Χ.Α: Επιλογές και σχόλια για επενδυτές (24/9)- Α’

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ και ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ μετά από ένα Roadshow και μετά από χιλιάδες συνολικά συνεντεύξεις των συμμετεχόντων η αγορά να τρώει σφαλιάρες είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο(;)… Εσείς τι λέτε; Ελπιδοφόρο για την συνέχεια το κράτημα των 800 μκονάδων από τον ΔΤΡ (-2,12% στις 805 τελικά, στο εύρος των 792,66 και 818,65 μονάδων με κλείσιμο στις 822,47 την Παρασκευή)

ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Ένας βγάζει έκθεση με τιμή στόχο τα 16,0000 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, άλλος 7,800 ευρώ για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, χθες διαβάσαμε 8,0000 ευρώ για την ΦΟΥΡΛΗΣ και πάει λέγοντας το βασίλειο. Δεν θα κάτσουμε να σας τις αναλύσουμε, χαμένη ώρα. Αν περιμέναμε να κερδίσουμε από τις ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ζήτω που σωθήκαμε. Τι να μας πουν φίλοι μας; Σταματάμε εδώ, τα υπόλοιπα, φαντασθείτε τα μόνοι σας. Μπορείτε πλέον, τα έχετε μάθει απέξω και ανακατωτά.

ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, πόσο μάλλον στην ελληνική που πλέον την έχουν βάλει στο μάτι ορισμένοι ισχυροί διαχειριστές. Και δεν χρειάζεται να σας εξηγήσουμε το πως και το γιατί…  ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ…

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ανοίγουν σήμερα το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου και λογικό επόμενον είναι να βρεθούν στο επίκεντρο της επενδυτικης και όχι μόνον προσοχής. Με το κλίμα στις αγορές ομολόγων να είναι εξαιρετικό (μέχρι και με αρνητικές αποδόσεις σε αρκετά διεθνή ομόλογα του εξωτερικού) έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες. Ως γνωστόν, ο ΟΤΕ προχώρησε πριν ολίγων ημερών στην έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, με εντυπωσιακά χαμηλό επιτόκιο 0,875%.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό ότι η ανακοίνωση των  οικονομικών αποτελεσμάτων του 1ου εξαμήνου του 2019 καθώς και η ανάρτηση των Οικονομικών Καταστάσεων της περιόδου 1/1 – 30/6/2019 στις  ιστοσελίδες  της Εταιρείας (www.gekterna.com) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.athex.gr) θα γίνει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, μετά το κλείσιμο της Συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

PRODEA INVESTMENTS (ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ): Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 30η Ιουνίου 2019 ανήλθε σε €1.314,3 εκατ. ή €5,1400 ανά μετοχή έναντι €1.286,6 εκατ. και €5,0400 ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Δελτίο Τύπου – PRODEA Investments: Κέρδη ?112,9 εκατ. για το α Ά εξάμηνο του 2019

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: 

 • Οι μετοχές που διορθώνουν, θα επανέλθουν ακόμη πιο δυναμικά, αρκεί να το αξίζουν. Αλλά δεν μπορούν να μας κάνουν όλους πλούσιους, σε χρόνο dt.
 • ΟΧΙ “ΛΙΓΟΧΑΡΤΑ” ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΤΧ στα Χ/φλκ των 10.000 ευρώ- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΜΤΧ σε αυτά των 50 χιλ. ευρώ. Αντιληπτόν, σε γενικές γραμμές…
 • ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ τους…
 • Αν δεν μας κάνουν την χάρη, θα βρεθούν άλλες που θα μας την κάνουν.
 • Μην κάνετε “ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ” τους επιτήδειους.
 • ΕΙΔΑΤΕ τι έκαναν στον ΚΥΡΙΟ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και τι έκαναν χθες… Τόσο καιρό όσοι τον είχαν στα υπόψη τους έπρεπε να είχαν εκμεταλλευτεί το κατέβασμα του προς τα 2,0000 ευρώ και όχι να τους δίνουν κομμάτια!
 • ΑΡΚΕΤΟΙ εισηγμένοι υστερούν σε… δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΑ. Γι αυτό βλέπετε, να τονίζονται τα αρνητικά σημεία τους στον υπερθετικό βαθμό, ενώ οι μετοχές τους είναι φτηνές. Και την ίδια στιγμή να διαφημίζονται άλλες που είναι κυριολεκτικά για κλάμματα. (Αυτές βλέπετε, ξέρουν τα κόλπα)…
 • ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΧΑΡΤΙΑ τα δίναμε σε τιμές γνωριμίας. Στον πάτο τους. Τώρα, τι να γράφουμε; Για αγορές; Αν εξαιρέσεις 7 με 8 το πολύ, τα υπόλοιπα είναι από ακριβά έως πανάκριβα. Τι θέλετε, να σας δουλεύουμε; Για να είμαστε αρεστοί σε αυτούς που τα παίζουν; ή τα διαφημίζουν στους πελάτες τους; Τι λέτε, να μην ξέρουμε τι παίζεται παρασκηνιακά;
 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, αρχικά και βασικά, ότι για να κερδίσουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό πρέπει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων να συμπίπτουν με τα δικά τους. Αλλιώς, μαύρο φίδι που τους έφαγε.

ΣΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ, θα αναφερθούμε στην ΜΛΣ (σε απάντηση ερωτημάτων σας), θα έχουμε ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ μεταξύ AUTOHELLAS και ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ (σαν να συγκρίνει κανείς τον ΠΑΟΚ με τα ΑΣΠΡΑ ΧΩΜΑΤΑ του Πειραιά, μία ιστορική ομαδούλα), στις μετοχές των ΟΛΘ, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ και τα λοιπά σχόλια και αναφορές.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ OMIΛOY ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ TOP7 LIST (AMYNTΙΚΕΣ) στη θέση της ΦΟΥΡΛΗΣ

Image result for πλαστικα θρακης

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ:

Τώρα που τα πιέζουν, τώρα κτίζει κανείς την θέση του… Με book value 3,3000 η μετοχή και με πραγματική αξία απείρως μεγαλύτερη θα προσφέρει πολύ καλές αποδόσεις προσεχώς. Ενδεχόμενες αγορές μέχρι τα 2,1000 το πολύ, γράφαμε χθες και δόθηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες κομμάτια.

 • Και όσοι το δυνατόν χαμηλότερα, εφ όσον συνεχίζουν να βγάζουν κομμάτια. Αν ανέβουμε και λίγο παραπάνω, δεν χάλασε εδώ ο κόσμος.
 • Στο ΜΕΙΟΝ είναι η μετοχή και στο 12μηνο και στο 6μηνο και στον μήνα…
 • Αν είναι ποτέ δυνατόν και όμως… Μη τρελαθούμε, επειδή έβγαλαν λίγο μειωμένα κέρδη να το διαλύσουμε το χαρτί… Τέσσερα και πλέον εκατ. κέρδη στο 6μηνο ήταν αυτά…
 • Τι να μας πουν οι διάφορες χαρτάρες που διαφημίζουν οι πασίγνωστοι “Σπρωξιματίες” και οι οποίες χρωστάνε της μιχαλούς και κέρδη δεν βγάζουν;;
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 92,3 εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ – ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 142,3 εκατ. ευρώ
 • P/BV: 0,64
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,63
 • ΤΙΜΗ: 2,1100 ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ  %
7 ημερών 2,010 2,130 0,96
30 ημερών 2,000 2,260 -1,86
3 μηνών 1,985 2,430 3,43
6 μηνών 1,800 2,430 -5,80
12 μηνών 1,790 2,600 -0,47

