Χ.Α: Ανοίξτε πέτρες για να μπούν και να κρυφτούν… (8 και 9 Νοεμβρίου 2021)

 • ΑΝΟΙΞΤΕ ΠΕΤΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ και να κρυφτούν… (Από το… άνοιξε πέτρα για να μπω, αλλά είναι πολλοί οι μίζεροι καθότι ευδοκιμεί το είδος εν Ελλάδι. Αν μπορούσαμε να τους κάνουμε εξαγωγή θα ξοφλούσαμε μεγάλο μέρος από το χρέος)


@11:15

Η αξία που προσφέρει για την Lamda Development το έργο του Ελληνικού δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Euroxx Securities και ανεβάζουν την τιμή στόχο στα 14,00 ευρώ από 11,00 ευρώ προηγουμένως, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 90%. (ΣΣ μμ: Ας ξεκινήσει και βλέπουμε…)

@11:30

LAMDA: Παρόλη την… αβάντα με μπαράζ αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων, η μετοχή δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 7,5000 ευρώ. Θυμίζουμε, ότι πριν κάνει την ΑΜΚ βρισκόταν στα 10,00 ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεστε τι ζημιά έχουν πάθει τα χαρτοφυλάκια που την ακολουθούν στηριζόμενα στις εκάστοτε (εξ)αγγελίες τους. Η ΑΜΚ (πριν 23 μήνες) έγινε στα 6,7000 ευρώ και δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περαιτέρω. Τα ευκόλως εννούμενα κλπ κλπ….

@11:35

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να φαίνεται ότι είχαμε ακόμα μία αδιάφορη εβδομάδα παρόλα αυτά η ΔΕΗ ολο- κλήρωσε  μία  ΑΜΚ  της  τάξεως  του  1,35δις  ευρώ  και  παράλληλα  ο  τραπεζικός  κλάδος  κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση για τον 2021 το ΓΔ και τον FTSE25 αποδεικνύοντας  για ακόμα μία εβδομάδα ότι κάτι έχει αλλάξει στον κλάδο.
 • Από την άλλη, το rotation δεν  επέτρεψε  σε  ΓΔ  και  FTSE25  να  κατοχυρώσουν το περίφημο 913 και 2210  σε κλείσιμο  ημέρας. Σε πρώτη φάση η απελευθέρωση κεφαλαίων από την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η είσοδος  των νέων τίτλων θα κάνει την διαφορά στην ρευστότητα και στην αύξηση τζίρου στην  αγορά.
Δεν  πρέπει  να  ξεχνάμε  πως  το  τέλος  του  μήνα  κλείνουν  βιβλία  οι  ξένοι  θεσμικοί  που  σίγουρα  κυνηγάνε  τις  καλύτερες  αποδόσεις  ενώ  παράλληλα  θα  ολοκληρωθούν  και  οι  αλλαγές  στον  MSCI.  Στις  11  του  μήνα  περιμένουμε  τις  ανακοινώσεις  με  την  αγορά  να  περιμένει είσοδο  της  ΔΕΗ και  της  Εθνικής (το  δείχνει  η  αγορά  άλλωστε)  και  με  μικρές  πιθανότητες είσοδο του Μυτιληναίου. Από την άλλη η αγορά περιμένει αν το Jumbo θα  εξέλθει ή όχι από τον δείκτη.

@13:35

ΟΤΑΝ ο μ/μ την έχει στην Πρώτη Τριάδα των ΤΟΠ (μαζί με ΜΥΤΙΛ και ΠΕΡΦ) δεν την εβαλε προφανώς για το θεαθήναι. Διπλώνει σήμερα η κυρία, μετά το +9.7% στα 10,5000 plus…
***
ΓΙΑ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ μικροεπενδυτές: Ολες οι μετοχές έχουν την δική τους…  λογική. Το ίδιο και η λεγάμενη η οποία  είναι για συγκεκριμένους λόγους ελκυστικότατα ελκυστική, με την κ/φση κάτω των 5 εκατ. ευρώ.

@13:40

Η ΔΕΗ στην σημερινή συνεδρίαση τρέχει με 4% κέρδη έχοντας βρει μόλις 312000 τεμάχια στο διάβα της. Οπότε αν ξεκινάνε-σουν οι εισροές ουσιαστικά κομμάτια θα βρουν τέλος του μήνα μιας και οι κατέχοντες χαρτιά από την ΑΜΚ δεν έχουν λόγο να δώσουν μεγάλο όγκο πιο πριν. Στην παρούσα όσο πάνω από το 10 ή τάση είναι επιθετική (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ).

