαγαζί. (**ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ)… ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ας εκμεταλλευτούν τις πιέσεις.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ – ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΥΠΟΨΗ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ: Γύρισε σε ζημιά, αλλά ο όμιλος κάνει ξανά αυτό που μας άρεσε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Παράγει χρήμα. Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 30 εκατ. ευρώ από 48,6 εκατ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο, με τα ίδια κεφάλαια να είναι στα 65 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 1,8 εκατ. ευρώ.

 • Ξεκινάμε λοιπόν από τις λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες ανήλθαν στα 11,1 εκατ. ευρώ και μάλιστα προέρχονται από μείωση αποθεμάτων και απαιτήσεων και όχι από αύξηση υποχρεώσεων σε τρίτους που κάνουν άλλες εταιρείες.
 • Υπερκάλυψαν τις επενδυτικές, μείωσαν το δανεισμό και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 9,1 εκατ. ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (1): Με αυτήν την επίδοση και με δεδομένο ότι η εισηγμένη έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, δε μας απασχολεί η ζημιά ύψους 1,25 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο από ζημιά 551 χιλ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν και ο κλάδος γνωρίζουμε όλοι πως είναι δύσκολος.

 • Από όλες όμως τις εισηγμένες αυτή είναι μακράν η φθηνότερη, η λιγότερο μοχλευμένη και δικαιώνει την προτίμηση που της έχουμε. ΜΕ BOOK VALUE στα 3,5500 και στο ταμπλό 1,4500 και 1,5000; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και όμως δυνατόν σε αυτό το χρηματιστήριο.
 • ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ στα επίπεδα μεταξύ των 1,4000 με 1,5000 το πολύ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΩΛΗΤΕΣ…

*****

 • ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ του ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΥΡΙΔΗ, προσωπικού μας φίλου, εδώ και 25 χρόνια

Καλημέρα κύριε πρόεδρε

Αγαπάτε τις αγορές, ενισχύστε το Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο, κύριε Πρόεδρε, χρησιμοποιήθηκε από τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Λαλιώτη για να κερδηθούν οι εκλογές του 2000. Το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ καβάλησε το άρμα της Σοφοκλέους και ο κόσμος έκλαψε τα λεφτά του. Όχι ότι ο κόσμος θα είχε σώσει τα λεφτά του αν ο Λαλιώτης δεν είχε βγάλει εκείνες τις περίφημες αφίσες.

 • Αλλά τα λεγόμενα «Λαμπρόχαρτα», τα οποία οφείλουν το όνομά τους στον τότε διοικητή της Αγροτικής, κ. Λάμπρου, τον έπαιξαν τον ρόλο τους.
 • Όπως και να το κάνουμε, το ’99 συνδέθηκε στην μνήμη του λαού με μία μεγάλη εθνική καταστροφή. Και αυτό είναι αληθές.
 • Από τότε ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία για όλα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Επειδή όμως ο λαός κάπου έπρεπε να ρίξει το φταίξιμο για τις απώλειες των περιουσιών του και αυτός ο κάποιος δεν θα μπορούσε να είναι το ξερό το κεφάλι του καθενός μας, οι πολιτικοί έσπευσαν πρώτοι απ’ όλους να βγάλουν απ’ έξω την ουρά τους. Και αν δεν μεταμορφώθηκαν σε σκληρούς πολέμιους της φούσκας, της αγοράς και του καπιταλισμού, φρόντιζαν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μην ανοίγουν καν τέτοιες συζητήσεις.

Και κάπου εκεί, κύριε Πρόεδρε, χάσαμε την ουσία…

Και, κυρίως, πετάξαμε από το παράθυρο ένα χρήσιμο εργαλείο για την οικονομία, όπως είναι το Χρηματιστήριο. Όλα αυτά τα χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε μία σταθερά φθίνουσα πορεία. Και δεν συζητάμε μόνο για τους χρηματιστηριακούς δείκτες και για την επίδραση της κρίσης στη χρηματιστηριακή αγορά.

 • Αλλά για τον ρόλο του Χρηματιστηρίου. Από το 2000 και μετά δεν υπήρξε υπουργός των Οικονομικών που να σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο.
 • Όλοι προτίμησαν να το αφήσουν στην άκρη. Μην τυχόν και συνδεθούν με οιονδήποτε τρόπο με το ακραίο φαινόμενο του 1999.

Και όμως! Έχετε σκεφθεί, κύριε Πρόεδρε, ότι σε αυτό το Χρηματιστήριο θα μπορούσαμε να στηρίξουμε σοβαρές προσπάθειες για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων;

Να αξιοποιήσουμε την κτηματική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου με κτηματικά ομόλογα; Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τεράστιες δυνατότητες που περιμένει κάποιος να τις αξιοποιήσει. Για παράδειγμα, το Αποθετήριο Τίτλων είναι μοναδικό για την προστασία των επενδυτών.

Έχουμε έναν οργανισμό που «κάθεται», που σκουριάζει αναξιοποίητος…

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς τον τροχό. Το έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, για παράδειγμα, χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα «σαφάρι» σε όλη την Ευρώπη για την ανακάλυψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορεί να αναπτυχθούν. Και φανταστείτε τι κάνει! Τις καθοδηγεί βήμα βήμα μέχρι το σημείο που θα απευθυνθούν για κεφάλαια στην επενδυτική κοινότητα. Οι νέες και υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες είναι το «κυνήγι» και το Χρηματιστήριο το εργαλείο.

Έχουμε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε…

Εταιρείες που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση κεφαλαίων, αφού η Ελλάδα της κρίσης τραυμάτισε τη σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα. Θα μπορούσαν αυτές οι εταιρείες να βοηθηθούν μέσω του Χρηματιστηρίου. Αρκεί το Χρηματιστήριο να είναι σε θέση να ξαναπαίξει τον ρόλο του.

Θα σας θυμίσω ότι η άνθηση του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε με το περίφημο πακέτο μέτρων του αείμνηστου Καρατζά. Ότι αυτή η άνθηση κατέληξε στην τραγωδία του 1999 είναι ένα γεγονός που έχει τις αιτίες του.
 • Και επειδή εκείνη την εποχή ήμουν από τους λίγους που έγραφε δημόσια για τις βλαβερές συνέπειες της φούσκας (φυσικά προτού σκάσει), θα σας πω ότι για τα πυρηνικά ατυχήματα δεν φταίει η πυρηνική ενέργεια.

Πρέπει να ξαναδείτε το θέμα της Κεφαλαιαγοράς…

 • Έχετε στελέχη που γνωρίζουν καλά το θέμα.
 • Μπορείτε να βάλετε πάλι μπροστά αυτήν τη μηχανή.
 • Σε ένα πλοίο που θέλει να ξεκολλήσει από την ξέρα είναι πολυτέλεια να έχουμε μία παροπλισμένη μηχανή στην αποθήκη και να μην τη χρησιμοποιούμε.
 • Δεν θα κάνει μόνη της όλη τη δουλειά, αλλά μαζί με τις άλλες μπορεί στο τέλος να βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο μας.

Είναι δυνατόν να πετύχουμε κάτι στο συνταξιοδοτικό χωρίς την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς; Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις τραυματικές εμπειρίες του 1999 και να δούμε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του. Αλλά γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται τη δική σας πρωτοβουλία. Δεν θα το κάνει από μόνος του κάποιος υπουργός σας.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

ΥΓ: Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε… Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email