Ιστορία

2018 Η Εταιρεία επενδύει σε μια νέα γραμμή παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ). Ολοκληρώνεται με επιτυχία το σχέδιο επέκτασης των Θερμοκηπίων Θράκης κατά 45 στρέμματα, φτάνοντας συνολικά τα 185 στρέμματα.
2017 Ξεκινά η παραγωγή injection στην Ιρλανδία (Thrace Synthetic).
2016 Η Εταιρεία επενδύει σε δύο νέες γραμμές παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών και Spunbond υφασμάτων στην Ελλάδα (Thrace NG). Την ίδια χρονιά ξεκινά η παραγωγή thermoforming στη Βουλγαρία (Thrace Ipoma).
2014 Η Εταιρεία μπαίνει στην αγορά των προϊόντων στεγανοποίησης με τη χρήση γεωσυνθετικού αργιλικού φραγμού (Geosynthetic Clay Liner – GCL) μέσω της ίδρυσης της εταιρείας “Thrace-Eurobent A.B.E.E.” στην Ξάνθη (51% κοινοπραξία).
2013 Η Εταιρεία διευρύνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, ιδρύοντας την εταιρεία «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.». Αντικείμενο δραστηριότητας της νέας εταιρείας είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.
2012 Μια νέα εμπορική εταιρεία ιδρύεται στην Κίνα με στόχο τη διείσδυση στην ευρύτερη αγορά της Ασίας.
2010 – 2012 Επικέντρωση στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και στη δημιουργία της οργανωτικής δομής που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του Ομίλου στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι εταιρείες του Ομίλου επεκτείνουν το δίκτυο των πωλήσεων τους σε 80 χώρες για να εξασφαλιστεί η οικονομική ευημερία.

2009 Επένδυση σε μια νέα γραμμή παραγωγής μη-υφαντών βελονωτών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ).
2007 Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Bόρεια Αμερική με την εξ ολοκλήρου εξαγορά της Thrace LINQ Inc. και της Lumite Inc. κατά 50%.
2000 – 2006 Η Εταιρεία διευρύνει τη διεθνή παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της εξαγοράς της Thrace Ipoma (Βουλγαρία) και της ίδρυσης των Thrace Greiner (50% κοινοπραξία στη Ρουμανία) και Thrace Plastics Pack Doo (Σερβία).

Στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης προστίθενται δύο νέες γραμμές παραγωγής, των υφασμάτων spunbond και αντίστοιχα των μη-υφαντών βελονωτών.

2000 Η Εταιρεία μπαίνει στην αγορά των FIBC/μεγασάκων μέσω της εξαγοράς της Thrace Polybulk (Νορβηγία).
1999 Με την εξαγορά της Don & Low Ltd (Σκωτία), η Εταιρεία Πλαστικά Θράκης εδραιώνει τη διεθνή παρουσία της και ξεκινά να δραστηριοποιείται στην κατηγορία των μη-υφαντών.
1997 Η Εταιρεία μπαίνει στην αγορά της άκαμπτης συσκευασίας με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα Ιωάννινα.
1995 Εισαγωγή της Εταιρείας Πλαστικά Θράκης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
1992 Ένα τρίτο εργοστάσιο δημιουργείται στην Ξάνθη, με εξειδίκευση στην παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας.
1986 Η Εταιρεία εισέρχεται στην αγορά των τεχνικών υφασμάτων πολυπροπυλενίου με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ξάνθη.
1980 Η εταιρεία Πλαστικά Θράκης λειτουργεί το πρώτο της εργοστάσιο, το οποίο παράγει υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους για την ελληνική αγορά αλλά και για εξαγωγές.
1977 Ο Σταύρος Χαλιορής ιδρύει την Εταιρεία Πλαστικά Θράκης ΑΕ στην Ξάνθη.
 • Τεχνικά Υφάσματα 

ΓεωσυνθετικάΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ

Σχοινιά & ΣπάγγοιΜετοχική Σύνθεση

Μέτοχοι Αριθμός Mετοχών Ποσοστό Συμμετοχής
Κωνσταντίνος Χαλιορής 18.936.558 43,29%
Ευφημία Χαλιορή 9,120,690 20,85%
Θεσμικοί Επενδυτές 6,197,662 14,17%
Λοιποί 9,486,542 21,69%
Σύνολο 43.741.452 100,00%

***

ΑΡΚΕΤΟΙ εισηγμένοι υστερούν σε… δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΑ. Γι αυτό βλέπετε, να τονίζονται τα αρνητικά σημεία τους στον υπερθετικό βαθμό, ενώ οι μετοχές τους είναι φτηνές. Και την ίδια στιγμή να διαφημίζονται άλλες που είναι κυριολεκτικά για κλάμματα. (Αυτές βλέπετε, ξέρουν τα κόλπα)…

AΠΕΙΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ πχ από την ΦΟΥΡΛΗΣ σε μεγέθη, δείκτες κ.λπ (με πολύ μεγάλη διαφορά μάλιστα), αλλά τον ΦΡΛΚ τον καλύπτουν ένα σωρό οίκοι που τον πριμοδοτούν και με τιμές στόχου – άστο να πάει καλύτερα – ενώ τα ΠΛΑΘ δεν τα καταδέχτηκε ούτε ένας!!!

