Χ.Α: Διάχυτη η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας από διαφορετικές αφορμές

Με την Ελληνική Αγορά να δέχεται τις επιδράσεις της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, μια ακόμη πτωτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο Χ.Α..

Αυτή την φορά δεν ήταν η Folli – Follie που έφερε το νέο κύμα επιφυλακτικότητας στο Χ.Α. αλλά η Ιταλία. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν “οσμή” Ελλάδας από το 2015, βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού στους Επενδυτές, ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμενου Κυβερνητικού συνασπισμού. Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος, ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρισ. ευρώ) της Ευρωζώνης, αλλά και ως προς το Κρατικό χρέος (2,14 τρισ. ευρώ) και οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Η αύξηση των Ελληνικών επιτοκίων στο 10ετές ομόλογο ήλθε, κατά κύριο λόγο, από αυτή την αιτία και εκτός από την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της Χώρας, οδήγησαν και στην ματαίωση της δημόσιας προσφοράς του διεθνούς ομολόγου της Πανγαίας, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας από διαφορετικές αφορμές, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για την Αγορά. Προς το παρόν η κατάσταση στην Ιταλία έχει υποβαθμιστεί με καθησυχαστικές δηλώσεις, χωρίς όμως να αλλάξουν το κλίμα θετικά, ενώ το “σήριαλ” της Folli – Follie δεν έχει δείξει κάποια στοιχεία εκτόνωσης, που θα έβαζαν την υπόθεση σε ένα διαφορετικό επίπεδο ρίσκου. Επιπλέον απουσιάζει το “αντίπαλο δέος”, μια είδηση και ένα γεγονός προσμονής που θα δημιουργούσε νέες προσδοκίες και περισσότερο ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Αντ’ αυτού η παράταση στην συγκέντρωση ενδιαφέροντος στην Αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και οι εκροές από τους δείκτες της Morgan Stanley, έβαλαν, εκ νέου, μια υποσημείωση επιφυλακτικότητας στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό προσκήνιο.

  • Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πτωτική τάση, μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών και την παραμονή κάτω από την στήριξη των 800 μονάδων για τρεις συνεδριάσεις.
  • Ο Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις να βγάλει μια πειστική αντίδραση δύο συνεχόμενων συνεδριάσεων και τα έντονα ημερήσια ξεκινήματα, ή οι ενδοσυνεδριακές αναλαμπές, δεν έχουν ανάλογη συνέχεια με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να βρίσκουν εκτεθειμένους συνεχώς τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές.

Παρά την πτώση κάτω από τις 800 μονάδες οι τζίροι δεν έχουν σβήσει, ώστε να υπάρξει κάποια ένδειξη αντιστροφής, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Συμπερασματικά, η διαγραμματική εικόνα έχει επιβαρυνθεί, οι δείκτες είναι φορτισμένοι αρνητικά και η πορεία προς το χαμηλό έτους (767 μονάδες) δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, αφού δεν μεσολαβεί κάποια ουσιαστική στήριξη τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα.

  • Οι 800 μονάδες, εκτός από την ιδιότητα της βασικής αντίστασης τιμών, έχουν πλέον και το ρόλο του κομβικού σημείου αναφοράς για την αντιστροφή της τάσης και μόνο ένα κλείσιμο πάνω από την περιοχή αυτή, μπορεί να επαναφέρει κάποιου είδους αισιοδοξία.

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου ξεχωρίζει από τα προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα της επόμενης εβδομάδας. Από πλευράς αποτελεσμάτων η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται πιο δραστήρια, καθώς πυκνώνουν οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς:

  • Την Δευτέρα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΧΑΕ, την Τρίτη ακολουθούν Fourlis και Motor Oil, την Πέμπτη παίρνει την σκυτάλη η Τιταν και οι ανακοινώσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή με την Grivalia Properties.
  • Χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,55 ευρώ ανά μετοχή) θα διαπραγματεύεται η Aegean την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της Σαράντης με θέμα της έγκριση διανομής μερίσματος (0,28 ευρώ ανά μετοχή) και split της μετοχής (1 νέα για κάθε μία παλιά).
  • Γενικές συνελεύσεις με εγκρίσεις μερισμάτων την ίδια ημέρα έχουν ακόμα το Πλαίσιο (€0,07) και η Ευρωπαϊκή Πίστη (€0,12).
Print Friendly, PDF & Email
* ,