Χ.Α: Απόλυτα ασύμμετρη συμπεριφορά, συναλλακτική καθίζηση, χαμηλή αξιοπιστία…

Απόλυτα ασύμμετρη συμπεριφορά χαρακτηρίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τελευταίες συνεδριάσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά των Διεθνών Αγορών.

Η συναλλακτική καθίζηση έχει οδηγήσει σε ημερήσιες συναλλαγές χαμηλότερες και των 40 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδυτική ψυχολογία αδυνατεί να ανορθωθεί, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους Επενδυτές και την “εύκολη” επικράτηση των πωλητών σε καθημερινή βάση, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 760 μονάδες, περιοχή κρίσιμη από τεχνικής πλευράς.

Οι εξελίξεις αυτές είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Αφενός του κλίματος χαμηλής αξιοπιστίας που έχει καλλιεργηθεί στην Αγορά από την υπόθεση της Folli Follie και των παρεπόμενων επιπτώσεων που, μεταξύ άλλων, αφορούν τον επαναπροσδιορισμό των δεικτών με τη διαγραφή της μετοχής και τις αναπόφευκτες αναταράξεις.

Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο είναι να διαχυθεί το μήνυμα προς την Επενδυτική Κοινότητα, ότι η συνολική αξιοπιστία της Αγοράς δεν απειλείται και η εταιρική διακυβέρνηση στις εισηγμένες εταιρείες, σε συνδυασμό με την επαγρύπνηση των Αρχών, διασφαλίζουν ότι η περίπτωση της Folli Follie είναι μεμονωμένη και δεν θα προκύψει καμία άλλη.

Από την άλλη πλευρά, η στασιμότητα περί των εξελίξεων για το Ελληνικό χρέος με τη διάσταση ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ ευλόγως προβληματίζει. Αν και η προσδοκία συνολικής λύσης που θα ορίζει και τα του μεταμνημονιακού οδικού χάρτη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι ισχυρή, με το ΔΝΤ να συνεχίζει να έχει παρουσία με συμβουλευτικό ρόλο, στο βαθμό που αρνηθεί να συμμετάσχει με δανειακά κεφάλαια.

Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα για το ζήτημα αυτό διατηρεί την επιφυλακτική στάση των Επενδυτών. Ωστόσο, η αναγγελία μιας συμφωνίας αναμένεται να επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον για Ελληνικές μετοχές, καθώς ήδη η Αγορά ομολόγων επανέρχεται σε βελτίωση των τιμών και αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σε συνέχεια της αποκατάστασης της ηρεμίας στην Ιταλική Αγορά.

Στο σενάριο αυτό, η επάνοδος στην περιοχή των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη θα είναι άμεση, στο βαθμό που συντελεστεί συναλλακτική βελτίωση με πιθανολογούμενη την κίνηση προς τις 850 μονάδες.

Στο εξωτερικό το σκηνικό σχετικής ευφορίας στις Αγορές διατηρείται. Η συνάντηση του Προέδρου Trump με τον Βορειοκορεάτη Κιμ μετέφερε θετικά μηνύματα, απομακρύνοντας τα ακραία σενάρια.

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα παραμείνει στο Ευρώ και θα επιδιώξει με τις πολιτικές της την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Οι Αγορές προσβλέπουν στις αναγγελίες των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για να καθορίσουν τις κινήσεις τους, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάτι απρόβλεπτο: η Federal θα διαμορφώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 2%, ενώ η ECB ίσως αναγγείλει τα του χρόνου ολοκλήρωσης των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης. “Business as usual” στις Αγορές λοιπόν.

Δημήτρης Τζάνας: Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕY

Print Friendly, PDF & Email
* ,