Χ.Α: Ας αλλάξουμε τακτική, αν δεν θέλουμε να μείνουμε με την απορία: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Χ.Α: Ας αλλάξουμε τακτική, αν δεν θέλουμε να μείνουμε με την απορία: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Αφού η Intracom έκλεισε με κέρδη, ευχαριστημένοι να είμαστε. Καλό το «Sell the news», δεν λέω, αλλά βρε παιδιά να κοιτάμε λίγο και τα οικονομικά μεγέθη, τα δεδομένα και τις προοπτικές. Η κεφαλαιοποίηση της μετοχής με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 170 εκατ., ενώ η τιμή πώλησης της Intrasoft έφτασε τα 235 εκατ. Βάλτε στο καλάθι και την IDE, την κατασκευαστική και τα ξενοδοχεία και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας.
Στις τιμές αυτές, όχι Intra-, Giftcom θα έπρεπε να την αποκαλούμε. Σαν να λέμε ότι η ΕΛΧΑ για παράδειγμα έχει πολλαπλάσια αξία από τη ΒΙΟ, σαν να λέμε ότι ο μπασκετικός Ολυμπιακός Β έχει μεγαλύτερο budget από τον Ολυμπιακό Α (βέβαια ο πρώτος μπορεί να πάρει και κάνα πρωτάθλημα).
  • Ε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, απλά δεν γίνονται, θα έλεγε κάποιος νουνεχής άνθρωπος. Κι όμως πολλοί έσπευσαν να ρευστοποιήσουν, και για αύριο έχει ο Θεός. Με αυτά τα μυαλά όμως δεν πάμε μπροστά.

Και μετά μην παραπονιέστε για την τακτική κάποιων funds που μπαίνουν, παίρνουν ένα μικρό κέρδος και εξαφανίζονται μέχρι το επόμενο κόλπο. Τα ίδια κάνουν και αρκετοί από εμάς, στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Για να αποκτήσουμε ένα υγιές περιβάλλον κάποια στιγμή, οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε. Θεσμοί πρωτίστως, επιχειρήσεις, επενδυτές, μεγαλομέτοχοι και μικρομέτοχοι. Οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι οι λέξεις κλειδιά.

  • Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους έμπρακτα να υποστηρίξει το θεσμό του χρηματιστηρίου, γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει.  Λέγαμε για τους προηγούμενους –και ορθά- αλλά προκοπή ούτε σήμερα βλέπουμε.  Αυτές οι 50+ τον αριθμό προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς σε ποιο συρτάρι έχουν άραγε παραπέσει;

Η ίδια η επιτροπή κεφαλαιαγοράς οφείλει να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της δεν είναι διακοσμητικός.  Αντίθετα, πρέπει να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις και να αξιώσει την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θεωρούνται απαραίτητα, έτσι ώστε να θωρακίσει το Χ.Α. και να αποκτήσει την αξιοπιστία που επιβάλλεται να έχει.

  • Και μια καλή αρχή μπορεί να γίνει με απλά πράγματα, δεν χρειάζονται φιλοσοφίες και βαθυστόχαστα πλάνα. Θέληση να υπάρχει και όραμα. Δεν είναι για παράδειγμα δυνατόν μια μετοχή κάνοντας μια πράξη αξίας μικρότερης του ευρώ να κλείνει στο limit up ή στο limit down.

Οι μεγαλομέτοχοι οφείλουν να σεβαστούν το θεσμό και  να δείξουν έμπρακτα ενδιαφέρον για την πορεία των μετοχών των εισηγμένων εταιριών τους. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στο Χ.Α. μετοχές που φυτοζωούν και κάνουν πράξεις κάθε Πάσχα και Λαμπρή. Πάρτε τις και φύγετε, να γλυτώσετε και τα περιττά έξοδα.

  • Κι όλοι εμείς, οι υπόλοιποι, η μαρίδα ντε, κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσουμε την απαιτούμενη χρηματιστηριακή παιδεία,  να μελετάμε τα θεμελιώδη και τις προοπτικές των μετοχών που θέλουμε να τοποθετηθούμε, να αγνοούμε τα παπαγαλάκια που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο δίπλα μας και πολλές φορές κακώς, κάκιστα ακολουθούμε, να εισάγουμε σε τελική ανάλυση στο λεξιλόγιό μας την έννοια της επένδυσης, έναν όρο δυστυχώς άγνωστο στην πλειοψηφία των …παικτών

Για να συνοψίσουμε: Με τη λογική της αρπαχτής προκοπή δεν πρόκειται να  δούμε, και σε μόνιμη βάση θα αναρωτιόμαστε γιατί τα ξένα είναι εκεί που είναι, ενώ εμείς δεν λέμε να ξεβαλτώσουμε. Και ειδικά στις μέρες μας είναι κρίμα, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι προσελκύουμε πλέον κεφάλαια όχι περιστασιακά, αλλά σοβαρών με τεράστιο εκτόπισμα σχημάτων του εξωτερικού.

  • Πρόσφατα παραδείγματα την εβδομάδα που μας πέρασε η Intracom, λίγο νωρίτερα η ΔΕΗ, ενώ σε συζητήσεις για συνεργασία βρίσκεται η CENER με την Ørsted, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας …και έπεται συνέχεια, πολλή συνέχεια. Ας αλλάξουμε λοιπόν τακτική, αν δεν θέλουμε να μείνουμε με την απορία:  Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
  • Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

Και σήμερα στο… Παρατηρητήριο ο Ζ.Κ (Εκπρόσωπος της τερματικής Θύρας 13) 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.