Χ.Α: Εν υπνώσει και ο τελευταίος να πάρει και την πόρτα – Χαμπάρι δεν θα πάρουν

Του Απόστολου Μάνθου

Εν υπνώσει

Τέσσερις συνεχόμενους μήνες έχει φάει ο Γενικός Δείκτης σε μια πλάγια κίνηση άνευ προοπτικής και δυναμικής και πάει για τον πέμπτο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το εύρος διακύμανσης των μηνιαίων κλεισιμάτων περιορίζεται ανάμεσα στις 652 με 617 μονάδες  με τον μέσο όρο της συσσώρευσης να εντοπίζεται πάνω στην πολυκεντημένη  ζώνη των 634 με 640 μονάδων.

  • Ο δε μέσος ημερήσιος τζίρος συναλλαγών είναι για να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες για χρηματιστήριο χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, καθώς μόλις και μετά βίας προσεγγίζει το 0,09% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των 45,3 δισ. ευρώ.

Η εύγλωττη αυτή εικόνα δείχνει δυστυχώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο να βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό εν υπνώσει προκαλώντας την έντονη δυσφορία σε ιθύνοντες του χώρου και σε ενεργούς επενδυτές θεσμικούς και μη.

  • Η αγανάκτηση δε σε κάποιους επενδυτές φτάνει στο σημείο ολικής ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου των ελληνικών μετοχών και μεταφοράς αυτού σε κάποιες άλλες πολλά υποσχόμενες ξένες μετοχικές αξίες.

Φυσιολογικά ο ξενιτεμός αυτός των επενδυτικών χαρτοφυλακίων θα έπρεπε ήδη να είχε προκαλέσει προβληματισμό στους έχοντες του θώκους αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών “αγρόν ηγόρασε”.

Επανερχόμενος τώρα στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών αυτό που διακρίνεται πέρα από το τελευταίο ανοδικό σκίρτημα προς το πάνω όριο των 652 μονάδων είναι η αναζήτηση ενός ευκρινούς σχηματισμού ανάτασης, όπως αυτό που είχε αποτυπωθεί στις αρχές του 2019 ή στις αρχές του 2017. Σχηματισμός δηλαδή που να εμπεριέχει κινητήρια ανοδικά μηνιαία candlesticks μεγέθους άνω του +7%. Για παράδειγμα για να μπορέσει να επιβεβαιωθεί μια πιθανή απαρχή ανοδικής μεσοπρόθεσμης φυγής θα πρέπει στο κλείσιμο του Αυγούστου, των 635,84 μονάδων να προσθέσουμε ένα +7%, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω στις 680 μονάδες.

Παραδόξως οι 680 μονάδες είναι ακριβώς αυτό το διαγραμματικό επίπεδο τιμών, που μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πύλη για τις 720 μονάδες και τη μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης “Q”. Όσο όμως ο Γενικός Δείκτης σχηματίζει candlesticks με μικρούς κορμούς αμφισβήτησης και αδυναμίας αναρρίχησης  τόσο θα επικρέμεται μια βίαιη καθοδική κίνηση επανακαθορισμού σημείων.

Πρώτες ισχνές θετικές ενδείξεις αρχίζουμε να διαβλέπουμε στον τεχνικό δείκτη Commodity Channel Index (CCI), ο οποίος  έχει διαφύγει από το σημείο πτωτικού “βρασμού” και ετοιμάζεται με αργό βηματισμό  να εισέλθει  μέσα στη ζώνη διαμόρφωσης αγοραστικής δύναμης.

πιν

 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/Χ.Α. Large Cap πάρα τις συνεχόμενες ανοδικές προσπάθειες δεν μπόρεσε μέχρι τώρα από την απαρχή της πανδημίας να γράψει μηνιαία κλεισίματα πάνω από την αντίσταση των 1.575 μονάδων. Η γενική εντύπωση είναι ότι ο δείκτης έχει χάσει ενα μέρος από τη σπιρτάδα του, καθώς ήταν πολύ πιο γρήγορος στις όποιες προσταγές της αγοράς.

  • Πιθανόν να οφείλεται στις αποκοπές μερισμάτων των τελευταίων μηνών αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα μόνο ο ΟΤΕ έχει τραβήξει το ανοδικό κάρο ενώ οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες (Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και Jumbo) που κινούν τον δείκτη παραμένουν με απώλειες άνω του -20% από τις αρχές του έτους.

Στο μηνιαίο chart τιμών παρουσιάζεται να έχει ως επίπεδο λείανσης των πτωτικών κραδασμών τις 1.500 με 1.475 μονάδες. Βάσει της μέχρι τώρα κίνησης αυτό που προέχει είναι η δραπέτευση του δείκτη όχι μόνο πάνω από τις 1.575 αλλά κυρίως πάνω από τις 1.600 μονάδες για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην πλευρά της μεσοπρόθεσμης  ανοδικής κίνησης προς την πολύ σκληρή περιοχή αντίστασης των 1.800 μονάδων.

πιν

Κάτω από τη σέντρα των 355 με 335 μονάδων έχει κλειστεί ο Τραπεζικός Δείκτης προσπαθώντας όχι τόσο για να περάσει επιτέλους στην επίθεση απειλώντας τη διαγραμματική εστία των 400 μονάδων αλλά κυρίως να μη δεχτεί γκολ και ξανακυλήσει στη ζώνη ανέχειας των 300 με 270 μονάδων.

Η Eurobank, που έχει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον Τραπεζικό Δείκτη ναι μεν έκανε από τις αρχές Αυγούστου ένα δυνατό ανοδικό ξεκίνημα, αλλά κάπου κοντά στα 0,44 ευρώ τράβηξε χειρόφρενο και επανήλθε πτωτικά προς το όριο των 0,41 με 0,40 ευρώ.

  • Η δεύτερη σε βαρύτητα Alpha Bank φαίνεται να ξέφυγε από τον βραχνά των 0,50 ευρώ αλλά παραμένει ασθμαίνοντας κάτω από την αντίσταση των 0,60 ευρώ. Για να μπει για τα καλά στο επενδυτικό στόχαστρο θα πρέπει ο δείκτης, πάντα διαγραμματικά ορμώμενος, να πάρει πρώτα ανοδικά τις 355 μονάδες.

Σήμα ανοδικής εγρήγορσης θα πρέπει να λάβουμε και από το τεχνικό δείκτη Σχετικός Ισχύος (RSI) των 21 εβδομάδων με το πέρασμά του πάνω από τις 43 μονάδες.

πιν

 

Ύποπτος ανοδικής δραπέτευσης δείχνει ο δείκτης FTSE/Athex  Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών, καθώς έχει αποτυπώσει στο weekly chart ένα τριγωνικό σχηματισμό που οδηγείται λίαν συντόμως σε λύση. Σημείο τριβής οι 2.500 μονάδες. Ανοδική διάσπασή της με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών θα σπρώξει το δείκτη πάνω στην αντίσταση των 2675 μονάδων ή ένα +7%. Μερικές από τις εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη είναι  ο ΟΛΘ, η Profile, η Εβροφάρμα, η Autohellas, η ΕΥΑΠΣ, ο Λούλης κ.ά.

πιν

 

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

**Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  “Κεφάλαιο”