ΑΥΤΑ, φυσικά μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Άλλη η δική μας προτεραιότητα.

 • Εμείς βλέπουμε από εδώ και στο εξής πολύ μεγάλη ευκαιρία για χτίσιμο θέσης, γιατί θεωρούμε ότι ο μεγάλος επενδυτικός κύκλος της εταιρείας έκλεισε και η εταιρεία με την υπάρχουσα δομή και κατάσταση μπορεί να βγάζει άνετα μίνιμουμ 8 εκατ. ευρώ ΚΜΦΔΜ.
 • Έτσι θεωρούμε ότι στους επόμενους 18-24 μήνες η μετοχή μπορεί να έχει μια απόδοση της τάξης του 50% και από 2,1100 ευρώ που έκλεισε χθες, να φτάσει στα 3,1100 ευρώ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 137 εκατ. ευρώ.
 • ΣΥΝΕΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, χωρίς να αποκλείονται και καλύτερες τερματικές εικόνες…

******

 • MIKΡΟΥΛA ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Μέχρι 15 εκατ. ευρώ)

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μας ειρωνεύτηκαν (και) εδώ. Αλλά και πάλι παίρνουν τις γνωστές απαντήσεις. Στα 0,8500 ευρώ η μτχ πριν 9 μήνες και 3,5200 τώρα με 11.500 τμχ.. Κι ας απευθύνονται – αφορούν αυτά τα χαρτιά τους πραγματικούς μικροεπενδυτές που θέλουν να βάλουν πχ 1000 ευρώ σε μία μτχ και να τα διπλασιάσουν – ει δυνατόν – με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο.

 • Αλλά όταν ο άλλος είναι ξερόλας και στενόμυαλος το γενικεύει και βγάζει το κόμπλεξ του.
 • Υπέρ – Τριπλασιασμός(!!!) σε 9μηνες λοιπόν και να δούμε που θα σταματήσει το κοντέρ… με την κ/φση στα 5,4 εκατ. ευρώ.
 • Kαι να μην ξεχνάμε, ότι στην οικογένεια ανήκει η μη εισηγμένη αλλά καταπληκτική στο είδος της και στα μεγέθη της EUROPA!

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ(Ι): Οι μεγαλομέτοχοι της έχουν και το 100% της Europa. Φαντασθείτε απλά, να έχουμε και καμμία… τερματική εξέλιξη. Απορρόφηση ή συγχώνευση κοκ…

Μέτοχος % Δικ. Ψήφου Μετοχές % Δικ. Ψήφου Χρημ. Μέσα Σύνολο % Δικ. Ψήφου Ημερομηνία μεταβολής Λόγος μεταβολής Σημειώσεις
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΑΡΙΣ 20,90 20,9 20 Απρ 2016
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΜΑΪΝΤΑ – ΚΕΒΟΡΚΙΑΝ ΕΙΡΗΝΗ 18,38 18,38 3 Μαϊ 2018 Μεταβίβαση από/προς ΚΕΜ
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΚΡΙΚΟΡ 17,74 17,74 20 Απρ 2016
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΑΝΟΥΣ 15,11 15,11 30 Απρ 2018 Ανέρχεται του 15%

Image result for europa profil aluminium s.a

*****

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ: Το Ελληνικό με τα 6.200 στρέμματα έκταση & τα 2.000 στρέμματα -όπως λέγεται- πάρκο, 10% επιφάνειες κυκλοφορίας και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων (όχι κτίρια) και 15% κοινωφελείς χρήσεις και υποδομές, αποτελεί ενα γιγαντιαίο project για τα διεθνή δεδομένα ακόμη και τα Αμερικάνικα των large εκτάσεων. Κάποιοι δεν εχουν αντιληφθεί, ούτε το μέγεθος της έκτασης, ούτε το μέγεθος του project, ούτε το μέγεθος της τεράστιας χρηματοδότησης που θα χρειαστεί, ούτε το τι μπορεί να συμβεί στην Ελληνική οικονομία αν το έργο δανειοδοτηθεί μεν & από ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν ολοκληρωθεί, -πχ δεν προπωλήσει κυρίως σε υψηλά ξένα βαλάντια από τη μακέτα- βασισμένοι ελαφρά τη καρδία στην απήχηση του ονόματος Λάτση.

