Χ.Α: Επιλογές και σχόλια για επενδυτές (24/9)- Β’

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ για τους συγγραφείς καταστροφολογιών, σεναρίων απαισιοδοξίας και άλλων πολλών ελαττωμάτων που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και ας εκτίθενται με τα γραφόμενα τους. Δεν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές έγραφαν καθημερινά και όταν προς μεγάλη τους έκπληξη η χώρα μας βγήκε, δεν τους άρεσε το επιτόκιο που το συνέκριναν με αυτό της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Τους εξηγείς τι ακριβώς είχε συμβεί και σε αυτές τις δύο χώρες και σου λένε ιστορίες για αγρίους και μικρά παιδιά. Και τώρα με το 10ετές στο 1,30% βγαίνουν και γράφουν νέα ανέκδοτα.

 • Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μεταδώσουν την αρρώστεια τους, να την κολλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι…
 • Σου γράφουν, ότι αν αυτό και αν εκείνο δεν γίνουν, τότε δεν πρόκειται να ανέβουν οι τιμές των μετοχών του Χ.Α.
 • Τόσον άσχετοι είναι και επικίνδυνοι αυτοί οι φουκαριάρηδες τω πνεύματι αφού δεν γνωρίζουν ούτε τις αποδόσεις που επέτυχαν και εξακολουθούν να επιτυγχάνουν πλείστες όσες μετοχές εταιρειών που δεν επηρεάζονται από τίποτα και από κανένα…
 • Σε μία αγορά με την οποία ασχολούνται και παριστάνουν τους ειδικούς, τους έγκριτους (τρομάρα τους), εμφανίζονται τόσον γυμνοί σε επιχειρήματα που ειλικρινά απορείς και διερωτάσαι…

ΜΑ ΠΩΣ είναι δυνατόν – λένε  – να ανέβει η ελληνική αγορά, αφού οι ξένες θα έχουν πρόβλημα; Και ας παραδέχονται και οι μέχρι πρότινος πολέμιοι κάθε τι του ελληνικού ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε ανάπτυξη άνω του 2%, ενώ οι φερόμενες ως παράδειγμα έχουν εισέλθει σε καθοδική τροχιά.

 • Μία μικρή αγορά σαν και την δική μας που μπορεί λόγω των μεγεθών της να κινηθεί αυτόνομα, αυτή την φορά σε αντίθετη εντελώς ρότα από την προηγούμενη… Και αντί να την υποστηρίζουν οι λεγάμενοι κοιτάνε πως να τις βγάλουν μάτια, δόντια κ.λπ κ.λπ.

****

!ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σημείο κλειδί εδώ τι Ebitda θα εμφανίσει το 6μηνο… Στην πραγματικότητα βγάζουν τα…άντερα τους, άσχετα το τι ανακοινώνουν τελικά οι εταιρείες του κλάδου.

 • Με το ΥΓΕΙΑ να φεύγει στα 290 εκατ. και το ΙΑΣΩ στα 230 εκατ. ευρώ, είναι λογικό επόμενο κάποια στιγμή οι πραγματικές γάτες της αγοράς να το απογειώσουν γιατί θα παίζουν και χωρίς αντίπαλο.
 • Μετά τον διπλασιασμό της τιμής ενωρίτερα εφέτος, λιμνάζει στα χωρικά ύδατα των 2,1000 με 2,2000 ευρώ αλλά ο πήχης στο μυαλό τους γράφει άλλα νούμερα, πολύ μεγαλύτερα.
 • Με 185 εκατ. κ/φση τώρα και με αρχικό στόχο τα 300 εκατ. ευρώ, περί τα 3,5000 ανά μετοχή. Με μία μόλις επιφύλαξη…

****

MLS – απάντηση: Η υποχώρηση της τιμής της μετοχής έχει να κάνει με την λογική που ακολουθούν αρκετοί επενδυτές. Σου λένε… Αφού τόσα χρόνια ανέβαινε, πόσο ακόμα να ανεβεί;  Ας την πουλήσουμε λοιπόν, να πάρουμε κάτι άλλο που δεν έχει ανέβει.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ: ΣΗΜΕΡΑ στα 4,5500 και στο +3,2%
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ %
7 ημερών 4,370 4,790 -6,17
30 ημερών 4,370 4,850 -8,88
3 μηνών 4,370 5,040 -11,80
6 μηνών 4,370 5,320 -15,84
12 μηνών 4,300 5,320 -3,08
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ της εταιρείας είναι η πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής MAIC™.Σκοπός της εταιρείας είναι η πλατφόρμα MAIC™ να αποτελέσει το κεντρικό σημείο διαχείρισης της καθημερινότητάς μας αλλά και να εισάγει τους χρήστες στην νέα εποχή των virtual Assistants όπου όλα γίνονται με τη φωνή.
Στα άμεσα σχέδια της προσβλέποντας στην αγορά του Black Friday και των Χριστουγέννων, είναι η κυκλοφορία μίας ακόμη συσκευής Smart Speaker (αυτή τη φορά χωρίς οθόνη) που θα είναι πολύ οικονομική.
Επίσης, το τμήμα R&D της εταιρείας ολοκληρώνει σύντομα την προσαρμογή της νέας πλατφόρμας η οποία εξελίσσεται σε ένα ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα ώστε να λειτουργεί σε οποιαδήποτε Android συσκευή (Smartphones, Tablets, Smartwatches, Wearables, Android Things, Android TV, ακόμα και σε αυτοκίνητα με Android λειτουργικό).
Στην Αμερική η διείσδυση των Smart Speakers/Smart Displays έχει ξεπεράσει το 50% των νοικοκυριών, ενώ υψηλό ποσοστό διείσδυσης υπάρχει και στην Κίνα. Στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Αγγλία, η νέα αυτή αγορά των Smart Speakers/Smart Displays είναι στο ξεκίνημα. Οπότε αντιλαμβάνεσθε τα περιθώρια ανάπτυξης και τις προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία.

