Χ.Α: Εδώ δεν είμαστε να γκρινιάζουμε. Είμαστε για να κερδίζουμε από το σύστημα… (από τον ΟΑΚ)

  • Εδώ δεν είμαστε να γκρινιάζουμε. Είμαστε για να κερδίζουμε από το σύστημα…

Αγαπητός μου φίλος, γνώστης των αγορών, κάτοικος του Λονδίνου, μου έλεγε παλιότερα ότι στην Ελλάδα όλα κοστίζουν διπλάσια. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα στατιστικά δείχνουν μια Ελλάδα πανάκριβη.

  • Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, τα ακριβότερα κινητά, το ακριβότερο φυσικό αέριο, από τις πιο ακριβές βενζίνες και φυσικά μην ξεχάσω τα ακριβότερα αυτοκίνητα ( εδώ φυσικά βοηθάει και το κράτος ).

Να θυμίσω ότι για να πας μετ. επιστροφής Θεσσαλονίκη από Αθήνα θες σχεδόν όσο κοστίζει το εισιτήριο Μόναχο με αεροπλάνο! Οι δε υπηρεσίες φωτιά. Εγκατάσταση δικτύου υπολογιστών Βερολίνο στο 80% της τιμής της Ελλάδας.

  • Τι άλλο να αναφέρω;

Τα αγαπημένα μου Ελληνικά κρασιά πιο ακριβά Ελλάδα από ότι στην αγορά της Φρανκφούρτης. Και ξεχνάμε και τα έξοδα μεταφοράς. Θέλετε να μιλήσουμε για τραπεζικές δαπάνες; Δάνειο Γερμανία κάτω από 3%, Ελλάδα δεν θέλω καν να το γράψω.  Ένα έμβασμα στην Γαλλία κοστίζει ψίχουλα και εδώ ζητάνε 4 ευρώ για το τίποτα. 

  • Αν δεν το καταλάβατε έχω ήδη αναφέρει το 80% του ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Και όμως δεν τα γράφω, για να γκρινιάζω. Η Γκρίνια είναι για ανθρώπους που δεν μπορούν να ελιχθούν. Εδώ δεν είμαστε να γκρινιάζουμε. Είμαστε για να κερδίζουμε από το σύστημα.

Η παράδοση των ολιγοπωλίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί. Κλείσανε οι ελάχιστοί ανταγωνιστές και περάσαν σχεδόν όλοι οι κλάδοι στα χέρια λίγων. Και αυτοί οι λίγοι δεν έχουν καμία διάθεση να θυσιάσουν κέρδη στον βωμό της πίτας και της δόξας.

  • Βλέπουμε λοιπόν ξαφνικά τις θετικές χρηματοροές των εταιριών να εκτινάσσονται. Χτες μόνο ο Μ/Μ παρουσίασε την ΜΟΤΟ με θετικές χρηματοροές σχεδόν ίσες με το 25% της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας. Το ίδιο είδαμε προ μηνός στην ΠΕΤΡΟ. Και οι δύο στον ίδιο κλάδο.

Τα ίδια συμβαίνουν στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών. ΡΕΒΟΙΛ και ΕΛΙΝ πρωταγωνιστές. Ο ΟΤΕ μας έχει ζαλίσει. Η πλέον κερδοφόρα εταιρία της Deutsche Telecom παγκοσμίως.  Η ΚΤΗΛΑ βγάζει ένα ebitda μερικά εκατομμύρια και κάθε χρόνο αυξάνει 20% τον τζίρο της.

  • Και τι μπορεί να κάνει ο κοσμάκης; Τίποτα.
  • Εσείς όμως μπορείτε.
  • Μπορείτε να πάρετε μέρος στο Πάρτι διαλέγονται μετοχές των εταιριών και παίρνοντας μερίσματα μαμούθ για να μην αναφερθώ στην άνοδο των τιμών των μετοχών.

Αντί να κοιτάτε και να γκρινιάζετε για τις τιμές που πληρώνετε, συνεταιριστείτε με τα ολιγοπώλια. Ακούγετε αστείο; Δεν είναι. Αν δεν το καταλάβατε αγοράζοντας μετοχές του ΟΤΕ συμμετέχετε και στην κερδοφορία του. Και το ίδιο συμβαίνει με όλες αυτές τις εταιρίες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς μην κάθεστε. Διαλέξετε το ολιγοπώλιο που σας ταιριάζει και μπείτε.

  • Οποιος τώρα πιστεύει ότι θα αλλάξει η χώρα και ξαφνικά θα πέσουν τα περιθώρια κέρδους των λίγων εταιριών που επιβίωσαν από την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών, είναι γελασμένος.

Τα ακριβά γούστα ήρθαν για να μείνουν. Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να φτιαχτούν νέες ανταγωνιστικές δομές.  Εσείς όμως; Κερδισμένοι ως μέτοχοι χαμένοι ως καταναλωτές. Δεν πειράζει. Αρκεί να κερδίζετε, παραπάνω από όσα χάνετε. 

Φιλικά

ΟΑΚ