 • Ουδείς εύχεται να ατυχήσει εφόσον ξεκινήσει, αλλά χρειάζεται τεράστια προετοιμασία, πόροι και σίγουρη χρηματοδότηση.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του:

 • Το Central Park της Νέας Υόρκης έχει έκταση 3.410 στρέμματα, το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1420 στρέμματα, το Park de la Villete στο Παρίσι έχει έκταση 550 στρέμματα, το Tiergarten Park στο Βερολίνο 2.100 στρεμματα, το Golden Gate Park, στο Σαν Φρανσίσκο 4.040 στρεμματα κλπ.
 • Αντίστοιχα, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1.200 στρέμματα, το Πεδίον του Αρεως 270 στρέμματα και ο Εθνικός Κήπος μόλις 160 στρέμματα. (ελπίζω να μη με πρόδωσε κάπου η έρευνα μου για τα μεγέθη)

Η χρηματοδότηση του δεν θα είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Θα επιχειρήσουν να το χαρακτηρίσουν “υψηλής φερεγγυότητας” παίρνοντας από τους οίκους καλή διαβάθμιση ώστε να πετύχουν ευνοικούς όρους δανειοδότησης από ελληνικές και προφανώς ξένες τράπεζες. Οταν όμως σου φεύγουν ξένοι στρατηγικοί επενδυτές που υποτίθεται θα έριχναν χρήμα και το project μένει χρηματοδοτικά μετέωρο τώρα, προς το παρόν δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι.

Τα 650 εκατ. που θα αντλήσει από την ΑΜΚ είναι για να πληρώσει στο Δημόσιο το τίμημα αγοράς των δόσεων των 2 πρώτων ετών. Για υποδομές μόνο θέλει 1,5 δις με το καλημέρα, για να μη μιλήσουμε για τα περαιτέρω (8 δις σύνολο προυπολογισθείσα δαπάνη) που θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Ηδη γίνεται λόγος για πάνω από 10 δις.

 • Οι τράπεζες προφανώς ΔΕΝ θα επανέλθουν στον θεσμικό τους ρόλο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων, αν απ’ότι ακούγεται -για μέρος χρήσης του αποθέματος -μαξιλάρι- ύψους 9-10 δις για να αποκτήσουν ρευστότητα οι τράπεζες αφού απαλλαγούν από ένα μέρος των επισφαλών δανείων κατά το Ιταλικό πρότυπο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου-, χρηματοδοτηθεί η εταιρεία με τεράστια δάνεια απορροφώντας μέγα μέρος της ρευστότητας που θα αποκτήσουν και σε βάρος φυσικά μείωσης των πλεονασμάτων από την οποία παραιτήθηκαν.

Παραμένουμε προς το παρόν σε αναμονή, περιμένοντας να δούμε τη χρηματοδότηση και στον τρόπο που θα γίνει, καθότι μιλάμε περίπου για μισό ΑΕΠ Κύπρου. Χρειάζονται μεγάλες προπωλήσεις σε ξένα μεγάλα βαλάντια από μακέτες συν ένα ικανό πετυχημένο τίμημα από το Καζίνο για να βγουν οικονομικά. Εύχομαι να πετύχουν, αλλά όχι σε βάρος της υπόλοιπης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έφυγαν χωρίς να περιμένουν κάποιου είδους αξιολόγηση. Κάτι ξέρουν;