****

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ρευστοποιούν ασμένως θεσμικά χαρτοφυλάκια και διευκολύνουν τις τοποθετήσεις των αγοραστών. Μέχρι τώρα (3μμ) έχουν αλλάξει χέρια 76 χιλ. τμχ που με τα χθεσινά 73 χιλ. ανεβάζουν τον όγκο στα 150 χλι.τμχ. Τόσα όσα έκανε στο 10ήμερο. Η μτχ είναι πολύ υποτιμημένη, συγκρττικά και αναλογικά.

****

PRODEA INVESTMENTS (former NBG PANGEA): 6Μ

 • Real Estate revaluation gains stood at €73.9mn in H1’19 compared to €29.7mn in H1’18.
 • NAV as of 30-06-2019 stood at €1,314.3mn or €5.14/share. 

Prodea Investments

2018

2019

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

60,704

79,500

31.0%

EBITDA

81,353

125,500

54.3%

EBITDA Mrg

134.0%

157.9%

+2,385 bps

Net Income

64,749

112,900

74.4%

Net Mrg

106.7%

142.0%

+3,535 bps

***

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Έβδομη ημέρα σερί χωρίς να δει θετικό πρόσημο και από τα 2,1500 στα 1,9500 ευρώ σρτο σύνηθες μοτίβο της, Δηλ. Ξαφνικά και έντονα τραβήγματα με αδειάσματα στα εκάστοτε υψηλά της μετοχής, μετά πλαγιοκαθοδικές κινήσεις με κατευθυνόμενη πίεση. Να τα μαζέψουμε στα χαμηλότερα δυνατόν επίπεδα τα χαρτιά που αδειάσαμε και έπειτα ξανά μανά μία από τα ίδια.

 • Το φαινόμενο της δεν είναι το μοναδικό, αφού συναντάται σε πλείστες όσες μετοχές εισηγμένων εταιρειών.
 • Εξ ου και το ” ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, αρχικά και βασικά, ότι για να κερδίσουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό πρέπει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων να συμπίπτουν με τα δικά τους. Αλλιώς, μαύρο φίδι που τους έφαγε”.

Συγκριτικό τέστ AUTOHELLAS v ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – Χαοτική η απόσταση

******

Ομόλογα Μηδενικού Τοκομεριδίου (Zero-coupon bonds / Zeros)

Ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου είναι ομόλογα που δεν δίνουν τοκομερίδιο, αλλά η τιμή έκδοσης τους είναι πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική αξία τους. Η απόδοση για τον κάτοχο προκύπτει από την διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ονομαστικής αξίας.

Παράδειγμα: Η επιχείρηση Α εκδίδει ομολογία μηδενικού τοκομεριδίου με τιμή αγοράς 700€ και ονομαστική αξία 1.000€ σε 2 χρόνια. Η απόδοση για τον κάτοχο θα είναι η διαφορά των 300€.

Τα ομόλογα αυτά έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Βοηθούν το κλείδωμα χρημάτων σε συγκεκριμένο επιτόκιο
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κερδοσκοπία επειδή η τιμή τους στην δευτερογενή αγορά είναι πολύ ευαίσθητη στις μεταβολές των επιτοκίων
 • Συχνά έχουν προνόμια ανάκλησης
 • Ταιριάζουν απόλυτα σε συγκεκριμένες επενδυτικές ανάγκες (π.χ. επενδυτής που θέλει ένα συγκεκριμένο ποσό ως εφάπαξ όταν βγει στη σύνταξη, γνωρίζει ότι σε 20 χρόνια από σήμερα θα εισπράξει ακριβώς το ποσό που θα χρειαστεί)

Παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (Zero-sum game)
Παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος είναι η κατάσταση που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές και στα χρηματιστήρια όπου το κέρδος του ενός επενδυτή είναι ίσο με την ζημιά ενός άλλου.

Φαινόμενο του Σαββατοκύριακου (Weekend effect)

Φαινόμενο του Σαββατοκύριακου είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στις χρηματαγορές όταν οι αποδόσεις των μετοχών τις Δευτέρες είναι συχνά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των μετοχών τις Παρασκευές.

 • Μερικές θεωρίες ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο οφείλεται στην τάση των εταιριών να ανακοινώνουν άσχημα νέα την Παρασκευή μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων για να μειώσουν τις τιμές την Δευτέρα.

Άλλοι αναφέρουν ότι το φαινόμενο του Σαββατοκύριακου μπορεί να συνδέεται με το short selling το οποίο θα επηρέαζε τις τιμές των μετοχών που ενδιαφέρουν τους short traders.

 • Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το φαινόμενο οφείλεται απλά στην αλλαγή διάθεσης των επενδυτών από Παρασκευή σε Δευτέρα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.