@15:20

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Αλλο πράγμα τα 2,00, 2,0500 άντε και τα 2,1500 ευρώ και εντελώς διαφορετικό τα 2,3000 και 2,3500…
ΠΕΡΦ: Σε φάση που πρέπει ξανά να κατοχυρώνονται κάποια ποσοστά (15% με 30%) από τα σημαντικότατα κέρδη. Εξαρτάται φυσικά από το χαρτοφυλάκιο του καθενός και την… απληστία του. Ας βγάζουν και οι επόμενοι βρε παιδιά, αμάν πια…
ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Εν ολίγοις, ισχύουν ό,τι και ανωτέρω για ΠΕΡΦ.

 • Σαν να το έχω γράψει εγώ, όμως…

Του Απόστολου Μάνθου: Σε τούτο εδώ το  χώρο υπάρχει ένας παράξενος δόλιος στιγματισμός σε όσους δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον των επενδύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.  “Άστα, που να στα λέω. Αυτός εκεί τον βλέπεις;  Είναι αισιόδοξος. Πρόβλημα μεγάλο”. Στο δικό τους λεξικό… ο αισιόδοξος = ο παράταιρος, ο απόβλητος,  ο λούμπεν. Το μαύρο πρόβατο δηλαδή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τη στάνη.

 • Όσο και αν παρακινείς το κοπάδι να στρέψει το κεφάλι του προς τα εμπρός, τίποτα, μπεεεεεε κατάσταση.

Μα, ελάτε τώρα βρε παιδιά, εδώ καταφέραμε και επιζήσαμε, ιδίως όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτω από το 10ετή οδοστρωτήρα της οικονομικής κρίσης και τώρα που αρχίζει και αχνοφαίνεται το φως της ημέρας να γυρίσουμε προς τα πίσω και να ντυθούμε με την προβιά των απαισιόδοξων;

 • Σε ανοδικά κατευθυνόμενες κυλιόμενες κλίμακες  ντε και καλά να θέλουμε να τις κατεβούμε;

ΣΣ μ/μ: Του έχω πεί να αφήσει τους χάρακες και να αναπτύξει – ασχοληθεί με το ταλέντο του το πραγματικό, δηλ. το συγγραφικό, του σχολιαστή κοκ. Αλλά η αρρώστεια δεν τον αφήνει.

 • Του μιλάς και ονειρεύεται προπύργια, φρούρια, οχυρά, ανηφόρες, κατηφόρες, σαμπουάν, ποτάμια, αναλογίες, ποικιλίες, κανάλια (ανοδικά, πλαγιοκαθοδικά, φουρτουνιασμένα κλπ), διαλύσεις, κατακτήσεις κι ό,τι άλλο φανταστεί κανείς και αφορά την χαρακόβια γλωσσική διάλεκτο.

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Για έκτη φορά τα επίπεδα αντίστασης δοκιμάζονται. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο θα αλλάξει την τεχνική μας εικόνα με πρώτο στόχο το 930 επίπεδο. Στις 11-12 του μήνα θα έχουμε εικόνα από την ΔΕΗ και παράλληλα αποδέσμευση των χρημάτων από τα αδιάθετα γεγονός που μπορεί να δώσει σε πρώτη φάση ρευστότητα στην αγορά.

 • Στις 16  του μήνα μπαίνουν οι νέοι τίτλοι ενώ παράλληλα θα έχουμε και την εικόνα από τον MSCI. Ακόμα ένα γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον τζίρο. Στις 30 του μήνα είναι και η τελευταία μέρα της αναδιάρθρωσης του δείκτη οπότε εκεί ο όγκος θα εκτοξευτεί.

Αν τώρα η όποια ρευστότητα πάει στον τραπεζικό ο τζίρος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μιας και αυτό είναι και το ζητούμενο στην μιζέρια του τελευταίου διαστήματος. Τα επίπεδα δεν είναι απλά βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορούν να αλλάξουν όλη την εικόνα της αγοράς μακροπρόθεσμα για αυτό και όλος αυτός ο χρόνος συσσώρευσης. Το στοπ σε intraday γράφημα ανέβηκε στο 899 σε κλείσιμο ώρας.


(ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ)

Μπορεί να φαίνεται ότι είχαμε ακόμα μία αδιάφορη εβδομάδα παρόλα αυτά η ΔΕΗ ολοκλήρωσε μία ΑΜΚ της τάξεως του 1,35 δις ευρώ και παράλληλα ο τραπεζικός κλάδος
κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση για τον 2021 το ΓΔ και τον FTSE25 αποδεικνύοντας
για ακόμα μία εβδομάδα ότι κάτι έχει αλλάξει στον κλάδο.

 • Από την άλλη το rotation δεν επέτρεψε σε ΓΔ και FTSE25 να κατοχυρώσουν το περίφημο 913 και 2210 σε κλείσιμο ημέρας. Σε πρώτη φάση η απελευθέρωση κεφαλαίων από την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η είσοδος των νέων τίτλων θα κάνει την διαφορά στην ρευστότητα και στην αύξηση τζίρου στην αγορά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί που
σίγουρα κυνηγάνε τις καλύτερες αποδόσεις ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθούν και οι
αλλαγές στον MSCI.

 • Στις 11 του μήνα περιμένουμε τις ανακοινώσεις με την αγορά να περιμένει είσοδο της ΔΕΗ και της Εθνικής (το δείχνει η αγορά άλλωστε) και με μικρές πιθανότητες είσοδο του Μυτιληναίου. Από την άλλη η αγορά περιμένει, αν το Jumbo θα εξέλθει ή όχι από τον δείκτη.

Το μόνο “αρνητικό” για το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι το κακό timing μιας και η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση από τους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά αν κάποιος σκεφτεί μετοχές «που πέτυχαν” στην διάρκεια της κρίσης και ήδη έχουν
καταφέρει να είναι κοντά στα ιστορικά τους ή και υψηλότερα θα καταλάβει ότι το ίδιο
μπορεί να συμβεί και σε μία οικονομία άρα παράλληλα και στο χρηματιστήριο.

 • Άλλωστε πιθανότατα το 2023 να είναι μία χρονιά που θα είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα γεγονός που μπορεί να προσεγγίσει σημαντικά νέα κεφάλαια και να μας αποτιμηθούμε επί ίσοις όροις με άλλες οικονομίες.

Η εβδομάδα που έρχεται εκτός από τις ανακοινώσεις του MSCI και την απελευθέρωση
κεφαλαίων της ΔΕΗ, περιμένουμε αποτελέσματα για Τιτάνα και Ελπε και ΟΤΕ ενώ έχουμε και αποκοπή μερίσματος για ΟΤΕ και ΜΟΗ.

 • Στο τεχνικό σκέλος ο ΓΔ συνεχίζει να πολιορκεί τις 913 μονάδες που κατοχύρωση σε
  κλείσιμο θα μας δώσει τεχνική ανοδική ανάσα με στόχο την ζώνη των 960 και ενδιάμεση
  αντίσταση τις 930.

Ο τραπεζικός κλάδος είχε τετραπλάσια απόδοση από ΓΔ και FTSE25 την εβδομάδα που πέρασε και σε εβδομαδιαίο γράφημα όλα δείχνουν ότι στοχεύει τις 680 μονάδες επίπεδο που απέχει περίπου 14% από τα τρέχοντα. Σίγουρα, ακόμα και στον κλάδο βλέπουμε τις τράπεζες που έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα ΑΜΚ να συνεχίζουν να συσσωρεύουν και από την άλλη την Eurobank και την Εθνική να “τρέχουν» και να καταγράφουν νέα υψηλά κίνησης μέρα με την μέρα. Αν η Εθνική μπει στον MSCI, το πιο πιθανό είναι να απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια στις 30 του μήνα με τις πιθανότητες μέρος από αυτά να πάνε σε Πειραιώς και Αλφα.

 • Η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις μιας και δείχνει ότι οι εταιρίες που απαρτίζουν τον FTSEM αναπτύσσονται με πολύ καλύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες. Τα νέα ΕΣΠΑ που θα βοηθήσουν σημαντικά τις εισηγμένες φαίνεται ότι θα έρθουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε πότε η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί.

Τρανό παράδειγμα ο κλάδος της πληροφορικής που ήδη προεξοφλεί την επόμενη μέρα
μιας και τα επόμενα χρόνια 6 δις περιμένουν τον κλάδο με το ποσό να είναι τόσο μεγάλο
για τον κλάδο γεγονός που δεν ξέρουμε αν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολο του. Η
μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που η αγορά δεν βρίσκει το
εργατικό εκείνο δυναμικό που θα καλύψει την ζήτηση.

 • Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των αποδοχών στον κλάδο και την πιθανή επιστροφή ανθρώπων που στα χρόνια της κρίσης αποφάσισαν να “αποδράσουν” από την χώρα. Το παράδειγμα δείχνει ότι η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μπορεί να επαναπατρίσει σε διάφορους κλάδους ένα σημαντικό μέρος των μυαλών που έφυγαν για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 12,10% για το 2021, με τον ftse25 στο +13,49%, τον τραπεζικό στο +15,99% και τον ftsem στο 32,09%. Οι επιλογές μας στο +26,82% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 14,72. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 107% και 86% αντίστοιχα, η ΕUROBANK με 69%, η ΚΟΥΕΣ με 65%, και ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 55%.

 • Εν κατακλείδι, μπορεί αγορά να συνεχίζει να κινείται κοντά στις 913 μονάδες χωρίς
  ακόμα να έχει καταφέρει να κατοχυρώσει παρόλα αυτά η αξία της αυξήθηκε κατά 1,35
  δις από την ΑΜΚ της ΔΕΗ. Ως γνωστόν αρκετά κεφάλαια θέλουν την αγορά “να τρέχει»
  για να εισρεύσουν και αυτό όλα δείχνουν ότι θα συμβεί.

Μπροστά μας όλα δείχνουν ότι έχουμε ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον και είμαστε στην αντίθετη περίοδο από το “kalo kouragio» του Όλι Ρεν.. Πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη και μεσοπρόθεσμη εικόνα μιας οικονομίας και ενός χρηματιστηρίου και όχι ποιο χαρτάκι είναι αυτό που θα αποδώσει την επόμενο εβδομάδα περισσότερο. Καλό μας υπέρ-ατλαντικό ταξίδι.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,40 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), οι “sellers” έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,29 (gap) και 1,193 ευρώ. Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 1,40, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 1,45 (ημερήσιο “stop short”) και 1,59 – 1,615 ευρώ.

ΕΛΧΑ: Για τον εν λόγω τίτλο, παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,918 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και επόμενο και κυριότερο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,10 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να ανοίξει ανηφορικός δρόμος προς τα 2,67 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 1,76 – 1,73 ευρώ, μπορεί να αφήσει περιθώρια υποχώρησης προς τα 1,50 ευρώ.

ΛΑΜΔΑ: Σε επιτόπιο βηματισμό δείχνει να αναλώνεται η μετοχή της Lamda Development. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 7,40 – 7,50 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και να κινηθεί προς τα 7,60 (ημερήσιο “stop short”) και 7,74 ευρώ. Για την περαιτέρω επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 6,87 ευρώ, που μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 6,30 – 6,25 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Σε κλεισίματα πέριξ των 15,00 ευρώ, συνεχίζει να ταλαιπωρείται η μετοχή της TITC. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 15,30 ευρώ και ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 15,35 – 15,85 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Για την επιστροφή των αρνητικών σεναρίων, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 14,34 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και κίνηση προς τα 14,02 ευρώ.

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ: Στο ίδιο μοτίβο ολοκληρώθηκε η προηγούμενη συνεδρίαση για τον ΓΔΧΑ, ενώ κέρδη είδαν τα χρηματιστήρια  Ευρώπης και ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά για 5η συνεχόμενη εβδομάδα εν μέσω καλύτερων των εκτιμήσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση, αν και εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη για το επόμενο διάστημα.

 • Σταθερά στο επίκεντρο θα βρεθούν και την τρέχουσα εβδομάδα τα μεγέθη για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ καθώς η αύξησή του ενδέχεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση την απόσυρση των επαναγορών ομολόγων και κατ’ επέκταση την αύξηση των επιτοκίων.

Στο εσωτερικό, η εβδομάδα που ξεκινά περιέχει μεταξύ άλλων τις ανακοινώσεις μεγεθών Γ τριμήνου των ΕΛΠΕ (Πέμπτη π.σ.) και ΟΤΕ (Παρασκευή π.σ.). Παράλληλα, την Πέμπτη θα γνωρίζουμε και τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Στο δια ταύτα, συνεχίζει να ανοίγει η ψαλίδα αποδόσεων του ΓΔΧΑ με τους βασικούς Ευρωπαϊκούς δείκτες από  τις αρχές Οκτωβρίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.