Χ.Α: Διόρθωση και αναμονή…

Η νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών στο Eurogroup της 5ης Απριλίου επανάφερε τον σκεπτικισμό στην Αγορά βάζοντας στο επίκεντρο των πωλήσεων τον τραπεζικό κλάδο.

Η απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών ως προς τους όρους ένταξης των κόκκινων δανείων βάζει σε αμφισβήτηση το ορόσημο του Euroworking Group της 25ης Μαρτίου
ανεβάζοντας τις πιθανότητες για μετάθεση της εγκριτικής διαδικασίας στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.


 • ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 708,24
 • Εβδομάδα: -1,92% Έτος: +15,48%
 • Min (Εβδ.): 707,33 Max (Εβδ.): 730,81
 • Min 2019: 600,12 (03 Ιαν.) Max 2019: 730,81 (18 Μαρ.)
 • FTSE25: 1849,4  (ΕΒΔ) -1,58% (ΕΤΟΣ) +14,98%
 • Τράπεζες 535,77  (ΕΒΔ) -8,36%  (ΕΤΟΣ) +21,87%
 • FTSEM20: 1129,18  (ΕΒΔ) -0,98%  (ΕΤΟΣ) +15,80%

 • Αντίστοιχα στις αποκρατικοποιήσεις παρατηρούνται νέες ολιγοήμερες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται η δυναμική της είδησης και οι επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής.
 • Σε μια αγορά που τα κέρδη από την αρχή του έτους προσέγγισαν το 20% σε επίπεδο Δείκτη η αναμονή αυτή εκφράστηκε και με κατοχύρωση κερδών
 • Όχι άδικα, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ήταν άκρως δελεαστικές για το χρόνο στον οποίο επιτεύχθηκαν.

Πέρα από τις καθυστερήσεις που είναι πια μέρος του προγράμματος η εβδομάδα παρουσίασε αξιόλογη κινητικότητα καθώς εντείνονται οι ρυθμοί των ανακοινώσεων των ετήσιων αποτελεσμάτων. Η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις, συνοδεύεται από ικανοποιητικά μερίσματα και η επίπτωση των αλλαγών λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΠ θετική ως προς την βελτίωση των μελλοντικών
λειτουργικών επιδόσεων όσων εταιριών έχουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Η ένταση των ανακοινώσεων υποστηρίζει το επιλεκτικό ενδιαφέρον το οποίο κινείται και από την προσδοκία εξαγορών και συγχωνεύσεων σε κλάδους αιχμής όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, η εκμετάλλευση ακινήτων, τα νοσοκομεία και οι μεταφορές. Η διάχυση του ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει κλειδώσει εντός Αγοράς τα κέρδη από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις διατηρώντας την συναλλακτική δραστηριότητα σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ ημερησίως.


Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 51,4 δισ. ευρώ
Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (εβδομάδα): 47,8 εκατ. ευρώ
Δ(%) εβδομάδα: -26,4%
Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού εβδ.: +1,1 εκατ. ευρώ
Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού έτος: +5,8 εκατ. ευρώ


ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Ο Γενικός Δείκτης έχασε σε δυναμική όταν προσέγγισε τις 730 μονάδες και έκτοτε κινείται διορθωτικά με αποκορύφωμα την πίεση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η τάση ωστόσο δεν έχει αλλάξει καθώς το υποστηρικτικό ανοδικό κανάλι βρίσκεται κοντά στις 695 μονάδες. Η άμεση προσέγγιση της περιοχής αυτής θα ενεργοποιήσει σε πρώτη φάση ανοδική αντίδραση από την ένταση της οποίας θα κριθεί αν ολοκληρώθηκε η πρόσφατη διορθωτική κίνηση.

 • Ο MACD μετά από αρκετή κόπωση σε υπερτιμημένες ζώνες έδωσε σήμα πώλησης στην συνεδρίαση της Τετάρτης προϊδεάζοντας για την επερχόμενη διόρθωση ενώ και οι ταλαντωτές έχουν πλέον αποφορτιστεί από τις ζώνες υπερβολής.

ΑΤΖΕΝΤΑ: Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά επηρεασμένη και από τις διορθωτικές κινήσεις που παρατηρούνται στο τέλος κάθε τριμήνου. Η κατά μία ημέρα μικρότερη εβδομάδα λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου κάθε άλλο παρά αδιάφορη
φαίνεται καθώς σημαντικό πλήθος εταιριών συνωστίζεται στην δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων.

 • Την Τετάρτη 27/3 ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα και μέρισμα μετά το τέλος της συνεδρίασης.
 • Το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου η Μυτιληναίος μαζί με την Frigoglass ανακοινώνουν μεγέθη για την χρήση του 2018 ενώ το απόγευμα ακολουθούν Alpha Βank, Εθνική Τράπεζα, Lamda Development και Αεροπορία Αιγαίου.
 • Την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει την αυλαία των αποτελεσμάτων, ενώ το πρωί της ίδια ημέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τις λιανικές πωλήσεις για τον Ιανουάριο του 2019.
 • ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
 • ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ
Print Friendly, PDF & Email