GR invest.gr ΤΙΜΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2019 – ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΗΜΕΡΩΝ
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
19/09/2019 JPM ΠΕΙΡ 2,40 UW ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΥΨΗ
19/09/2019 JPM ΑΛΦΑ 1,50 N ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΥΨΗ
19/09/2019 JPM ΕΥΡΩΒ 1,30 OW ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΥΨΗ
19/09/2019 JPM ΕΤΕ 3,90 OW ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΥΨΗ
17/09/2019 EFG ΜΥΤΙΛ 14,40 BUY 13,40 BUY
17/09/2019 PIRAEUS TITC 20,50 Ν 20,00 Ν
17/09/2019 PIRAEUS ΦΡΛΚ 6,80 OP 6,50 OP
17/09/2019 PIRAEUS ΜΠΕΛΑ 20,00 OP 18,20 OP
17/09/2019 PIRAEUS ΟΠΑΠ 13,00 OP 10,50 OP
17/09/2019 PIRAEUS ΑΛΦΑ 2,00  OP 1,70 OP
17/09/2019 PIRAEUS ΕΥΡΩΒ 1,00 N 0,74 N
17/09/2019 PIRAEUS ETE 2,80 N 1,60  N
16/09/2019 EFG ΠΕΙΡ 3,20 Η 2,90 Η
16/09/2019 EFG ΕΤΕ 3,30 BUY 3,00 BUY
16/09/2019 EFG ΑΛΦΑ 2,20 BUY 2,30 BUY
13/09/2019 IBG ΠΕΙΡ 3,00 Ν 1,47 Ν
13/09/2019 IBG ΕΥΡΩΒ 1,03 BUY 0,76 BUY
13/09/2019 IBG ΕΤΕ 3,06 BUY 2,04 BUY
13/09/2019 IBG ΑΛΦΑ 1,95 BUY 1,52 BUY
13/09/2019 IBG ΕΛΠΕ 10,50 BUY 10,30 BUY
13/09/2019 EFG ΟΠΑΠ 11,80 BUY 11,70 BUY
12/09/2019 IBG ΕΕΕ 33,00 ACC 33,00 N
10/09/2019 IBG ΑΡΑΙΓ 9,00  N  9,00 ACC
10/09/2019 UBS ΜΟΗ 25,00 BUY 25,00 N
05/09/2019 EUROXX  ΟΤΕ 16,00  OW 13,50 OW
29/08/2019 HSBC ΠΕΙΡ 3,10 H 3,00 H
27/08/2019 HSBC ΜΠΕΛΑ 20,00 BUY 18,00 BUY
27/08/2019 HSBC ΟΠΑΠ 12,00 BUY 11,00 BUY
12/08/2019 EFG ΤΕΝΕΡΓ 8,40 BUY 8,00 BUY

*****

Απόσβεση (Depreciation)

 • Απόσβεση ονομάζεται η μείωση της αξίας ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου από τη φθορά που υπέστη αυτό, είτε λόγω της παρόδου του χρόνου (χρονική φθορά), είτε λόγω της χρήσεως (λειτουργική φθορά), είτε και όταν οφείλεται σε επιστημονικές και τεχνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις (τεχνολογική απαξίωση).

Εναλλακτικά είναι το κόστος των αναλωμένων υπηρεσιών κάθε παγίου εκτός της γης. Η γη δεν υπόκειται σε απόσβεση, γιατί το απόθεμα των υπηρεσιών της είναι ανεξάντλητο.

Η απόσβεση θεωρείται μη ταμειακό έξοδο γιατί το ποσό των εισπράξεων που αντιστοιχεί στην απόσβεση παραμένει στην επιχείρηση και δεν εκταμιεύεται υπέρ κάποιου τρίτου, όπως συμβαίνει με τους μισθούς, τα εργατικά, τα ενοίκια κτλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική ορολογία της απόσβεσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου. Ο όρος Amortization, αφορά άυλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο όρος Depreciation αφορά αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων

Μέθοδοι αποσβέσεων: Οι κυριότερες μέθοδοι υπολογισμού του ετήσιου ποσού αποσβέσεως είναι:

1) Μέθοδος της σταθερής αποσβέσεως

Είναι εκείνη κατά την οποία ο συντελεστής αποσβέσεως είναι σταθερός κάθε χρόνο και ο υπολογισμός με βάση το συντελεστή γίνεται πάντοτε από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Εάν η αξία των μηχανημάτων είναι 10.000 € και υπολογίζεται απόσβεση με συντελεστή 10% για κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μέθοδο της σταθερής αποσβέσεως το ποσοστό της αποσβέσεως θα ανέρχεται σε 1.000 € το χρόνο.

2) Μέθοδος της φθίνουσας αποσβέσεως με σταθερό συντελεστή

Είναι εκείνη κατά την οποία ο μεν συντελεστής παραμένει ο ίδιος, ο δε υπολογισμός όχι από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου, αλλά κάθε φορά επί του υπολοίπου που εναπομένει από την αφαίρεση της αποσβέσεως.

 • Παράδειγμα:
  Αν η αξία των μηχανημάτων είναι 20.000 € και υπολογίζεται απόσβεση 10%  με τη μέθοδο που αναφέρθηκε πιο πάνω, το ποσόν αυτής συνέχεια θα μειώνεται.
  Δηλαδή: τον 1ο χρόνο θα είναι 2.000 €, το 2ο χρόνο 1.800 € κ.ο.κ.

3) Μέθοδος φθίνουσας αποσβέσεως με μειωμένο συντελεστή:

Είναι εκείνη η μέθοδος κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως υπολογίζεται πάντα από την αρχική αξία αλλά με μειωμένο συντελεστή. Π.χ. τον 1ο χρόνο με 10%, το 2ο χρόνο με 9%, τον 3ο χρόνο με 8% κ.ο.κ.

4) Μέθοδος της αύξουσας αποσβέσεως

Είναι εκείνη κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως αυξάνει κάθε χρόνο με αντίστοιχη αύξηση του συντελεστού. Π.χ. τον πρώτο χρόνο με 7%, το δεύτερο χρόνο με 8%, τον τρίτο χρόνο με 9% κ.ο.κ.

5) Μέθοδος αύξουσας αποσβέσεως με συντελεστή τα έτη ζωής

Κατά τη μέθοδο αυτή το ποσό της ετήσιας απόσβεσης του στοιχείου από τον ένα χρόνο στον άλλο αυξάνεται, δηλαδή ο συντελεστής αποσβέσεως του στοιχείου αυξάνεται από τον ένα χρόνο στον άλλο που υπολογίζεται πάντοτε από την αρχική αξία του στοιχείου.

Για να βρεθεί το ετήσιο ποσό της αποσβέσεως πρέπει να μερισθεί το ποσό της αξίας του στοιχείου σε μέρη ανάλογα με τα έτη διαρκείας χρησιμοποιήσεως του στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Έστω μηχάνημα Κ αρχικής αξίας 8.000 € με πιθανή διάρκεια χρησιμοποιήσεως 7 χρόνια.
  Το άθροισμα θα είναι: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 28 έτη ζωής οπότε θα  μεριστεί ο αριθμός 8.000 € ανάλογα με τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,7.
 • Άρα:
  1ο χρόνο: 8.000 Χ 1 / 28 = 8.000 / 28 = 285
  2ο χρόνο: 8.000 Χ 2 / 28 = 16.000 / 28 = 571
  3ο χρόνο: 8.000 Χ 3 / 28 = 24.000 / 28 = 857 κ.ο.κ.

Λογιστικές εγγραφές επί των αποσβέσεων

Για παρακολούθηση του υπολογισμού του ποσού αποσβέσεως υπάρχουν δύο τρόποι:

 1. Της αμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.
 2. Της εμμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.

1) Κατά τον πρώτο τρόπο (άμεσος) χρεώνεται ο λογαριασμός «Αποσβέσεις» και πιστώνεται ο λογαριασμός του περιουσιακού στοιχείου που αποσβένεται.

Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - Emmesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

2) Κατά το δεύτερο τρόπο (έμμεσος) για παρακολούθηση του ποσού με τον οποίο μειώνεται κάθε φορά η αξία του περιουσιακού στοιχείου, λόγω αποσβέσεως, δημιουργούμε λογαριασμό Αντίθετο ή Αρνητικό αυτού του περιουσιακού στοιχείου τον οποίο και πιστώνουμε σε χρέωση του λογαριασμού «Αποσβέσεις».

Αυτός ο λογαριασμός παρουσιάζει πάντοτε πιστωτικό υπόλοιπο και εμφανίζει το ποσόν στο οποίο ανέρχεται η απόσβεση του περιουσιακού στοιχείου, ο δε λογαριασμός του πάγιου περιουσιακού στοιχείου εμφανίζεται πάντοτε με χρεωστικό υπόλοιπο και δείχνει την αρχική αξία αυτού.

Από τη σύγκριση αυτών των δύο λογαριασμών προκύπτει η αξία του πάγιου περιουσιακού στοιχείου που έχει απομείνει.

Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - amesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*****
Print Friendly, PDF & Email